Det är mer än järnmalm som står på spel om LKAB tvingas lägga ner verksamheten i sommar på grund av cementkrisen. Projektet med järnsvamp och vätgas förväntas minska CO2-utsläppen i Sverige med 35 miljoner ton årligen, eller en tredjedel av alla svenska utsläpp, och man har även projekt för att utvinna sällsynta jordartsmetaller ur gruvans restprodukter nog för 30% av EU:s behov, samt fosforgödsel motsvarande fem gånger det svenska jordbrukets samlade behov.
![]() |
Sviten Twitter på Ishotellet i Jukkasjärvi, vilket ligger i Kiruna kommun. Bilden är redigerad för att dölja gästens namn. |
Bland annat går han igenom LKAB:s REEMAP-projekt, alltså rare earth elements-utvinning (sällsynta jordartsmetaller) ur högarna med finkrossad sten från LKAB:s järnmalmsgruvor.
“Halterna är låga, men volymerna vi bryter är stora. Eftersom stenen redan är bruten och krossad är en stor del av arbetet redan gjort.”
Så man behöver ta fram en ny form av förädlingsverk för att ta tillvara de sällsynta jordartsmetallerna, vilket blir en helt ny typ av industri för bolaget. Man räknar med att kunna producera 30% av EU:s behov av REE. Idag står Kina för 90% av produktionen av de sällsynta jordartsmetaller som är avgörande för modern elektronik, elmotorer, vindkraft och även batterier. Sverige kommer när LKAB projekt är igång bli en av världens största exportörer av REE.
I apatitmalmen som ingår i resthögarna så finns även näringsämnet fosfor. Man avser att utvinna även detta och apatitkoncentrat kommer skickas till kusten och en ny anläggning för förädling. Man kommer kunna producera fem gånger Sveriges behov av fosforgödsel och alltså göra Sverige självförsörjande på detta kritiska gödsel.
Då både fosforn och REE kommer från restprodukter från järnmalmsbrytningen kommer detta vara mycket miljövänligt, och järnmalmsbrytningen i sig ska gå över till att vara 100% fossilfri även vid järnutvinningen, och då hela kedjan och inte bara som idag elektrisk maskinparlk och elektriska järnvägstransporter.
Järn existerar i princip bara som järnoxid, eller om man så vill rost, vilket ter sig rätt naturligt sett till grundvatten i jordskorpan. För att bli av med syret (oxiden) så har man traditionellt och än idag använt kol , som reagerar med syret och skapar … CO2. Kvar blir rent järn till järnpellets som går vidare till stålindustrin.
Vad man nu kommer göra är att istället fixera syret via vätgas, H2. Detta ger förstås H20, dvs vatten, istället för CO2 och produktionen av pellets i form av järnsvamp blir fossilfri.
Vätgasen utvinner man genom att med elkraft spjälka vätet ur vatten. Avsikten är att använda vindkraft, och producera vätgas när det blåser, och lagra så att man kan köra järnsvampproduktionen kontinuerligt oavsett om det blåser eller ej. Därmed blir hela kedjan från gruva till stålverk fossilfri.
Allt detta – fossilfritt järn, fossilfri REE och fossilfritt fosforgödesel – faller om cementkrisen slår till. Om inte annat så kan man inte bygga anläggningarna utan betong och inte heller driva vidare gruvorna utan betong för att säkra gruvschakten, i egenskap av Sveriges största förbrukare av cement. Inte heller går det att bygga vindkraftverkeb utan runt 1000 ton tunga betongfundament med tillhörande inkluderad cement. Annars kommer järn, REE och fosforgödsel istället utvinnas med fossila bränslen någon annanstans i världen och inte fossilfritt i Sverige.
Inte heller kan den fortsatta flytten av Kiruna stad ske utan cement och betong och därmed kan man inte heller fortsätta gruvdriften då malmkroppen sträcker sig ner under Kiruna.
Cementa har för övrigt erbjudit sig att finansiera reningsverk så att allt vatten som hamnar i Cementas bergtäkter kan pumpas in i Gotlands vattennät, istället för att pumpas ut i Östersjön. Det skulle ge runt 300 000 kubikmeter vatten eller tio procent av Gotlands behov. Dessutom betalar Cementa alla (ett fåtal) som fått problem med sina brunnar, samt att de skyddsvärda Natura 2000-områdena inte är beroende av grundvatten, utan ytvattnet i form av nytt regn så grundvattennivån påverkar inte naturvärdena. Men låt oss skita i fossilfritt järn, fossilfri REE och fossilfritt gödsel och istället med våra datorer gjorda på fossilutvunnet REE stoppa Cementa.
