Dags för lite seriöst fredagsmys. En god vän tillika bloggläsare ställde sig i veckan frågan när det är okej för barn att svära, eller snarare vad man ska säga till ett barn som undrar om det är okej att ta till kraftuttryck under vissa omständigheter?
Disneyland Paris i februari. |
För det första kan svordomar delas upp i olika typer av ord. Det första är de religiösa (Herre gud! Djävlar!), det andra är könsord och sexuella handlingar (…) och det tredje är övriga svordomar (ofta omskrivningar t ex tusan eller dra dit pepparn växer).
Generellt är min åsikt att de köns och sex-baserade svordomarna helt kan utgå, under alla omständigheter och oavsett om du är vuxen eller barn. De är bara fula, osmakliga, och förstärker dessutom bara bilden av att sex, sexualitet och könsorgan är något negativt, när det i själva verket är den raka motsatsen.
Vad det gäller den tredje formen av svordomar så finnar jag dem rätt menlösa. Svordomar ska användas för att visa allvaret, och då jäklar i mig är det bra om man tar i när de väl ska användas.
Så när kan man då bruka svordomar?
Läsarens frågeställning baserade sig på att ett av vederbörandes barn (ca 10 år gammalt plus/minus lite pga anonymisering) gick i försvar för en annan person barnet hade stor respekt för. Denne person angreps och baktalades i sin frånvaro av andra barn och läsarbarnet sade ifrån. Senare dök frågan upp till föräldern om det hade varit okej att använda svordomar i det läget.
För det första så kan åtminstone jag tycka att svordomar i försvar av någon annan är lite som nödvärn åt någon annan. Det bör anses vara okej.
Dock är svordomar sista steget på diplomati. Det innebär en eskalering, och ska bara användas på randet av en konflikt, för att förhoppningsvis de-eskalera situationen. Ju oftare man använder svordomar, desto mindre allvarligt kommer de ses på och det sista steget blir därmed urvattnat.
Svordomar kan också användas förr att hantera en plötslig och oväntad negativ händelse, t ex när man slår huvudet i en spik.
Svordomar går också att använda som positiva förstärkningsord, t ex när någon annan har gjort något riktigt bra. “Det där gjorde du så jäkla bra!” smäller lite högre än “det där gjorde du riktigt bra”.
I slutändan skulle jag tycka att det är motiverat att använda svordomar i icke-egoistiskt försvar av någon annan, för att understryka allvaret i situationen. Lite som våld – den starkes skyldighet att stå upp för den svages rättigheter, som jag uttryckt det i min roman Stjärndamm. Inte okej med våld för egen vinning, men väl för att försvara den svage eller oskyldige. Ungefär samma torde gälla med steget innan våld i form av svordomar. I övrigt bör de väl hållas kort.
Men vad tycker ni – vad ska man säga till ett barn angående svordomar? Är det någonsin okej att godkänna att ett barn svär och i så fall när?
I övrigt, ett fortsatt trevligt fredagsmys på er!
42 kommentarer
Barn är ju personer upp till 18 år, så ja för helvete!
https://www.svd.se/att-svara-gor-dig-lyckligare-och-halsosammare
Å fan….
Med somliga hjälper det inte vad man säger eller gör.
När en av våra söner började skolan fångade han naturligtvis upp den nya vokabulären bland kompisarna och började svära – som vi tyckte – till övermått.
Vi bestämde då att varje gång vi hörde honom svära skulle han få böta 25 öre (det var länge sedan).
En stund efter påbudet kommer han upp från sitt rum, dänger en näve (liten) med en-kronor i bordet med kommentaren: "Här har ni så kan jag svära så mycket jag vill!"
Att svära är ju ett bevis på att man utökat sitt ordförråd!
Men visst, barn landar ju ofta i svordomsträsket om man väl börjar. Men som allt annat, ska man förbjuda eller guida i hur man bruka dem bäst? Har inget bra svar på frågan.
Jag brukar säga till dem på skarpen typ, nu ger ni fan i att svära, ungdjävlar!
viktigt att markera så de lär sig.
Barnen får svära när de vill. (att inbilla sig att man kan fjärma dem från svordomar är naivt) Dock är det min skyldighet som förälder att lära dem hantera dem rätt. Var, när och hur jag anser att de ska använda dem.
Håller med om att köns/sexsvordomar är överkurs till senare när vuxenskapet närmar sig.
I slutändan kommer alla barn ändå bli en blåkopia av sina föräldrar, vare sig någon vill eller inte.
