Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 är den näst sämsta någonsin, kraftigt under säsongsmedlet på +2.92%. Endast januari 2019 har varit sämre. Graf nedan.
Lägenheter i Västerås. |
Uppgången i lägenhetspriserena i januari var mycket svag med +1.78%. Visserligen bättre än januari 2019 med +0.39%, men historiskt medel för januari – som är normalt årets starkaste månad för såväl lägenhetspriser som villapriser – är +2.92%.
Säsonngsmässig förändring en månad Valueguards prisindex lägenheter 2015 – 2020. Data: Valueguard |
Media slår förstås på trumman om att året startar urstarkt, men så är det alltså inte. Det startar sämre än normalt, och med den näst svagaste siffran sedan 2005 när Valueguard började sin dataserie.
Allra sämst öppnar året för lägenheter i Malmö, men vi återkommer till de enskilda delindexen senare.
24 kommentarer
Fortfarande den första positiva trenden på 3 år, så detta är väl en aning mer clickbait än vanligt.
Eh, va?
2018 steg lägenhetspriserna +2.43% i januari, 2017 +2.0%. Det är bättre i år än förra året, men annars är det som sagt näst sämst sedan 2005.
Poängen är att sett över se senaste månaderna är priserna i den första positiva trenden på flera år. Lite fel tillfälle att hävda att marknaden går trögt.
Är det inte clickbait så är det kanske cherry picking lol!
Varför inte skriva en artikel om hela bostadsmarknaden (villor inkluderat) för den består väl inte enbart av lägenheter? Villor upp 3.6 % i riket.
https://www.privataaffarer.se/valueguard-sa-mycket-steg-bopriserna-i-januari/
@Linus/MrPerfect: Priser från månad till månad säger inte speciellt mycket då de är cykliska över ett år med dipp runt nyår och semester. Priserna går i princip alltid upp i januari/augusti varför det endast är meningsfullt att jämföra med samma månad förra året om man vill se trender.
@Jesper Av liknande anledningar kan det vara problematiskt att jämföra enskilda månader med varandra. Om du exempelvis jämför januari 2018 med 2019 så får du en indikationer på en nedåtgående trend. Jämför du istället februari 2018 med februari 2019 får du indikationer på en tydlig positiv trend (och samma sak med alla efterföljande månader). Det finns absolut säsongsvariationer men det finns också engångsfaktorer som påverkar enskilda månader enskilda år. Exempelvis räntehöjningen i januari 2019.
@Martin: Självklart, att jämföra med samma månad föregående år kan också leda till felaktiga slutsatser, men det är ändå en bättre indikator än förändringen över en månad. På samma sätt är det bättre att jämföra med samma kvartal föregående år än föregående kvartal. Att priserna är högre i januari än december är ungefär lika självklart som att solkrämsförsäljningen är högre i juni än december. Om det däremot hade varit tvärtom är något väldigt fel.
@Jesper, jo men nu är det ju så att priserna gått direkt skit i flera år. Så med all rätt har clickbait-media och bostadsutvecklare och drömmande lånetorskar hånats om de låtsats som att marknaden är stark.
Nu är marknaden om inte stark så åtminstone i en positiv trend. Inklusive årsvis.
@Jesper. Jag säger inte emot dig på den punkten. Men att jämföra januari 2018 med januari 2019 är i detta fall lika missvisande pga av ovanstående händelse.
https://www.gp.se/ekonomi/bostadspriserna-rusar-allra-mest-i-g%C3%B6teborg-1.24147122
En annnan rubrik på samma statistik 🙂
Mycket viktigt att ge sken av att allt är bra. Göteborgs lägenhetspriser gick upp ungefär hälften mot normalt för januari.
Men vad ÄR normalt för Januari? Vi kan inte bara titta på åren efter att IT-bubblan sprack. Ingen kan väl hävda att uppgångarna under 10-talet (över 15% på ett år ibland) är normala.
Anekdotisk verkar det stämma att priserna gått ner, åtminstone i vissa prisklasser. Dottern köpte just en nybyggd lägenhet i sthlm hby sjöstad andra gången den var ute för försäljning för 10% lägre pris än första gången. Efter skambud gick de halva vägen var. Byggherren hade tydligen bra marginal, eller var desperat.
Mitt intryck av den lokala marknaden i klass B svensk stad var att utropspriserna var något högre i Januari. Jag deltog sedan i två budgivningar på lägenheter i lokala bra lägen; de gick upp med c:a 10-15%. En aning överraskande då jag som vanligt tycker tecknen pekar neråt. Än finns det sedlar i den svenska plånboken.
Varför skriver du sämre än normalt när valuguard skriver att det var en uppgång på 0.5% (fritt ur minnet) säsongsjusterat?
