Elpriserna för nyårsafton har nu fastställts och de blir mestadels normala elpriser utom runt middagstid. Därmed finns medelpriserna för hela december och dessa landar utan skatter på 181 öre per kWh i SE3 och 187 öre per kWh i SE4. Detta är upp 116% mot november och 472% högre än normalt i SE3 och 492% högre än normalt i SE4. Elpriserna kommer dock vara ännu högre för den som har rörligt pris, då rörligt pris baserar sig på att man konsumerar mer när elpriset är högre på dygnet och ovanstående är ett linjärt medel. Det är dock indikativt på hur illa räkningarna blir i januari – räkna med mer än dubblad elräkning från i november om du bor i SE3.
SE4 i år och medel 2017 – 2020 Data: Nordpool |
Själva elräkningen innehåller bara elhandelspåslag och moms, och räkna alltså med att den mer än dubblas när den kommer i januari om du har rörligt elpris. Förutom de extrema priserna i december så var även december kallar än november, med tillhörande ökad förbrukning. Det kan för en del handla om en elräkning som blir 3x så hög som den i november redan skyhöga räkningen.
Hade du 4000:- i räkning i november kanske du får 8000 – 10000:- SEK när räkningen för december anländer.
SE4 i år och medel 2017 – 2020 Data: Nordpool |
Även om priserna är ännu högre i SE4, så är ökningen bara 66% mot i november.
Samtidigt är rörligt elpris beräknat på en dygnschablon som väger upp förbrukningen till att till större del hamna där elpriset är högre – t ex morgon och middag. Ovanstående är bara linjära medelpriser. Faktiskt rörligt elpris för december kanske hamnar över 200 öre per kWh i SE3 och SE4, exklusive moms.
Med det önskar Socialdemokraterna och Miljöpartiet ett riktigt gott nyår, där du kan reflektera över att partierna under sin regeringstid lade ner fyra kärnkraftsreaktorer och har skrutit med det öppet tills de nu försöker skylla ifrån sig när vi går in i ett valår.
Terminspriserna på elen har fortsatt stiga och det finns inget som säger att januari blir billigare än december. Så det kommer inte bara vara nu i januari som degen ska ut ur ugnen.
För egen del ser jag ut att ha lyckats kapa elförbrukningen i december med ca 20% jämfört med november trots kylan, men med timrörligt elpris ska det bli mycket intressant att se vad jag landar på som snittpris. Avrapportering av det runt den 8:e januari när elräkningen kommer.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
112 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Min räkning var 978 kronor. Helt ok för en normal villa.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Såg att någon av de rikstäckande nyhetsändningarna(kommer inte ihåg vilken, tror SVT) igår hade ett mer än 5 minuter långt inslag om att renbetesmarkerna hade frusit tidigare än vanligt i år. Stora kostnader för renägarna sades det. Eftersom jag inte tittar så ofta på dessa kanaler kanske någon här kan upplysa mig om några inslag har förekommit om elpriserna och vilka som påverkas av detta. Med tanke på att rennäringen påverkar ett fåtal, men elpriserna ett flertal. Jag förstår nog egentligen varför SVT hellre pratar om rennäring än elpriser.
Jag tycker SVT kan sända ett inslag om stackars bilsamlare som lider svårt under senare tids höga bilpriser på klassiker. Att samla bilar känns ungefär lika viktigt för nationen som att samla på renar.
Tyvärr blir det nog inget inslag på SVT för våra 8 miljarder om prisökningar på klassiska bilar. Eller om prisökninger ö.h.t. Inflationen är faktiskt bara 3%.
@turlasvante: Rennäringen = Arbete, bilsamling = hobby. Därmed värre läge om det blir dyrare att hålla renar än hobbybilar. Eller hur tänker du?
Det har kablats om detta hela december i bland annat SVT.
Skulle kalla rennäringen mer livsstil eller hobby än arbete, då begreppet arbete kräver någon form av effektiv verksamhet i mina ögon. Vad omsätter rennäringen, ett par, tre miljarder? Hur mycket av det går till skatt? Hur stor del av nationen är påverkad av den?
Hur mycket omsätter fordonsparken? Det finns många hobbyfordon, och de påverkar inte annat än att de rullar på vägarna.
Jag menar alltså att bakom fordonsparken har vi väldigt många arbetstillfällen.
Nu är det så att SVT har ett ansvar, så är det bara.
Att SVT pratar om rennäringen är helt i sin ordning. Det är en kollektiv skuld som vi skal betala, om den inte blir för kostsam förstås.
I vilket fall, kollektiv skuld är vad vi letar efter.
När tänker ni börja betala till Skåne?
När tänker ni börja betala till Skåne?
Fina väl inga riktiga skåningar kvar? Svenskarna slog väl ihjäl alla månen och våldtog kvinnorna, brände gårdarna och flyttade in svenskar istället så det är väl svenskt blod numera? /Bohusläning=dansk
Det hemska är att vår förbrukning är dubblad sedan november, så trots att vi bundit elpriset så blir räkningen dubblad.
Det enda positiva är väl att det troligen inte blir en fördubbling i januari och en till i februari.
Oroväckande att Ringhals 3 står stilla dock. Nästan konspiratoriskt att det inträffade just när temperaturen gick upp.
Måtte prognosen att få upp den ikväll hålla, annars kanske priserna blir värre igen.
Nja inte konspiratoriskt, fast Forsmark snabbstoppade häromdagen, först med ytterligare snabbstopp blir det åtminstone mer konstigt. Fanns ingen uppfattning om orsaken inatt förut idag, lite dåligt men bemanningen är väl begränsad så här i årsslutet.
