Börsveckan öppnar med rejält röda siffror i de asiatiska tidszonerna, efter en genomgående negativ börsvecka, drivet av USA:s inflationssiffror i fredags. Geolokaliseringsquiz på fotot nedan.

Stockholmsbärsen föll hårt i fredags med -2.61% för OMXS30 och -2.93% för OMXSPI. Veckan stängde på -3.80% för OMXS30 och -4.83% för OMXSPI.
I USA stängde börserna med -2.91% för S&P-500 och -5.05% för veckan medan techbubblans Nasdaq 100 gick -2.96% och -5.91% för veckan. USDSEK har stärkts till 10:07 SEK och ett guldpris på 603:- SEK kompenserar delvis börsraset. Även euron har stärkts till 10:56 SEK.
De amerikanska räntorna rusade till nya högsta nivåer de senaste åren med 3.15% för 5-åringen och 3.06% för 2-åringen, så att äga obligationer var inget kul heller. Intuitivt motsägelsefullt har likvididetsfonder eller för den stelen rena pengar till 0% ränta på bankkontot varit bästa investeringen när inflationen sticker iväg, men det är dock korrekt när räntorna stiger fort från krisräntenivåer. Helst då kontanter eller bankkonton i EUR eller USD, istället för SEK, trots att Sverige har något längre officiell inflation än så länge. TINA är fel, det finns visst bättre alternativ än att förlora på aktiemarknaderna.
I de asiatiska tidszonerna är det också ner under morgonen. ASX 200 -1.25%, Hang Seng -2.57%, Nikkei 225 -2.64%, KOSPI -2.74% och Straits Times -0.75%.
24 kommentarer
Ja, vad ska man säga?
.
Svaret på finanskrisen var massiva stödköp och injektioner i marknaden för tillgångar. Svaret på corona blev sedan mer av detsamma, med det tillägget att stora delar av ekonomin “stängdes ned”. Som om ekonomin var en motor som man kan stänga av för att sedan starta när det passar som om inget hade hänt, och gasa och bromsa lite som man vill. Jag, och Hayek m.fl., är av en annan åsikt.
.
Nu börjar alla dessa pengar lämna de tillgångsmarknaderna och ge sig ut på marknaden för varor och tjänster, och där börjar alla de flaskhalsar som nedstängningarna orsakade att märkas.
.
Och nu tror folk att det som byggts upp under 14 år kommer att försvinna i en handvändning bara man höjer diskontoräntan med en halv procent? Var kommer det att sluta? Det är svårt att säga då det inte finns några data att extrapolera ifrån då vi aldrig tidigare igenom världshistorien har haft ett liknande läge.
” Stockholmsbärsen föll hårt i fredags…” I wish, kvittot sa någonting annat 😅
Synd man blankade festivalbärsen, annars +7,2% med hävstång som är beroende på kvantiteten. Bättre med rosa elefanter än röda siffror
Så är det, bistra tider mycket möjligt som väntar. Trist kombination för börsen med försämrade vinster + stigande räntor. Kan säkert gott gå ner rejält från dagens nivåer.
Swedbank skriver för övrigt: “Den rörliga bolåneräntan stiger till 3,4 procent om ett år, en dubblering från dagens nivå. Räntor på längre löptider har redan stigit markant och väntas endast stiga måttligt framöver.”
… och SEBs boprisindikator går ner kraftigt. Mycket intressant läge framöver.
“SEB:s boprisindikator sjönk kraftigt i juni, till -16 juni, från 18 i maj. Fallet var det största sedan pandemins inledning och ett resultat av att en allt dystrare ekonomisk vardag nu hinner ikapp hushållen.”
Tur du bor i HR Joakim. Ja det kan nog bli lite åka av. Har väl så smått börjat i Stockholm redan. Här nere ligger vi väl lite efter och styra även av Danmark med sin starka valuta och sin högre inkomstskatt. Sen är priserna i Malmö t ex inte speciellt höga, vs Stockholm/Göteborg/Köpenhamn. Svenskar får ju inte ens äga i Köpenhamn (utan kriterier som få passerar). Danskarna kan dock fritt köpa både villor och fritidshus här
Hyran kommer ju gå upp rejält i HR också, men det ordnar sig nog. Samma sak gällande avgifter i bostadsrätter. Än så länge ser dock fjärrvärmen ut att inte stiga vilket sätter en gräns för hyror och avgifter, utöver räntan då.
