De extrema elpriserna är tillbaka idag torsdag, efter att bara varit ovanligt höga de senaste veckorna. Det oskattade elpriset landar på 432 öre per kWh oskattat och onätet eller över 6:- SEK inklusive skatter, elnät och elhandel.

Det är lätt att tappa bort andra viktiga frågor när det rasar ett fullt krig i Europa, men eftersom elpriserna idag återigen när extrema nivåer passar jag på att återvända till detta ämne korts.
Problemen med svensk energiförsörjning har på inget sätt försvunnit, även om elpriserna inte exploderat på grund av kriget ännu. Idag blir det dock enligt ovan återigen extrempriser på kvällen, vilket sätter fingret på att problemen inte är bortblåsta och att de kvarstår även om det ligger vår i luften ute.
För egen del tuggar den dubblade solkraften på fint just nu och gården är självförsörjande på energi. Ändå eldar vi inte ens i kaminen just nu, vilket vi dock kommer göra framåt eftermiddagen när priserna sticker iväg på allvar.

Däremot kommer vi inte ha särskilt mycket solkraft ikväll eftersom panelerna är riktade mot morgon- och förmiddagssolen.
I Tyskland har man nu börjat diskutera att inte lägga ner sin kärnkraft när man slutligen börjar erkänna att det var en dålig idé att bygga sin energipolitik på fossilgas (“vegangas”) från Putin. Än är inte gaskranen helt stängd av Ryssland, som desperat behöver pengarna – hur man nu ska få dem när betalningssystemen stängts ner?
38 kommentarer
Elpriserna, rusande bränslepriser, redan deklarerade kommande höjningar på livsmedel och andra varor och det kommer komma mer.
Riksbanken trimmar ned inflationsindex till att enbart inkludera riksbankschefens lön snart så de kan hävda ingen/låg inflation?
Dags att EU-länder skyndsamt ser över möjligheterna att återstarta reaktorer och kolkraft. Även om vi hjälpligt kanske klarar denna våren, så kommer det en ny vinter.
Som jag har förstått det så köper vi (Vattenfall) sitt uran från Ryssland. Finns det någon annan leverantör (land) som man kan köpa ifrån istället?
Två kommentarer, vad jag har läst så kommer en del av uranet från Ryssland – inte allt, samt att man nu ser över att handla från andra.
Enligt:
https://www.skc.kth.se/omkarnkraft/uran-som-bransle-1.426145
Kommer det mesta från Australien och Kanada
Vattenfall köper en mindre del av uranet från Ryssland. Runt 10-15%. De har redan beslutat att inte köpa därifrån.
Andra leverantörer är exempelvis Kanada, Australien, Kazakhstan, niger och Ukraina!.
Köp inte MPs ide om kärnbränslet, dessutom har kraftverken 3 års förbrukning kontinuerligt.
Det var iaf tidigare en del ryssar som jobbade på Vattenfall och de var vid tiden jag träffade på dem väldigt nöjda med att ha fixat så att Ryssland fick leverera. Det hade varit mycket jobb att få specar och kvalitet rätt.
Även om vi köper uran från Ryssland är det inte en färskvara pss som gas. Köp idag och använd om fem år, någon gång under den perioden ska det väl vara fred.
Det finns ju Uran i Sverige om inte annat
Våra vänner i regeringen har gjort uranutvinning i Sverige olagligt. Därtill finns det ingen infrastruktur för detta så det skulle troligen även om man tar bort lagen samt ändrar miljölagarna skulle det ta troligen mer än 10 år.
Inte kul att vara företag i Skåne nu.
De blockade väl inte alla ryska banker just med tanke på gasen?
Nej, Gazprombank tycks vara kvar i SWIFT
Hej, vart hittar du prognosen på elpriserna? Jag brukar kolla på elspot.nu men dom uppdateras inte förens tidigast kl. 15:00 varje dag.
Hittade det själv, fanns en underkategori på elspot med “timpris” och där såg man de enskilda timmarna för detta dygn.
https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table
Nordpool uppdaterar ca 1245-13 för morgondagen.
Ahhh underbart! Nu får man har hög hatt och frack när man åker bil!
Nejdå, plebejerna får ju helt enkelt tränga in sig i en sån här:
https://www.youtube.com/watch?v=sFSJDSh1jmE
Bor utanför Sthlm, och nu börjar solen värma genom fönstren vid lunch och håller på till framåt 17, så luftvärmepumpen drar nästan inget under den tiden.
Får väl göra upp en brasa därefter. Priset ska bli 431 öre kl 18. Dock inte så jättenoga. Värmepumpen drar 10-15kWh per dygn med nuvarande utetemperaturer.
Imorgon verkar det bli riktigt fredagsmüsigt i SE3 med nettopris på snitt 432 öre under tre morgontimmar (07-09). Är det inte ovanligt tidigt som priserna publicerats, dessutom?
Har ångest idag, 17 grader inne och vågar inte starta pumpen då förra elräkningen var på 6000kr. Har råd men det är inte kul att äta upp sparpengarna. Tack politikerjävlar för att man knappt har råd att värma sig eller tanka bilen.
Jag har aldrig under mina 40 år snålat med värmen och att inte frysa under vintern borde va en basal sak under 2022! Men vem bryr sig om folket på riktigt!
Hade man haft socialbidrag kunde man begärt mer pengar för elen var dyr . Ska jag jobba över ?
