Konjunkturinsitutets (KI) barometerindikator (“konjunkturbarometern”) fortsatte att stiga i maj till sin högsta nivå någonsin. Sveriges ekonomi upplever alltså en aldrig förr skådad överhettning, och med detta bekräftas att det är dags att börja avveckla aktieinnehaven enligt konjunkturmodellen.
Konjunkturbarometern de senaste 22 åren |
KI har publicerat konjunkturbarometern i 25 år och de senaste 22 årens data hittar ni ovan. Aldrig förr har indikatorn varit så högt förut uppger myndigheten, och vi upplever just nu en historiskt hög överhettning av svensk ekonomi.
Samtliga huvudsektorer är nu i högkonjunktur och tillverkningsindustrin, detaljhandeln och hushållen är i överhettning. Tjänstesektorn är ett avrundningsfel från överhettning och bygg- och anläggning ett kliv.
Överhettningen leder till resursbrist, skenande priser på insatsvaror och arbete och ineffektivitet i ekonomin, vilket i sin tur leder till att högkonjunkturen som vanligt kommer vika ner sig framöver. Skenande priser på byggmaterial och brist på halvledare är bara två exempel.
Enligt konjunkturmodellen så ska man gå ur börsen efter att konjunkturbarometern varit överhettad i två månader på raken, och detta har nu uppfyllts. Det betyder inte att man kommer träffa en börstopp perfekt, men att risken i att ligga kvar fullt investerad i börsen inte är värt det.
Den som både vill äta kakan och ha den kvar reducerar sin exponering mot börsen från vad som idag antagligen är överexponering. Bloggläsarna som kollektiv är idag överviktade mot aktier och behöver reducera aktieinnehaven cirka 10% för att följa SPP:s permanenta portföljförslag. Bloggaren själv behöver reducera aktieinnehaven med 20% för att nå den balansen.
72 kommentarer
Riskbankens förtjänst
Ja, sälja jag har inte investerad sedan förra år, jag ligger med 30% likvid som jag vill investera men jag tycker det är för dyrt. Om du som tro på inlägg sälja köpa jag, gärna 10% billigare.
Med tanke på inflationstakten på 2 %, "förlorar" man på att vara likvid också.
Att reducera aktier innebär inte noll procent i avkastning. Därtill så förlorar jag hellre 2% på inflationen än 20% på börsen.
För min del så var det bara lyckligt förra år, och nu undrar jag igen om allting gå upp igen som efter 2018 och när alla som är i samma situation som jag själv har köpt räntor och ingen är likvid kommer crash. Jag ligger bra 2020-21 men jag har aldrig tidigare investerad direkt i aktier innan dess som är kanske ingen nominell förlust men total shareholders return hade varit bättre om jag hade bara investerad varje månad.
Tja nu är det så att inflationen låg på ca 15-18% 2020 =Den totala penningsmängdsökningen i samhället (sedlar+mynt och lån) KPI-index (hittepåindex=väljer varor så man får den nivå man önskar. Om man ska använda index som är lite mer tillförlitligt är ett känt bolags Burgarindex nog det bäst) Har man inte minst ca 15% 2020 eller 7% i avkastning varje år i snitt de senaste 20åren minskar ens köpkraft sakta.
Tja, penningmängd och konsumentpriser behöver inte nödvändigtvis hänga ihop om pengarna inte cirkulerar i ekonomin (dvs omsättningshastigheten går ned).
Och nej, lönens köpkraft har inte minskat med en faktor 4 som du antyder med 7%/år i 20 år. 40 000 kr år 2001 motsvarar inte 160 000 kr idag när det gäller vanliga varor och tjänster som du köper.
Blåbär, 99% förstår nog inte riksbanken mandat. 99,99% förstår nog inte inflationen. Många blåbär blir det i år:). Förstår man inte dessa enkla samband så ska man troligen inte syssla med ekonomi 😉
Med det sagt sätter deflationen sin tand till senhösten, varav inget förväntar sig nån varaktig inflation förrän lönerna sticker . 2023/2024? Men det är kanske annorlunda nu?
Löneinflation i Sverige? Lika sällsynt som en ödmjuk svensk.
Precis Östergren. Men det är väl ändå lönerna som får inflationen att driva uppåt? Eller hur tänker du där? Tror du också på den 18%:iga dolda inflationen?
Tror inte alls på löneinflation i Sverige.
Vad gäller 18 procent inflation tror jag folk avsiktligt missförstår varandra bara för att jävlas.
Östergren tror på deflation. Svea svea allting på rea.
Som sagt. Väljer att missförstå för att jävlas.
Nu kommer jag inte ihåg hur stor exponering bloggaren har mot Sverige kontra övriga länder men hur tänker du kring aktieexponering efter konjunkturmodellen globalt?
