Bostadspriserna fortsatte rekylera uppåt i april rapporterar Valueguard, men delar av uppgången kan förklaras med säsongseffekten. Ökningen i Sverigeindex med +0.9% blir +0.4% när man justerar för detta.
Valueguards Sverigeindex. |
Valueguard skriver:
“Justerat för säsongseffekter ökar HOXSWE med 0,4 procent. Bostadsrättsindex ökar med 1,5 procent medan index för villor är oförändrat efter säsongsjustering.
Efter den säsongsenliga rekylen uppåt i januari har det varit små rörelser i Valueguards prisindex. Samtliga index i de tre storstäderna och för riket ligger fortfarande inom 1,0 procent från nivån i januari.”
Ingen särskild dramatik, utan lite mer än hälften av uppgången är säsongsbaserad. Likväl är det dock en uppgång. Detta är helt i linje med Booli-datat från Husmasken för april.
Mer intressant är att Husmasken och Booli rapporterar att priserna generellt fortsätter uppåt under maj, när de normalt ska sjunka säsongsmässigt, om än svagt. Det ser faktiskt ut som att upprekylen fortsätter, men man ska samtidigt komma ihåg att Boolis data bara avser befintliga lägenheter. Vi kan mycket väl ha två marknader som divergerar allt mer – nyproduktion vs andrahandsmarknaden.
Valuguards data för april:
Sverigeindex +0.9% på en månad -4.2% på ett år
Sverigeindex lägenheter +1.3% på en månad -7.2% på ett år
Stockholmindex lägenheter +1.7% på en månad -8.5% på ett år
Göteborgindex lägenheter +2.3% på en månad -4.3% på ett år
Malmöindex lägenheter -0.8% på en månad -5.5% på ett år
Mellanstora svenska städers lägenhetsindex +0.6% på en månad -6.8% på ett år
Sverigeindex villor +0.7% på en månad -2.3% på ett år
Stockholmindex villor -0.8% på en månad -8.2% på ett år
Göteborgindex villor +1.8% på en månad -1.9% på ett år
Malmöindex villor 0.0% på en månad +1.2% på ett år
Mellanstora svenska städers villaindex +1.7% på en månad +2.0% på ett år
65 kommentarer
Solen skiner idag:)
Varför fick vi inte med den klassiska bilden på hur en bubbla ser ut med i inlägget? Är det kanske den sista tjurfällan vi ser?
Vi kommer se många såna tjurfällor framöver. Om 10 år när priserna är dom dubbla kommer vi att undra ifall dom kan stiga ännu mer. 🙂
Utveckla gärna, Toni!
@Biggus: Tänk stort!
JM går starkt idag, uppenbarligen tror marknaden att det "värsta är över" vad gäller bomarknaden.
Marknaden vs. Experterna
Nordeas "experter" eldar på.
"STOCKHOLM (Direkt) Bostadsutvecklaren JM fortsätter klättra på onsdagen, efter en stark tisdag. Nordea har plockat in aktien i två av sina modellportföljer medan även svensk boprisdata för april publicerats.
Nordea har lagt till JM i sin nordiska och svenska modellportfölj, vilket Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på onsdagen. Banken framhåller att JM:s aktiekurs har halverats sedan toppen och att aktien nu är redo för en comeback.
Vi baserar det på den extremt låga värderingen och vår tro om att andrahandsmarknaden kommer att visa ytterligare tecken på en stabilisering de kommande månaderna. Vi anser även att aktien har en attraktiv värdering givet ett mer negativt scenario, skriver Nordea.
På onsdagsmorgonen visade Valueguards HOX-index för april att de svenska bostadspriserna, säsongsrensat, steg 0,4 procent under april. På den för JM viktiga Stockholmsmarknaden ökade bostadsrättspriserna 1,7 procent under månaden.
Utöver att andrahandsmarknaden i Stockholm börjar visa bräckliga tecken på en stabilisering sker detsamma i Oslo, en annan marknad där JM verkar, påpekar Nordea vidare.