Känner du till tilläggsisolering och byte av fönster? Det finns moderna hus som kräver minimal energiinsats även mitt i vintern. Det har hänt saker även på det området…
Tänker att är 6000 kronor saftigt så är också ett fönsterbyte det. Tilläggsisolering kan vara knepigt beroende på hus. Kan bli mögel om man inte tänker sig för. När kasten är så tvära är det svårt att bara ställa om från en dag till en annan. Solceller är ett alternativ…
Har nya fönster och hade ved men den tog slut och de gick inte få tag i mer på grund av elpriset så tog de slut snabbt .
Tråkigt för dig. Har luftvärmepumpen på 25C så blir det lagom 22-23C på kontoret i andra ändan av huset. Januariräkningen var på ca 1800:- + skatt och avgifter. Litet hus dock, 128m2 byggt 1995 med dåtidens standard på isolation, dock 3-glasfönster. Men man kan minska elförbrukningen genom att dra ner den uppvärmda volymen och stänga/ta ur bruk vissa rum, alternativt stödelda om man har kamin. 17C låter inte speciellt mysigt.
Hade 1424kWh förbrukning i Februari, vilket ligger mellan snittet, 1639kWh och 20% bästa på 1164kWh, för liknande hus enligt greenely.
Undrar hur ett elransoneringssystem skulle kunna se ut, man har ju två dimensioner på problemet. Dels hur mycket man drar över en vecka/månad, och dels hur mycket man drar vid specifika tillfällen.
Något som kan fungera är att hålla kvar vid prissystemet men drar av säg, 15% på de första 350 kWh hushållet drar per månad och ökar på med 15% per 350 kWh upp till 75% över baspriset, det betyder att ett hushåll som drar 2100 kWh per månad (25.2 kWh per år) eller mer betalar 75% påslag för varje kWh man drar över – medans ett hus som drar 700 kWh eller mindre betalar mindre än idag. Borde också ge ganska goda incentiv för att effektivisera sitt hus, tänker jag. Nivåerna kan naturligtvist diskuteras, likaså procentsatser, boendeform, huruvida företagande förekommer i fastigheten osv.
Du kan ju inte gå på totalt använd kWh fattar du väl, det kan ju bo fem familjer i ett hus, som extremt exempel.
Elransonering låter som brödköer i DDR och Sovjet. Men det är ju det normala utfallet av socialism eller miljöpartism kanske man skall säga.
Ransonering brukar vara det normala utfallet när det råder stor brist på någonting – i det här fallet naturgas för att generera värme och elektricitet.
Och ja, fortsätter det här lär ransonering infalla. Eller föredrar man kinamodellen med rullande blackouter?
Än så länge är vi väl relativt självförsörjande. Vi kan inte exportera så mycket mer än vi redan gör, så det borde inte bli ransonering här?
Jag kan förvisso släcka några lampor i sympati med tyskarna, som antagligen får mest bekymmer om kranarna stängds.
Vi drabbas av priserna, men det priset är jag beredd att betala för en bättre framtid.
Har börjat riva ner gammal masonit i huset för att göra bättre ytskikt. Bakom en av skivorna var det tidningar från 1948 med en artikel med innebörden “elransoneringen upphör, vårfloden kommer”
Jag kör timmätning och är däför rätt mindful om när vi drar igång vissa apparater. Stormhelg = tvätthelg osv… Radhus med fjärrvärme och energioptimerad belysning, värmepumpstorktumlare osv men inget fancy.
Eftersom staten ju tjänar på varje höjning av el och bränslepriser vore det klädsamt att de låste skatteuttaget eller reducerar skatten med 50% tills vidare. Att staten skall tjäna mångmiljonbelopp extra p.g.a höjda el och bränslepriser är inte ok då många redan är hårt pressade. Thailand sänkte för några veckor sedan drivmedelsskatten med 50% vilket jag tycker är en juste åtgärd.
Damberg har ju redan uttalat sig om detta. Han ansåg att det inte ska bli några fler skattesänkningar eller hjälp med elräkningar. Angående drivmedelpriserna hänvisade han till den kommande sänkningen på 50 öre litern.
Tror vi ser det nya normala nu.
Tankade 50 liter idag över 1000kr 21.04 litern.
Och idag Fredag blir det runt 3-4kr/kWh hela dagen i både SE3 och 4.
Enligt EU:s regler får systemansvariga begränsa sammanlänkningskapaciteten ner till lägst 70 procent. Det här är stora problem för Sverige som överför el mellan Finland och Norge och har ledningar till Danmark, Tyskland och Polen. Danmark och Finland har historiskt nästan ständigt importerat från Sverige. Tyskland har på senare tid blivit stor importör.
EU:s regler borde för att det ska fungera för alla länder kompletteras med att varje land ska sträva efter att bli självförsörjande på el.
När Sverige hade kärnkraft fungerade det med överföringarna till andra länder. Nu ska vindkraften byggas ut till havs för att vi ska bli “Europas gröna batteri”. Det kommer ändå inte fungera eftersom vindkraft är beroende av hör och häpna- vind. 70 procent gäller även när det inte blåser. Dom som planerar detta har inte tänkt så långt.
Second-opinion “Sanningens ögonblick för Svenska kraftnät”.
https://second-opinion.se/stora-batterilager-saknas-i-det-svenska-energipusslet/
De goda nyheterna är att vi kan bygga ut det behovet på mindre än två år med tillräckligt för halverat elpris inom sex månader. Frågan är inte om vi behöver batterier, frågan är hur stor kapacitet vi behöver. Och det rör sig om mindre än man tror.
Jag inbillar mig att det är smidigare/billigare att köra “solkonto” och fast avgift, än att sälja när det är billigt med sin sönderreglerade effekt. För att senare köpa dyrare.
Har jag fel???