Positivt är fortsatt vind och export till kolbrännarna vilket minskar den globala ökningen av CO2.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nej, denna gången var det inte vinden som räddade oss. Vid tillfället stod den för 3% av den totala produktionen.
Det var vattenkraften som löste frekvensen. Reglerkraft.
Får hoppas att bemanningen inte var problemet. Snabbstoppen ska ju gå automatiskt och inte bero på om de har praktikanter i kontrollrummet.
Igår vid middagstid svarade vindkraften för 1.2 % av elproduktionen, inte speciellt mycket med över 4400 verk i drift.
JH vinden ger mer nu klockan 15:15 och vi exporterar. Snabbstopp av ett vindkraftverk betyder föga för nätet och det går hyfsat att få förvarning när det nästan inte blåser alls som 18;15 igår.
Vattenkraft är utmärkt reglerkraft vilket varken vind eller fission är. Mer reglerkraft byggs när den beställs. För kort tid byggs nog mer batterier nu, speciellt om snabbstopp utan förklaring blir vanligare.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec:
Vindkraften snabbstoppar ju beroende på väder. Hade kärnkraften varit lika tillförlitlig hade vi antagligen eldat olja fortfarande.
Det hjälper ju inte så mycket att det blåser dagen efter vi saknat ström.
Sen har vi lite olika syn på framtiden, även om jag respekterar dina visioner.
Det som med största sannorlikhet kommer hända är att vi kommer köra Karlshamsverket mer aktivt framöver och antagligen får vi även gasverk de närmaste åren när kraftstabiliteten börjar orsaka större störningar.
Faktum är att det inte finns så många alternativ (annat än på ritbordet) som går att genomföra inom en rimlig tidsram.
Batterier kommer säkert på sikt, men det är nog ängre dit än vi skulle behöva.
Vattenkraft där man får köra dammluckorna som om man spelade på en kyrkorgel är allt annat än bra nedströms.
Fattar du inte vilka konsekvenser detta får för hela vattenlivet?
Eller hur mycket erosion som nu uppstår?
Förresten har du räknat på hur mycket kärnkraft vi kunde ha fått i stället för denna onödiga utbyggnad av nätkapacitet?
Må din sommarstuga ligga nedströms från ett vattenkraftverk.
JH
Var och kompletterade på systemet. Passade på att tanka diesel som går upp 80 öre strax. Vill ha en elbil, men kör så lite nu att det får vänta lite. Bra för världen att diesel blir dyrare.
Vi har nog lite olika syn på vad snabbstopp är. Normalt vet elproducenter väl hur mycket det blåser närmaste dagarna men sällan ens sekunder innan snabbstopp i en fissionsreaktor. Snabbstopp i ett enskilt vindkraftverk betyder obetydligt för nätet.
Din syn på närmaste framtiden kan inträffa. Men I: Boo Energi startade ett större batteri i slutet av oktober. Blir nog vanligare närmaste tiden. Med närmaste tiden menar jag 2022.
Viktigaste skälet var att nätägaren för storstockholm inte ville gå med på ökad toppeffekt fast det byggs mycket nya bostäder och företag. Ja regionägaren kan inte få mer effekt från Svk för de har
varit slöa med utbyggnad av nätet. Ett annat skäl var att tjäna pengar på svängningar i elpris. Ett tredje att bussar med eldrift ska komma strax.
Men II: Jag tror mer på avtal med kunder om minskad el vid toppar, likt Kalifornien.
Men III: Elbilar ökar starkt och jämnar ut elbehovet under dygnet närmaste åren. Vi har än gott om TWh. Utgår från att exporten också ökar under 2022-2025. Sedan är det svårare fast vår nya energiminister siktar på tillstånd inom ett år för ny vindkraft. Han fick frågan av Di idag om synen på 20 år framåt. Havsbaserad vindkraft var hans svar. Skälet var mycket billigare än fission.
Min syn på om 20 år är att då har fusion kommit långt och innan dess har vi också andra växande energikällor förutom vind.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Anders du är elak. Mitt lantställe ligger nog 10-15 m över havet på Ingarö och inga dammar hotar.
Ny fission är olönsam. Wallenberg vill ha garantier för bra betalt i årtionden. Nya vindkraftägare investerar utan garantier, men har problem med den vansinnigt utdragna tillståndsprocessen.
Utbyggnad av stamnätet för idag el från norr till söder beror på behov i söder men från 2025 behövs mer el även norrut så havsvind kommer bli stort.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Var skall strömmen komma ifrån när det inte blåser?
Vi kan inte bara bygga vindkraft. Vattenkraften räcker inte.
Vätgaslager, transmissionsnät kostar massor.
Dessutom blir vi beroende av en europeisk elmarknad. Det ser vi ju hur bra det har gått.
En sak man inte pratar om är att gasanvändningen inom EU är mestadels inte för elproduktion.
Det finns inga ickefossila alternativ till gas. Det blir väldigt dyrt med el.
Värmepumpslösningar fungerar, men kommer kräva väldigt dyra konverteringar av befintliga värmesystem.
Det är inte så heller att man kör vätgas hur som helst i vanliga bostäder…
Rickard du har bra tankar och jag håller med dig i nästan allt.
Än har vattenkraften räckt bra, men visst behövs annat, tex sådant jag nämnt nyss.
Vi är i syd starkt påverkade av EU. Tycker du vi ska lämna EU?
Förutom hushållen och el vilka är stora fassilgasanvändare?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec:
Det går ju inte riktigt jämföra ett snabbstopp på Ringhals med avsaknad av vind. Men jag köper resonemanget om att det inte spelar någon roll om ett vinskraftverk stannar, men när det är vindstilla stannar alla. Vi låg som sagt under 2% igår och då räcker det inte med att det ska börja blåsa snart.