SEB-ekonomen Olle Holmgren säger till Nyhetsbyrån Direkt att prisstatistiken för april var lite starkare än förväntat.
Priserna har tydligt stabiliserat sig i år och hittills i maj ser ut som om de fortsätter lite uppåt, säger han med påpekande att det fortfarande finns en del oro kvar då framför allt när det gäller nyproduktion, där det verkar som om ganska många lägenheter kommer att komma ut på marknaden.
JM lyfter nära 8 procent till 190 kronor på onsdagen. Aktien klättrade drygt 4 procent på tisdagen då ABG Sundal Collier upprepade köp tillsammans med riktkursen 270 kronor."
Starkt Stockholm och Göteborg på kort sikt alltså. Kör hårt. Bara köp Toni!
Du borde köpa i Skåne Joakim. Skåne är som den svenska kronan. Sjukt undervärderad men till skillnad från kronan kommer priserna att stiga med minst inflationen.
@Toni !
Stämmer precis!
Eget hus på egen tomt på "krypavstånd" till Pågatåg och med "sjuk" närhet till Lund, Malmö, Kastrup och kontinenten på "andra sidan Sundet"!
Närmare till både Hamburg och Berlin än vad det är till "Tokholm"!
https://www.alvsbyhus.se/sv/tomter-och-villavisningar/tomter/skane/prisvarda-och-stora-tomter-i-marieholm/
Billiga tomter. Man får både hus och tomt för priset av en liten tomt i Torslanda. 🙂 Vad kostar ett nyckelfärdigt hus från Älsbyhus (inkl. grundarbete + vitvaror och allt annat) ungefär?
Du har rätt Toni. Kanske köper nån dag. Mycket som är rätt så billigt, man får mycket för säg 2-3 miljoner.
Och ett fall med 50% skulle göra bostäder extremt billiga här nere. Inte troligt.
https://www.hemnet.se/bostad/villa-3rum-broby-ostra-goinge-kommun-glimminge-2042b-13868275
För endast 500 kkr kan du och familjen skaffa en trevlig bostad i Spice-epidemins själva centrum, Glimminge. Efter att ni rökt sönder er på syntetiskt hasch kan ni stappla ner till Helgeå förolyckas, t ex.
@Joakim: Här uppe får man inte mkt för dom pengarna. Man kan vara glad om man får en nybyggd 1a för 2 miljoner.
o andra sidan har vi ingen marknad som påverkas av DKK. Bygger man en bro över till Fredrikshamn kanske det sänker bostadspriserna även här 😛
Tja, för 1,5 får man ett hyfsat *lvsbyhus ..
Lägg på några 100 så blir det "skånskifierat"…
Ja usch! Tomtpriserna i "Tosslanda" är groteska…
En prästgård på Kinnekulle kanske ? 🙂
https://www.hemnet.se/bostad/gard-12rum-kinnekulle-gotene-kommun-osterplana-prastgarden-1-13740596
Greta kan man få för 1,47 milj. Funkar ju. Vetifan hur bra kvalité det är på såna träskjul bara?
Nej fyfan för det rucklet. Bor ju minst en spökfamilj där som man får dela boendet med.
Skåne ligger ju för böveln under vatten om ett par decennier…
Nybyggt dyrt överallt. 1,7 för en etta, 2,7 för en tvåa, 3,7 för en trea osv i närheten. Jag tittar förstås på "begagnat".
Sen är t ex 3,7 för en trea inte överdrivet dyrt om man är två pers, samma sak där, kommer knappast kosta t ex 2 miljoner.
Från bostadsbubbla till att det är "billigt". Är ett marknadspris "billigt"?. Men tycker själv diskussionen är rätt intressant. Speciellt som alla har en åsikt om bubbla eller ej, billigt eller dyrt i denna skruvade marknadssituation med minusräntor och QE. Samtidigt som hyfsad högkonjunktur.
Jepp, visst är det intressant hur olikt orimliga vi alla tycker priserna är.
