De amerikanska börsernas motsvarighet till svenska storbolagsindexet OMXS30, Dow Jones Industrial Average, slog återigen nytt rekord igår. Utmärkande är att man passerade gränsen 24 000 vilket är siffermagiskt för vissa. Även det bredare Standard & Poors 500 slår rekord, medan Nasdaq Composite är ner lite från tisdagens börsrekord. Stockholmsbörsen ligger som sig bör inte på rekordnivåer.
Dagschart Dow Jones Industrial Average. |
De amerikanska börserna når alltså nya toppar och har, även oräknat den försvagade svenska kronan, varit en avsevärt bättre investering än Stockholmsbörsen.
Detta belyser att diversifiering bort från Sverige är av vikt i all portföljförvaltning. I själva verket har det ett självändamål för oss som fortfarande bor kvar i Sverige – man ska inte både stoppa sin lön och sina investeringar i samma korg, då man riskerar bli av med bägge samtidigt i dåliga tider.
Endast en mindre del av investeringarna bör ligga i Sverige.
När det gäller enskilda aktier är det dock en stor fördel att investera i dem i Sverige, eftersom man via svensk media helt enkelt har bättre möjligheter att få ett relevant informationsläge. Men för fonder och index finns få anledningar att hålla sig till Sverige.
Sedan stiger ingenting till himlen, utan hack på vägen. Inte ens de amerikanska börsindexen.
13 kommentarer
Lånebubblan måste förr eller senare utvecklas till en tråkig återbetalningsbubbla, möjligen ser vi inledningen.
Hur ser det ut med P/E-talen för amerikanska bolag? Hänger de med i börsuppgången, eller vattnas de ur, vilket skulle tyda på att detta är bara lånefinansierad spekulation?
Priserna på aktierna stiger snabbare än vinsterna, så P/E stiger.
Även cykliskt justerat P/E är högre nu än vad det brukar vara (Sverige ligger också rätt högt men inte lika högt som USA).
Cyklist justerat P/E = CAPE => E är genomsnittet av de senaste tio årens vinster.
Nu innehåller cykliskt justerat P/E även finanskrisens "onormalt-låga-även för-att-vara-lågkonjunktur"-vinster, men ett högt CAPE _brukar_ korrelera med relativt låg avkastning under kommande år.
Helt klart är förstås att både USA-börsen och Stockholmsbörsen avkastat mycket mer än historiskt medel de senaste fem åren.
Om inte det där senaste candlarna signalerar den sista och 5:e vågen, då kanske det är annorlunda den här gången…;))
Finns anledning att varna för en aktiebubbla i USA. Många tror att Trumps nationalistiska planer ska innebära ett uppsving för den inhemska ekonomin men hittills har väl ingenting av vikt levererats utan ekonomin rullar vidare på allt större skuldsättning med oförändrat handelsunderskott.
http://www.usdebtclock.org/
Kan Trump ha något med det att göra, i svensk media framställs han varje dag i dålig dager. I DN verkar dom ha gått ALL IN "DUMMA" Trump.
Den stora börsuppgången i USA började inte direkt under Trump, det är andra faktorer som är viktiga.
Man ska nog inte dra för stora växlar på vem som är president, men om Trump får skattereformen på plats är det naturligtvis positivt.
Det räcker ganska gott att tex ha exponering via lämplig globalfond, som väl är nästan 50% USA.
De amerikanska företagen är högt värderade, men vem vet när det vänder…
Kliv ur 1900-talet Lars. Media är inte nationsbundet längre.
Sen stämmer det att folk i Sverige läser och tittar på mycket svenskt politikerskvaller, mordunderhållning och dokusåpor, men det är ju ett val som vilket annat som helst.
OT: Folket kräver häckling! Cornu, nu måste du bara skriva något om alla journalister (speciellt på SvD), politiker (alliansen), så kallade "experter" (banker, byggare och mäklare, som går ut och sågar amorteringskravet. De skriver att de är så synd om de stackars unga som nu inte kommer att har råd att köpa, eller pensionärer som inte kommer att ha "råd" att flytta. Medan det är så extremt genomskinligt att de skriver i eget intresse. Journalisterna vill inte se sina bostäder (på Södermalm) falla i värde. Politikerna gör allt för att vinna nästa val. Så kallade "experterna" behöver knappast en förklaring. Deras egenintresse är ju uppenbart. Det bästa som kan hända de unga (och kanske även pensionärer) är ju ett totalt blodbad på bostadsmarknaden. Det är endast Stockholmseliten som vinner på nuvarande priser, och nu gör de allt för att skydda sina privilegier. Häckla! Häckla! Häckla!
Angående de USA kritiska kommentarerna… Vad många glömmer bort är att USA är världsledande i många brancher (en intressant fråga är varför?). Då dessa företag är globala så tror jag att det är framtida inkomster/förhoppningar som spelar in. Exempel: Amazon som håller på att ta över världen. Teknikbolagens totala dominans och att de leder utveckling inom det kommande paradigmskifte rörande AI (som totalt kommer förändra allt på internet)