Försöker du ens tillämpa den utanför Sverige?
Konjunkturen i Sverige följer världskonjunkturen, kanske justerat lite i tiden.
Om man handlar med tex fonden Avanza zero (som ska spegla omx30 om jag inte missminner mig) är det säkert bra att följa konjunkturmodellen.
En hel del tillverkningsindustri går på halvfart p.g.a. den globala halvledarbristen. När det problemet är löst så finns ytterligare potential uppåt.
Det kommer ta år, lagom till lågkonjunkturen?
Varför skulle det ta flera år?
Det är ett tillfälle så gott som något att minska exponeringen ja. Rätt svårt att se vad som fundamentalt ska motivera fortsatta ökningar härifrån, det enda som som vanligt kan användas som motiv är den låga riskfria räntenivån.
Vinsterna stiger snabbt nu, men priserna stiger snabbare. Finns dock en del bolag som är "OK" värderade som inte kanske kommer falla lika mycket som tillväxtbolagen, men även några av mina gamla tråkinnehav (exempel: Axfood) har börjat dras med uppåt och blir mindre och mindre attraktiv att köpa mer av.
Hm. Den som lever får se.
Eller så är det bara återhämtning, så här sa man för 1 år sedan.
2020-04-01 – April 2020
Synnerligen djup lågkonjunktur i spåren av covid-19
Absolut. Jag är inte särskilt sugen på att köpa mer, men jag har ingen aning om det kommer gå upp, stå stilla eller gå ned kommande året. Men jag har i alla fall inte återinvesterat alla vårens utdelningar eller de senaste insättningarna, så får vi väl se om det kommer nån liten nedgång eller om det fortsätter tuffa på uppåt.
På lång sikt (10+ år) ordnar det sig som vanligt inkl återinvesterade utdelningar. Men jag kan gott tänka mig att den som köper idag kanske går plus/minus noll på något års sikt, typ som 2015-2016.
@Joakim: Vilka nyckeltal kollar du på när du investerar? Är P/E intressant? En del anser att aktieriskpremien ändå är OK nu trots högt P/E.
Det varierar, men ett hyggligt mått tycker jag ändå är CAPE10 (för hela marknadens värdering) samt P/E kombinerat med gissningar om framtida tillväxt och vinstnivå, och sedan jämfört med riskfri ränta. Men det mesta är ju bara gissningar ändå.
Axfood har varit ett bra exempel där, där det under flera år var ett P/E tal på säg 18-20 där den större delen av vinsten delades ut till en direktavkastning av uppemot 5%, men där nu stigande kurser och stigande utdelningar nu gjort att P/E närmar sig 25-strecket och direktavkastningen därmed cirka 3%. Då är mycket av uppgången redan "tagen" som jag ser det.
Annars: På lång-lång sikt kan knappast priserna stiga snabbare än vinsterna. Vinsterna kommer stiga ungefär i takt med BNP (svängningar pga konjunktur kan man rensa bort med CAPE10). Så, nominell BNP-tillväxt + någon procents avkastning i form av utdelning är ungefär det man bör förvänta sig om man investerar brett. Sen brukar hög CAPE10 ganska logiskt följas av låg avkastning ett antal år, så det är väl där vi är om man startar idag. Om man vill tro att vi haft ett permanent skifte mot lägre räntor kan det i så fall förklara en del av uppgången som en engångseffekt, surt förstås för den som inte fick vara med om den om det nu är fallet, för då är förväntad framtida avkastning lägre från dagens nivå.
Nåja. Som sagts, det ordnar sig. Bara man håller koll på sin egen risknivå.
@Joakim: Kollade SPX nu och där ligger CAPE10 på 37. Medianvärdet senaste 100 åren är väl runt 16. Vad det nu säger om förväntad avkastning har jag ingen aning om mer än att den beräknas vara lägre.
Precis. Nåt mer än att den kommer vara lägre än snittet om man tar avstamp från dagens nivå tycker jag är svårt att säga. Hade gärna sett stillastående kurser eller en långsam nedgång under några år.
Värderingarna är inte riktigt lika höga för Stockholmsbörsen om jag minns rätt men jag har inte kollat på ett bra tag.
Hur kalkylerar man eller uppskattar avkastningen framgent baserat på CAPE10?
Genom att kolla historisk avkastning på en lägre nivå eller?
"Hur kalkylerar man eller uppskattar avkastningen framgent baserat på CAPE10?
Genom att kolla historisk avkastning på en lägre nivå eller?"
Goofy. Börja med att säga upp dig från din tjänst, pröva dina vingar som trader och hitta din egen stil.