26 kommentarer
Mycket bra skrivet! Ständigt imponerad av bloggens insiktsförmåga. Jag håller tummarna att de som leder detta land läser detta och begrundar alternativen. De där som själva sätter sina löner, har en uppsjö av självutmända förmåner, eget förmånligt pensionssystem, säkert väntefri sjukvård fast som konstigt nog extremt sällan sjukanmäler sig. Jag hade verkligen engagerat mig till de yttersta för min befolknings välstånd med de förmånerna, typ.
De som får problem med vattnet p.g.a. utvinningen bör kompenseras REJÄLT.
Stadsbor kanske kan flytta från lägenhet till villa till radhus till lägenhet igen utan problem, men lantbruksfastigheter fungerar inte på samma sätt. Det kan gå århundraden mellan ägarbyten.
Ingen som får problem med vattnet pga brytningen.
Lite som en parallell till att regeringen och MP stödjer barnarbete, korruption och miljöförstöring i Afrika när man ger stöd till Northvolt men samtidigt motarbetar istället för att underlätta gruvbrytning i Sverige.
Och när du och jag skriver på våra tangentbord så stödjer vi barnarbete, korruption och miljöförstöring i Afrika, för något mikrogram kobolt har du nog i din dator också.
Vad tänker du göra för att inte stödja barnarbete?
Du tänker att om efterfrågan på kobolt försvinner så försvinner barnarbetet och de får leka och gå i skolan istället? Du tror inte att det är lite naivt?
Tack vare den globala uppvärmningen går det snart att odla koka överallt – så det är nog ingen risk för arbetslöshet inom barnarbetesektorn.
Men via mobiltelefonindustrin får de i alla fall en teoretisk chans att få tag i en sådan och ringa efter hjälp, så koboltbrytning får nog hållas som snäppet bättre på den fronten långsiktigt sett. 😉
Poängen är att vi har en regeringen som bygger upp en fabrik för batteritillverkning men samtidigt håller emot gruvbrytning av råvarorna på hemmaplan. Gruvbrytning i Sverige ger kortare transporter, arbetstillfällen och det går rätt till, givetvis måste kärnkraften byggas ut som den enda hållbara storskaliga energikälla för industrisatsningarna i Sverige för hur ska MP/S få ihop detta?
Vad jag vet så bygger inte regeringen någon batterifabrik.
Om vi som vi redan gör har en integrering med kraftledningar som transporterar effekt och energi mellan överskott och underskott så ser jag inga fördelar med att ha dyr kärnkraft.
" Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2018 att 200 miljoner kronor avsätts till Norrlandsfonden för att säkerställa att fonden ska kunna öka sin utlåning till nya och växande företag. Vidare kommer ministern att besöka SSAB. I Skellefteå är fokus för besöket företaget Northvolt eventuellt placering av Europas största batterifabrik."
Industrier pressar olika länder och där politikerna är mest lättlurade hamnar dessa bolag, likadant med de för samhället icke lönsamma serverhallarna där ägarna skatteplanerar och slipper energiskatt.
Hur tänker du dig att hela Sverige ska klara energiförsörjningen? Solceller och vindkraft?
Så att att Norrlandsfonden får 200 miljoner innebär att det är regeringen som bygger Northvolts batterifabrik?
Har du hört något om att Nordeuropa är sammankopplad med kraftledningar, kolla gärna på https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/ Att ersätta detta system med dyr kärnkraft som "någon" ska bygga för att vi svenskar i varje stund ska vara självförsörjande är slöseri med resurser.
Är dubbelt så dyr vindkraft bättre Mats?
Eller tre – fyra gånger när du byggt ut den tillräckligt samt investerat i reglerkraft och transmissionsnät mångdubbelt mot idag.
Dubbelt så dyr som vad?
Är det Finska Olkiluoto 3 eller Franska Flamanville 3 du vill jämföra med?
Vad kostar reglerkraften som behövs om en kärnreaktor behöver stoppas?
Men då kanske det går med befintliga kablar till andra länder och då ska inte det läggas med i kalkylen.
Reaktorer stoppas planerat när elpriset är för lågt. Eller oplanerat, men det ger samma konsekvens oavsett. Det finns backup för dem.
