Om man har elbil så kan en av de största enskilda förbrukarna av elenergi i hushållet vara laddningen av bilen. Med de skenande elpriserna får man dock om man har timtaxa möjligheten att använda elbilen för att flexibelt använda elen genom att justera laddgränser och tidpunkter.
Elpriset senaste dygnet. Rätt uppenbart när man ska och inte ska ladda |
Den som inte har timtaxa kan sluta läsa. Du kommer debiteras för din elbilsel som om du laddar den när priset är som högst (något förenklat – rörliga månadspriser på el baserar sig på en schablonförbrukning över dygnet, där man förbrukar mest el när elen är som dyrast, dvs morgon och kväll, generellt, och minst dagtid vardagar när man ska vara i skolan och på jobbet). Det spelar alltså noll roll hur du justerar din laddning utifrån elpriserna
Har man däremot timtaxa så kan man vara dubbelt flexibel.
Dels laddar man förstås nattetid eller via hemautomatiseringen när elpriset är under valda nivåer.
Men framför allt så justerar man hur mycket laddning man har i bilen.
Rekommenderad laddning av elbilsbatterier till vardags är någonstans 60 – 80% för att inte slita i onödan på batterierna, vilket också ger smart programvara möjligheten att rotera vilka celler som laddas. Inte heller ska bilar stå med laddning över 90% någon längre tid.
För min del innebär det 60 – 80 kWh laddat i bilen till vardags och oftast har jag 70%, vilket förenklat räcker till 35 mil – dels det längsta jag någonsin kört utan att ta en paus, och dels tillräckligt för 3 – 4 resor fram och tillbaka till Göteborg eller Borås (akuten om inte annat). Eller om jag inte ska någonstans kanske en hel veckas lokala ärenden i och runt byn.
Andra kan ha andra körcykler, men en normal dag förbrukar jag kanske 10-15 kWh om jag inte gör något speciellt.
Så bilen behöver inte laddas hela tiden.
Istället justerar jag hur mycket eller lite som bilen laddas – ska jag ingenstans så kan jag släppa den ner till 40% innan jag laddar (två vändor till Göteborg eller Borås), och om då elpriset den natten är högt så kanske jag bara laddar till 50% eller 60%. Och när elpriset är lågt så laddar jag upp till 80% istället.
Detta gör att en av de största enskilda förbrukarna är väldigt flexibel i elpris om man har timmätning.
Min schablonregel är att jag i princip inte ska ladda elbilen om elpriset är över 50 öre per kWh. I natt var priserna under 50 öre, och kommande natt är de 49 – 53 öre, vilket är okej för laddning, men jag kommer bara ladda till 70%, inte 80%. Om inte annat för att ladda klart innan priset drar till 88 öre klockan fem och sedan vidare till 122 öre klockan 06, 125 öre 07 och 129 öre 08, för att sedan stanna runt 120 öre resten av dagen fram till klockan 23.
I övrigt – om något plötsligt uppstår som kräver en långresa så är det inte heller ett problem, det är bara att stanna på en Supercharger och ladda. De närmaste i Kungälv, Ulricehamn och Varberg beroende på riktning hittas alla inom 20% av batteriet.
74 kommentarer
Kan tänka mig detta kommer vara svaret på det kommande argumentet från fossilbilsfantasterna: "Elen är ju svindyr nuförtiden. Jag kommer aldrig köpa Elbil!" (Och ja, de kommer ignorera priset på bensin/diesel. Jag har redan haft den här diskussionen med en bekant.)
Man får svara med något i stil med "Kan du tanka för halva priset bara genom att välja när på dygnet det är billigt?"
Eller hur.
De får gärna sitta med sina fossilbilar under senare delen av 2020-talet. Två saker kommer nämligen hända när elbilen nått kritisk massa.
För det första kommer bensinmackarna ganska snabbt tvingas stänga igen och / eller slås ihop för att överleva. När 20% av kunderna försvinner för att de åker på det mycket billigare elektriska bränslet, då tas pumparna bort som genom magi. Inte alla överallt, men räkna med att få åka några mil till närmsta mack istället för några kilometer.
