Det svenska energiteknikinnovationsbolaget Climeon har fått en order om 300 MSEK till geotermisk energi på Island.
Geotermisk anläggning vid Myvátn på nordöstra Island. |
Climeon har fått vad som verkar vara sin största order än så länge. Det handlar om 100 moduler till geotermiska anläggningar på Island, till ett totalt värde om ca 300 MSEK, inklusive tjänster.
Ordern är villkorad och initialt handlar det om ett pilotprojekt på sju moduler. Anskaffningen av övriga 93 moduler gäller givet att villkoren uppfylls, inklusive finansiering av isländska CP Energy Holdings anskaffning av modulerna och leverantörskrediter vilket innebär att Climeon sannolikt behöver ta in kapital. Leverantörskrediter är inget underligt i sig för stora ordrar – dvs att leverantören ligger ute med kapital tills ordern är levererad.
Climeons teknologi kan omvandla låggradig spillvärme till elkraft med en nära teoretiskt perfekt sk Rankin-cykel, och kan alltså ge ytterligare elkraft ur befintliga kraftvärmeanläggningars spillvärme.
Jag är aktieägare i Climeon, som idag är ett onoterat publikt bolag. Jag gissar att vi kommer få se en bredare finansieringsrunda framöver, kanske rent av en börsintroduktion.
12 kommentarer
Intressant. El är inte direkt dyrt på Island, så jag antar detta systemet ger fördelar i form av lägre installationskostnad än alternativen. Tex för en placering dit det idag inte finns el eller att motsvarande fossileldat kraftverk skulle generera lika höga kostnader sett ur en rimlig kalkyl.
Grattis!
Har funderat på dem men tyckt det varit lite krångligt att köpa.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Någon här som tycker om uran som investering? Verkar som det börjar 'bubbla'
https://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/natures-nuclear-reactors-the-2-billion-year-old-natural-fission-reactors-in-gabon-western-africa/
Nja det närmaste "nya" verket med fission skulle varit klart för flera år sedan, många miljarder billigare än det hittills kostat och nu måste Finland importera mycket el från oss. Andra metoder för att producera, distribuera och lagra el blir allt bättre och faller i pris. Dessutom verkar utvecklade länder inte behöva mer el innan elfordon växer rejält i mängd. Affärsvärlden betraktade i förra numret kärnkraften som död.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det vore dock intressant om de kostnaderna beror på underskattningar I det befintliga projektet eller rent allmänt. Vore även intressant att se om man kunde få igång ett 4:e generationsens verk för att ta hand om befintliga atomsopor och få ett mindre besvärligt avfall.
Det intressanta är att man inte behöver mer än 75-90 grader värme i marken för att börja utvinna el ur den. Man måste inte borra enormt djupt för att komma ner till sådan värme ens här i Sverige. Jag minns dock inga detaljer, så hoppa inte på mig för det. Wilden kan gärna skriva mer om saken…
Bättre värma med det varma vattnet istället. Värmepumpbaserade lösningar (climeon är iofs en inverterad värmepump)
Det kommer bli svårare att motivera Climeons anläggningar i ett utbyggt elnät som det svenska med tillgång till vatten, vind, kärnkraft, biobränsle mm.
D
Den geotermiska gradienten ligger på runt 15-30 grader/km i Sverige, så vi pratar iaf om minst två km.
Storskalig elkraftproduktion och HVDC-ledningar till fastlandet vore nåt. Man kunde mellanlanda på Färöarna (45 mil) och Skottland (40 mil). Det skulle kunna försörja hela Europa med billig energi. Tyvärr har politikerna andra planer för Europa.
Minns tydligt en föreläsning på universitetet där vi fick en reality check på hur mycket energi som egentligen finns i olika former av "förnybara källor". Geotermisk energi påstods generera motsvarande 1/3 av mänsklighetens nuvarande energikonsumtion – totalt sett alltså, om man hade kunnat ta tillvara 100% av flödet som planeten genererar.
Vågenergi hade också liten total storlek, medan vinden var ett mycket större flöde och solenergin var i särklass störst. Det var ett extremt stort energisvinn i kedjan sol -> vind -> vågor.
"The working fluid at the exit of the turbine is condensed by direct contact with cooled fluid in a condensation vessel."Hur mycket kylvatten behövs? Det går troligen åt stora mängder som oftast inte finns och i så fall dessutom är ganska dyrt att pumpa varför tänkbara installationsplatser för sådana här ganska komplicerade system inte är så många. Vad består " the working fluid" av? Flera ton ammoniak? Inte så miljövänligt, giftigt och explosivt. Svenska Opcon har haft ett liknande system i många år, och det måste vara en kund med stort energislöseri i en annan process för att kalkylen skall gå ihop, även om varmvattnet är gratis. Tekniken är känd, systemen fungerar, men nettovinsten av pengar och energi är inte speciellt stor. Varmvatten så varmt som 75-90°C kan man oftast återanvända i industrin, problemet är vad man gör med de stora mängder spillvatten som ligger på 40-50°C. Sedan tyckte jag mig se Richard Branson skymta förbi ett par sekunder? Var det inte han som skulle skicka upp en egen rymdraket? Håll er på jorden, grabbar. Traditionell vattenkraft är helt oslagbar, och det finns fortfarande stor utbyggnadspotential.