Ja, Doggers Bank kostar 110 miljarder och är på 2400MWe, ger ca 30% mer än O3 i Finland, som är slutar runt 90 miljarder, varav minst 30 beror på att Areva gjort fel.
Doggers Bank är bara snurror och transmissionsnät till land och nödvändig infrastruktur för att ansluta till brittiska stamnätet.
Ingen reglerkraft, utan enbart komplement
Det byggs rutinmässigt reaktorer för lägre kostnad och kommer byggas för det också.
Till dags dato har ingen vindkraft bekostat egen reglerkraft, allt läggs på konsumenterna.
Det är för att dölja den totala kostnaden så man kan lavja att vindkraften är billigare.
När byggdes den backuppen som du menar finns till kärnkraften och av vem?
Projektet Doggers bank är inte byggt och ingår inte i Nordpol.
Läste Anders Lindbergs Twitter-tråd om guldvagnen, som Cornu länkade till. Otroligt intressant! Första gången någonsin som jag allvarligt övervägt att skaffa Twitterkonto – denna internets slasktratt.
(Annars verkar det ju mest vara invektiv och lättkränkta människor som skriver one-liners på Twitter.)
Ett par påpekanden, vid järnframställning så framställs järnmalmspellets (kulsinter) av hematit som senare reduceras till järn via två huvudprocesser a/ Masugn där smält järn framställs eller b/direktreduktion där iofs ej smälter helt utan mer smälter samman till järnsvamp.
Sen så undrar jag om inte Cementas tidsfrist kommer att ha fått en hel del företag att se sig om efter andra leverantörer då jag har svårt att tro att ett antal företagsledningar ska satsa allt på att Cementa får nytt tillstånd.
Någon som vet hur det fossilfria järnet kan konkurrera prismässigt med det fossila? Priset på metallurgiskt kol har ökat rejält på senare tid, vill jag minnas. Eller är projektet beroende av kunder som vill betala en premie för fossilfritt? Projektet understryker också att tillgång till fossilfri el är en grundbult för en realistisk omställning.
"Eller är projektet beroende av kunder som vill betala en premie för fossilfritt?"
Så är det säkert.
Kollar man värdet på en ny bil (400.000 till 800.000 kr) så står nog materialkostnaden för stålet för en ganska liten del.
Runt 1 ton (kanske ännu mindre om man räknar bort motor och växellåda som är tillverkad i gjutjärn eller aluminium).
Ja, när det nu visade sig lyckat för Cementa åt utmåla sig som too big to fail så vill fler så klart hoppa på det tåget.
Hur ser du skillnad på de som bara utmålar sig som too big too fail och de som verkligen är det? 😉
Du menar att det inte händer någonsin? Det kommer aldrig bli av? Lägg av… Det blir kanske försenat men du drar det för långt.
+1
"Man producerar vätgas när det blåser som sedan lagras för att producera grönt stål"
Storskalig produktion av vätgas är ännu inte etablerad teknik.
Elektrolysen av vatten kräver konstant strömstyrka och spänning.
Vindenergin är slumpmässig.
För att lagra elenergin ( innan man kommer till att lagra producerad vätgas )
behöver man stora batteriparker vilket blir ännu mer kostsamt utöver
vindkraftverken och elektrolysfabriken.
Mer realistiskt att köpa den sedvanliga reglerkraften som i realiteten utgör mer än hälften av "vindkraften".
Då hydroelektrisk energi redan är intecknad för landets behov att lägga ned all kärnkraft samt att konvertera fordonsparken till eldrift blir lösningen reglerkraft i form av rysk naturgas eller import av finsk fissionsenergi.
LKAB exporterar ju järnmalm. Då måste det väl gå att importera cement? Det går ju järnväg till Narvik bara för järnmalmens skull. Det måste ju gå bra att ta med cement på tillbakavägen? Detta med att Cementas nerläggning på Gotland skulle äventyra för en massa andra industrier ser jag som ren bluff.
Jodå, cementen får inte suga tillsig fukt under transport och omlastning bara. Funkar inte med malmvagnar. Så andra behållare för pulver och lastning och lossning för det, så går det.
Ja, sen skall det bara hittas cement med samma spec hos en fabrik som går på lågfart och kan skala upp. Och om inte cementen måste genomgå massa halvårstester för att bli godkänd, så är det ju en enkel lösning.