Så är det väl. Hyran går säkert inte upp så mycket, kanske 3%. Fjärrvärmen går nog upp lite mer nästa år, kanske 2-3 procent. Ifrån 1 % procent i år (icke-inflationsjusterad). Räntor i BRF löper oftast i olika intervaller, men visst påverkar avgiften till BRF. Mest trist för äldre fastigheter med höga lån och villor med dyr uppvärmning.
Jag håller tummarna för att fastighetsskatten återinförs efter valet. Så att vi slipper detta skatteparadis som felallokerar kapital
Restaurang Golvet?
Du har vunnit.
” TINA är fel, det finns visst bättre alternativ än att förlora på aktiemarknaderna.”
Förra året gällde TINA men man tror och hoppas att alla kunde räkna ut att det inte gällde för i år.
Den största konstgjorda börsuppgången i modern historia med nya färska framtrollade riskbankspengar. Inte alla till del.
TINA, There is no (end of) agony
Neue Nationalgalerie eller åt minstående i närheten.
Miffo han före och med tanke på ditt intresse för godmat måste jag erkänna att restaurant Golvet är en bra gissning!
Fjärrvärmen är nog en väldigt liten del av kostnaden för lägenheter om det inte är gamla hus.
Det är normalt sett en rätt rejäl bit av kostnader för lite äldre flerbostadshus. Kollar i grannföreningens årsredovisning, ser där att ungefär 25% av föreningens kostnader är direkt kopplade till uppvärmning via fjärrvärme.
Samma gäller för min hyreslägenhet. Mitt bostadsbolag lägger 20% av sina driftskostnader på uppvärmning, i blandat bestånd.
Men då är kanske lånen lägre?
Lån som tagit för att energieffektivisera tex 🙂
I vår gamla förening var uppvärmningskostnaderna kanske 10% av totalkostnaden och räntor 50%,men det var på den tiden 2% var en mycket låg ränta oxh 3-5% normalt.
Det varierar helt säkert. Räntorna kommer ju stiga och därmed lånekostnaderna. Men när jag kollar runt lite på driftskostnader på bostäder i min närhet ligger de nånstans i det häradet, man kan väl säga 10-30% av driftskostnaderna eller nåt. Så om fjärrvärmepriserna sticker iväg så får det snabbt betydelse på räntor och avgifter.
Utvecklingen av räntor och taxebundna kostnader (el, värme, vatten, sophämtning etc) -> högre hyror och avgifter. Man kan ju hoppas att det på sikt pareras genom lägre fastighetspriser, men vi får väl se hur det blir med det.
Fjärrvärme/finans=6.6 så det finns alla möjliga varianter inom området.
JP. Fortsatt tungt för risktillgångar som Bitcoin och SBB så trenden är fortsatt tydlig.
Uppvärmning i vår föreningen är 4%, lite lägre än digitala tjänster som ligger på 4,5%. Ränta 12-13%. Största kostnaden är avskrivning/amortering på nästan 40%. Ny fastighet och förening här. Så drift och amortering överskuggar typ alla annat. Men visst dubblas räntan så måste avgiften upp med någon procent till. Ingen ko på isen dock. Finns dock mycket effektiviseringar att göra som kan motverka ev höjning som räntehöjningarna leder till.
Mjau: Ja, nya mer energieffektiva bostäder klarar sig bättre i det här scenariot (även om man så att säga “exklusive amortering” kommer upp i rätt liknande fördelning som gamla föreningar utan stora amorteringar / avskrivningar). Det blir en liten konkurrensfördel kan man säga framöver.
I vår stad finns där liksom i många gamla städer en stor mängd betydligt mindre energieffektiva (men ack så vackra) bostäder, både villorna och i centrum. Där kan det bli lite svettigare. Har redan sett en bostadsannons en bit från stan som poängterar det där med att driftskostnaderna nog blivit lite högre på sistone på grund av energipriserna…
Håller inte med herrarna.
Det är de räntekänsliga fastigheterna som kommer att få problem.
Av det andra inlägget att döma är Bilden tagen i Berlin?
Statyn framför solen påminner om independece monument men antog att det inte går att resa civilt till Kiev.
Så statyn man ser är Siegessäule?
Goldman Sachs ger säljrek på SAAB. Jag håller i mina SAAB, om det är någon gång man ska äga SAAB är det nu. Snart kommer presentation av stora ordrar, tror jag.