Priserna är inte alls orimliga på många ställen (ex Skåne) om räntan håller sig på ungefär den låga nivån vi har idag. Det som har hänt senaste åren är att räntan _fortsatt_ hålla sig låg, vilket gjort det fortsatt mycket billigt (drift + avgift + nettoränta) att bo för den som fått lån.
Detta kommer förstås förändras när räntan stiger, men det kan ju vara så att räntan stiger mycket långsamt (0,25% eller 0,50% per år under en femårsperiod?), eller till och med stiger med en halv procent för att sedan sjunka tillbaka under en lågkonjunktur, och då fortsätter ägt boende att vara billigt.
@Joakim: "för att sedan sjunka tillbaka under en lågkonjunktur, och då fortsätter ägt boende att vara billigt". Med tanke på hur hur långt FED kommit vs. RB så tror jag nog att det utfallet är mest sannolikt. Boendet fortsätter vara att billigt under minst ännu en lågkonjunktur till i kombination med att RB gått ut och sagt att dom kan tänka sig att försvara lågränteläget på bostadslånen genom att köpa obligationer. Tror att dom som missat prisuppgången på bostäder helt enkelt får köpa läget och acceptera det. Det som återstår nu är om centralbankerna världen över kommer att försvara värdepapperskurser för all framtid eller om den marknaden kommer få leva en egen värld.
Jo, om man just köper läget, sure. Naturligtvis är det korrekt att priserna i landsbygden på ytan verkar rimliga men man behöver inte ha bil i city. Bilen är svindyr, och politikerasen tar ut p-avgift, gissa när, kan det vara…när det är brist på platser? Nää. Tvärtom? Jaaa. Kommer p-vakter som ska "lösa parkeringssituationen" och "få det att flyta", 850kr.
Förortsskatt. Sen kan man fundera på varför Kärrtorpsborna, det är idag "Södermalm", har så många bilar, om det personliga är politiskt, nää..va dum jag är!
Du får mycket bil för de pengarna du slipper lägga på boendet utanför Stockholm. Sen behöver man inte bil i stora delar av Sverige där folk bor, utan cykel, promenad, buss, tåg osv kan många klara sig med.
Otroligt vilken inverkan den här typen av statistik har på aktiekurserna trots vagt signalvärde
"Trenden med fler konkurser inom byggsektorn vände i början av året. Men i mars slog det tillbaka igen och i april gick hela 465 byggföretag i konkurs"
https://www.di.se/nyheter/manga-byggforetag-i-konkurs-i-april/
Apropå ditt kommande inlägg om broschyrem Om kriget kommer, så vore de behjärtansvärt om du broderar ut hur folk i gemem skulle drabbas vid en längre kris, typ en vecka och en månad. Det troliga är väl att inte mer än 20-30 % kommer hörsamma MSB:s råd, det i kombo med att vi inte kommer ha några styrkor som kan upprätthålla säkerheten för vanligt folk, vilket kommer leda till upplopp, rån och överfall på de som preppat och bunkrat. Var är den vassa kritiken mot att myndigheterna backar från sitt ansvar?
Man riktar inte vass kritik mot GDs agenda eller vad det nu är…
En bra indikator på fastighetspriserna är priserna på fritidshus i en radie 40-70 km från Ge-Kås i Ullared!
😉
Återigen gjorde penates ett ypperligt jobb som prognos. Maj ser ut att gå svagt nedåt. Juni och Juli går rimligen nedåt. Det spännade att se är om vi får en ny botten (är ett par procent ned till botten i Januari). Eller så himla spännande är det förstås inte för gemene man, men jag tycker att det är spännande.
Intressant att många verkar tycka en mer eller mindre brekeaven vår (Q1 och halva Q2) är "starkt". Det är en ganska illavarslande signal. Sämre än den var 2017, och den var inte speciellt bra. Men antar att det beror på hur man ser på senaste 20 årens prisökning.