Nejdå, barn tar inte efter sina föräldrar, utan efter sina kompisar i de mest formbara åren när det gäller vardagsspråk. Det enda du kan hoppas på är att de tar efter dina svordomar när de ramlar på en isfläck eller på annat sätt råkar illa ut och svär. D.v.s. de omedvetna harangerna grundlägger du hos barnen när de är små, övrigt kommer från den lokala kompiskulturen.
Det är naturligtvis vulgärt och andefattigt att svära, men som internationell (dvs amerikansk-inspirerad) akademiker verkar det godkänt att använda exakt två: the F-word och the S-word. Gärna med en viss självgodhet.
Man kan för övrigt också komma långt bara med det ena: https://www.youtube.com/watch?v=1lElf7D-An8
https://youtu.be/VAQm2OIRUEw
Vet inte riktigt vad jag tycker. Svrordomar stör mig mindre än ett kasst vokabulär i övrigt, var sak har också sitt tillfälle. Det är klart man inte låter särskilt intelligent om man dras med svordomar i tid och otid. Men det är viktigare att förstå vilken typ av språkbruk som hör hemma var.
Sen är muntlig kommunikation i de allra flesta fall så informell ändå, få fall där en svordom verkligen inte passar alls. En svordom kan också vara retoriskt välplacerad, så det är egentligen inte svordomen i sig som är det dåliga utan att den används i fel kontext.
Jag svär väldigt mycket i mitt vardagliga tal, men jag anvönder också väldigt mycket slang i mitt vardagliga tal. Så mitt vardagliga tal är hemskt oaktat svordomar.
Svordomar är i vardagligt tal endast förstärkningsord, och tolkas av mottagaren precis som det om den inte har en pinne uppstoppad därbak. Således anser jag att svordomar har en mycket viktig funktion i det vardagliga språket, mano a mano.
Jag stör mig mera på det allt vanligare utfyllnadsordet "LIKSOM" än på motiverade svordomar …
Motsatt gäller förstås att vissa program på SVT får en att undra om programledarna någonsin har fått lära sig att INTE svära i varje mening. Eller, så var det i alla fall innan jag gav upp SVT helt och hållet (förutom vinterstudion).
Morgonpasset i P3 säger jag bara. När man får barn måste man sluta lyssna på P3 så fitta och kuk inte blir barnens första ord. Vi
Tycker inte att Sveriges Televisions företrädare öht ska använda förstärkningsord som antyder deras åsikter. Således bör de i möjligaste mån avstå från svärord.
Att de använder vardagsord som fitta och kuk är för mig helt ok om de används i ett neutralt kontext.
Även om något av barnets första ord är ett ekivokt så växer det snart ur det, vet jag av erfarenhet.
Det största problemet med morgonradio är inte svordomarna utan att de säger 'typ' och 'liksom' tre gånger per mening.
Jag stör mig på när de säger egenkligen och interjuv. Bägge har vunnit mark och blivit allt vanligare bland tv och radiomänniskor.
Populär utbildningsvideo för alla, som vill lära sig finska svordomar (perkele, saatana, vittu, jumalauta, kusipää, kyrpä, helvetti, perse, ääliö).
https://youtubeklipp.se/finsk-pappa-avlossar-hela-arsenalen-av-svordomar-mot-renar-i-lappland
Fyra krig under 1900-talet krävde kanske många svärord. Man gav soldaterna också Pervitin (metamfetamin som man fick från Tyskland bland andra mediciner), för extremt farliga och långa uppdrag bakom fiendens linjer. Det påstås, att många utmattade soldater orkade åka skidor tillbaka hundratals kilometer, nästan utan mat, till sina egna trupper. Dessutom användes mycket morfin (pga kroppsskador), kokain (mot hosta inför patrullering), amfetamin och opium till soldaterna. Så svordomarna kanske fyllde en viktig funktion då.
Även barn kunde kräva svordomar pga kriget och kaoset, när fadern och storebröderna hade skickats till fronten för att kriga och några av dem kom aldrig tillbaka eller sårades svårt. Men jag ogillar svordomar utan viktig orsak för resten av populationen, som aldrig deltog i någonting riktigt farligt. De unga pojkarnas "vittu", som används idag i varje mening minst en gång, är hemskt jobbig att lyssna på.
Räknar du inte Lapplandskriget mot tyskarna som ett separat krig? Isf blir det fem krig, men statistiken blir ju bättre med två av fem vunna åtminstone.
OT – men hur räknar du?
