Sajten Husmasken rapporterar nu 88 lägenhetsaffärer i Stockholms kommun under november, och priserna är ändå -16% sedan toppen i augusti.
Initialt rapporterades här på bloggen om -18% för lägenhetspriserna i Stockholms kommun än så länge i november, men som jag påtalade då var det baserat på endast 17 affärer.
Nu i morse affärsavsluten som Boolis statistik rapporterar in uppe på 88 enligt sajten Husmasken, som nu hittas på en egen domän som husmask.se. Priserna är likväl -16% från toppnivån i augusti, och den som köpte fullbelånad till 85% då har nu större lån än vad lägenheten är värd. Hela insatsen eller topplånet är nu förlorat om man utgår från Husmasks siffror.
Rimligtvis kryper medelpriserna initialt uppåt lite till på större stickprov, men om trenden med snabbt fallande priser håller i sig, så kan vi nog vänta oss att den här nivån kan hålla för november.
Snittpriset för en lägenhet i Stockholms kommun i november är än så länge 65 463:- SEK per m2, mot 77 667:- SEK per m2 i augusti.
För Stockholms län (“Stor-Stockholm”) har priserna gått från 65 195:- SEK per m2 i augusti till 55 547:- SEK nu i november, baserat på 154 affärer. Det är en prisnedgång på 15% för lägenheterna i storstadsområdet.
62 kommentarer
Oj oj oj, Det är svårt att skriva kommentarer här på bloggen nu. För mycket fett på fingrarna efter alla popcorn man äter. Fingrarna slinter på tangentbordet!
Fett på fingrarna? Popcornen var ta mig fan slut på ICA Maxi.
Bokraschpreppersen måste ha köpt och bunkrat upp redan.
Det har inte jag gjort. Det här går åt helvetet. Finns det något inhemskt substitut för popcorn? Skall vara nyttigt, inte fettiga chips. Stekt blomkål?
Höll på att skriva ett långt svar men av all exaltering flög mobilen mig ur händerna. Fick lov att ta en lång kall dusch för att lugna ner mig.
Svettigt för de som köpt nytt eller av annan anledning måste sälja nu. Vi lär gå in i en marknad där det är sälj först och köp sen som gäller. Bara den beteendeförändringen kommer kyla ner marknaden.
Jag tror detta inlägg orsakade överbelastning på husmask.se 🙂
Nej, nu funkar det igen!
Haha, nej det var ingen överbelastning faktiskt. Det var min DBA (dvs jag själv) som schabblade lite med databaskontot. Det var helt och hållet mitt eget fel. Belastningen har inte varit överdrivet stor, inga problem för servern alls.
Hehe, du får skaffa en ny DBA 🙂
Skyller på att jag är ovan GUIet 🙂 Kör via cli hädanefter.
Penates.se är igång igen med dagliga uppdateringar och ger en bredare bild av läget. Halva prisraset från aug-nov kan nog förklaras med storleken på lägenheterna som säljs -jfr median totalpris innerstad Sthlm som inte faller lika mycket. Den psykologiska effekten är dock stor just nu och det är iskallt på nybyggnadssidan.
Om vi antar att det är en säsongseffekt i storleken på lägenheterna, så är jämförelsepunkt november-november lämplig. Och då är priserna ner ca 11% på ett år i Stockholm och 9% i Stor-Stockholm.
Låter rimligt. Det som driver priserna nedåt är en omfattande och ökande nyproduktion där inslagen av spekulation har ökat de senaste fem åren.
Vilken statistik är det som redan redovisats för november? Låter lite tunt.
Detta är Boolis livestatistik.
Man kan titta på veckostatistiken istället. Den säger det samma, dvs ner 15-16% från toppen.
Iblandekonomi: data på husmask.se kommer som nämnt från Boolis api. Det är rena medelvärden (per kalendervecka & kalendermånad) för två av de kategorier (Villa, Lägenhet) som Booli kör med och efter den områdesindelning de har i Län och Kommun. På volymstaplarna kan man se antalet affärer som utgör varje punkt i kvadratmeterprisgrafen. Nu har drygt halva veckan gått så det senaste veckomedelvärdet borde vara hyfsat pålitligt (inte helt såklart).
Faidros: du kanske har en poäng angående storleken på de sålda bostäderna, men varför skulle storleksfördelningen sponant ändras? På cirka 400 sålda lägenheter i veckan i Sthlm kommun borde slumpfördelningen vara någorlunda jämn eller?