För det andra kommer värdet på fossilbilarna störtdyka när ingen köper dem och infrastrukturen monteras ner, både på begagnatmarknaden och nybilsmarknaden. Det är värt mer att skrota bilen än att sälja den, helt enkelt.
33% elbilar förra månaden. Vågar man hoppas på 40% innan årets slut? Applicerar man Tony Sebas teorier om X-kurvor (S + omvänt S) och interpolerar S kurvan på bilmarknadssiffrorna från Bilsweden, kommer vi nå 90% elbilar på nybilsmarknaden till sommaren 2023 – om c:a 20 månader. Om det händer når vi 20% sladdbilar till 2025 (PHEV+BEV).
Får se hur det blir, kommer hålla ögonen på det här nu. 🙂
Jag har läst att flera av mackkedjorna nu ska bygga snabbladdare på typ alla sina stationer. Det handlar om överlevnad.
Björn, självklart. Det har varit uppenbart några år nu, de ligger ju ofta strategiskt till.
Dessutom står nya bilar för en proportionellt större andel av körda mil.
Avser den här meningen hela hushållets el-förbrukning (inklusive en normal dags bil-användning), eller är det enbart el-förbrukning av bilen en normal dag som avses?
"Andra kan ha andra körcykler, men en normal dag förbrukar jag kanske 10-15 kWh om jag inte gör något speciellt."
Bara bilen. Fast ofta blir det förstås mindre slår det mig. En vända fram och tillbaka till byn drar typ 1 kWh.
Börjar det i det här läget bli intressant med timtaxa och ett energilager typ powerwall, även utan solceller?
Tror nästan det va? Om ett 10 kWh batteri kostar 15 000 kr, så är det ju bara att räkna på hur mycket el du realistiskt kan skyffla från de billiga timmarna till de dyra.
Dock lär grid-size batterier ploppa upp ganska snabbt av de stora elföretagen med, elföretagen älskar nämligen tjäna pengar betydligt mer än vad privatpersoner gör. Av nån konstig anledning.
Fast 10 kWh kostar snarare 150 000:-.
Hmm, sett annonser om ett paket på 8 kW solceller + 10 kWh batteri för c:a 100 000, dock med bidrag – så 150k måste vara ett äldre pris.
BYDs bladbatterier tillverkas för runt 900 kr / kWh i dagsläget, så om de inte är 15 000 för 10 kWh ännu är det bara en tidsfråga. Är ju alltid dyrast för oss västerlänningar 🙂
finns 8,9kwh 48v batteri för 44900 kr i sverige
Litium?
Byggt eget lithiumbatteri på 12KW för 25000:- med celler från skrotad elbil. Ska komplettera med ett till (+12KW)
Känns inte hur långt borta som helst att få ihop det om batterierna blir billigare och deltat i ören mellan dag och natt ligger högt över tid.
Till dess har vi en braskamin inopererad i en helt magiskt ful sjuttiotalsbest av mexitegel & täljsten, på fan vet hur många ton termisk massa. Elda i tre timmar och den håller sig varm i 10 till.
Blir nog att köra jordvärmen på natten och elda på dagen över vintern. Rätt mysigt sätt att få in lite pausgympa i arbetsdagen.
@Stefan: Imponerande!
Det är ju detta Mp vill – att de enskilda hushållen tar kostnaden för att balansera upp den ojämna vindkraftsproduktionen. Kommer vara lönsamt ett kort tag, tills för många gör så och elen blir dyr även på natten.
@Tratt
Ser inte hur det blir dyrare om hushållen börjar generera el själva. Om en hel by är till 95% nettoproducent med ett 6 MW vindkraftverk, 3 MW batteri och 10 MW installerad solkapacitet (låt oss säga att byn drar mellan 3-5 MW och runt 100 MWh per dygn) så hjälper det väl krisen? Det är då 3-5 MW effekt som inte behöver dras från elnätet.
Med solkraft kan vi för dagens priser få mellan 30-50 öre / kWh. Vind är miljoninvestering men når 50-70 öre / kWh. Det är baslinjen som varje kraftslag måste nå upp till för att vara konkurrenskraftig.
Därför tror jag inte att elpriset kommer höjas i längden.
Hur funkar det mer solcellerna? Är inte kraften "gratis" när solen skiner?
Borde det inte rimligtvis vara bäst att ladda på dagen då?