Sen får jag inte riktigt ihop din vision om batterilagring. Vi är förpliktigade att sälja 70% av vår kapacitet och jag tror inte att vi kan skylla på att batterierna är tomma om det finns efterfrågan. Visst har vi ett överskott när det blåser, men det kan vara stilje många dagar i sträck. Ska vi bygga batteribanker för sådana scenarion hjälper det föga att priserna kommer gå ned med tiden.
Elbilarna kommer inte påverka elsystemen så mycket som man tror. Man laddar sällan fullt och alla gör det inte samtidigt. Oftast laddar man dessutom nattetid, så skillnaden blir väl att priserna kommer ligga konstant högt framöver.
Än så länge går vår elbil plus, men bara om man räknar drift. Det dyra inköpet som skulle betalt sig på några år ser ut att bli en vision.
Jag rekommenderar ingen att köpa elbil längre. Får vi europeiska priser kommer hybriderna vinna kampen, oavsett vad politikerna tycker.
Den havsbaserade vindkraften blir dessutom lönsam av den enkla anledningen att SVK står för notan med anslutningen, oavsett vad som sägs om att vindkraften inte är subvensionerad.
Hade en förhoppning om ett uppvaknande nu när MP lämnade regeringen, men det fanns tydligen fler som inte inser att baskraft är det vi måste förlita oss på. Vindkraften är utbyggd till den kapacitet vårt elnät klarar nu och varje nytt kraftverk kommer, iaf på kort sikt ge mer problem än lösning.
Är inte du elak med ditt resonemang mot de vars stugor ligger nedströms kraftverk som går banans för att klara vindkraftens nycker?
JH idag byggs batterier i Sverige för korta laddningar och urladdningar. Behövs nog ny teknologi för batterier för längre lagring.
Nu kommer ett högre elpris att öka intresset för mer elproduktion.
Nya elbilar kommer bli billigare i inköp. Batterier kommer också bli billigare och effektivare. Vindkraft, solenergi blir också effektivare. Ett stort problem är den långa tiden för tillstånd när det gäller vindkraft och elledningar.
Har svårt att tro att vi får de europeiska priser som beror på fossilgasen. Däremot kommer priserna påverka våra priser.
Nu i början behövs subvention av havsvind precis som landvind och fission fått, alternativet är att vi släpar efter andra länder.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Anders vattenkraften släpper inte ut mer än vad de har tillstånd till. Om något gör det bör ägaren åtalas. Vilket kraftverk bryter mot tillstånden?
Vänliga hälsningar
Nanotec
He, he.
Räknar man utsläppen per månad eller minut?
Det är tillfällen där dammluckorna är helt stängda på förmiddagen men kör med vidöppna dammluckor på eftermiddagen som kan ställa till stora bekymmer.
Det går helt enkelt inte att parera vindkraftens nycker helt med vattenkraft.
Ju mer vindkraft vi får desto mer skada på naturen kommer vattenkraften att ge.
Tror ägarna till vattenkraften vill ha intäkter även när vindkraften gasar på. Varför ge bort förtjänsten emellanåt liksom? Dammluckorna används väl bara när magasinen är fulla och turbinerna är maxade? Eller så missföstod jag diskussionen.
Det finns inga intäkter att hämta när väl vindkraften gasar på.
Vi går alltså med raska steg från ett elsystem som levererar el efter vad som efterfrågas mot ett som levererar när naturen behagar.
+1 @Anders
Om jag ägde vattenkraftverk och alternativtet är att stänga turbinerna och öppna dammluckor eller det motsatta och sälja el. Det säger ju sig självt vad man gör om magasinen är fulla även om priset är lågt.
Så jag har svårt för argumentet att vattenkraften ska minska när det blåser och öka när det inte blåser. Jag vet inte om det fungerar bra i praktiken.
Kräv en konstant lägsta nivå för vindkraften i stället. Låt deras ägare investera i den lösningen. Diselaggregat, batterier, träningscyklar, ekorrhjul, bara lös problemet liksom. Då ser jag få nackdelar med vindkraft. Dock så blir det kanske olönsamt då?
Kom med lite idéer hur vi löser skiten liksom.
Nanotec:
Ett högre elpris kanske skapar intresse för investerarna, men som med Wallenbergs önskan om långsiktighet för ny kärnkraft, är det samma sak med vindkraften. Ingen skulle investera om de visste att priserna skulle vara konstant låga.
Man vill inte investera om riskerna är för stora. Vindkraften gör systemet instabilt och tvingar fram användandet av gasbränning till de priser Putin vill ha. Om kraftverken står i Sverige eller Tyskland spelar ingen roll med en gemensam marknad. Priserna går upp och vindkraften blir lönsammare, eftersom gasen bestämmer priset. Vindkraft är med andra ord beroende av fossil förbränning.
Jag tror dina åsikter är korrekta, men ligger lite för långt fram i tiden. Det vore toppen om det du skriver slog in. Dock är jag lite för mycket kristisk realist och ser mest problemen vi står inför innan vi kommit dit.
Visst kan man hoppas och tro, men det hjälper föga i den situationen vi satt oss i (oavsett vilket parti som orsakat det). Historien är just historia, framtiden blir vad vi gör den till, men nuläget måste vi lösa direkt med de medel som finns.
"JH idag byggs batterier i Sverige för korta laddningar och urladdningar."
Den som påstår detta är bara fruktansvärt otrevligt och trakasserar omvärlden med sådana här uppenbara lögner.
Tittade lite i min Home-assistant som loggar även loggar nätfrekvens.
