Nu efter att konjunkturmodellen utlöst signal att det är dags att vikta ner exponeringen mot aktier, kan jag återigen konstatera att SEB och PPM fortfarande är bäst vid omplacering av fondportföljer, medan även nätmäklare som Avanza är sorgligt usla.
Bäst |
Absolut enklast är förstås Lysa, där det bara är att dra om fördelningen aktier/ränta från tidigare 80/20 till ny önskad fördelning, så löser det sig.
Men både hos tjänstepensionen hos SEB och i PPM är det annars föredömligt enkelt. Bara ange vilka fonder man vill ha (PPM högst fem, SEB högst 12-20) och ange procentsatser på hur fördelningen ska vara, godkänna och gå vidare med sitt liv.
Hos Avanza och Swedbank är det dock ett rent helvete. Varje enskild fond ska avyttras eller bytas över till någon annan fond, och vill man ha en exakt fördelning, t ex enligt SPP:s 50% aktier, 10% obligationer, 25% penningmarknad och 15% alternativa placeringar, måste man själv sitta och räkna på enskilda kronor som ska från vilken fond till vilken.
Ingen sammanställning där man bara anger önskade fonder och önskad fondfördelning där inte.
Genom åren har det blivit en del portföljer. Enbart tjänstepensionen består av sex olika fondportföljer, med olika avtal som inte går att slå ihop enligt ITP, ITP2, ITPK, KPA, DDT, PCB, fan, hans moster, privat pension, individuellt pensionssparande och någon gammal avtalslös tiotaggare. Då har jag ändå inte bytt arbetsgivare de senaste tretton åren, och vill inte tänka hur det kan se ut för de av er som gjort det.
Har man då t ex fyra pensionsportföljer hos Swedbank så resulterar detta i ett heldagsjobb att placera om allt, då varje enskilt byte eller försäljning är manuellt arbete. Fyra portföljer multiplicerat med sex fonder blir 24 order att traska igenom i fyra manuella steg, där man bland annat varje gång måste söka upp önskad ny fond från början.
Enbart detta är argument för att a) välja Lysa eller b) välja en permanent portfölj och aldrig röra den. Eller välja SEB för tjänstepensionen, trots det usla fondutbudet.
Exempel på SEB:s föredömliga gränssnitt |
Så här vill jag att ett fondgränssnitt ska se ut: a) välj vilka fonder du vill ha b) ange procentuell fördelning c) bekräfta. Hur svårt kan det vara, Swedbank och Avanza?
9 kommentarer
+1
Länsförsäkringar lika lätt som PPM tycker jag. Enda kruxet är att hitta in till pensionssidan, sen är det ganska lätt.
SHB:s månadsspar i fonder ska ha en stjärna också för man kan byta hela innehavet + tillhörande månadsspar till en ny fond med ett klick.
Försök flytta över pensionssparandet till Nordnet eller Avanza, så kan man investera i enskilda aktier i stället för i fonder.
Även futur pension, de var i alla fall för mig tidigare danske banks pensions bolag som omstrukturerades på något sätt. Där har jag ITP och någon annan som är den som gäller nu
På tal om placeringar, kan någon begåvad förklara varför hemnet värderas till 300-400 ggr vinsten? Inte ofta jag blankar något men den där blankningen ser åtråvärd ut. Jag kanske skulle ta och lägga in 5-10 miljoner och skapa en ny sajt som tar 20% av det Hemnet tar, får kalla den för BoNet. Visst kostar varumärke en del att bygga upp, men det är långt ifrån omöjligt, och inte värt några 20 miljarder.
Det fanns någon skrivelse om att Carnegie eller vilka det nu var som hjälpte Hemnet med noteringen skulle köpa aktier under en period om marknaden felprisatte aktien. Det skulle iaf få mig att avvakta med blankningen tills den perioden är över.
Sedan så tror jag inte att det är Carnegie som blåser upp kursen för närvarande, men det skulle eventuellt kunna bromsa ett fall.
Jag begriper inte hur man ska lyckas tajma marknaden genom att ändra fördelningen och första minimera förluster. Det är ju omöjligt att veta när toppen är nådd, kan ju lika gärna fortsätta uppåt i ett år till. Det samma gäller för nedgången, när går man in på börsen igen, när är botten nådd?
Hade detta enkla sätt fungerat borde det ha använts av fler.
Avanza har en trevlig funktion, "köp alla fonder" där man köper de fonder man redan har. Väl värd att nyttja.
SEB ger inte tillgång till 'Euroland free' i tjänstepensionen. Den är annars fint prissatt till 0%.