Elpriset är just nu extremt lågt, i synnerhet för att vara mitt på dagen. Mellan klockan 13 och 15 idag kostar elen mindre än ett öre per kWh, oräknat skatterna, elcertifikaten och momsen.
Elpriserna idag i elområde SE3, dvs inklusvie Stockholm och Göteborg. Data: Nordpool |
Det är en ledig dag idag, med mestadels gott väder, frisk vind, och sol. Arbetsplatser är stängda, uppvärmningsbehoven är minimala, och den nyckfulla vindkraften ger mycket energi, nästan 5000 MW i skrivande stund. Samtidigt kan man inte stänga ner baskraften kärnkraften, eftersom det både tar tid att i synnerhet starta upp kärnkraften igen, eftersom vindkraften nästa dag inte ska ge lika mycket enerig. Då kan elpriset bli så här lågt.
Ett tag i natt rapporterade mina system att elpriset var negativt under natten, men det ser nu ut att ha varit fel. I praktiken innebär det att kraftproducenter betalar för att bli av med elen.
I princip gör man de även nu. Vindkraftproducenterna går definitivt inte med vinst vid nuvarande elpris, vilken förstås inte är ett normalläge.
För egen del har jag det bästa av två världar – både timmätning av min konsumtion, men säljer min solelöverproduktion till fastpris på 70 öre per kWh via Falkenberg Energi.
Dock är det mycket ovanligt med så här låga elpriser dagtid, även om det är relativt vanligt förekommande nattetid.
Skatten minskar dock inte, utan förblir den samma, även om momsen går ner. Inte heller berös de rörliga elnätavgifterna. Det väsentliga här är att stora delar av svenska energisystemet i ett sådant här läge är olönsamt och investeringar hämmas.
Norge har dock mer normala elpriser just nu, medan de i princip är noll i Danmark i skrivande stund. Danmark har dock bland de högsta elpriserna i Europa normalt, beroende på de skyhöga skatterna på elen, även om själva timpriset på elen kan vara negativt. De norska priserna beror rimligtvis på det stora inslaget av reglerkraft i form av vattenkraft, som alltså kan stängas av och på direkt och inte måste köra som baskraften kärnkraft, eller uppför sig nyckfullt som vindkraften.
Har man inte timmätning på sin el spelar sådant här liten till ingen roll, utan påverkar bara snittpriset på elen den månaden om man har rörligt månadspris. Tyvärr gör den höga skatten på elen att timdebiteringen mestadels gör någon större ekonomisk skillnad för stora energiskattereducerade industrier. Med höga elskatter kan man starkt ifrågasätta om timdebetering löser några strukturella problem via hushållens konsumtion, även om det ibland tas upp som en magisk lösning.
17 kommentarer
Så är det, och nu kommer elen fortsätta dra ner KPI en smula (som det gjorde i april). Priserna i januari var mycket högre än 2018, men i april var de bara marginellt högre, och i maj kanske de då blir lägre än förra året.
Sluta dilla om nyckfullhet, dagens timpris sattes igår kl 12:00. Verkar istället som dagens vindproduktion var högst förutsägbar.
Ja, priset sätts i förväg. Nyckfullheten är det som gör att priserna varierar så enormt när de sätts timme för timme i förväg. Ett fungerande elsystem har jämna priser som inte varierar våldsamt. Precis som alla fungerande marknader leder till stabila priser. För stora vindkraftsvolymer leder till detta. Jämför med Norge, där man har stabilare priser som är lönsamma för producenterna och alltså gynnar investeringar.
Fungerande marknad finns kanske, att titta på timpriset enstaka timmar ger ingen information marknaden för elproducenter.
Min uppfattning är att många producenter har fastprisavtal och därmed inget incitament att begränsa produktionen.
Norges högre pris idag handlar delvis om att de har bättre möjlighet att produktionsbegränsa den nyckfulla vattenkraften mha årsmagasin men också att de har en annorlunda förbrukningsprofil med större andel elintensiv processindustri som håller uppe förbrukningen nätter och helger.
börje gatlopp kallar du vattenkraften nyckfull ? och vindkraften förutsägbar , vilken dold agenda har du ?
Cornu för ett resonemang om fungerande marknad => stabila priser och lastar nya killen i kvarteret för överproduktionen.
Idag har vattenkraften varit nyckfull i meningen att vattenkraftsproducenterna inte förmått minska produktionen för att stabilisera priset.