Ca 18:14:24 dök min nätfrekvens snabbt ner till 49.84Hz.
Vid 18:27:14 började den öka igen.
Ringhals 3 snabbstoppades 18.15. Hade varit intressant att se frekvensen om det hade varit kallare.
Har precis idag suttit och räknat ihop årets elkostnader och intäkter. Har hus i elområde 4. Elen kommer totalt kosta mig 11 tkr i år. En besparing med 45 tkr pga solceller och Tibber med variabelt timpris. Det är dessvärre de två senaste månaderna som ställer till kalkylen rejält.
Acktank och batteri är på agendan för detta högpris-klimat som MP och S har skapat kommer inte att gå att rätta till på en pisskvart. Det har nog många begripit vid det här laget.
Vad tror ni det rörliga mixade månadsmedelpriset för december fastställs till? Jag gissar på ca 2,20 kr/kWh exkl pålägg, moms, skatt etc.
11 kSEK, snyggt givet omständigheterna. Hur stor solcellsanläggning?
38kWp, men de sitter i flera olika väderstreck så inget optimalt söderläget. De sög i sig totalt 32 MWh i år. Om inte nästan hela augusti regnade bort, hade jag nog fått ytterligare 2-3 MWh.
Ingen dålig anläggning.
Tjena SpaceMoose.
Är 11 k din totala nettokostnad för el inklusive nät och hur många kvm har du värmt upp?
11 tkr inkluderar förbrukningen. elhandel, energiskatt, överföringsavgift och moms. Har inte räknat med själva abonnemangskostnaden. Har 20A huvudsäkring vilket är den man betalar för och 35A produktionssäkring som är gratis.
Huset är på 406kvm och värms upp med luft/vatten VP.
Intressant. Ska sätta mig ner ikväll och kolla hur det ser ut.
Vad kostade solcellerna inklusive installation?
Lite drygt 600 tkr allt som allt före bidraget. Men då har jag också maxat taket och satsat på bra kraftelektronik. 2st ferroamp xl och 8st ferroamp SSO. Ombyggnad av elskåp med produktionsäkring mm. Har inget batteri just nu.
Hade hoppats på ett nollsummespel så lite irriterad över att jag inte riktigt nådde dit och att elen faktiskt började kosta pengar nu, men det ger bara mersmak att försöka arbeta sig ur det problemet.
Siktar nu på att komplettera med en acktank på 1 kbm så jag kan utnyttja den termiska trögheten för att lagra energi (motsvarande ca 10kWh el) under natten under lågpris perioden. Då behöver förhoppningsvis VP inte gå så mycket under de dyraste timmarna dagtid. Investering på kanske 25 tkr så inga jättepengar och betydligt billigare än ett 10kWh batteri.
10kWh ferroamp power station batteri går på ca 100 tkr före 50% bidrag.
26kWh ferroamp pylontech batteri ca 200 tkr före bidrag.
Får inte riktigt ihop kalkylen på ett batteri, men kan absolut vara ett alternativ om prisfluktuationerna består.
Skapa ett konto i solaredges designer. Sök designer solaredge.
Där kan du simulera en anläggning så ser du var den kan ge. Är ett enkelt verktyg. Sedan måste man så klart inte köpa krafteletroniken från solaredge, men simuleringen ger en nära bild av vad din anläggning kan prestera.
Tack för infon, ska jag kolla in.
Landade på 19 tusen SEK i år på 19 tusen kWh SE3. (200 boyta, 100 källare, berg, luft, eld)
Snittade alltså på 1 spänn kWh exklusive fast nät 20A.
Inklusive fast nätavgift 20A plus moms ökade kostnaden till 1.23 SEK/kWh.
Kört både fast pris samt Tibber.
Tibber har varit intressant men släpper det efter årsskiftet.
Möjligt att jag återvänder men siktar i första hand på nytt fast elavtal till halvårsskiftet.
Har inga som helst illusioner att komma lika lindrigt undan 2022 så börjar fundera på alternativ.
Har du räknat på vad det hade kostat om man installerar solcellerna direkt på marken?
Jag hörde en siffra att själva kostnaden för installationen blir minst halverad.
Det blir i så fall ganska betydande kostnadsbesparunar om vi nu ska bygga solkraft storskaligt.
Nix. Bara framkörningsavgiften för grävmaskinen kostar mer än att bygga ställningen. Sedan tillkommer markarbetet. Markarbetet är dyrare än den mycket optimerade processen att montera solceller på tak.
Framkörningsavgiften brukar väl ligga på några tusenlappar?
Det mesta av markarbetet gör man väl med samma typ av utrustning som man har för att lägga ner fiber eller jordvärme.
Totalt för anläggningsarbetet borde hamna mellan 6 000 till 10 000 gissar jag.
Då får man optimal vinkel och möjlighet att borsta bort snön från solcellerna på köpet.
Sen brukar man ju ha lite annat man vill ha fixat när väl grävmaskinen väl är på gårdsplanen..
@Östergren: Gör lite alternativberäkningar mellan Tibber och andra leverantörer och jämför månad för månad så du får ett korrekt underlag då vintermånaderna tenderar att förbruka lite mer energi.
Gjorde en sådan mot mina lokala leverantörer och deras månadsmedelpriser sett över hela året och fick ändå det till att Tibber blev billigare. Med det sagt så är det kanske inte alltid en sanning.
Hittar jag ett bra fastprisavtal framåt våren/sommaren så borde totalen jämna ut sig över året.
Vad man har lärt sig av dessa två högprismånader är att "långprisperioden" under natten inte alltid blir särskilt låg eller lång för den delen heller. Ska man då hinna klämma ur vad man behöver och lagra i acktank och batteri vintertid, så behöver man kanske även gå upp i huvudsäkring för att få till ett högre effektuttag nattetid.
