Konjunkturbarometern fortsatte att falla och ligger nu på +6.7, den lägsta nivån sedan oktober 2016. Endast den exportberoende tillverkningsindustrin är kvar i överhettning, medan tjänstesektorn och hushållen är i lågkonjunktur.
Konjunkturinstitutets barometerindikator 199607 – 201811 |
Detaljhandeln stärktes något, rimligtvis kopplat till julhandeln, som alltid ger lite hopp till sektorn.
Byggindustrin håller sig precis kvar över lågkonjunktur, men föll annars 2.5 punkter. Konjunkturinstituet menar att detta främst beror på att bolagen avser att anställa färre framöver.
Bloggen återkommer med detaljer kring varje enskild sektor i ett senare inlägg. Bland annat faller Internethandeln hårt nu. Annars är det intressant att tjänstesektorn är nere i lågkonjunktur, vilket inkluderar bemanningsföretagen. Uppenbarligen har företag börjat dra ner på verksamheten, och då ryker bemanningsföretagens personal först.
Det fortsatta fallet i konjunkturen bekräftar bara vart vi är på väg, dvs mot lågkonjunkturen, och följer man konjunkturmodellen för sina börsinvesteringar så innebär dagens siffror inga förändringar – man ska fortfarande vara utanför börsen.
24 kommentarer
Äntligen!
Då kan man kanske få tid att göra något annat än att försöka jag varor från tillverkare som inte har något att sälja, och som skickar med transportföretag som varken har tillräckligt med bilar eller chaufförer!
ja känns extremt överhettat. Skall bli skönt med avkylning!
Framförallt att man kommer kunna få tag på personal som inte är värdelös.
De värdelösa är väl de som får sluta först, så var inte så säker på det!
Instämmer.
Håller på med en del inköp och det är anmärkningsvärt hur man ibland får böna och be om att ens få en offert på det man vill ha gjort. För att inte tala om att sedan få de avtalade jobben gjorda i tid.
Jag instämmer, men om ni anställer och gör det genom en bemanningsfirma tänk då på att.. Minimum wage = minimum effort.
If you pay peanuts, you get monkeys…
Om man tittar på hur tidigare konjunkturcykler sett ut så borde det enligt mönstret bara gå söderut härifrån. Vi har varit uppe kring och tom över 110 en längre period och nu har det tickat neråt varje månad sedan dess. I tidigare cykler har denna nedgång ej reverserat. Håller du med?
Ja.
Om vi tittar på tidigare toppar så har dom varit kortare men högre, så då är den stora frågan om det kommer att avspegla sig på hur lågkonjunkturen kommer att se ut. Kommer den bli lång men inte så djup?
Är det någon som har koll på "sitt still i båten"-indexet? När banker börjar att skrika ut att man som småsparare ska sitta still i båten så brukar det ju vara dags att dra öronen åt sig.
Tidernas mest telegraferade lågkonjunktur.
Dagens Nordea:
STOCKHOLM (Direkt) Statistik på onsdagen, med fortsatt sjunkande konsumentförtroende och en oväntad nedgång i detaljhandeln i oktober, reser nya frågetecken för konsumtionen och den inhemska efterfrågan i Sverige.
Det säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.
De siffror vi fått är sämre än väntat och reser frågetecken för den inhemska konsumtionen. Svagheten vi sett i konsumtionen sammanfaller med en avmattning på bostadsmarknaden och historiskt vet vi att utvecklingen på bostadsmarknaden har en stor betydelse för konsumtionen. I den meningen är det inte förvånande det vi nu ser, säger han.
[…]
ordea håller fast vid prognosen att Riksbanken kommer att höja reporäntan i december, inflationen är tillräckligt hög för det, även om det ser ut att bli lägre än vad Riksbanken räknat med i november till följd av det fallande oljepriset, vilket gör att fönstret för en höjning från dagens låga räntenivå nu är på glänt.
Det är dock väldigt sent i cykeln för inhemsk efterfrågan för Riksbanken att höja räntan. Vi har haft en mångårig uppgång då de hållit räntan låg och nu, när det för första gången på länge finns frågetecken ska de höja räntan, samtidigt som bostadsmarknaden är i ett skört läge, säger Torbjörn Isaksson.
Riksbanken måste ju höja nu så att de kan sänka sen. Glasklar logik!
Har man en gång anammat perversiteten negativ ränta, så finns det ju ingen nedre gräns för hur låg räntan kan bli.
