“Two men say’s they’re Jesus, one of them must be wrong.” – Dire Straits, Industrial Disease
En snabb läsning av Dagens Industri visar att det finns många åsikter om bostadspriserna. Man kan sammanfatta med att det tidigare konsensus om att priserna bara ska upp, UPP, UPP! uppenbarligen inte råder längre. Och de som tror på stigande priser är de som lever på gamla affärsmodeller om att skinna köpare på nyproduceradebostadsrätter. Samtidigt finns inga tecken på att de så kallade bostadsutvecklarnas aktiekurser återhämtar sig på börserna, så marknaden håller med om att bostadsmarknaden för nyproduktion är rökt.
Veckochart Magnolia Bostad. |
I onsdags gick Veidekke ut och sade att deras prognos är att priserna ska stiga med 2% om året och att SBAB och Danske Bank alltså har fel.
Danske Bank säger i sin tur i torsdags att priserna istället ska falla ytterligare 5-10%, främst i Stockholm men även i Stor-Göteborg och Stor-Malmö (eller iaf Västra Götaland och Skåne).
Och på fredagen så går en bostadsanalytiker ut och spår prisras på 10% eller mer i vissa områden i Stockholm och menar att till dagens priser finns det helt enkelt inga köpare. Analytikern Lars Strömqvist säger till Dagens Industri att “bostadskarriärerna går åt skogen”. Inte ens bostadsutvecklarnas hopp om att äldre villaägare ska sälja sina villor och köpa en nybyggd lägenhet går ihop, eftersom det inte finns några köpare som klarar av att köpa villor i exempelvis Nacka till dagens priser. Det ska också vara slut med att sälja på ritning, så bostadsutvecklarna måste själva kunna ordna finansieringen av nybyggen framöver.
Hade det förelegat en vändning för branschen och bostadsmarknaden borde aktierna för bostadsutvercklarna återhämtat sig. Det sägs ju trots allt att börsen ligger före marknaden, men istället hittas bostasdutvecklare som Tobin, SSM, Oscar Properties nära sina lägsta kurser. Så finansmarknadens dom ter sig ganska tydlig. Man ser ingen ljusning.
Det är tydligt att det råder oenighet och den konsensus som tidigare fanns om att priserna bara kunde gå upp – undantaget ett fåtal förlöjligade fritänkare – är som bortblåst.
Samtidigt var lägenhetspriserna i Stockholm i april lägre än de varit samma månad på tre år. Man får gå tillbaka till april 2015 för att hitta en prisuppgång säsongsmässigt fram tills dagsläget.
Det enda som saknas är att utförslöpan i konjunkturen tar fart ordentligt. Bostadspriserna har fallit under den längsta högkonjunktur vi sett på mycket länge. Man kan fundera på hur det blir när lågkonjunkturen slår till.
Om bostadspriserna ska vända upp igen och sedan fortsätta för evigt uppåt, så torde bostadsutvecklarnas aktier vara klockrena turn-around cases, och du borde alltså kasta dig över dessa aktier och tjäna multum. Eller så tror du inte att marknaden ska återhämta sig och låter bli.
18 kommentarer
Om det nu faller 10% är det ju en piss i havet. Det som är verkligt intressant är uttalandet om att bostadskarriärerna går åt skogen. Just det, när priserna inte ständigt stiger så faller hela systemet. Detta visar på vansinnet i vårt nuvarande system där man har gett upp att skapa hörde och i stället vara skapar krediter.
Nu bunkrar vi toapapper, tandborstar och tvål!
Jaså hela systemet faller samman så illa att dasspapperfabrikerna stannar. Detta pga att bostadsrättpriserna stagnerar. Kan du inte utveckla resonemanget så man kan följa hela den här spännande processen.
Nej, massaved borde det bli gott om på sikt när alla nybyggestomter växer igen.
Är penningmängden ökar såpass drastiskt är set naturligt att fastighetspriserna följer med. Förlorare blir de som i te kan kompensera sig för den ökande penningmängden. Om kronan fortsätter falla på sikt ät ju inte höga nominella priser ett problem, och allt annat lika är det inte ens omöjligt att priserna i så fall fortsätter upp i samma takt.