@Anders: Bor personligen i ett villakvarter och har ingen möjlighet till markställning pga för liten tomtyta. Solceller på tak är ofta bygglovsbefriade så länge de följer samma lutning som taket.
Vet dock dom ute på landet som har byggt större anläggningar. Antingen med stativ för ändamålet eller med tryckimpregnerat.
Bygga med stativ kostar i stort sätt lika mycket som att montera på tak. Bygga med tryckimpregnerat kan bli en billigare lösning, men kräver mer underhåll.
Hade jag haft överflöd av mark och bott utanför detaljplanerat område, så hade en markbaserad lösning i direkt söderläge och utan skuggor varit ett intressant alternativ. Underhåll och inspektion av anläggningen blir ju onekligen enklare och man hade kunnat optimera panelvalet mot billigast per kWp istället för nu där man även måste tänka på det estetiska.
När jag köpte till huset så valde jag de mest högpresterande jag hittade fast helsvarta med svart ram för att matcha taket färgmässigt. De var dock varken billigaste eller effektivaste på marknaden, men var vid tidpunkten bästa valet. Snygga och diskreta.
Är det titel- och kändismaraton här nu?
/Suttit bredvid Ranelid på flyget
@Anders Rydén
Kolla försäkring först. LF kräver höga elstängsel, taggtråd och om jag minns rätt även larm.
Annars är det ju bättre. Tänk plank/häckar som där man har svängrum kan ersättas av solpaneler, men då får pris gå ner och tjuvar få straff.
Ben Dover
Fan, jag som trodde du var Ranelid.
Spacemoose
Har drygt 4 ggr högre elförbrukning vintertid kontra sommartid så vintermånaderna betyder typ allt för mig.
Hade bra säkringar på 24 öre 9.5 månad samt 41 öre 3 månader.
Resterande halv månad Tibber vilket av naturliga skäl försämrade årskostnaden. 24 öre gav 1 SEK/kWh på totalen inklusive allt.
Tibber var intressant men jobbigt.
Roligt i början men efter några dagar kändes det som ännu ett ok att hålla koll på.
Jag har italienska markställningar från TreeSystem. De monteras helt utan grävning. Lite dyrare än installation på tak, men fördelarna överväger om man har lämplig mark att installera dem på.
Hur ser ni som kör solceller på teknikutvecklingen?
Jag var med på resan i REC på 90-talet som hade den bästa produkten i världen (det tycker alla).
Sen gick det naturligtvis åt helvete då deras produkt blev obsolet av diverse olika anledningar som världens då största investering i branschen i Singapore, brist på kisel etc. Det var med andra ord hyfsad hybris.
Känns ärligt talat jobbigt att investera i en teknik som ständigt utvecklas och dessutom fungerar som allra sämst när man behöver den som mest.
@Sven: TreeSystems är väll de bästa för ändamålet om jag har förstått det rätt.
@Östergren:
Låter som du kommit undan bra under 2021, men som du säger så kan man nog inte räkna med samma kostnader under kommande år.
Jag ser det så här. Min anläggning har betalat sig på 10 år beräknat på elpriserna som var 2020 när jag tog beslutet. Har inte lånat upp några pengar. Det är större sannolikhet att elpriserna går upp än ner under denna tid så payoff kalkylen kommer ändra sig till det bättre allt eftersom åren går.
Gäller också att passa på när det gröna bidraget finns då det inte kommer finnas för evigt. Någon gång i livet får man väll vara bidragstagare.
Om behovet av mer el finns om 10år+, så kan man byta ut alla eller delar av panelerna till mer effektiva. På så sätt så har man anpassat investeringen för det ökade behovet. Men detta endast som option om behovet skulle uppstå. Annars lär det gå bra att njuta av fri el ytterligare 20 år+ eller hur länge de nu kommer att hålla.
Tekniken blir ju så klart förfinad, men jag tror hastigheten på teknikförbättringar av solpaneler var högre för några år sedan. Det är ju inga jättekliv framåt. Nuvarande paneler blir på sin höjd några procent mer effektiva varje år baserat på kWp/kvm.
SpaceMoose
Tack för infon.
11 k för ett så stort hus är onekligen bra och 10 år låter utmärkt.
Ja, det blir tufft att hamna under 24 k i år inklusive nät moms, räknar kallt med högre kostnader än så.
SpaceMoose:
Tilläggas kan att många företag just nu erbjuder effektivare konsumentprodukter med. Köper man ny strömsnål(are) kyl, frys, tumlare m.m. så sparar man ytterligare slantar där, och sen behöver man ju inte längre ex. stora feta gamingdatorer utan dessa går att få ner på under 100-200W idag (Om man kan kompromissa med lite blygsammare upplösning och medium/high detaljrikedom istället för high/ultra).
Lägg till att många apparater börjar gå på batterier, inklusive trädgårds- och skogsverktyg, och ett hus som drar max 4000W med 1000-1500W under idle är inte en omöjlighet längre. 🙂
wertigon:
Som Electroluz AAA klylskåp. De stänger av sig efter ett litet tag om dörren inte riktigt stängs. Du får gärna själv räkna på miljökostanden för 1kg ost 3 liter mjölk och 1kg kött.
Hur länge hade kylskåpet kunnat köra mätt i kWh innan det blev till en klimatkostand relativt de varor som blev förstörda.
Lycka till, du behöver ta reda på fakta.
Kan man skicka extrakostnaderna på elräkningen som vindkraften nu ger till någon som är för vindkraft?
Undrar vem det skulle kunna vara?….
