869
Värmekarttjänsten Bopriskartan.se har nu uppdaterats för andra kvartalet 2017. Priserna faller tydligt tillbaka i Stockholm.
Priserna kontraherar alltså och faller tillbaka, speciellt utanför Östermalm.
Samtidigt ska man vara medveten om att maj – juni normalt är svaga månader för bostadspriserna, och att det alltså kan handla om en säsongsvariation. Men delar av Stockholm kan se nedgångar på runt 20% på ett kvartal.
Utvecklingen är likartad i Göteborg, men mer otydligt i Malmö.
Ni hittar Bopriskartan.se här.
91 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Eh.
Han är inte bara nazist!! Han är böghatare oxå fattar du väll
Kommunaltjänstemannen känner kanske inte till Lars Wilderängs hätska utfall mot invandringskritiker? På senare tid har han som så många andra börjat inse vad som händer och vänt kappan, dock utan att ge minsta cred till de som han har spytt högfärdig galla över genom åren.
Icke-rasister håller sig till ämnet. Utmärkande för SD-pack är deras oförmåga att inte dra upp invandring i allt. Dra till Avpixlat.
Hade SD-packet inte förstört kommentarsfälten här på bloggen och överallt annars, hade jag inte skrivit ett skit om er. Så skyll er själva och försvinn från bloggen om ni inte kan hålla er till ämnet.
Från kommentarsreglerna, nästan längst upp: "håll er till ämnet". Du är härmed informerad om detta och varnad.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Det här är ingen tipslinje. Upprepa en gång till och du blir permanent blockad.
Vill folk läsa bla bla invandring bla bla islam bla bla invandring bla bla invandring så går de till Avpixlat eller liknande sajter. Hit går de inte. Håll dig borta om du är så begåvningsutmanad att du har svårt att ta till dig enkla instruktioner.
Ärade kommentatorer, de båda kålsup… f’låt bloggägarna Flute och Cornucopia? är inte alls villiga att tillstå att bostadspriser har något som helst att göra med den inom ekonomin erkända utbud-efterfråge-modellen. Det är bara tillgången på krediter som styr nivån på bostadspriserna, enligt dem. Fatta det!
Så om någon kommentator är så ofin att vederbörande knystar att bostadspriserna på en bostadsmarknad stiger till följd av att efterfrågan på bostäder ökar till följd av en nettoinvandringsberoende befolkningsökning och/eller att kommunen köper bostadsrätter åt nyanlända kulturberikare/välfärdsräddare/”raketforskare”/”hjärnkirurger”, så kommer vederbörandes kommentar censureras.
Kom ihåg! Det är inte floskler som ”sanningen ska fram”, utan sådana som ”alla människors lika värde” och ”aldrig släppa in SD”, som gäller här och hos Flute.
Fast så många människor har väl inte invandrat som har råd att köpa en bostadsrätt? Och Cornu har skrivit om white flight rättså flitigt.
En del kommuner köper bostadsrätter till nyanlända. Malmö har gjort det i flera år men har nu slutat att göra efter folkstorm och p g a bostadsrättspriserna stigit rejält sista året. De försöker numera lösa det med modulerparker.
Förstår inte vad problemet är med att kommunen köper bostadsrätter åt dom som inte har råd. Det är väl bra att vi hjälps åt i samhället. Dom som kan jobba har råd att köpa sitt boende och spara till sin egna pension och dom som inte har råd det hjälper staten. Det är ändå inte pengarna som är drivkraften utan passionen för det man gör. 🙂
@Toni
"jamen jamen invandrare!"
Kommunen ska inte ägna sig åt att köpa bostadsrätter åt folk via skattebetalarna.Tänk alla som sparat pengar i flera år och fortfarande inte kan köpa något eller ens få en hyresrätt och vips kommer en drös som går före.
Tycker du att det är rättvist mot dom?
Mr Perfect: Rättvist och rättvist. Vart tycker du att dom som saknar bostad och precis kommit till Sverige ska bo då? På gatan och hålla på med personrån? Dom som sparat i flera år får väl fortsätta att spara då. Dom flesta på bloggen är ju ense om att priserna kommer rasa så då kommer ju alla ha råd 🙂
I allmännyttan eller moduler så som Malmö stad nu svängde om när de insåg hur fel detta var. Definitivt inte under rådande bostadsbrist.
I Malmö köpte de flest lägenheter i utsatta områden men även en del i lite finare stadsdelar.
Att bygga modulbostäder åt dom som inte har någonstans att bo eller att köpa bostadsrätter och betala räntan är knappt någon märkbar skillnad för skattebetalarna.