Penates.se visar att genomsnittslägenheten som säljs i aug är ca 20-30% mindre i kvm än årsgenomsnittet, vilket ger högre kvm-pris. Orsaken är nog alla (ungdomar) som behöver lgh till studiestarten eller som flyttar hemifrån efter sommaren. Cornus jfr nov-nov är alltså mer relevant.
Jan och Augusti brukar generellt mkt mer ettor säljas iallafall i större städer. Det bör vara större kvmpris då. Men tendensen är fortsatt nedåt, mäklarstatistik lär påvisa -3 – -3,5 procent nedåt jmf med sep. (för okt alltså). Utbudet har däremot minskat lite nu i november. Nu jmf jag endast vissa områden i Sthlm, men ser tendens att folk antingen drar tillbaka sin lägenhet eller ev. inte säljer. (kanske ej måste sälja) vilket också leder till att de som verkligen måste gör det till oavsett pris. Dock tyvärr ingen statistik på detta än. För lite grann bara för egen skull 🙂
Jämför du avslut på booli för november 2016 med avslut november 2017 får du att andelen stora lägenheter (4:or och 5:or) är mycket större andel av försäljningarna 2017 än 2016. Du kan också se att innerstadslägenheter utgör en lägre andel av försäljningarna november 2017. Allt detta bidrar till lägre genomsnittligt kvadratmeterpris. Och kan nog inte förklaras med säsongsvariation. Däremot kan nog slumpen spela stor roll med tanke på hur litet urvalet är för nov 2017. Jag tror att det vore klokt att avvakta innan slutsatser dras…
Jämför du avslut på booli för november 2016 med avslut november 2017 får du att andelen stora lägenheter (4:or och 5:or) är mycket större andel av försäljningarna 2017 än 2016. Du kan också se att innerstadslägenheter utgör en lägre andel av försäljningarna november 2017. Allt detta bidrar till lägre genomsnittligt kvadratmeterpris. Och kan nog inte förklaras med säsongsvariation. Däremot kan nog slumpen spela stor roll med tanke på hur litet urvalet är för nov 2017. Jag tror att det vore klokt att avvakta innan slutsatser dras…
Ah såklart, tack för förklaringen.
Nu lade jag till genomsnittlig boyta i en egen graf.
Lade även till dagsmedelvärde nu. Kan vara bra för att få en uppfattning om variationen från dag till dag.
Snyggt!
Henry,
Uppskattar verkligen att du lägger tid på detta och ordnat en så bra tjänst! Vill verkligen inte klaga, och hoppas du tar det här som konstruktiv kritik, men jag tycker förra versionen av prischarten var tydligare. Kanske är det punkterna på linjen som markerade varje observation jag saknar. Svårt att säga.
Tack!!
Detta är spännande om det står sig. Psykologin på Stockholms bostadsmarknad måste vara intressant nu. Vem blinkar först?
Allting går i cykler. Nu har vi haft 20 års uppgång i bostadspriser. Nästa cykel är ner. Det kommer bli väldigt jobbigt för väldigt många…
Vi ska naturligtvis ner till den historiskt riktigt långa trenden där huspriser alltid följer inflation/reallöneutvecklingen. Under 20 år har husbubblan pumpats runt om i världen. Det är långt ner till den historiskt långa trenden…
Skulle vara kul om du analyserade den perfekta stormen demografin med
Blir intressant om de som har gått med bra vinst de senaste åren väljer att sälja för att "säkra vinsten och inte sitta kvar" i en fallande marknad.
Samtidigt som de nyttjar sina köpoäng och skaffar sig en hyresrätt. Jobbigt om marknaden sväller över med bostäder.
Då har köparna definitivt fattat att dom bestämmer och väljer att avvakta ett tag…
Psykologispöket har bara visat sig lite ännu…
Personligen tror jag att den väldigt långa uppgång av bopriser vi haft kommer att avspegla sig i förnekelsen av att priserna faller. Alltså, de flesta kommer fortfarande att tro att priserna bara kan stiga och det kommer att dröja innan säljarna blir nervösa på riktigt…
Var inte så säker på det. Som jag sagt tidigare blir vi alltid lika överraskande och förvånande över hur snabbt det alltid går…
Många på dagens fastighet/aktiemarknad har aldrig varit med om en nedgång. Det har man ju läst om här på bloggen. Bara uppåt och den eufori som det fört med sig. Kanske annat nu med den troliga nedgång som vi nu står framför. Skräcken i vitögat och ångesten med att se pengarna glida ur händerna och när man ska/måste i panik sälja. Ofta får man lära sig den hårda vägen kanske den enda vägen. De som genom åren här uppmanat till försiktighet och varnat har väl mer eller mindre dumförklarats och inte fattat ett smack.
