Detta inlägg är sponsrat av Lysa.
Min primära sparform Lysa har reducerat sina redan mycket låga avgifter ytterligare. Efter att ha förhandlat ner avgifterna i två av de fonder bolaget använder för sina risk- och avkastningskravjusterade kundportföljer låter man hela sänkningen oavkortat gå tillbaka till kunderna som lägre avgift.
Utvecklingen hos min defensiva portfölj hos Lysa med 23% börs och 77% ränta. |
Lysas redan mycket låga avgifter blir alltså ännu lägre.
Då bolagets förvalning har vuxit har man lyckats sänka avgifterna i en aktiefond och en obligationsfond man använder. Bolaget skriver på sin blogg:
“Tack vare att Lysa växer har vi lyckats förhandlat fram en rabatt på två riktigt bra fonder: Vanguard Global Small-Cap Index Fund och Vanguard Global Bond Index Fund.
Självklart går hela prissänkningen direkt till Lysas kunder. Det innebär att du endast betalar en förvaltningsavgift om 0,25% respektive 0,09% (tidigare 0,38% respektive 0,15%) för dessa fonder.”
om bekant är förvaltningsavgifter de största sänkena vid fondförvaltning, och ger över tiden stor skillnad i utfall. Lysa investerar kundens pengar i mycket billigare fonder. Total avgift för Lysa är som högst 0.41%, inklusive underliggande fondavgifter, i fonder som ofta inte går att handla i själv som privatperson. Det går alltså inte att plocka ihop Lysas billiga portfölj på egen hand. Avgiften hos Lysa kan vara lägre än 0.41% beroende på storleken på kapitalet och fördelningen mellan ränta-börs.
Lysa tar bara betalt av kunden. Det fonderna normalt betalar för distributionen går tillbaka direkt till kunden, och alltså inte som hos nätmäklarna eller bankerna ner i dessas fickor. Därför väljer Lysa inte de fonder som betalar dem bäst kick-back, utan de fonder som är bäst och billigast för kunden.
Själv använder jag Lysa som min primära sparform för månadssparande av privat kapital. Portföljen har än så länge utifrån önskad riskprofil och önskad placeringshorisont varit placerad i 23% börs och 77% ränta. Jag har för avsikt att ändra detta när väl lågkonjunkturens misär är här och det är dags att gå in på börsen igen.
Tjänsten är modern, enkel, smidig och dessutom den i mitt tycke absolut billigaste förvaltningen du kan välja i Sverige. Ser ingen anledning till annat fondsparande faktiskt, utöver om man vill placera i specifika högriskbranscher eller specifika regioner där man själv inte har möjlighet att bevaka bolagen på grund av språkbarriärer. En tillväxtfond finns dock med i Lysas utvalda aktiefonder.
Är du intresserad av Lysa kan du läsa mer och öppna ett konto här.
Detta inlägg är sponsrat av Lysa.
12 kommentarer
Såg att Lysa öppnat företagsdepåer också. Det är alltså rena aktiedepåer – hur beskattas dessa i företaget och är det inte oerhört jobbigt att deklarera varje inköp/försäljning som jag gissar görs automatiskt av Lysa?
Mmmm…. mycket förmånliga avgifter. Annat än för oss stackare som blivit inlåsta i Skandia´s(gamla Link) pensionsfonder som knappt går att flytta pga av ockeravgifterna.
Hittade inget om fondval! Väljs dem åt dig av Lysa efter fråge-formulär eller handlar det bara om att logga in för att se deras sortiment?
Man väljer inte fonder utan endast fördelning aktier/ränta som baseras på ett frågeformulär man fyller i.
Underliggande fonder är breda och billiga indexfonder (t.ex Vanguards) enligt en av Lysa bestämd fördelning. Fördelar: Enkelt, stor spridning, billigt och automatisk rebalansering så valt ratio aktie/ränta bibehålls. Inget för den som vill välja fonder eller marknader själv.
Man väljer inte fonder utan endast fördelning aktier/ränta som baseras på ett frågeformulär man fyller i.
Underliggande fonder är sedan mycket breda och billiga indexfonder (t.ex Vanguards). Fördelar: Enkelt, stor spridning, billigt och automatisk rebalansering så valt ratio aktie/ränta bibehålls.
Tack för svar!
+3,87% sedan 2017-11-09 med en 70% Aktier / 30% Räntor portfölj.
Känns som att man tar en mkt högre risk för ungefär samma avkastning. Kanske ska dra ner på aktiedelen.
Tummen upp. Detta tror jag är ett hyggligt bassparande, så länge man är medveten om sin egen riskprofil.
Räknar det in Vanguards avgifter eller läggs de på ovanstående?
Det är lite (mycket) trist med kombinationen av nedåtgående börs, nollränta på banken och minusränta på värdepapper…åtminstone på Lysa.
För att vara säker valde jag 100% värdepapper på Lysa. Resultatet hittills är inte så lysande(!) med minus ganska många tusen.
100% räntor…
Med skatten på ISK och stigande räntor så är väl ett minus-resultat ända troliga utgången med 100% räntor? Jag har också stor vikt mot räntor. Hoppas ha över så mycket som möjligt när det är dags att skifta. Väldigt frustrerande i dessa tider när börsen kan rusa ganska rejält 🙁
Eller så lägger man sig bara på en långsiktig fördelning (70/30 tex) och biter ihop. Känns dock inte som rätt tajming att göra det nu.