Det är bara historia, men man kan ju se på tioårsavkastningar för varje år till exempel och sedan se vad CAPE10 var just för det året. Men ja, det säger kanske inte något om framtiden. Kanske är det annorlunda nu 🙂
Ni behöver bara lyssna på den här låten så har ni alla sanningar:
https://open.spotify.com/track/60s0QWaOZ2UTzqdIHBCt3x?si=r5KjF7DVT-Cej4btVOonqw&utm_source=copy-link
@Joakim: Tack. Nej, framtiden är oviss för alla utom dom som redan har upplevt den 🙂
Ekonomen som skapade CAPE10 (Shiller) har ändrat sin vy något. Han jämför numera CAPE10 mot riskfria räntan, och då ser det inte aktiemarknaden lika övervärderad Ut. Snarare ser den undervärderad ut. Googla "Excess CAPE Yield".
Sedan tycker jag personligen att marknaden är bananas och misstänker att tech/growth/crypto bubblan är på väg att brisera.
Talar vi om att börsen speglar psykologi och inte realekonomi så är vi fortfarande på förfesten och kranarna Joe och Mario har precis kommit förbi och droppat en stor jävla påse kokain.
Det är den psykologiska stämningen i samhället, coronan är inte ens över än, tänk om 2-3 mån när hela västvärlden har gruppimmunitet det kommer vara en stor glädjeyra.
Baksmällan blir väl därefter senare.
Jag skulle säga att den psykologiska biten handlar om att priserna bygger på förväntningar (och förväntningar på förväntningar, etc) och nu är förväntningarna som störst. När restriktionerna släpps uppfylls (förhoppningsvis) förväntningarna och börsen går in i et lugnare tempo (eller kraschar, eller fortsätter stiga, jag har fel förut)
Ja, det är en rimlig förväntning tycker jag. Sen har du flödena också, nysparandet har varit enormt högt och det gör ju i sig att priserna stiger. När det vänder och folk börjar spendera i sommar kanske det går åt andra hållet.
Annars _tror_ jag det krävs en trigger, säg att inflationsspöket visar sig på riktigt, som får investerarna att dra ner på risken. Men det är väldigt mycket mer som kan hända, omöjligt att förutspå vilken kris det är som kommer slå till den här gången.
… och vad händer med börsen när hushållen tar ut pengarna de sparat och tjänat på börsen senaste året för att köpa Thailandsresan för 100000:- när pesten är över?
Eller tar de inte ut pengarna ifrån börsen. Utan belånar upp bostaden till 1% ränta. Eller 58kr/månad i extra ränta för 100k
Ordet flygskam hade ju börjat etablera sig starkt i språket redan innan pesten bröt ut – och med tanke på hur mycket folk verkar ha investerat i hemmafix och sommarstugor och vandringsledernas enormt ökade popularitet så kanske semesterbeteendemönstren kommer vara permanent förändrade. Svensk natur upp, thailandsresor ned, typ?
Väg skammen mot begäret, klar övervikt för måsteresor nu.
Det fanns pengar för en Thailandsresan och det finns nu. Det är 1.5 års överskott som petats in i sparande. Tror inte så många kommer bränna detta på sekunden, utan det blir snarare sparandet som kommer vika för konsumtion.
Typ alla jag känner och jobbar med planerar en flygsemester, så jag misstänker att det inte blir någon dramtisk skillnad. Det första jag gjorde efter andra sprutan var för övrigt att flyga.
Jag kommer aldrig skämmas så mycket att jag byter solsemestern mot mygg och blöta strumpor ute i den svenska urskogen.
Det ser ut att bli en fin sommar med 20-25 grader hela tiden från och med juni månad. Jag åker aldrig ifrån en svensk sommar (ok, en sommar med typ 15-20 mesta tiden då åker jag).
Precis, har man skippat pool-bygget är troligen resekontot rätt fullt. Har förövrigt inte hört ordet flygskam på länge, skäms man är det väl bara ticka i rutan för klimatkompensation
Observer, hur vet man att det blir in fin sommar?
Jag killgissar på fint väder i Juni fram till midsommar, sen växlande väder fram tills sista veckan i Juli. Därefter fint i Augusti, men en massa kryp överallt. Tycker det brukar vara så.
Wow: På mina väderkartor ser det inte ut att bli någon direkt dipp, men självklart så är det ju en prognos. Man får ju gå på något. Min egen bedömning är att prognosen verkar sannolik att slå in. Självklart kommer man inte undan enstaka dagar med en och annan regnskur. Det hör ju sommaren till. 30 + och sol hela sommaren är jag inte intresserad av.
Coronan är som sagt inte över ännu, för tidigt att fullt ta ut segern ännu….