Ungefär så Nils… Det värsta är väl ändå när normala människor tycker att det är för dyrt, säger att det är helt ologiskt och skrämmande hur priserna gått upp samt att det egentligen är ohållbart.
Men ändå köper samma personer lägenheter föe miljoner och säger att det bara kan gä upp för det har det gjort i över 20 år…
Efterfrågan är fortfarande större än utbudet. Skillnaden är att bankerna dragit åt rejält. Får man inget lån avstannar ju allt.
Borde inte priserna i Stockholm påverkas även av om vi har de hushåll som tidigare köpt på en mer iaf psykologisk "bristmarknad" där de köpt mindre än de egentligen velat ha, men som nu behöver köpa större pga tex barn – och då sker det försäljningar i en tid då det kommer komma ut en hel del brf lägenheter som är färdigställda. Vilket ökar urvalet av objekt och bör väl kunna agera prissänkande?
Kan man gissa att Booli snart bestämmer sig för att strypa tillgången på statistik? Dom gillar knappast att sådana som husmask ropar att vargen kommer, särskilt inte när vargen faktiskt kommer.
Det är ju snällt av Booli att tillhandahålla ett öppet api överhuvud taget, då verkar det osannolikt att de skulle strypa det pga siffror som för vissa kanske är obekväma.
Knappast. Att strypa data bara för att sammanställningen visar på en trend är inget skäl att mörka.
Booli ägs väl av SBAB. SBAB har inget intresse av att eldar på bostadskraschen och ökar keditriskerna.
SBAB ägs i sin tur av staten och politikerna skjuter gärna ner de budbärare med icke önskvärd statistik.
Men jag kanske bara är en foliehatt…
Om tillgången till statistik begränsas pga det riskerar sända fel signaler- ja det kan bli intressant att se VDn förklara det i TV 🙂
Cirkulera-inget att se, cirkulera…
Rickard, Svepskäl är inte så svåra att hitta på… Det är lite sämre tider så vi måste dra ner på kostnaderna och slutar därmed tillhandahålla statistik åt allmänheten.
Jag tror alla har fel på något sätt och tittar med knasiga ögon på saken. Jag förstår inte mycket av ekonomin idag och jag förstår än mindre hur de "bildade" kan ha en uppfattning.
Nu är det nog dags att titta på nästa steg,
Istället för att benhårt tro på att det kommer gå ned 70% och försöka vänta in det och missa allt det roliga,
Så är nog det smartaste att försöka göra en timeline lite byggt på psykologi,
Jag tror att fönstret att köpa är Maj 2018 – Maj 2020, därefter kommer det börja stabilisera sig och gå upp så smått.
När det är som värst kan man nog plocka upp rejält nedsatta lägenheter där säljarna har kapitulerat och det är väl de som lyckas med det som sen kan skriva på cornu att dom köpte för 60% prisfall
Stabiliserandet du hypotetisesar kring – är det stats- (dvs politiekr/regering/FI) eller marknadsdrivet?
Du förutsätter då att den "positiva trenden" för svensk ekonomi fortsätter ungefär som den gjort så att priserna efter fallet kan återhämta sig snabbt.
Flertalet forskare menar att svensk ekonomi kommer bli tufft fram till 2025…
Vilka forskare då?
Att kunna förutse när priset är som lägst och hitta exakt rätt köpläge tror jag nog ingen har förmåga till. I efterhand kan man se att man hade tur. Men som skrivits här förr. Köper man för att behålla minst 10 år framåt så gör man sällan en idiotisk affär. Kanske extremt uppdrivna objekt på vissa adresser?
Och man köper ju för att bo och inte som en investering.
Johan: angående fönstret du pratar om. Tror jag det öppnar senare och kommer vara öppet längre än två år.
Marknaden kommer ju översvämmas av nyproduktion 2018 samt till stor del även 2019. Innan dessa absorberas och någon slags psykologi slår om, så är vi nog minst på 2020. Sen tror förvisso det kommer sjunka vidare drygt ett år till. Jag räknar med "vändning/botten" 2021/22. Sen går det nog väldigt långsamt uppåt lite beroende på hur konjunkturen ser ut.
