Coronakrisen fortsätter avspeglas i familjestatistiken. Antalet skilsmässor under årets tre första månader var det lägsta sedan 2010. Per capita är det de lägsta siffrorna sedan 2005. Antalet nyfödda i mars – där barntillverkningen garanterat skett under coronakrisen – var det högsta på tre år.
Inte möjligt idag |
Skilsmässorna är alltså stabilt ner och bryter för övrigt mot uppgången i skilsmässor under 2020, innan coronakrisen utbröt.
Antal skilsmässor januar – mars Data: SCB |
En del menar att folk har inte råd att skilja sig, men det finns t ex ingen dipp i skilsmässor på grund av finanskrisen (2008) eller skuldkrisen (2011) och trots att bostadspriserna stigit steg ändå skilsmässorna i inledningen av 2020. Man ska komma ihåg att om det finns gemensamma barn inblandade är det minst 6 månaders karens, så de som skilde sig i mars i år ansökte om separation i höstas.
Justerar man per capita är förstås skilsmässorna ännu lägre och den lägsta nivån sedan 2005.
Skilsmässor per 100 000 invånare januari – mars Data: SCB |
Valet av januari – mars beror på att det är vad som finns från SCB för 2021 än så länge.
Barnafödandet är upp och det högsta på tre år, upp +4.5% för mars 2021 mot mars 2020. Tillverkningen av dessa quarantinies bör ha skett under coronakrisen förra året, pga leveranstiden om nio månader.
Det finns inget stöd för att pandemin är en påfrestning på förhållanden, iaf inte mer än vanligt. De som alltid är cyniker och alltid ser glaset som halvfullt menar förstås att skilsmässor kommer explodera när coronakrisen är över. Hur mycket det handlar om projicering är oklart.
I övrigt noteras att utifrån vad singlar uttrycker i sociala medier så lutar det mot att fler kommer smittas av könssjukdomar när restriktionerna släpps än vad som drabbats av Covid-19 senaste året.
Slänger in reklam för Match.com nedan.
33 kommentarer
Fler barn, fler parrelationer? Det låter som smygislamisering! Alhamdullilah, shariapatrullerna i Malmö med sedlighetsföreläsningar har gett utdelning! Som ni kan se minskar också konsumtionen at fläskkött inshallah:
https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Kottprodukter-konsumtion-per-person/?visuallyDisabledSeries=870919dec0fa7df7
Hmm, angående religion så borde all sådan omedelbart förbjudas. Vi skrattar lite nedlåtande åt våra barn för att dom tror på tomten, superhjältar och annat medans om en vuxen person tror på änglar, profeter och att man kan gå på vatten så kan man bli hur högt uppsatt som helst i världen!
Konstigt…
Lite OT, men ändå: Intressant fenomen. 74 procent i världen tycks anse att religion är ett viktigt inslag i deras vardag (2016). Intressant inte minst rent psykologiskt. Jag ställer mig frågande till om det ens går att vetenskapligt förklara fullt ut. Inte enligt mig. Inte så långt jag kan se.
https://fof.se/tidning/2016/7/artikel/tro-inte-att-religionen-minskar
Räknar du in socialism och konservatism/kapitalism som religioner de också så blir siffran ändå högre.
Min tanke med inlägget var snarare att presentera dilemmat "Intressant data, hur ska vi tolka den?". Det där med att förbjuda religion, vissa har uppenbarligen ett stort behov av den. Ingen behöver socker eller alkohol heller, egentligen. Däremot kan man ju ha ett sekulärt samhälle, men om folk går i moskén på fredagar eller kyrkan på söndagar och mår bra av det, why not? Det går inte att utrota, är en personlig grej som uppenbarligen ger en del människor något.
OM det skulle visa sig att "religiösa" människor har förhöjda värden av något hittills oidentifierat protein eller enzym eller dylikt – så skulle det förmodligen gå att vaccinera bort. Men enbart upptäckten skulle väl i så fall iofs även leda till tredje världskriget, just saying…
BD: Håller i stort med. Ja, det närmaste man kommer är väl att religionen ger människor en mening, och det är säkert bra för dem. Tycker inte det räcker fullt ut som förklaring, men det är ju mitt "problem". Bara man håller sig borta från religiös fanatism i alla dess former, så är allt väl. Tycker bara att det är ett intressant fenomen.
