Robotsparförvaltaren Lysa förvaltar nu tillräckligt kapital för att visa lönsamhet. Men bolaget ser inte ut att nöja sig där, utan väljer att expandera via sannolikt nya tjänster, likt den igår lanserade kapitalförsäkringen för företagskunder. Enkel analys följer.
Utveckling för mitt privata Lysakonto i år, dock med successiva omjusteringar enligt konjunkturmodellen |
Avgörande för Lysas lönsamhet är mängden kapital man förvaltar, eftersom det är detta man tar en förvaltningsavgift på, vilket också i princip är enda intäkten. Så hur stort är det förvaltade kapitalet idag?
Lysa uppgav på sin blogg att med 41 000 betalande kunder i maj förvaltade man över 5 000 MSEK. Med gårdagens lansering av kapitalförsäkringen för företag uppgav man till Breakit att man har 50 000 kunder och 6 500 MSEK i förvaltat kapital, vilket också är linje med 5000/41*50=6097, eftersom börserna har stigit sedan i maj och kapitalet har därmed ökat. Därtill säger man sig nu ha ett månadssparande på över 1000 MSEK om året. Om ett år kommer man om börsen står still och man har noll kundtillväxt förvalta 7 500 MSEK, eller nästan 50% mer än vad som behövs för lönsamhet.
I min tidigare analys över Lysas lönsamhet konstaterade jag att man behövde 5 208 MSEK i förvaltat kapital för att täcka sitttidigare kostnadsläge. Även om man t ex behöver fler i kundtjänst med fler kunder så är kort sagt Lysa egentligen lönsamt idag. Om det inte vore för att man fortsätter expandera.
I maj, mitt under coronakrisen tog man in 60 MSEK i kapital från samtliga större externa ägare.
Varför tar ett lönsamt bolag in i storleksordningen 4-5 årskostnader i kapital? Svaret är som vi såg igår expansion via nya tjänster. En lätt killgissning är att härnäst kommer man börja erbjuda tjänstepensioner.
Då själva den operativa verksamheten går runt på förvaltningsavgifterna från förvaltat kapital, så behövs inte kassatillskottet på 60 MSEK till detta. Man har också varit relativt snåla med reklam, och mer ägnat sig åt marknadsföring och den vägen rekryterat antagligen rätt sorts kunder – kunder som är pålästa, insatta och inte behöver så mycket kundstjänst.
60 MSEK räcker till rätt mycket utveckling av nya tjänster. Tjänstepension är givet. Sedan är frågan vad fler för spartjänster som kan finnas inom konceptet utan att börja späda ut renodlingen. Man lanserade exempelvis tidigare ett etiskt alternativ till ordinarie kontot. Valmöjligheterna i PPM ska bantas av staten, så att lansera 0-10-20-30-40-50-60-70-80-90-100-Lysamixfonder för PPM är nog inte aktuellt, men kunde varit på tapeten annars.
Vad för andra tjänster än tjänstepension kan vara på gång?
Detta inlägg är inte reklam för Lysa, även om Lysa också gör reklam på bloggen, utan är skrivet helt på eget initiativ och utan synpunkter från Lysa.
8 kommentarer
Internationell lansering? Den tyska fondmarkanden är rätt hopplös i jämförelse t ex
Mycket rimligt.
Vad är det som är hopplöst med tyska fondmarknaden? Ärlig fråga från icke insatt.
Höga avgifter och dåligt utbud. Förvisso ett resultat av att deras befolkning upplevt flera ekonmomiska sammanbrott de senaste 100 åren och därför gärna sparar i guld och valutor i stor utsträckning
100% aktier på lysa är det enda rimliga
Rätt dåligt om det blir en större sättning på börsen?
Ja har man tänkt att man ska ha pengarna i närstående tid ska man inte ha aktier öht. Detta vet nog Me, och du.
En internationalisering och så småningom notering skulle slå allra högst. Tjänstepension javisst.
T.ex. baltikum, balkan och mellanöstern ligger hopplöst efter när det kommer till regelbundet investeringssparande. Närmast tillhands ligger nog ändå alla EU och EES-länder med någon typ av schablonbeskattning, av regulatoriska skäl.
När väl Danmark tar ur korken och sänker sin skyhöga vinstskatt på 42 % skulle Lysa kunna positionera sig till en omedelbar vinnare.
Utöver ovan borde de göra som staten, släppa tyglarna och behäfta kapitalet med belåning. I och med att Lysa har full kontroll på placeringarna borde en extern långivare kunna erbjuda riktigt förmånliga räntor till vissa bestämda premisser. T.ex. att belåningen pendlar mellan 30-60 % styrt av Lysa beroende av gammal börshistorik. Vid överbelåning får kunden möjlighet att skjuta till kapital eller sälja av men om man håller sig till reglerna behöver det aldrig hända, statistiskt sett.