1) Säsongsjusterar Penates? För ifall de inte gör det så är deras prognos rätt usel…
2) Våren har knappast varit breakeven. Prisförändringarna för januari, februari, mars och april har ineburit en prisökning på 3%. Perioden q1 och halva q2 har varit lite svagare än både 2017 och 2016 men prisökningen för helåret landade på 8% 2016… Att prisökningen uteblev 2017 har helt andra förklaringar än att våren var svag.
1) Oklart. Men det blir direkt underhållande att du kallar något empiriskt bra för uselt. Är rätt svårt att diskutera mot hittepå.
2) Våren 2017 var svag, men på signal-nivå. Det var alltså ganska uppenbart att marknaden var påväg att packa ihop (och ja, det finns bevis på att jag påtalade det redan då, det är inget som dök upp i backsepegeln).
Din forcerat optimistiska syn på utvecklingen nu under våren är också rätt underhållande. HOX ger alltså +0.5% för feb-april, och efter halva Maj är det rött. Men visst, låt oss kalla det något annat än breakeven. Prisrally?
1) Valueguards siffror för bostadsrätter i april är +1,3%, Penates hamnade på + 0,5%. Inte en jätte-imponerande prognos. I jämförelse låg husmasks siffror bra mycket närmre Valueguards med +1,29% (vilket antagligen handlar om slump då siffrorna inte är kvalitetsjusterade). För villor rapporterade Valueguard +0,7% för april medan Penates rapporterade -5,5% för villor i april. Jag ser inte riktigt vad som är "empiriskt bra" (om inte sifforna säsongsjusteras för då är de bra).
2) Våren 2017 var ungefär lika stark som våren 2016. Kolla siffrorna hos valueguard så ser du att det skiljer sig 0,3%-enheter för den aktuella perioden.
Varför utesluter du helt plötsligt januari från siffrorna? Det känns inte seriöst att helt plötsligt ändra perioden för att få fram de siffror du vill ha…
Hox ger inga siffror för halva maj. Var ser du det?
Vet inte om jag skulle kalla det ett prisrally dock, men definitivt en återhämtning.
Villor har jag inte följt överhuvudtaget. Det är en helt annan marknad. Tror ingen har en bra prognos för dessa.
Enda anledningen att jag uteslöt Januari (upp) är att HOX startsida bara visar 3 månader. Det är dock ganska okej, eftersom vi utesluter Maj (ned).
Tror inte vi kommer framåt. Gör såhär: vänta på HOX för Maj och se om jag hade rätt igen eller om det bara varit ren tur senaste året. Om jag hade rätt igen kanske det finns åtminstone marginelt högre intresse att utforska mitt påstående om att signalen Q1-Q2 inte pekar på någon form av återhämtning.
Det är framförallt i sommar det kommer att visa sig att du har fel, när priserna inte sjunker så mycket som de borde göra med tanke på säsongsvariationer.
Okej, då vet vi. Vi kan ju alltid lägga en bookmark här för lite spänning (eller ja, det är ju inte spännande nu när vi vet, men ändå).
Tror inte att säsongseffekten över sommaren kommer att bli så tydlig i år på grund av uppdämd efterfrågan.
SvD rapporterar idag:
"Försäljningen dyker – risk för ny våg av prisfall"
DI rapporterar att försäljningarna av bostäder tvärnitar men att priserna ökar 🙂
Tyder på att det är köparna som höjer sina bud till säljarnas nivå, istället för att säljarna sänker sig till köparnas nivå.
… men att det fortfarande finns en osäkerhet om vad som är korrekt prisnivå.
….samtidigt som försäljningarna tvärnitar. 🙂
Samma sak i TV4.
@Toni Višnjić: Absolut, har skrivit det tidigare. Det är arga leken och någon kommer att skratta först.
Är väl typiskt för en långvarig nedgång att priserna kan öka under minskande volymer.
Var kommer statistiken ifrån? Har svårt att se någon större minskning av volym på Husmask.
@Somebody is wrong on the internet: Nej, typiskt för nedgångar är att priserna minskar.