Eller så kan man producera vätgas när vi har överskott och köra våra bilar på eller mata tillbaka till nätet när det inte blåser…
I Tyskland 2015 gick motsvarande vätgasbehovet för 700 000 bilar körandes 1500 mil upp i rök eller vad man säger eftersom elen producerades när ingen ville konsumera den.
I takt med att man bygger ut förnybara energikällor blir problemet/potentialen såklart större och större.
Cornucopia? du har missat vad som händer hos innovativa företag. Och jag känner mig som en av de du pekar ut med magiska lösningar. Lösningar utan magi finns i stort antal och vilka som först får effekt är lite svårt att som du säga:
"Med höga elskatter kan man starkt ifrågasätta om timdebetering löser några strukturella problem via hushållens konsumtion, även om det ibland tas upp som en magisk lösning."
Jag förespråkar än kortare debitering och 15 minuter är på gång. Många företag kan med enkla lösningar kortsiktigt, snabbt och givetvis med god ekonomi minska sitt effektbehov. En del villaägare kommer kunna göra det samma så snart innovativa företag marknadsför lösningar. Det fanns ett sådant primitivt system styrt av de lokala elnätsägarna för varmvattenberedare i villor på 60-talet men det blev olönsamt med den massiva utbyggnaden av kärnkraft, som skulle ge nästan gratis el. Detta system sände vad man kallade telegram (Liknar sms) över elnätet så att kunder under slutliga transformatorn/ området stängde sin varmvattenberedare en kort stund och sedan andra områden osv tills man kommer åter till första området. Nu kan man betydligt lättare och billigare lösa detta på en rad olika sätt.
För övrigt anser jag det fel att de största elanvändarna ska vara i princip skattefrälse. Men bra att de mest hamnat i norra Sverige där vi har stort överskott på el. Bättre om de fick billiga lån vid samlokalisering med större växthus.
Vänliga hälsningar
Magikern Nanotec
Ja vi har en hel del innovativa företag i Sverige som alla på olika sätt kommer att vara en del av omställningen till ett mer hållbart samhälle. Power Cell, Minesto och Cortus för att bara nämna några. Sen har vi ju Cornus favorit Climeon också 🙂
Problemet är just timdebiteringen. Högsta förbrukning under valfri timme under en månad sätter månadens nätavgiftift, så har du förbrukat mycket bara en timme under månaden är du rökt.
Lösningen skulle kunna vara stora batterier med effektvakt som bryter stora förbrukare.
Man skulle då kunna effektplanera och sätta maxeffekt i systemet till t ex 6A eller vad som gör att du kommer undan billigt. Det måste ju vara så att under en viss effekt är det billigt om inte massorna i lägenhet skall revoltera.
Sedan laddar systemet upp ditt batteri med den restkapacitet som finns kvar upp till spärren, antingen från nätet eller från dina solceller.
När ditt 100kWh batteripack så är fulladdat kan du festa på för fullt och sitta i din elbadtu eller spsbad utomhus på vintern.
Med lite planering kan duu i princip förbruka noll och bara använda nätet för synkronisering eller för att sälja överskott.
Men då uppstår en orättvisa och man kommer att straffbeskatta batteripack och solceller och så är vi tillbaka till ruta noll igen.
Genom att titta ut genom fönstret så tvivlar jag på att du får sålt speciellt många kWh idag.
Med så lågt elpris kan man kanske pumpa vatten upp i dammar som vattenkraftverk sen kan utnyttja när elpriset stiger.
Frågan är vad kostnaden är att pumpa vatten och effektförlusten för vattenkraft. Energin har man ju i princip gratis.
Enda betydande kostnaden är bygget och installation av pumpar och generatorer.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec så du menar att vindkraftverken har varit gratis ?
Lars Karlsson läs först allt och tänk vad Skatt… har skrivit och sedan vad jag svarar på. Är medveten om att det går att misstolka. Har du klart nu? Annars får jag tillägga att förutsättningen för mitt svar var att det fanns mycket billig el och hans fråga om kostnaden för att pumpa vatten i detta fall.
Vindkraftverkens stora kostnad är bygget och inte drift och underhåll.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Pumpkraft är bara lönsamt om man redan har en lämplig bassäng att pumpa upp vattnet i. Måste man konstruera en damm blir det genast olönsamt. Räknar man lite på det så konsumerar ett typsikt hushåll 10MWh/år eller cirkus 36000 kubikmeter vatten som faller från 1 km höjd med 100% verkningsgrad.