Det är gratis, men bilen suger mer än solcellerna kan leverera, så då toppar det från nätet. Då blir det inte billigare än nattetid som det ser ut nu.
Att bara ladda på solen skulle ta ganska lång tid med en hyggligt normal anläggning. Det ger inte så många kWh på en soldag som man kan tro. Man behöver ju använda bilen mer än på sommaren.
Bättre att sälja dyrt och ladda billigt.
Ingenting är gratis. Om du betalar 100 000 för en solcellsinstallation betyder det att du lägger 100 000 kr som förskott för all el solpanelerna kommer generera. Sedan delar du kostnaden med det solpanelerna genererat för att få fram hur mycket du betalat per kWh.
Exempel: Solpaneler på 8 kW effekt brukar i runda slängar ge 10 000 kWh per år, så 200 000 kWh för en livstid på 20 år. Idag kostar en sådan installation, inklusive arbetet, runt 80 000 kr innan ROT och bidrag.
80 000 kr / 200 000 är 40 öre per kWh. Sedan är det bara att räkna vad varje kWh kostar från ditt elbolag och ta med det. Inkludera skatt och överföringsavgift, så kommer du nog fram till att du sparar kanske 10 000 kr om året på solpanelerna. Då har de betalat av sig på 8 år under förutsättning att elpriset är detsamma eller högre.
Betänk nu att solpaneler ska gå från 80 000 till 20 000 för samma installation till 2030, och vi är nu nere på 10 öre / kWh. Inte illa!
Solceller håller längre än effektgarantitiden på 20+ år. Och höjer värdet på huset, så de är inte värda noll efter 20 år.
Du för nog också räkna in byte av iaf en inverter i kalkylen också. Att säga att installationen höjer värdet på huset är egentligen bara relevant om man har för avsikt att sälja, och frågan är om en 25-30år gammal anläggning verkligen höjer värdet eller mest ses som en belastning då den snart behöver renoveras/tas bort?
De försäljare som jag pratat med hävdar också värdeökning av huset som ett säljargument men hur ska jag någonsin kunna ta del av det om jag inte säljer? Det brukar de inte ha något bra svar på.
Dina arvingar får ta del av värdehöjningen när ditt dödsbo ska sälja, så se det som att barnen får pengarna.
En framtida fastighetsdeklaration kommer säkerligen ta med Solceller och batteri som "värdehöjande" åtgärder vilket påverkar taxeringsvärdet, vilket kommer påverka den ekonomiska kalkyler vid införande av fastighetsskatt.
(Inte samma Stefan som ovan)
Oavsett hur värdeökningen blir, så kommer hus som drar lite energi att vara mer lättsålda framöver. Solen tillför energi, vilket kan tillgodoräknas på den totala förbrukningen.
Konstigt nog är det vanligaste argumentet jag hört mot solceller att de är fula. Kostnaden verkar inte vara något problem.
Skulle ha en egen vätgastillverkning. Göra vätgas när det är billig el och göra el av gasen när den är dyr. Bra komplement till solceller.
Lycka till med din vätgasbil.
Problemet är bara att solceller -> vätgas -> vätgasbil ger en bränsleekonomi på 5-10 kWh / mil. Elbil har bränsleekonomi på 1.5-3 kWh / mil.
Vätgasbil är helt enkelt inte tillräckligt ekonomiskt.
Antar att du är stor förespråkare av ssabs hybrid stål.
Poängen med bilen är frihet att använda den när man vill, oplanerat. Jag tror gemeneman inte har lust att hålla koll på varken elpriser eller laddningsnivå.
Tex att manuellt sänka laddnivån till 60% för att den ska hinna ladda klart innan priset en vis morgon kommer stiga känns inte som en lösning för massmarknaden.
Massmarknaden behöver bara ett val, åka långt imorgon.
Ska man inte på någon långtur så spelar det ingen roll men det måste ske automatiskt för att gemene man skall göra det i praktiken. Om man t.ex. kan ställa in att bilen bara ska ladda om priset ligger under x förutsatt att det finns minst x% i batteriet.
Absolut, gemene man kommer bara åka till en parkering, koppla in bilen i närmsta eluttag och gå hem och sätta sig framför dumburken.