@iblandekonomi: Ja. Ifall lågräntemiljön består i 20-30 år till kommer man väl förr eller senare inse att det inte finns något annat inflationssäkert alternativ till bostäder som för alltid ökar i pris. =)
Ser tre saker nu (villor/radhus norr om Stockholm):
1. Väldigt få försäljningar, men generellt lätt prisökning från utgångspriset på de som säljs.
2. Många, många objekt som har "Ny visning", gärna upprepade gånger.
3. I ett läge där säljaren inte lyckats sälja (inga bud eller för låga bud), kommer objektet tillbaka med höjt pris. Ibland med ett misstänkt bulvanbud på exakt det nya utropspriset. Tiden går, objektet blir inte sålt, bulvanbudet försvinner. Att budet kommer direkt på nytt pris och huset inte säljs till det gör att jag tror det är bulvanbud.
Så slutsats, missmatch på marknaden. Säljarna vill tjäna pengar, köparna vill inte köpa i dagsläget. Mycket till salu, priserna upp något, få försäljningar.
Så vem kommer att blinka först? Köpare eller säljare?
Jag tror svaret är…mäklarna. Vad jag förstår får mäklarna bara betalt om de förmedlar en försäljning. Mäklarna kommer antingen kräva betalt per visat hus eller driva på för det de tror leder till fler försäljningar, troligen sänkta priser.
PS. Har haft jätteproblem att posta senaste veckorna. Fungerar det nu? Försök 4711.
@Iblandekonomi:
I sverige enligt husmask så såldes följande antal lägenheter under Q1 (Jan till Mar)
2018: 14689
2017: 15488
2016: 14252
2015: 11632
2014: 9708
2013: 9772
I Stockholms innerstad (brf/Q1):
2018: 2046
2017: 2040
2016: 1806
2015: 1558
2014: 1444
2013: 1619
Man kan ju ta de siffrorna för vad man nu vill, det jag däremot tycker är intressant är att omsättningen av bostäder ökat med ungefär 33% för landet och ungefär 25% för Stockholm på fem år. Antingen så bor vi kortare, har blivit fler eller så spekulerar vi.
Husmask saknar data, så du kan inte utgå från den statistiken.
… tar man SCBs statistik istället så blir bilden en annan (förmodligen fult formaterat nedan, men det går nog bra att läsa ändå):
"Antal sålda bostadsrätter efter år och region"
…
År //// Sthlm /// GBG /// Malmö /// Övriga Sverige
…
2000 19 176 6 147 6 521 40 548
2001 20 142 5 899 6 587 39 468
2002 22 105 6 020 6 953 41 219
2003 23 662 6 441 7 390 43 668
2004 26 492 7 166 7 656 43 473
2005 30 390 7 437 8 884 43 137
2006 31 302 8 420 9 463 43 512
2007 33 781 9 569 9 588 46 517
2008 30 451 8 636 8 140 42 672
2009 34 271 8 996 8 636 42 814
2010 35 569 9 330 8 984 44 320
2011 34 614 9 032 7 773 42 090
2012 35 235 9 199 7 689 42 018
2013 38 660 9 986 8 149 43 356
2014 41 433 10 290 9 033 43 896
2015 42 067 10 682 10 245 47 163
2016 38 445 10 445 9 442 44 807
(Info: jag är upphovsman till Husmask.)
Joakim har antagligen åtminstone delvis rätt. Det finns inga siffror på storleksordningen, men det går nog att anta att Boolis data (som Husmask ju visar) har expanderat under åren i takt med att Booli skrapar fler affärer från fler mäklarhemsidor. Därför är siffrorna från t ex 2013 (första året i databasen) nog inte jämförbara rakt av med siffror från 2018. Det som ser ut som en volymökning skulle kunna vara ökad omfattning av Boolis datainhämtning.
@Joakim
oavsett så enligt den statistiken, givet att jag läst den rätt, så har omsättningen fördubblats i stockholm på ~15 år, ökat med ungefär 33% i övriga städer och ökat med 10% i landet.