Hoppas själv kunna uppgradera hus 2021 eller något senare. Med uppgradera menar jag flytta till ett "dyrare" hus. Frågan är väl mest hur försiktiga bankerna kommer att vara då, för potentiell kontantinsats ligger i nuvarande hus (60% belåning). Men jag kan tänka mig att dyrare hus tappar mer procentuellt sett, än mer standardhus inom ett givet område där läget är samma. Men vi får se. Hursomhelst är jag glad ingen håller en pistol mot min tinning och tvingar mig att köpa en nybyggd BRF i Stockholm med inflyttning 2019 till det facila priset av 12 miljoner där all min kontantinsats låt säga 4 miljoner redan befinner sig på Stockholms BRF marknad.
Det kommer att ta flera år att nå "botten" (= 2007 priser)och det kommer även att ta flera år för priserna att återhämta sig igen…
Skälet till detta är den exceptionellt höga skuldnivån på bostäder
Skulle gärna plocka fram popcornen. Men tyvärr har det inte hänt så mycket på fundamenta, så jag väntar. Räntorna är fortfarande rekordlåga och någon höjning är inte i sikte. Och diskussionerna om att slopa räntebidraget och skärpa amorteringskraven har helt kommit av sig nu när prisuppgången har stannat av. Så tyvärr lär nog bubblan bestå så långe som det är så pass billigt att bo i BRF/villa.
Ät popcorn nu medans svenska kronan duger till att köpa popcorn. Om det verkligen går åt skogen så kommer vi svenskar bli hårt drabbade allihop av bostadskraschen och även popcorn kan bli en dyr lyx.
Jag tror att 3 saker driver marknaden nu:
Generell osäkerhet kring vilka regler som kommer gälla framöver.
Justering för hårdare utlåningsstandard där flera banker redan infört ett lånetak kopplat till lönen vilket gör att priserna inte kan sticka ifrån löneutvecklingen.
Osäkerheten kring vad som händer med ränteavdraget.
Media som suktar efter klick och vinklar alla rubriker till domedagsutfall.
De som säljer nu är de som sitter i svaga situationer, typ de som redan köpt och de som skiljer sig etc. Det är distressed sales som reflekteras i priserna nu.
Jag tror att priserna planar ut på ca 5-10% lägre nivå än för ett år sedan för storstockholm som helhet runt årsskiftet.
Fundamentalt har vi lägre belåning om man mäter räntekostnader i förhållande till disponibel inkomst för 10 år sedan så på så sätt är priserna motiverade. Med det sagt kanske de var för höga redan för 10 år sedan och sedan har det ju också byggts en hel del nytt men vi har ju även blivit någon miljon fler invånare, dock kanske inte riktigt med någon köpkraft att tala om.
Den stora smällen tror jag därför hamnar på de byggbolag som byggt för fel segment och som måste rea ut lyxproduktion.
Byggbolag likt NCC går mycket dåligt på börsen, ner 20% i år samt på 12 månader.
Så klart ännu värre i rena bostadsutvecklare.
Det som i princip har hänt (förenklat) är att bankerna stramat åt och därmed avstannar prisuppgången.
Psykologisnacket som många hävdar är mest snack, det är bankerna som i första hand sätter stopp för detta relaterat till hushållens inkomster.
Grejen är den att så länge räntan är låg så kan det inte hända så mkt. Folk som hade tänkt sälja kommer bara att avvakta. Ingen tvingar en att sälja och byta till större. Något katastrof blir det inte.
Nyproducerat pressar priset ner men här kommer det att ombildas till HR och lugna marknaden lite. Det vi ser är 10% nedgång och slut på den histeriska uppgång.
Om räntan gå upp då blir det andra puckar, hårdsmälta helt enkelt.
Får se hur många år till lågräntan består. Bensinpriset över 14 kr litern. Kronan faller kraftigt mot USD och EUR. Inflation på över 5 procent 2018. Hur ska riksbanken motivera oförändrad minusränta? Hur länge kommer svenne kunna fortsätta konsumera i samma takt?
EUR har ett high/low på 11.79/8.07 mot SEK.
USD 11.01/5.84.
Så tittar man 20 år bakåt är dagens SEK tämligen normal.
Ja, inte lönt med panik. Vi får ingen inflation på 5% 2018.
Det är bara brus det som sker just nu vad gäller valutorna.