Kanske så finns det lite intelligens i bilen som inte laddar när priset är över en viss nivå om den inte måste, och kanske har gemene man aktiverat detta. Som du säger så kommer de flesta inte ens bry sig – och med den solexpansion vi kommer se inom bara fem år så kommer elen bli så pass billig att man bara behöver betala för den i undantagsfall ändå.
Sol, Vind och Batterier kommer göra så att betala per kWh för el är lika föråldrat som att betala per minut på telefonen.
Jag behöver oplanerat tanka vår diesel betydligt oftare än om jag hade elbil, då hade det varit kanske två eller tre gånger om året.
@martin Jag håller med dig, ser också ett problem att elbilen tar ett steg tillbaka i lätthet och krav på personligt engagemang. Jag har inget problem med det själv, jag är väldigt intresserad och tycker det är kul, men majoriteten tycker nog inte det och där kommer det nog finnas ett motstånd. För att inte tala om de som är avigt inställda från början (tänk BU 2.0)
För hemmaladdning behöver det dock inte vara så avancerat, ställ in bilen på att ladda till max 80% mellan 0:00 till 5:00 varje natt och plugga i när du kommer hem varje dag så har man en rätt bra grundsetup. Allt som behöver göras är att komma ihåg att plugga i bilen vilket nog de flesta kan fixa.
På den tiden bör man hinna få i iaf 50kWh och kan köra iaf 20mil vilket rimligtvis räcker för de allra flesta. Det kommer alltid finnas de som kör 100mil om dagen i snöstorm med 3 ton släp men de personerna får finna andra lösningar och hör till en klar minoritet.
Sen finns det såklart annat att ta hänsyn till, har man månadspris och bor i Göteborg vill man nog hellre ställa ner laddeffekten så mycket det går och ladda över dagen och natten och bara undvika morgon och kväll p.g.a. toppeffektsdebiteringen.
Jag tycker generellt att effekttariffer är skräp (eller egentligen är det behovet av effekttariffer som är skräp), att behöva planera så man inte kör torktumlare, och tvättmaskin samtidigt som man lagar matt eller liknande för att elnätet ska hålla ihop är inte rimligt i ett I-land.
Lösningen för att slippa hålla koll på elpriser etc finns ju redan, exempelvis om du byter till Tibber som elleverantör och installerar en easee-box så sköts det hela på automatik, allt du behöver komma ihåg är att sätta laddkabeln i bilen på kvällen. Detta är jättesmidigt jämfört med att behöva tanka, du har ju en bil som tankar sig själv automatiskt när du ändå inte använder den.
Om du vet att du ska köra långt dagen efter så får du ju så klart bita i det sura äpplet, öppna en app på din telefon och aktivera att boxen ska starta laddning oavsett pris tills bilen har 100%.
Hur folk som bor i lägenhet ska göra är lite oklart i dagsläget dock?
Det kanske går att använda elbilen omvänt också? Dvs att bilens batteri driver en viss del av husets apparatur när elpriset är som högst.
Nu har Magdalena och MP tagit punggreppet på er alla elbilsägare.
Ni har ingen aning vad priset på el blir vid vintertemperaturer.
Då finns det inget tak på elpriset!
Det finns inga möjligheter att yrkesmässigt köra bil på el.
Det går bara inte.
En klok man eller kvinna tar sig en funderare före bilköpet och svaret blir DIESEL.
Resten får ni klura ut själva!
Ja, man ska nog göra som högt upsatta politiker gör, inte vad de säger att man ska göra.
Det vi vet är att fossildrivmedel kommer följa och toppa
Kanske Stenevi tänker göra lite som Schyman…
Lars: Skriver ett långt blogginlägg om Fördelarna med att anpassa elbolsladdning efter pristoppar och dalar.
Focke-Wulf: Just det! Där fick ni, elbilstöntar! Dieselpower!!!!
Samtidigt, dieselpriset: Upp 38% på ett år (https://tanka.se/prishistorik#)
Eftersom jag är en snowflake var jag dock tvungen att logga in på min elleverantörs sida och kontrollera vad mitt elpris kommer bli i vinter. 45,50 öre exmoms / kWh (fastpris). Så nu vet jag det.