Ja i Sverige är det närmaste desperat fixering vid bostadsmarknaden, vem ska betala när det kommer så många utan kapital som behöver bostad, bör kommun och stat gå in i högre grad när upplåningen i hushållen nått taket och bostadsmarknaden stannat av och få tror att pyramidspelet på bostadsmarknaden har mer att ge.
De som tar lån betalar själva sina räntor, eller säljer till någon annan.
Veidekke, Danske med flera har naturligtvis inte en susning om hur obligationsmarknaden utvecklar sig framöver, så hur kan de ens ha en åsikt om bostadsmarknaden förutom de obligatoriska herre på täppan-gissningarna.
Killgissar RB-style att priserna rör sig långsamt nedåt tills konjunkturen viker och fallet accelererar.
Oftast bromsas prisfall av att säljaren helt enkelt inte vill sälja till för låga priser. I ex USD har vi ju redan också haft en kraftig nedvärdering av fastighetspriserna. De borde annars fortsätt öka (i SEK) under kronfallet men så har inte skett, och därmed värderas de nu lägre
Jo priserna ned på Söder i Sthlm i April 3 år på raken:
2017 April 84 MSEK/Kvm
2018 April 82 MSEK/Kvm
2019 April 81 MSEK/Kvm
Enligt Booli
Fortsätter det så här kanske priserna gått ner 5% om 5-10 år 😉
Men sannolikheten för att det att denna "trend" ska hålla i sig är väl låg
Skulle nog satsa på att det antingen vänder ned ordentligt (om allt annat också gör det) eller att "innerstaden" kommer att gå i motsatt riktning mot "ytterområdena".
Tvärtom verkar det vara mer drag i ytterområdena (de utan tunnelbana). City drar till sig alla problem, medan det i t.ex. nordostkommunerna är relativt lugnt. Dit flyttar de med tjänstebil och tjänstepension som därmed kan se fram emot några av landets absolut lägsta kommunala skatter.
Precis vad jag noterat med. Områden med problem=människor med kapital flyttar i från=priser går ner områden utan problem=människor med kapital flyttar dit=priser går upp. Vad netto i prisändring på fastigheter blir när man tar ett medel på dessa båda vet jag ej, men det kan mycket väl bli så att totalen blir en att fastigheter sjunker om det är så att det är dom förut dyra områderna som flyttas från till något billigare ytterområden där ett något lägre pris nu då ökar vilket borde resultera i på lite sikt en ny total prisökning. Det intressanta vore om någon istället kollade på område för område i prisförändring i % och la i hop % istället för summan i kronor , då skulle man se åt vilket håll prisförändringen är på väg på lite sikt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Är man likvid i SEK idag och inte köpt en bostad är det kanske bättre att göra det än att köpa in sig på börsen med dagens ränteläge och höga värderingar och sen riskera -50%. Det är inte ovanligt att det händer.
Att bostadspriserna skulle rasa -50% i SEK med dagens ränteläge i ett attraktivt storstadsområde med högutbildad medelklass. Njaa. Tror nog den risken är mindre.
Bengt Hansson från Boverket kommer nog inte uppleva det under sitt liv.
Alternativet är ju att vänta. Nu har man förlorat 30% i internationell köpkraft på några år och om inflationen tar fart kan man säga hejdå till att ha råd med svenska bostäder också. Vinnarna i en värld med ett ekonomiskt system där pengar skapas av kredit är ju inte spararna.
Hög värdering av OMXS30 är omöjligt att bedöma, betänk att bolagen avkastar över 4%.
I kronor.
Det vet vi ingenting om.
Det vi däremot vet är att juni generellt är en svag börsmånad, därmed inte sagt att det blir så i år.
Kommer alltid gå att hitta någon trakt där priserna faller. Nu råkar detta område ligga i Stockholm, och en del lägger större vikt vid det än om motsvarande priser faller i en Värmländsk skog, vilket förstås har hänt åtskilliga gånger de senaste tjugo åren.