Enligt wikipedia så var befolkningen i Stockholm år 2000 750k, och 2016 drygt 900k, så knappast en fördubbling. Omsättningsförändringen av bostäder är fortfarande ytterst intressant.
Tony: För Stockholm spelar nybyggnation av BR men framför allt konvertering av HR till BR en väldigt stor roll. Det finns faktiskt nästan dubbelt så många BR i regionen idag jämfört med år 2000.
År 2000 fanns det 230 244 bostadsrätter i Stor-Stockholm, år 2008 fanns det 327 940 stycken och år 2016 fanns det 420 440 stycken. Så omsättningen som andel av beståndet ligger ganska platt.
@Joakim:
Ahh, intressant och bra att det förklarades. Jag undrar vad det säger oss dock.
Jag har alltid förundrats över hur något så dyrt som bostäder kan variera 0,9% på EN månad. En svensk snittvilla har alltså ökat i värde med ca 20 000kr över 30 dagar. Någon med bättre insikt och/eller utbildning får gärna upplysa mig om rimligheten i detta.
Om det ska öka med tex 5% på ett år blir det den här typen av ökningar vissa månader, eftersom det tex ligger helt stilla visa andra månader.
Så långt är jag med, men en ökning i 5% över hela bostadsbeståndet kräver väl en kredittillväxt på typ det dubbla? Ur min naiva synvinkel känns det som att Sveriges BNP inte mäktar med detta – åtminstone inte under längre perioder.
BNP ökar av kredittillväxt.
Affärer på de nya prisnivåerna är bara en liten del av totala lånestocken. De flesta lån ligger kvar precis som de är, och betalas av med amorteringar, dvs minskar.
Det som driver kredittillväxten är inte främst prisökningar utan att tidigare obelånade boenden säljs till förstagångsköpare som tar lån på stor del av köpeskillingen. Dvs stor generationsväxling i boenden ger hög kredittillväxt eftersom de som säljer inte betalar av lån med pengarna de får, utan de används till konsumtion.
Bra fråga. Om priserna ska upp hur mycket mer nästa man skuldsätta sig på nästa köp.
Mäklararvode 40-50k upp i de blå. 22% vinstskatt försvinner också bort. Plus att man ska betala för ökningen på den bostad man ska köpa.
Lysande plan? Förstår inte att ännu fler ifrågasätter det hela.
Förvirrande i media om bostadspriserna, på morgonen såg jag på löpet fortsatt nedgång av bostadspriserna, vid lunch var det happy days nedgången var över och till eftermiddagen var det en blandning av upp och ned, möjligen började man dagen med mäklarstatistik som visar svagt ner i hela riket för bostadsrätter för att senare övergå till annan mer optimistisk statistik.
Kvalitetsjusterade valueguard kom med sina siffror vid 9-tiden. Mäklarstatistiks siffror är rätt värdelösa i jämförelse då de räknar med tre månaders glidande medelvärde.
Har en vän som sänk priset 11% pp en lägenhet 4 visningar sen kom ett skambud 50 tkr under det sänkta priset.
Vad som snart kommer ca 3 månader – 1 år sitter tusentals med bostad som måste säljas för att tillträda sitt förhandsavtal för alla nyproduktioner som nu håller på att färdigställas
Banker kräver såld bostad först mm
Vänta på många artiklar på detta
Just nu är det chicken race med bulvanbud garanterat mycket konstigt men naturligt när man försöker desperat sälja
Om några månaderna sätter varsel i byggbranschen igång
Vänta och se
Jätte tråkigt men högre priser styrs av Riksbanken och det är också de som tjänade mest på högre bostadspriser
Cash is king
Jasså är Riksbanken ett vinstdrivande företag?
https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-1rum-centrala-hisingen-kvillebacken-goteborgs-kommun-gamla-tuvevagen-18-13388960
Nu börjar priserna stiga igen 🙂 Fantastisk värdeutveckling på en etta på bottenplan.