Kommer så klart ligga vaken och gnissla tänder alla nätter då spotpriset understiger detta. Hu.
Jag snålladdar när priserna är höga. Brukar kika Tibber-appen på kvällen och om det är dyrt laddar jag bara för ett par dagar som mest. Den appen är riktigt bra, eftersom den automatiskt laddar från solcellerna, eller när priset är lågt (så lågt det nu blir numera).
Brukar fylla på ordenligt på helgnätterna när det är billigast.
Kör ganska mycket, så det klarar sig inte på en fulladdning per vecka och då får man väl vara lite snål. Elen blir ju inte bättre för att den är dyrare.
Hittills har jag inte kört upp mer än 180 SEK på en månad, så även om det är dyrt, är det trots allt billigt.
När jag tänker på de höga elpriserna, räcker det med att snegla på en bensinstation för att må bättre.
Ska sänka stereon lite också, så besparingen blir maximal.
Aha intressant, jag har spanat mot Tibber när nuvarande elavtal går ut. Så Tibber anpassar sig även efter egenproducerad el, men då laddar du dagtid för att nyttja solen antar jag? Har du eller har du funderat på lagringsalyernativ?
Appen har smartladdning, vilket går att ställa in för både sol och elpris.
I nuläget med de elpriserna som är dagtid, samt att solen inte ger så mycket i oktober, så lönar det sig bättre att ladda nattetid.
Laddningen brukar gå på vid 23-tiden och är klar kl 06.
Har stora planer på batteribank och det kan eventuellt bli verklighet redan i år. Batterierna lär gå ned i pris, men frågan är om det inte kommer löna sig redan nu ändå med den prisutvecklingen vi haft det senaste året.
Funderar på två powerbanks i källaren i det fallet.
Ok så i nuläget så säljer du överskottet till Tibber eller? Det kan väl knappast ge mer än ett par kronor?
Vad har du för box?
Stämmer bra. 28 kWh idag genererade totalt 26 SEK. Inte så illa. Hade sommardagar när elen var billigt som gav mindre.
Har en Easee-laddare, så den är kompatibel med Tibber.
28 kWh är inte dåligt för en dag, hur stor anläggning har du på taket ca?
C:a 14 kWp, placerad öst och nordväst, så det är egentligen inte optimalt.
Dock är det som bloggaren skrivit om tidigare, inte fel att ha solen tidigt på morgonen.
Du har ju solpaneler, hur funkar det nu när priset är högt? Borde du investera i ett batteri för att kunna lagra din egna produktion?
Funderar själv på att låta installera lite paneler på villataket och ett batteri i kallförrådet. Borde ju bli riktigt intressant om nu elpriserna ska börja leka wallstreet.
Har för övrigt fastpris-abb på el som löper ut i mars nästa år, då har jag funderat på att gå över till tex Tibber eller liknande för att kunna styra min easee-box för laddning av bilen när elen är billig. Har inte haft elbil mer än ett par månader men också konstaterat att jag inte behöver ha 100% laddning någonsin nästan, och kan utan problem skjuta på laddning ett antal dagar om elen är extra dyr för tillfället. Men det vore ju kanske intressant att kapa topparna med egenproducerad el också.
Tur att man är pensionär och bara kör ca 15 mil/vecka. Har en 4-hjulsdriven 6-cylindrig bensinare på 260 hk. Drar litern milen och är superkul att köra på sommaren och ännu roligare på vintern. Kostade 100.000 i inköp. Det blir bra många mil innan jag är uppe i priset för en elbil med den prestandan.
Moderna elbilar med V2X funkar ännu bättre för att få ner kostnaderna. Får väl se om Tesla någonsin erbjuder detta efter att ha målat in sig i ett hörn med fri SuC för alla bilar fram till 2017.
Nytt rekord för elpriset idag eller? Högt hela dan dessutom. Tur att solen skiner.. och att man har bundit sitt elpris
Nåja det kunde vara värre.
Indien är det nu akut brist på kol.
https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/business-58824804.amp
Jag har fastpris 3 år på elen jag köper och timtaxa på det jag säljer.
Så idag drog jag ner på all förbrukning och sålde solelen för drygt 3:-/kWh.
