Det finns en möjlighet att investera i vindkraft genom att köpa andelar i vindkraftkooperativ, vilket gör att man säkrar upp sitt elpris genom egen delägd vindkraft. Detta är dock främst att betrakta som en kapitalinvestering, samtidigt som att det faktum att man fortfarande måste betala för elen visar att vindkraft ingalunda är gratis eller ens särskilt billigt.
Vindkraftverk söder om Kungbacka |
Vi bortser här från vindkraftens destabiliserande effekter på elsystemet utan tittar bara på rent privatekonomiska effekter av vindkraftskooperativ. Dessa är ekonomiska föreningar i vilken man köper andelar (medlemskap), ungefär som man kan köpa en bostadsrätt. Andelarna ger rätt att köpa el till ett fast pris, och andelarna kan säljas antingen tillbaka till kooperativet eller till någon annan som vill bli eller är medlem, beroende på föreningens regelverk.
Vindkraftkooperativet är alltså en kapitalinvestering där din avkastning är ett förhoppningsvis lägre pris på elen. Skillnaden mot detta lägre elpris är dessutom skattefritt, så det blir en skattebefriad avkastning. Dock får man betala skatt på försäljningen av andelarna om dessa säljs med vinst.
Vindkraftföreningarna har fortfarande kostnader – dels för avskrivningarna av kraftverken, dels service och underhåll för dessa, administration och säkring av elpriset. Ibland blåser det inte tillräckligt men andelsägarna är garanterade sin el ändå. Det betyder att föreningen måste säkra sin produktion på terminsmarknaden och för den osäkra delen alltså är exponerad mot marknaden. Detta innebär att det kan finnas en risk för konkurs hos föreningarna om det blåser mindre än vanligt samtidigt som elpriserna nu är extrema.
Utöver elen från vindkraften hamnar man som elhandelskund vid ett tillhörande elbolag. En del föreningar garanterar inte vad du får köpa. Kvarkenvinden hade exempelvis fram till och med november producerat 780 kWh per andel. Övrig el får köpas in av elhandelsbolaget. Vad som ytterligare komplicerar är att en del föreningar skriver ner värdet på andelarna år för år, vilket då blir en kostnad som man inte får tillbaka.
För att beräkna vad man får för avkastning behöver man titta på vad man kan få för elpris idag. Enligt Compricer nedan går det att binda elen för 61 öre per kWh exklusive moms.
Låt oss ta två exempel här av urvalet av vindkraftföreningar. Eftersom detta är prisexempel väljer jag att räkna på elhandelsområde SE3. Elpriserna kan nämligen vara olika för samma vindkraft i olika elhandelsområden på grund av ovan nämnda terminssäkring.
Det första är Falkenberg Vindkraft ekonomisk förening, som är en av de äldre grundad redan 1997.
En andel kostar 5000:- SEK och gör att du kan köpa 1000 kWh el om året för 50 öre per kWh. Detta ger dig 11 öres avkastning per kWh enligt ovan, plus moms för en summa om 13:75 öre, eller en investering på 5000:- SEK ger dig 137:50 SEK i avkastning. Ej skattejusterat är detta 2.75% i avkastning på satsat kapital. Dock gör skattefriheten att detta ska divideras med 0.7 för att få fram vad det hade motsvarat i ränta på banken. Räntan på en investering i Falkenberg Vindkraft ekonomisk förening boende i SE3 ger 3.92% i skattejusterad ränta (2.75/0.7=3.92). Falkenberg Vindkraft ekonomisk förening verkar inte ha någon fri marknad för andelarna, utan dessa kostar 5000:-. I övrigt får man betala rörligt elpris hos Falkenberg Energi för det som inte täcks ava andelarna.
Ett andra exempel är Västanvind där varje andel ger rätten att köpa 100 kWh el för 23 öre.
Där finns just nu exempelvis 150 andelar till salu från en delägre för 477:- SEK per andel. Detta täcker 15 000 kWh om året eller en normal modern villa utan elbil.
Skattejusterad avkastning i detta fall blir då (61-23)*1.25=47:50 öre i besparing per kWh. Detta ger hela 47.50/477/0.7=14.23% i skattejusterad ränta. En betydligt bättre affär, men jag killgissar att man inte återinvesterar i vindkraft, utan när kraftverken är slut så är andelarna också värdelösa. Annars är det rätt bra avkastning. Läs det fintstilta.
Överlag har jag tittat på vindkraftsandelar förr och funnit att det är bättre att ha låst elpris och lägga pengarna på börsen istället. För den som är engagerad och vill läsa det finstilta kan dock vindkraftkooperativen vara intressanta och de innebär också en riskspridning bort från börsen. Dock skulle nog de flesta kooperativen just nu tjänat bättre på att sålt all sin el och bara delat ut vinsten till delägarna istället för att gå omvägen via lägre elpris – anledningen är antagligen skattefriheten på att ta ut avkastningen som billigare el.