Jag är för vindkraft Anders. Börja med att tänka istället för att kräva orimligheter.
Ledtråd: fossilgaspriset.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec: Dina insikter i kommentarsfältet är de mest läsvärda av allas! Bry dig inte om alla mobbare här. De är fast i sina tankemönster från 90-talet och oförmögna att ta till sig ny information.
Men snälla du, vindkraft och fossilgas är direkt beroende av varandra.
Detta lär de vara bra länge till.
Börja själv med att hänga med i nyhetsflödet och försök att se att detta inte bara är en massa abstrakta siffror.
Utan det finns en fysisk verklighet bakom också.
Fossilgasen är och förblir den vanligaste reglerkraften, globalt, för vindkraft.
Sen förstår jag fortfarande inte när är egentligen vindkraft lönsam?
När det blåser så ger de ett överskott som ingen är beredd att betala för.
När det inte blåser så levererar de uppenbarligen inga vidare intäkter heller.
När genererar vindkraften inkomster?
Sett ur detta perspektiv verkar vindkraften vara en gigantisk bluff.
Måsse tack, men börjar bli trött.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@ Måsse,
Kan du redogöra för dina praktiska kunskaper inom elområdet?
En liten varning här bara, jag har över 30 års praktisk erfarenhet inom el-tele samt jag fika regelbundet ihop med både elingenjörer och staktstömselektriker.
Anders: Är det kaffe med eller utan dopp som är källan?
@Anders Rydén
Wow, alltså! Du har fikat med dem… Jag böjer mig för den expertkunskapen.
Hm,
En sak som faktist är ganska lärorikt är att köra olika sorters reservkraftverk då och då.
Detta ger en ganska bra praktisk grund för hur elnätet fungerar.
Saker som kreti och preti, till exempel, inte alls begriper är svängmassans betydelse för genreatorerna.
Men ni som raljerar här begriper nog inte ens vad jag pratar om antar jag?
Anders. This i Sweden.
Landet där alla vet allt om allt.
@Anders
Min bakgrund är civilingenjör med ekonomisk profil. Jag har 6-siffriga investeringar i energisektorn, ingen vindkraft däremot.
Mina praktiska erfarenheter inom el sträcker sig till att jag kopplar lite 1-fas i mitt eget hus.
Jag vet vad svängmassa är och har kört reservkraft. Är ingen fikakille dock.
Anders förstår din enorma kunskap om allt som hör till el. Men ibland behöver man inte ständigt fika med elingenjörer och elektriker samt starta reservkraftverk för att förstå lite lite. Ett tag sedan jag fikade med professorer inom elkraft så mina moderna kunskaper idag är nog mest från olika tidskrifter. Mest bekant här är nog Ny Teknik.
Visst har fossilgasen stor betydelse för el i andra länder men vi bor i Sverige och här är det vattenkraft som är den stora källan för el och backup för fission och vind när de inte producerar. Fossilgas finns här och används för annat, men betyder mycket litet för elproduktion vad du än får höra vid fikat.
Anders tror du vindkraft skulle byggas utan subventioner om det inte var lönsamt? Ny vindkraft till lands behöver ingen subvention. Havsbaserad behöver förmodligen än en tid lite hjälp för att nå stamnätet. Fast om senaste elpris permanentas behöver havsvind inget stöd nu under de tidiga åren.
Visst behöver vi svängmassa för att klara frekvensen 50 Hz och störst behov i det nordiska systemet är om jag minns rätt O3 allt bygger på. Dvs när O3 snabbstoppar måste man klara en kort tid innan mer kraft kommer till från i första hand vattenkraften. Ett alternativ till svängmassa är batterier som svarar blixtsnabbt. Dagens svenska vindkraftverk ger ingen svängmassa för det har inte begärts. I Kanada ger de syntetisk svängmassa.
HVDC kan också hjälpa till för att klara en snabbstoppad fissionsreaktor.
Svk sparar kapacitet i ledningar för att klara ett bortfall av elproduktion och värsta bortfallet är alltså O3 i dagens nät. Detta är skälet till att all kapacitet i enskilda ledningar inte nyttjas normalt och med mindre svängmassa tillgänglig i södra Sverige kan inte ledningar nyttjas så mycket.
Vänliga hälsningar
Kreti och Pleti samt Nanotec
Du är en ekonom med andra ord?
Så du har alltså skruvat på en och annan stickkontakt på lampsladdar?
Hade du verkligen förstått betydelsen av svängmassa då hade du definitivt dissat storskalig vindkraft vid det här laget.
Nanotec.
Du måste förstå att ingen orkar höra storyn om att vindkraft är lönsamt.
Även LVMH är lönsamt men bara en minoritet har råd att köpa deras produkter.
@Nano.
Jo, Ny Teknik kan väl närmast jämföras med Illustrerad Vetenskap?
Själv brukade jag läsa Teknikens Under i yngre tonåren.
De verkar ha ungefär samma innehåll och målgrupp?
Jamen berätta gärna då hur vindkraft är lönsam.
Hittills har du bara sagt att den är lönsam.
Samtidigt som du nogsamt undvikit att förklara hur den är lönande.
Ok Anders jag får Ny Teknik genom min fackförening. När läste du den senast? Vad läser du för tidskrifter nu för tiden?
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Anders
Nej, som jag skrev är jag civilingenjör.
Mitt ursprungliga inlägg var inte för att debattera svängmassa, det var för att jag tycker många har en otrevlig ton mot Nanotec. Han är väldigt upplyst och det finns mycket tänkvärt att fånga upp om man är mottaglig.
Det var inte direkt riktat till dig, men du tog åt dig och hamnade i någon konstig försvarsställning där hur många år man praktiserat som elektriker blev det avgörande i debatten.