Om prognoser/gissningar om smittan håller så kan det bli en otroligt fin och aktiv sommar, både här hemma och utomlands. Det kommer resas och festas så det står det härliga till, möjligen att vi rent av kickar igång ett nytt "glada 20-talet".
Sen minns man ju hur det slutade, men den dagen den sorgen.
Men det ser ju positivt ut. Men brasklapp är alltid på sin plats …
https://www.dn.se/sverige/lattnader-infors-fran-den-1-juni/
Enligt AccuWeather väderlekstjänst
Ser sommarprognosen ut att bli sval och blöt i Skandinavien.
Jaja nu har vi både killgissningar och brasklappar ifrån hemestrarna 🙂
Brasklappen (13:44) gällde själva covid och hur den avtar samt förväntas avta (länken) – och gällde inte själva väderleken. OM läget förändas drastiskt så är ju FHM beredd att ändra på restriktionerna.
Beträffande vädret (13:19) : "Sval och blöt" i HELA Skandinavien: Det var inte precis en sådan prognos jag skrev om. Utan om där jag bor i Sverige. Men ok, om EN dag i juni med regnskur och i huvudsak 20-25 grader räknas som "sval och blöt" så har jag fel. Likaså om 3-4 med regnskur och 20-25 grader i juli är "svalt och blött". I augusti förväntas 2 dagar med regnskurar 20-25 grader, och med dagar med chans på över 25 grader. Då har jag fel. Jo, jag erkänner jag har bara viss väderutbildning och erfarenhet inom området, men ovanstående prognos beskriver jag inte som "sval och blöt".
Min avancerade prognosmodell säger att det kommer regna på midsommar.
Just specifikt midsommaren är generellt knepigt. Bakåt i historien har midsomrarna bjudit på allt mellan nollgradigt och snöfall till +35!
Jag säljer inte aktier nu, men har säkert fel. Men har 24 % cash att stoppa in vid kraftig nedgång.
Jag har för mig att bloggaren tidigare sagt att Lysa är den huvudsakliga privata långsiktiga sparandeformen.
Detta reducerande av aktieinnehaven pga konjunkturbarometern, betyder det att fördelningen aktier/ränta på Lysa då ändras till mindre andel aktier och följaktligen högre andrel ränta?
Efter senaste årets uppgång på börsen vill tvärtom nu alla in på börsen. Nu är det FOMO DELUXE som gäller. Förväntningarna ligger på kursdubbling på 1 års sikt för många nya. Investera 1 mille och få 2 om nästa år.
Få 2 ägg?
Jag ligger kvar med aktierna då mitt sparande är långsiktigt. Att tajma är omöjligt och historia är inget facit på hur det kommer att bli.
Investerar man i enskilda aktier är det ju helt annorlunda scenario än index/fondinvesterare. En enskild aktie kan ju vara betydligt mindre volatil än en räntefond, eller tom ha uppsida framöver som ej påverkas av inflation eller vadsom.
Var är han den glade gamängen som jämt skrev "upp, upp, UPP" i kommentarsfältet?
Tänker du på Svante? Vet inte vad som hände där faktiskt
Han tröttnade väl på att bli hånad av permabjörnarna.
Nu väntar vi bara på en rejäl hausse i järnskrot så är även UP-s profetia sann.
Kanske det, hen lever kanske livet på en söderhavsö idag. Många som inte trodde på peak-oil katastrofen, bostadsbubblan, krypto som inte ett sätt att tjäna pengar på eller räntebubblan etc. Har ju trots allt gjort sig en rejäl hacka idag till dags datum. Jaja vad framtiden bjuder på är rena spekulationer förstås. Jag har dock lyckats få ett fint track-record. Det säger förstås inget om framtiden. Hoppas förstår återupprepa mitt trackrecord då jag just nu är all-over bostadsbubblan ett litet tag till som investeringsobjekt och livshöjande investering. Vi får se om det åter igen bär.
Wow. Du vet ju vad jag står. Räntan styr i kombo med att fastigheter/mark är en ändlig tillgång.
Precis om som Jonas säger. Riksbanken följer ECB och ECB följer husse. Vi får se, jag räknar med en sättning om några år, men inte nu.
Ni kan ta det lugnt. Jag sålde alla aktier och fonder som låg på plus igår efter devisen "sell in may and stay away" så nu kan det bara gå upp framöver. Som den intelligente investerare jag är behöll jag de få aktier som låg på rött så jag har faktiskt bara gjort vinst på alla mina placeringar så här långt. Det ni!
Det är högkonjunktur i hela EU just nu och alla konkurrerar om resurserna
Postpandemi effekt
Och sant kommer supply-chain igång på allvar.
https://www.nytimes.com/2021/04/30/business/europe-gdp.html