För att siffrorna är sådana för lägenheterna. Titta ovan själv. Uppgången var sämre än normalt. 1.78% mot 2.92%. Villor verkar gått bättre dock, vilket drar upp totala bilden.
Ja, det var klart under medel så vi kan kanske inte förvänta oss en prisuppgång på 12% på bostäder i år. Känns väl ganska rimligt.
Ett annat sätt att uttrycka det hela är att konstatera att priserna på bostäder har aldrig varit så höga i januari som de är idag. Dippen 2017 är som bortblåst.
Dippen var dock snarare 2017-2018-2019. Toppen var 2017, inte botten. Och nej, den är ju faktiskt inte bortblåst. Även SEK-priser har en bit kvar till ATH.
Sedan har det såklart betydelse vilket intervall man mäter. Om vi mäter per 50 år har vi haft all time high konstant i 50 år.
@ Linus
Om du mäter i SEK var bottnade dippen i december 2017. Om du mäter i andra valutor kan du få annat utfall.
Om du mäter januari 2017 mot januari 2020 är priserna på bostäder högre nu (i SEK). På så vis kan du absolut hävda att dippen är som bortblåst. Det är visserligen missvisande, precis som att säga att priserna ökar mindre än medel för januari är en smula missvisande om det är den enda kontexten och förklaring som ges.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rent anekdotiskt söder om söder känns priserna stabilt uppåt.
Har sett flera (större, 2-3-4 rum) bostäder som sålts som tangerat eller slagit nytt prisrekord.
Ettorna kostar vad de kostar.
Än så länge vet jag inte vad som kommer knäcka bostadsmarknaden, även om jag tror det är räntorna, men när… ?
I Malmö med omnejd har vi inte haft någon dipp likt 2017 i Sthlm, såväl lägenheter och småhus har hela tiden pekat upp och slår hela tiden nya prisrekord per kvm.
Vill ni bli en ekonomisk vinnare, äg småhus i attraktiva lägen. Vill ni bli en loser sitt i hyresrätt.
OT som det kan vara värt att skriva om: då någon prompt här insisterat på att uthyrning av bostadsrätter är en lukrativ hobby i tex Stockholm så bostämde jag mig för att utreda saken så jag har lite mer exakta detaljer.
Dels vet väl alla att det krävs giltig anledning (alltså inte bara "jag vill") och andra regler att ta hänsyn till (exempelvis har hyresrätten aldrig mer än 1 månad uppsägningstid, helt oavsett kontrakt).
Vad färre vet att det är *olagligt* att ta ut mer än ca 3.5% kapitalkostnad. Tex på en bostadsrätt värderad till 3 miljoner med 2000:- månadsavgift är det *olagligt* att ta mer än 10 750:-/månad, helt oavsett hur din egen finansiering ser ut.
Exemplet nämner jag bara för att vissa behöver det, självklart ska man använda de generaliserbara siffrorna om man har sådana. Vi ser alltså att vinsten som är möjlig att ta ut är (3.5 – räntekostnad)*värdering. Om vi för enkelhetens skull sätter räntekostnad till 2% (det går ju inte att låna hela beloppet) så har vi 1.5% kvar. Vi ser att *maximal* möjlig vinst för exemplet är då 45 000:-/år. Det är alltså det maximala utfallet. Notera att vi då inte dragit en enda krona för det underhåll uthyraren står för.
Detta då under det år uthyraren har giltiga skäl att hyra ut, får igenom godkännandeprocessen i föreningen, och letar upp lämplig hyresgäst.
3.5% är då baserat på ett faktiskt juridiskt fall då styrräntan var -0.50% (max dömdes då till 3%).
Utöver att det är lika skit att hyra ut som att hyra i Sveriges kommunism finns här flera intressanta saker. En är att om ni Googlar saken kommer de flesta säga 4%. Inklusive av aktörer *som driver verksamhet i branchen*. Det tog mig drygt en timme att förstå reglerna bättre än de som driver verksamhet i branchen.
Bonus? De påstår ofta specifikt "ett par procent över referensräntan, ca 4%" utan att notera en rererensränta. Alla som kan svenska, juridik, matematik *eller* nationalekonomi på ett barns nivå kan skratta nu.
Sedan är det självklart så att det är en marknad folk gör olagliga saker i; den skuggekonomi som alltid uppstår i kommunistiska marknader. Men man kan göra en massa lönsamma olagligheter i det närmaste riskfritt. Och såvida man inte ska jämföra sin uthyrning med grannen som säljer droger och stjäl från sin fru är det liksom inte intressant att räkna på olagliga alternativ.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.