Jo, fast plus sidan nu har ju inte sett typisk ut. Grafen gör att man nog kan tolka det som att arean upp sida är relaterad till nersida. Är ju så klart väldigt lite underlag men det ser ju ut så, men är ju farligt och lätt att tolka in för mycket i mönster man tycker sig se…
Räknade just på denna modell från 1996 och framåt och den har levererat 15% CAGR tom 2017 mot 10% för OMXSBCAPGI (index inkl utdelningar). Det som är ett något annorlunda mönster denna gång är att barometern hoppat lite fram och tillbaka mellan överhettad (>110) och "normal" 90-110. År 2000 var det överhettad, sen normal och sen låg. Inga hopp. År 2007 var det överhettad, sen normal och sen låg utan hopp mellan nivåerna. År 2011-2012 hoppade det en del mellan överhettad, normal och låg men mest var det på normal tills det blev låg. Efter juli 2017 har det hoppat mellan normal och hög med några månader vardera åt gången. Den som lever får se.
Utan någon som helst inblick i hur modellen fungerar. Är tanken arean/integralen över tid ska bli noll? Utifrån grafen så undrar man ju då ifall modellen fortfarande fungerar med QE etc "the times are changin'".
Nej, om jag förstått tanken tittar man bara på +-10 eller över 110 under 90 i originalet och går in/ur börsen när den legat över resp under 3mån i följd
Hej Dan, tycker du utifrån ditt resonemang att modellen fungerar? För mig att är det är solklart att "this time is different, med avseende på en enkel ihopsnickarad modell. Men låt oss se vad som ges under 2019..
“QE etc” ger inte minskad nedgång i ekonomin på något direkt plan. Verktygen är till för att minska volatilitet, inget annat. Huvudargumentet bakom alla stimulanser är att minskad volatilitet _även_ ger lindrigare dippar, så vi ska slippa lamslås av något läge där ekonomin krachar för hårt (med asymmetrisk påverkan relativt en rejäl topp).
Tricket är att verktygen alltså syftar till att dämpa volatilitet; obestämt tecken. Det betyder att om du vill veta om tiderna har förändrats (i den här kontexten) behöver du inte vänta på lågkonjunkturen – du lär dig exakt lika mycket av att studera högkonjunkturen. Så, har tiderna förändrats? (inte en retorisk fråga)
I stort ja, tycker inte att man bör följa någon modell utan att tänka men den ger ju en indikation att man kanske ska fundera på sina innehav. Och i många fall då lite tidigare vilket jag tycker ökar möjligheterna att vara ur börsen i tid, ska man tycka att det är bra så ska man nog vara lagd åt hållet som är lite mer försiktiga med sina investeringar om man nu inte vill blanda in andra instrument eller blanka tex. Själv har jag med ålder eller om det är erfarenhet blivit mer försiktig och aktivt minskat risker men ju då troligen till lägre möjlig vinst, kan ju ha att göra med att det inte gick så bra sist… Mycket av dålig timing då var iofs styrt av externa saker som studier
Fråga om modellen: juli 2001 hade barometern varit <90 i 3 månader dvs. köp, sen gick barometern till normal för att sen återigen juni 2003 vara 3 månader <90 igen. Hur agerar man då? Ligga kvar på den tidigare köpsignalen och invänta >110?
Ligga kvar. Du säljer bara vid högkonjunktur.
Tack för svaret, Lars! Dock lite farlig känslighet i modellen känner jag när jag räknat på den. Om du istället hade satsat på 4 månader i följd hade du gått ur marknaden i slutet av år 2010 vid >110 och ännu inte gått tillbaka och därmed missat ganska mycket uppgång. Endast vid ett tillfälle har det varit <90 mer än en månad i rad sedan dess och det är 2012-11 – 2013-02. Väldigt tur med tajming där för att pricka in de senaste fem årens uppgång. Känns skakigt att ha förlita sig på sådan tur framgent. Fungerar bra i backtest dock =)
Jag följer inte modellen slaviskt. Har det gått ner tillräckligt tycker jag det räcker med en enda månad för att gå in. Och tvärt om. Som allt är det ett beslutsstöd.
Då är jag nyfiken på hur du resonerade när du köpte tillbaka januari/februari 2013. Modellen signalerade sälj okt/nov 2010 för 3 mån >110. Sen köp <90 3 månader i följd januari 2013. Då var börsen upp 21% 2012. Börsen var visserligen ned 15% 2011 men det är ju ganska långt från köpsignalen januari 2013, dvs. den hade ju inte gått ned särskilt mycket eller för den delen alls, snarare tvärtom då köpsignalen kom. Det som blir det motsägelsefulla här är att det motsatta förhållandet rådde vid köpsignalen oktober 2008, då var börsen ned -30% samma år. Varför köpte du vid dessa tillfällen då, OM du nu gjorde det, och av vilka skäl?