Börserna faller över hela linjen i de asiatiska tidszonerna under morgonen, trots att USA gick starkt igår efter att ha haft stängt under måndagen. Stockholmsbörsens uppgångar under gårdagen kom av sig och börsen stängde oförändrat.
Stockholmsbörsen pekade uppåt igår igen, men kom sedan av sig. OMXSPI stängde i slutändan oförändrat på +0.10%, medan det gick något bättre för storbolagen där OMXS30 stängde på +0.43%.
Kronan förblir relativt stabil på 10:16 USDSEK och 10:66 EURSEK. Guldet kostar i skrivande stund 597:- SEK per gram och är också stabilt.
Intressant under dagen är olika prognoser om ekonomin, både tidigare från Konjunkturinstitutet och idag från regeringen som måste ta i från tårna för att lämna reform- och valfläskutrymmen. Annars har det snabbt blivit dyrare för staten att finansiera statsskulden, som tidigare var i princip gratis, men nu kostar någon procent för nya statsobligationer. Det kombinerat med ökade ränteavdrag på hushållens bolån kommer sänka statens intäkter även utan att man bryr sig om påverkan på arbetslösheten, och nästa regering kommer kliva in i ett annat paradigm änd et som gällt det senaste decenniet. Återstår då att sminka grisen i prognoserna och sedan göra en ny prognos efter valet som visar att valfläsket är rökt.
Valueguard har även släppt sina bostadsprisindex idag med väntat resultat, men det återkommer bloggen om senare.
I USA steg börserna med +2.45% för S&P-500 och +2.49% för Nasdaq 100 efter att ha haft stängt i måndags. De amerikanska räntorna vände upp något.
Positiva tongångar i USA hjälper inte under morgonen där det är rött över hela linjen i de asiatiska tidszonerna.
ASX 200 -0.23%, Hang Seng -1.73%, KOSPI -2.53%, Nikkei 225 -0.37% och Straits Times -0.38%.
9 kommentarer
Konstigt nog ledde inflationen, räntehöjningarna och energipriserna till att konsumtionen tvärnitade, så nu är det den minskade konsumtionen som kommer leda till en ny lågkonjunktur.
Allt är inte helt nattsvart. Konsumtionen består till större delen av import medan i stort sett hela produktionen går på export. Svensk ekonomi som sådan är alltså inte jätteberoende av den svenska konsumtionen. Vi kommer m.a.o. att klara oss lika bra som den internationella efterfrågan utvecklas.
Och bopriserna fortsätter ner… de -10% som killigissats kan vara för lite enligt vissa banker. Det är rätt taktik, dåliga nyheter skall portioneras ut 🙂
Jag har 50% ner innan vi är tillbaka på ruta 1. Jag vill verkligen tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket.
Tiden då det börjar bli dags att investera på börsen närmar sig, men är inte här än på ett tag. Än så länge är det utförsbacke.
AP7 räntefond minus 6.7% i år med ett snitt 5 år minus 1.4% vilket visar på hur oerhört svår denna marknad är.
Så är det, men så har också uppgångsperioden varit riktigt lång. Så med stigande räntor och lite överraskningar får bolagen gärna sjunka rejält i värde. Jokern blir om vinstmarginalerna börjar krympa ihop och nervösa politiker börjar försöka införa priskontroller mm (franska vänstern var sugna på det nu precis), men vi får väl se som vanligt.
Men ja, kostnadsökningar och bostadsoro är nu givna samtalsämnen på jobbfikor. Blir intressant detta.
Står fast vid att så länge kriget i Ukraina fortgår är det dystra tider.
Supply chain issues är värre än någonsin inom den tyska motorindustrin.
Vad gäller bostadspriserna har vi som vanligt inte en susning då ingen kan spå hur obligationsmarknaden kommer att utveckla sig i framtiden.
Stämmer bra det. Som vanligt ska man inte spekulera (i bemärkelsen försöka tajma) på kort sikt om man inte har det som jobb och/eller har talang för det. Men man kan gissa och grubbla på vilka branscher som åker dit först. Tyska motorindustrin är en bra sådan kandidat (och de bolagen värderas redan med pessimism i sikte). Kan tänka mig byggvaror, elektronikhandel mm också som får det tufft i första hand. Så får vi se vad spridningseffekterna blir.
Små byggfirmor kan nog få det lite tufft. Bilindustrin överlag får det nog tufft och säkert i synnerhet Tyskarna. Som varken har några vidare bra bilar eller tillgång till komponenter längre. Andrahandsmarknaden för bilar är dock lysande. Annars är det väl som vanligt restaurang/hotell/event etc. Tveksamt läge för nageltekniker, frisörer, läpptekniker etc.
Angående bostadsmarknaden så är nog pyspunka ett tag till. Folk har väl fullt upp med att fixa pass och hitta en resa. Nu minskar ju utbudet rejält, åtminstone i min stad där utbudet toppade i April/Maj för att nu ha gått ned med 50%. Många har dock blivit sålda, men säkert en hel del som försöker senare till hösten. För stora lägenheter i centrum är dock läget rätt skralt, men det är väl som vanligt här.
Augusti/September siffrorna som normalt sätt är starka månader för BRF blir intressanta. Många variabler att ha koll på, kriget är en.
@RIKKITIKKITAVI Ja, några 50% ner kommer det inte att bli, så du kan fortsätta med att tacka bostadsbubblan 🙂