Kanske ingen skillnad i pengar för skattebetalarna men signalpolitiken är svår att slå ifrån sig. "Kom hit och få en gratis bostadsrätt" medans våra egna ungdomar måste köa i många år för att få en sunkig hyreslägenhet med hög hyra…
Som nämnts så köpte Malmö mest bostadsrätter i de utsatta områdena. Otroligt nog verkar man inte förstått att det ändå påverkar totalmarknaden. Samma sak med Lund, som köpt i nyproduktion till "fast pris" och naivt tror att det inte påverkar priserna!
En rolig (?) sak med kartan i detta inlägg är hur otroligt tydligt man ser vilka områden som är attraktiva och inte i Malmö och hur det hänger ihop med utsatta områden.
Toni, hur tror du välviljan till att betala skatt utvecklas när skatten används till att diskriminera dem som står för skatten?
Och vad händer när bomarknaden går ner och kommunerna står med svartepetter? Vem tror du måste skjuta till mer pengar då Toni? Eller du tror precis som de flesta andra Svenssons att det räcker man räknar månadskostnaden? Risken räknas inte?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Yngve: Att "diskrimenera" dom som står för skatten är väl inget nytt fenomen? Dom flesta som inte betalar statlig skatt och jobbar hela livet får ungefär samma pension som dom som aldrig jobbat och har rätt till bostadstillägg. I USA hade man tyckt att detta är sjukligt men här har vi ändå accepterat det och ser det inte som orättvist. Vi betalar ju redan jättehöga skatter på det mesta och ändå måste man bostadssegregera sig för en tryggare tillvaro, betala extra för privata skolor och betala extra för att få sjukvård då vi behöver den och inte 24 månader senare.
Det är bara en tidsfråga innan vi tyst accepterar även det för vad har vi för val? Emigrera? Vi är för nationalistiska för att göra det och det vet politikerna.
Det är en svår balans det här med att hålla illusionen uppe.
Nu är det ju en viss skillnad i pension mellan de som jobbat 100% och de som får leva på garantipension — framför allt på grund av tjänstepensionerna.
Min mamma har jobbat hela livet med tjänstepension och hon kommer få samma pensionsersättning som en som aöldrig gjort det med fullt bostadstillägg. Påståendet stämmer dock inte när det kommer till höginkomsttagare. Alla i det här landet är inte civilingenjörer.
Faktum är att många av sveriges "utmaningar" kan härledas till den ansvarslösa invandringspolitiken / folkutbytet som förts de senaste decennierna, sociala och ekonomiska. Att man på senare tid börjat prata om problemen är bra, med tyvärr är det försent.
Fast i princip alla Sveriges "utmaningar" skulle ha funnits utan invandringspolitiken. Vissa problem förvärras av flyktingmottagandet och detta bör diskuteras men den uppenbart maniska besattheten kring flyktingfrågor hos vissa kulturkrigare på högerkanten gör det bara tröttsamt att höra om flyktingar. Kan vi snälla bara få diskutera frågor som exempelvis bostadsmarknaden utan att diskussionen drunknar i kulturkrigare som inte kan prata om andra saker än flyktingar och muslimer? Eller är er patologiska besatthet så pass allvarlig att ni inte kan låta oss ha åtminstone en sida på internet för andra typer av diskussioner?
Tony: Statistik på att det är lika dyrt med modulbostäder som bostadsrätter?
Joakim: Precis, det är signalpolitiken jag tycker rimmar dåligt.
Klart som korvspad att detta påverkat prisbilden i Malmö, det erkände ju Malmö stad också, det var ju en av anledningarna att de slutade med det.
@Toni, du anser det alltså korrekt att kommunen använder dina skattepengar för att buda mot dig när du ska köpa lägenhet.
I Sverige betalar vi ganska tilltagen skatt från första kronan vi tjänar. Detta betyder att om det finns en enda till person som budat på lägenheten kommunen köper, så har den här personen just blivit utbudad, eventuellt bostadslös, av sina egna skattepengar.
Det är svårt att motivera skatt moraliskt. Ovanstående scenario är inte svårt, det är bara bisarrt.
Linus: Nej det gör jag inte men man behöver ju inte buda mot kommunen heller. Valfritt. Det jag menar på är att man vänjer sig och till slut accepterar man även detta som normalt och rättvist.
Toni. Hur vet du i en budgivning att det är kommunen du budar mot?
Dessutom är det ju risk för att kommunen är huvudlösa vid budgivning. När det inte är ens egna pengar man köper för så budar man tills man vinner budgivningen.
Likadant blir det när festen är över och marknaden viker. Då man inte längre har nytta av boendena. Då slumpar man bort de. Samma eller andra politiker/tjänstemän som bara skyller ansvaret på företrädarna. Skattebetalarna står för hela kalaset.
Nils: Kan man inte ta reda på vem man budat mot innan man skriver på när man vunnit budgivningen? Är det kommunen så drar man sig ur bara.