Fyra krig: Inbördeskriget 1918, Vinterkriget 1939-1940, Fortsättningskriget 1941-1944 och Lapplandskriget 1944-1945.
Synd att inte BD svarade så att vi fått veta om han räknar in Aunusexpeditionen 1919 eller Karelska expeditionen 1921-22.
Är inte jag på din vitlista så är inte du på min köplista!
Så enkelt är det.
Håller med helt. Speciellt gällandes könsorden,
Under vissa omständigheter ser jag möjligheter att "måla" språket, en sjömanshistoria tex. Eller varför inte när någon eminent författare misskrediterar en i övrigt kompetent karaktärs personlighet genom att låta denne/a svära.
Stoikheion: En *sjömanshistoria* kräver inga svordomar! Dock tre grundförutsättningar som är: 1) Fartygets eller hamnens namn 2) Ungefärlig tidsangivelse 3) Ungefärlig position eller resans destination. Också fördelaktigt om kan anges namn (eller öknamn) på någon eller några i historien figurerande personer.
Utifrån dessa kriterier kan därefter utbroderas en skröna allt efter tycke och smak … endast några korn av vederhäftighet i botten krävs!
Månget sådant episkt mästerverk har förtäljts med en kall pilsner i näven på ljugarbänken stilla kvällar under långresorna.
En företrädare, fd sjömän och den förtäffligaste historieberättare jag skådat och hört var helt säkert inte av den uppfattningen. Det målades friskt.
Han är från dina trakter, gick i pension början av -90. Levande legend i både kunskap och historier.
Själv ser jag det mer som att sista steget på diplomati inte är svordomar utan t ex några hundra fienders huvuden på pålar, så lite svordomar är jag ok med.
Med det sagt ska det ju vara lite kreativt, annars blir det ju ändå färglöst och trist.
Kreativt pålspetsande?
En modern Vlad Tepes.
Svordomar kommer i vissa situationer automatiskt. Harangen man levererar när man slår sig på tummen med hammaren är helt omedvetet levererad och således icke valbar.
Svordomar i det vardagliga språket används i de flesta fall som förstärkningsord. Kontexten är naturligtvis viktig. D.v.s. att de används för att får rätt viktning.
Således är svordomar både naturligt och användbart när de används för rätt ändamål.
Att krydda sitt språk med svordomar av fel orsaker får en att verka lite korkad, med dåligt ordförråd, etc. Således bör man om man har problem med svordomar förklara det för sina barn så att de inte verkar korkade.
Jag har inga problem med svordomar, och svär ofta när det är befogat. Min sambo och mina barn svär nästan aldrig.
Förövrigt kan jag rekommendera språket i P1 för de som är intresserade av det Svenska språket och ordens underfundiga etymologi.
Min automatlevererade harang när jag slår mig är något i stil med : Fan i helvete satans jävlar skitihelvete (repeat beroende på hur ont det gör)…
Således starkt influerad av traditionellt religiöst svenska inslag.
Jag brukar numera säga BoncaMadonna! Helst dock i enrum.
I Italien bör man nog även vara sparsam med det kärnsvenska idiomet Vafan, då det utgör början av ett rätt personligt angrepp. Kan bli tråkig stämning.
Den Fromma Modren har utrustat mig med en ovanligt kryddad vokabulär. Ex: Jävvel griffel! Satans blod! osv.
Men nu järnspikar får det räcka med fula ord för detta mys, hörni!
Min redan då åldriga Moder brukade på sin tid berätta om en dam som barnvaktade, när ungen plötsligt utbrast: "Almanacka." Mhm. "Jag säger: Almanacka!" -"Jaså gör du det." -"Va, FÅR man säga almanacka?"
Detta skedde alltså (om alls) för länge, länge sen.
Noni, det här typen av frågeställningar uppstår typiskt när en frånskild VD försöker få omkull om en provanställd marknadsassistent.
Här tolereras ett "FAAAAAAAAAAAAAAaassen" som ok, trots att det från början garanterat höll på att bli ett FAAAN eller FAAAAAAAKK. Visst mått av självkontroll ändå.
Enligt dina egna regler är barn,såvitt jag förstår under 18 år, och då är du tvungen att ,enligt dina egna regler, radera ditt inlägg om barn får svära!
Föreslår att du läser reglerna.
Du verkar annars inte intresserad av att förbli vitlistad om du inte har grundläggande förmåga att läsa kommentarsreglerna.
En klassiker??
https://www.youtube.com/watch?v=KUaap0fRzXs