Så jag fick nog sålt ca: 10kWh (slutlig försäljning/förbrukning kan jag inte se förrän i morgon)
Fick förresten elfakturan för september från EoN idag. 10:- vill de tvinga av mig. 😉
Gäller 60-80 procent för alla batterier, jag har precis blivit med Husqvarna elröjsåg och där är det ju antingen fullt eller tomt när man använder den, men veckorna när den inte används? Ska det va tom, halvt eller fullt?
Vet ej vad som står i manualen. Jag har mina (Stihl) fulladdade, men det är inte lika stor kostnader inblandade som för en elbil.
Lithiumbatterier ska lagras mellan 40-50% laddning.
Cornu, eller någon annan som vet: Skulle det gå att använda Teslan som ett (flyttbart) batteri – ladda billigt på natten och plocka ut strömmen till resten av huset på dagen?
120 W via ciguttaget i så fall. Rätt försumbart. Tesla stöder inte V2G, man har ju erbjudit gratis Supercharger till tidiga Model S och Model Y. Skulle kunna missbrukas rejält.
Däremot skulle det vara möjligt att custombygga om det hela, likt hon Robot-Simone gjorde med sin Model 3 – hon byggde in växelriktare och eluttag i den.
Bästa är ändå att varken behöva tanka eller ladda. Vår fossilbil är avyttrad och ingen ny är införskaffad. Funderar ibland över vart folk ska som sitter i sina bilar. Verkar vara något slags folknöje att köra fram och tillbaka mellan olika destinationer.
Helt riktigt.
Den bästa bilresan är den som inte görs. För både miljö och plånbok.
Ja, barnens aktiviteter gör att man tvingas köra kors och tvärs helt i onödan, precis som till och från jobbet. Det borde kanske vara lag på att alla skulle jobba nära hemmet och att alla barnens aktiviteter skulle finnas i närområdet (fotboll, dans, volleyboll etc.)
@Dava
Våra barns aktiviteter ligger så att de kan ta sig dit själva. Tycker det är en tjänst gentemot barnen att de har möjlighet att vara självständiga och att de har rörelsefrihet som inte är beroende av föräldrarnas välvilja att skjutsa. Och varken jag eller min fru bor nära våra jobb. Vi utnyttjar båda det där trafikslaget som bloggaren tilldelat epitetet "1800-talsteknik".
@Dava
Just dina bilresor är givetvis helt nödvändiga så det finns ingen anledning att bli kränkt.
För övrigt förändrar det faktiskt inte mitt påstående. Det bästa för både plånbok och miljö hade varit att du inte hade behövt köra. Men påstår man något sådant här blir man väl brännmärkt som södermalmshipster och miljöpartist…
Det är så MP håller oss sysselsatt, så att vi inte har tid att tänka på annat.
Hur ser det ut med lösningar för att använda bilbatteriet för lagring…t ex i kombination med solceller? Om man tar Tesla 75kwh batteri som exempel och man nästan aldrig (förutom några långturer per år) har behov av mer än 25kwh (dvs ca 15 mil) så har man i princip ett outnyttjat 50kwh-batteri ståendes på uppfarten. Då skulle man kunna reglera så att villan aldrig använder bilens batteri om laddnivån underskrider 25kwh. OK…man kanske ska begränsa till 25-60kwh för att undvika värsta batterislitaget.
…har själv en 31MW solanläggning på taket med väldigt mycket överkapacitet ifht 25A-säkringen. Men dynamisk reglering som gör att säkringen bara ser deltan, dvs produktion-förbrukning, skulle jag kunna utnyttja kapaciteten fullt ut med ett stort batteri som laddas under dagen från april-aug. Med lutar det väl oavsett åt att jag uppgraderar till 35A för att lätta på växelriktarens strypning. Tidigare har det varit svårt att räkna hem det (kostar +250kr/mån) men med högre elpriser lär det löna sig.
Angående vilken nivå man laddar till så får man hålla lite koll på vad som gäller den bil man har också. T.ex. har Tesla vad jag förstår ingen överkapacitet, utan ett 75 kWh-batteri är på 75 kWh. Kia å andra sidan har batterier på drygt 70 kWh i sina bilar som är märkta med 64 kWh, flera andra tillverkare gör vad jag förstår på samma sätt.