Oavsett, ovan har ni hur ni ska räkna på avkastningen, givet att inte vindkraftsandelarna skrivs ner årligen.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
15 kommentarer
Även om det skulle vara något högre avkastning än börsen så är det så små belopp att det inte är värt tiden man lägger ner. Enklare att skicka in dom där tusenlappparna i Lysa istället och glömma det.
Finns det inte andelar i bolag som säljer till marknadspriset istället? Eller är andel=aktier så man kan få utdelning?
Jag skulle hellre investera i något företag som byggde upp reglerkraft om det fanns.
SE3 med andelar som täcker 100% av behovet sedan många år. Har hittills under hösten/vintern betalt 38 öre/kWh som vanligt. Eldar lite ändå eftersom veden fås utan extra kostnad och överföringsavgifterna är rätt rejäla. Känns ok. Ev. förbrukning utöver andelarna går på spotpris. Hur det går för kooperativet om de inte kan producera så mycket som de sålt andelar (och därmed garanterat priset på) tänker jag inte på, vill inte tänka.
Ironiskt, fick svaret via mail ikväll. Priset upp med en faktor 3,7 pga att de har största produktionen i SE1 & SE2 men de flesta kunderna i SE3 & SE4. Så nu blir det 140 öre/kWh istället tills priserna lugnar ned sig. 🙁 Blir till att elda mer i vedkaminen.
mpjens
Välkommen till Sveriges nya bakgård.
Någon gång måste även medborgarna i SE3 och 4 ta sitt ansvar och producera på plats.
Kan vi inte starta ett kärnkrafts kooperativ istället?
Koppla investeringen till pantbreven på huset så vet framtida Hemnet spekulanter exakt vad de kan låna.
Gör sedan som i Finland och låt elproducenterna använda sin egen el utan skatt.
Kan vi inte starta ett kärnkrafts kooperativ istället?
Koppla investeringen till pantbreven på huset så vet framtida Hemnet spekulanter exakt vad de kan låna.
Gör sedan som i Finland och låt elproducenterna använda sin egen el utan skatt.
Nu borde det väl vara en god affär att producera vindkraftsel när det är så höga elpriser.
Eller har jag missat något?
Ja, en bidragande anledning till att elpriserna vart höga är att det knappt blåst nåt..
Vi investerade rätt hårt i SVEF/Evig El för ett par månader sedan, när till och med jag fattade vidden av elprisökningen tack vare bloggen. Deras verksamhetsidé är att återinvestera i nya kraftverk i takt med att de gamla slits och att varje andel därför ger ”evig el”.
Nåja, köpte andelar för ett årsbehov, nästan 17 000 kWh för ett pris om 6 kr per kWh. Sen får vi köpa elen för, i skrivande stund, 35 öre/kWh+moms här nere i SE4.
Förra december förbrukade vi 1800 kWh och med nuvarande decemberpriser skulle det ge oss en besparing på cirka 1800x(1,87-0,35)x1,2=nästan 3 300 kr inkl moms.
Skriver ”skulle” för det nya elhandelsavtalet börjar gälla först på nyårsdagen. Så trist nog får vi snällt betala det rörliga elpriset en sista månad till.
Med tanke på hur bra jag är på att göra affärer så kommer förmodligen elpriset att från och med januari permanentas på en nivå om 30 öre + moms, eller så går föreningen i konken så att vi förlorar hela investeringen.
Jag har haft vindandelar sedan början av 2000 talet. "Mitt" vindkraftverk var placerat i Gränna. Efter olika ombildningar etc så har jag nu vindandelar i Telge energi som har sina andelsvindkraftverk i elområde 2. De aviserar nu en höjning av andelspriset från 43 öre/kw inkl moms till 160 öre/kw inkl moms. För min del blir investeringen i stort sett värdelös. Om man ska köpa vindandelar se då till att verket finns i södra Sverige.
Vi får låta Solivind gå i kk och sedan dela på verken och köpa nya andelar i eget SE för pengarna.
Vi får låta Solivind gå i kk och sedan dela på verken och köpa nya andelar i eget SE för pengarna.
Jag var med och byggde ett vindkraftverk i kvarkenvinden 2007. I backspegeln kan jag konstatera att det var en skräpinvestering. I sommar satte jag solpaneler, nu ska vi se hur länge det är en bra investering. Jag misstänker att staten så småningom tar bort 60öringen, det är givet att man kommer att få betala både då man nyttjar elnätet genom att förbruka ström men även då man producerar ström ut… Vi får se hur länge vi är subventionerade.