Nanotec, ett antal punkter som skulle vara intressant att höra din synpunkt på. Vi kan börja med:
– Vad är ett rimligt elpris enligt dig?
– Bör vindkraft även säkerställa reglerkraft eller ska detta ses som en subvention?
– Du pratar ofta om problem med snabbstopp, hur ser du på trippade HVDC länkar, landmatning från offshore osv. Exact samma visa och nackdel när man bygger stort.
– Varför tror du man valt att inte kräva syntetic inertia? Kan det vara så att den knappt finns i en fungerande applikation samt att det gör investeringskostnaderna högre?
/Elingenjör som designat och projektlett substationer, SVC, STATCOM och HVDC. Framförallt mot offshore i UK.
@Måsse,
Det finns ett fenomen där folk tycks förespråka saker som låter trevliga men som inte fungerar i praktiken.
Alltså de ger sig in i en debatt där de tycker de har rätt att kräva att deras känslor i ett ämne har någon slags företräde framför fakta i samma ämne.
Jag kan tänka mig att du stött på en och annan sådan individ?
Kanske till och med en och annan som med sin fina titel i ett helt annat ämne tror sig veta bättre än du?
Klarar du att ständigt ha ett stoiskt lugn mot sådarna individer?
I synnerhet om du insett att effekterna av det de förespråkar riskerar rasera mycket av det vi byggt upp i vårt samhälle?
"När läste du den senast? "
Ingenjörer inom energisektorn läser inte NyT eknik. De använder den på sin höjd för att starta en brasa i deras spis.
Mp har inte lagt ned några kkv även om de inte direkt sörjer utvecklingen. Besluten att inte fortsätta driften är helt beslutat på ekonomiska grunder och är en konsekvens av energiöverenskommelserna 2009 och 2016. Båda gångerna var M och Kd med och skrev under. Det betyder att dessa har lika stort ansvar, om inte större för händelseutvecklingen.
Var gärna lite mer saklig och inte en sådan populist.
Skitsnack. Klicka på länken så får du se. MP har rent av skrutit helt öppet hur de tvingade fram nedläggningarna genom olika politiska beslut.
Det är klart de säger det, det är ju i linje med deras politik (jag skrev det i först meningen). Det är däremot inte riktigt sant.
Lite som när S skryter om hur väl de bekämpat arbetslösheten när det är den internationella konjunkturen som till största delen minskat den.
Jag är helt för att utveckla kärnkraften men realiteten för tillfället är att det är för dyrt. Hur man löser det vet jag inte men det borde gå att serieproducera mer och ge typgodkännanden så att tillståndsprocessen förenklas.
Hinkley Point C i Storbritannien får ett garanterat pris på £106/MWh (2021 prisnivå) inflationsjusterat i 30 år f.o.m. 2026. Om du garanterar att du köper all el som ett kärnkraftverk producerar för det priset så tror jag till och med Wallenbergarna är villiga att sätta spaden i marken och börja bygga.
Precis heasm66. Jag är inte heller emot kärnkraft. Det jag är emot är att staten skulle garantera något slags minimipris och socialisering av risker för all framtid till det specifika kärnkraftverket / företaget. Sådant hämmar innovation. Jag är skeptisk till att investeringar kommer ske om inte sådana subventioner tvingas på folket. Däremot borde vi kunna ta bort reglerna om hur många kärnkraftverk och var de ska finnas. Tycker Danderyd och Lidingö verkar som bra ställen att bygga på t.ex.
@brk
I Ropsten där Värtaverket för tillfället ligger är ju redan industrimark (det kanske var det du menade med Lidingö?) och i Karlshamn där det redan finns kraftverk kanske, infrastrukturen finns i alla fall på plats. Jag bor själv i Stockholm men har semesterhus i Sölvesborg, tvärsöver bukten från Karlshamn så jag är inte nimby.
Men, allvarligt, de bästa platserna är nog redan befintliga platser pga kraftledningsinfrastruktur.
Boende i SE3 och 4 är generellt lite för fina i kanten så inga investeringar inom sektorn kommer att ske där.
Energiöverenskommelsen 2016 vilken M, KD m fl skrev under stipulerade nedläggning av 4 reaktorer dvs så som det ser ut idag. Maud Olofsson sägs ha varit med och drivit fram uppgörelsen. Det här med att MP ensamt skulle ha tvingat fram nedläggningen är en ganska trött trop nu. Den som inte tror mig kan googla upp vad Jan Björklund så om det där, han var arg som fan på de borgerliga. Sen ändrade sig KD och M 2019 men jag gissar att man behöver lite mer än ett års framförhållning i kärnkraftsbranschen. Så, det är ett blocköverskridande beslut som genomförts, inget annat.
MP och C har hela tiden förespråkat en avveckling av kärkraft.
Båda partierna har även velat ha vindkraft.
Det var Centerns Maud Olofsson som drev igenom beslut som gynnat en utbyggnad av vindkraft.
Främst genom elcertifikat och så kallade räntesnurror.
Rätt ska vara rätt
Ja men agerade inom folkomröstningen ramar och rådande mandatfördelning. Fick partier agera helt fritt utan att behöva bry sig om MP och C stöd i andra frågor skulle överenskommelsen sett annorlunda ut.
Off-topic angående inflationen, en chokladboll kostar numera 1,90:- på JULA, en rejäl höjning från tidigare 1:-
Ät nåt mer hälsosamt än det där snusket, typ fladdermussoppa direkt från vägkanten i Wuhan.
Varför är det alltid vinfkraft mot kärnkraft?