@Ben Dover, jag kan hålla med dig i att religion i singular (dvs. för den enskilde) kan säkert vara gott men problemet är när det övergår i plural och i synnerhet när någon anser sig ha den "rätta" tolkningen. Detta är iofs in isolerat till religion utan kan ses i ett flertal sammanhang där gruppen börjar tänka och agera som ett utan att ifrågasätta.
Inte omöjligt att skilsmässorna nedgått pga att alkoholserveringen upphör 20:00, om man inte börjar riktigt tidigt så är man fortfarande ganska städad vid 20:30 vilket minskar risken för alkoholrelaterade missöden som kan ha synnerligen allvarliga konsekvenser på en parrelation.
Om man nu vill vara sån, annars kanske folk i allmänhet bara älskar varandra mer.
Förövrigt anser jag att bloggen bör nyttja ordet 'färst' istället för 'minst antal' då 'få, färre, färst' är den absolut festligaste böjningen i svenska språket.
hur menar du att alkoholrelaterade missöden ska ha MINSKAT? Det föds ju FLER barn för helvete?
Med spritade händer är allt som går fel tekniskt sett ett "alkoholrelaterat" missöde…
Kanske är så enkelt att man tillbringar mer tid tillsammans i sin parrelation/familj. Utan annat umgänge umgås i det stora och lilla. Mer kontakt som gynnar förhållandet?
@MartinJ och Ben Dover: Lagom med alkoholintag men mindre på totalen kanske innebär mer barn då helt enkelt?
Hur ser det ut med antal giftermål?
Högst ett per man enligt Liberalernas senaste åsiktsbyte…
Det öppnar ju ändå upp för kvinnorna…
Eller är det tvärtom, folk har råd att skilja sig, 16 miljoners villan blir 8 miljoner var minus skatt. Borde räcka till ett nytt boende.
Många vill inte gå ner i standard. Eller stannar för den vackra ytans skull. Eller tänk på de stackars barnen etc.
Som Cornu är inne så tar det tid att skilja sig, 6 månader och ev juridiska omständigheter med bodelning etc. Sen man avvaktar något med att skriva på pappren.
Vi får se till hösten/vintern.
Hursomhelst roligt inlägg av Cornu, samt intressant hur detta utvecklar sig
Både jag och frun jobbar hemma sedan ett drygt år tillbaks (jag heltid, frun 4 dagar av 5). Vi bor i en tvåa i Stockholm.
Visst sjutton går man varandra lite på nerverna, men det uppvägs av att man har så mycket mer tid nu för annat när det inte går åt flera timmars pendlingstid varje dag. Och ingen av oss "riskerar" heller träffa någon konkurrent till partnern på jobbet etc. På det hela taget är det positivt för äktenskapet, skulle jag vilja säga, även om det finns baksidor.
Bor man stort, med vars ett rejält arbetsrum, så lär hemarbete enbart vara av godo. Vi tittar på att flytta om möjligheten ges i framtiden.
Och för singlarna har pandemin inneburit att nästan all form av matefinding sker via nätet och för 4 av 5 män blir det uppenbart vad paretoprincipen innebär efter en viss tid.
Välkommen till matriarkatet, enda problemet är väl att det inte lärs ut i skolorna.
Kanske finns med i genusprogrammen på högskolan.
Jag erkänner. Jag har nog haft fel. Trodde antalet skilsmässor skulle gå upp.
Pandemin är inte över än – många singelkvinnor därute som kommer att lägga beslag på en karl (gift eller singel) när tillfälle ges igen.
@Peter: Drabbar dock få på bloggen då dom flesta redan lever med en 10-poängare och några 11-poängare (= unicorns) existerar ju inte.
Den enda downgradingen som diskuteras i kommentarsfälten är mindre BOA.
Goofy, svårt att hitta sig en vettig 10 poängare dock. Ibland får man nöja sig med 10 10 9, precis som i lumpen 🙂
@B2: Hade på känn att jag skulle framkalla en reaktion 😉 Kan rekommendera denna matris förklaring ifall du har tid över och vill skratta lite. Det bekräftar din tes. Inte en länk:
https://www.youtube.com/watch?v=pInk1rV2VEg
Goofy, tack ja den var rolig ;). Har lite erfarenhet av koka-kaniner-zonen aka dangerzone.
B2, Så länge "hon" inte är 9 hot and 3 crazy =)
Goofy nädå 20.30-regeln har sina fördelar 🙂
"Never put your dick in crazy" som de säger på jänkiska.
Cornu. Finns det nån siffra på hur många som slutat vara sambos samma period?