Varför snackads det aldrig om att modernisera och maximera vår vattenkraft. Borde vara bra mycket mer att hämta därifrån. Känns som det enklaste, renaste, billigaste, mest tillförlitliga och snabbast att bygga.
För att det kanske skulle tvinga en och annan 62-årig gammpojk att flytta från sitt förfallna hus med skrotbilar på tomten?
Vindelälven byggdes ju inte ut delvis pga det folktomma Adolfström samt propaganda av en sluddrande, alkad sexköpare.
Norrland är knepigt.
Själva turbinerna, även riktigt gamla har närmare full verkningsgrad så utbyggnad handlar främst om att dränka mer land. Inte mig emot om det kan få ned fossilbränningen i övriga Europa.
Även alkoholiserade sexköpare ska kunna protestera mot inskränkningar men det är statens roll att väga intressen mot varandra.
Hahahah Söderslätt min gode man ifrågasätt inte norrlänningarnas självrättfärdiga offermentalitet, särskilt inte från Sveriges sista koloni: Skåne. Det är alldeles för sånt och träffar alldeles för hårt.
*sant
Fast ärligt talat Ben.
Offerkoftornas Mecka i Sverige hittar man i GBG med omnejd.
Hörru!
Ja, de slipper möllor där också. Fan, tänk om man projekterat motsvarande Kriegers flak utanför Marstrand eller Sandhamn. Fan vad ball ändå.
Lika roligt som att norrlänningarna fick rösta om kärnkraften.
Säger du det? Är det gamla Volvogubbar som går omkring och ojar sig kanske? Ja, Gbg är typ Teckomatorp fast med humor, fastlimmade i sin historia som bruksort. I Malmö byggde vi ett högt hus när dom la ner varvet, sen gick vi på svartklubb och knivhögg varann lite och sen kom vi över vårt bruksorts-trauma.
Ett tips till göteborgarna kan vara att lägga ner spårvagnen och sen bygga tillbaka den om 40 år, det håller vi på med här i Skåne för att avleda de hjärnor som annars grubblar för mycket på forntida oförrätter. Lundaidioterna startade t o m ett nytt parti i den frågan…
Det pågår en hel del investeringar i vattenkraften för att få ut högre effekt. För att få mer energi krävs mer yta och det lär vara omöjligt att realisera med nuvarande regelverk.
Vind och vattenkraft är komplement.
Vind och kärnkraft är det inte eftersom vindkraft inte kan ersätta planerbar produktion. Då krävs mycket stora investeringar i lagring, flexibel användning(ransonering via prismekanism) och mer långväga transmission, dvs mycket dyra investeringar och långsamma projekt.
Det finns inga quick fixes under 20-talet.
Räkna med fortsätta högre elpriser.
Som ny invånare i GBG trodde jag först de skämtade och hade humor.
Sen visade det sig att de kunde dra ett "skämt" som gick ut på hur dåligt allt och alla är vilket blir sjukt tradigt i längden.
Rickard några detaljinvändning. Men annars tycker jag du skriver bra.
Vi kommer få mycket mer solceller uppsatta närmaste åren och det ger lägre elpris under en stor del av året samt när det gäller de som placeras på hustak mindre förluster i elnäten.
AI ger bättre ekonomi för vattenkraft genom bättre prognoser för efterfrågan, vattentillgång och vind. Mindre mängd vatten kommer släppas förbi utan att passera turbinerna.
Utgår från att tillståndsprocesser för transmission och byggnation av elkraft kommer krympas kraftigt närmaste två åren. Quick fix av betydelse under 20-talet.
Flexibel användning där en del företag får bra betalt för att mesta elen stryps vid brist och lite ytterligare för att vara beredda på detta. Nya företag som träffar avtal med villaägare om att under kort tid stänga av varmvattenberedaren och sedan säljer denna kapacitet till de lokala nätägarna.
Räkna med höga, inte ofta högre, elpriser närmaste åren samt fler tillfällen med lägre elpris.
Vänliga hälsningar
Nanotec
"Vi kommer få mycket mer solceller uppsatta närmaste åren och det ger lägre elpris"
Nej.
total kostand = fasta kostanader + rörliga kostander.
Solceller tillför fasta kostander, men INGA rörliga kostander försvinner. De bara höjer den totala kostanden för elnäätet.
Företagsekonomi A, 1:a tentafrågan och du hade lärt dig detta.
På tal om el, sladdbilarna gick över 50% under Q4 2021 enligt preliminära siffror, en första för Sverige.
S-kurvan verkar hålla i sig.
Hmm, tror snarare du kan tacka Greta Thunberg och hennes globala miljömuppar för elpriserna…
https://www.youtube.com/watch?v=A94Hg6yWd-s
wertigon halt när jag var ute förut idag, så sladdbilarna känns inne. Några nyheter om läget i andra länder?
Vänliga hälsningar
Nanotec
För EU ser det ut som att S-kurvan accelererar, Sverige är före packet och kommer med stor sannolikhet nå 50% BEV i andra halvan av 2022 och 90% BEV i början av 2024. För EU i helhet tror jag vi når 50% av rena batteribilar 2026 och 90% 2027 eller 2028. Sladdbilar kommer dock nå 50% inom 18 månader, misstänker jag.
Naturligtvist är detta bara simpel extrapolering av S-kurvan. Om/När level 5 självkörning blir verklighet, kommer marknaden krympa drastiskt då Ubers självkörande bilflotta kommer ta över Sverige och övriga EU med storm. Fler kommer åka bil med färre bilar på vägarna.
Återstår att se hur lång tid det tar innan Tesla går ur FSD Beta dock. Är mycket skeptisk till att det sker innan 2025 personligen, men troligtvist innan 2030.