Japp. Det är klart att det är så. Nu pratas det ju väldigt mycket om att ta ansvar och sänkta ränteavdrag o.s.v. men det är bara valfläsk. Kommer inte hända något innan valet och efter valet kommer man tillsätta en utredning som tar några år och sedan blir det för sent att tillämpa det som utredningen kommer fram till för då är det nära inpå ett nytt val igen. Så pågår det tills det smäller om det smäller 🙂
Budgivningar brukar vara anonyma. Öppet på det viset att man får reda på buden men inte av vem. Det skulle ju i så fall kunna utnyttjas.
Däremot när budgivningen är över ska mäklaren kunna redovisa bud och av vem.
Ja men då kan du kontrollera det när du vunnit budgivningen och sedan ange det som skäl för att dra dig ur. Man har ju inte köpt något förrän man skrivit på kontraktet.
Kommunerna har oftast som princip att inte ge sig in i budgivningarna.
Men, det spelar inte så stor roll — man köper lägenheter som annars hade sjunkit i pris eller inte fått några bud, eller så köper man nybyggen -> mindre utbud till andra köpare -> högre priser generellt.
Det är väl bra att säljarna inte behöver göra en förlust.
För säljarna, absolut! Köparna håller sig nog för skratt, särskilt då förstagångsköparna.
Det är egentligen samma situation som när man rear ut kläder, elektronik, bilar eller vad som helst — fast här har man alltså en "kund" som alltid betalar fullpris…
Toni – trollar du? Du tycker det är självklart att utlänningar som väljer att flytta till Sverige ska få hjälp att få egen bostad av staten/kommunen och dessutom på bekostnad av alla skattebetalare utan att de själva behöver betala ett öre?
Det finns inget annat land på denna jord som skulle betrakta detta som självklart.
Fortuneteller: Nej det tycker jag inte men jag menar på att tids nog kommer vi acceptera även det. Dessutom är även jag med och betalar både för det och för alla bostadsrätts och villaägares ränteavdrag…..ja bor i hyresrätt och betalar statlig inkomstskatt och jag får inte göra några sådana avdrag. Klagar jag eller ifrågasätter det minsta får jag direkt höra: "Men du kanske ska flytta härifrån"…antagligen p.g.a. mitt efternamn. 🙂
Cornu, hur går det med Nordvästpassagen?
Kappan fladdrar i vinden
Mkt stor nedgång – stämmer siffrorna? Sålde större lgh i innerstaden Q1 och är på visningar för att kanske köpa nytt. Intrycket är en trög marknad utom för 2:or där unga människor (de var inte med 1993) budar hårt. Under våren trodde jag det var säsongsvariationen men dessa nya data talar kanske för det blir en riktig sättning. Håll i hatten!
Data f Stockholm handlar ju om hela stan eller innerstan. Lokala nedgångar kan tas ut av högre volymer där fler avslut sker och nedgång i statistiken blir lägre. Ej genomförda affärer hamnar ej i stat.
Detta gör värmekartor så intressanta.
Under 2016 ser man inte motsvarande kraftiga nedgång mellan Q1 och Q2. Det kanske blir att poppa popcorn i st f att köpa lgh?
Q2 2016 infördes amorteringskravet vilket medförde ett "race" för att hinna köpa innan. Hur ser säsongsvarationen ut jämfört 2015?
Kommer bli nytt race för att slippa att amortera 3% per år 🙂
Håller inte med om att "Ej genomförda affärer hamnar ej i stat". På Booli gör de ju det så länge som det finns ett registrerat bud på mäklarens websida som Boolis bot har hittat. Det gör Boolis data ännu intressantare eftersom den visar den momentana efterfrågan.
Wait for it. Waaauiiittt for it. -SUPERHERO LANDING!
Hm…intressant. Kanske att man behöver vänta till Q3 och se om trenden håller i sig.
Hur tillförlitliga är Boolis data? Har noterat att många bostadsrätter bara försvinner och finns inte med i historiken över sålda trots att de faktiskt sålts.
Negativ kreditimpuls är konstaterad tidigare här på bloggen. Dagens data pekar åt samma håll. Dock är kreditimpulsen negativ på nationell nivå, något att fundera på.
Det kommer nog inte att gå att uttala sig med någon säkerhet om en "riktig" nedgång förrän Q4 eller Q1 2018.
Den första reaktionen på en tendens till nedgång är att marknaden "dör", dvs alla som kan avvaktar med att sälja och hoppas att priserna ska gå upp igen
Detta brukar hålla i sig i 2 Q sedan lossnar det och då får vi se om vi nu verkligen ser en nedgång
Det vore ju inte helt fel
En någorlunda sansad nedgång skulle nog de flesta må bra av
Jo man brukar säga att omsättningen minskar innan priserna sjunker.
På många ställen har man nog nu nått den skuldmättnad som Ingves pratade om för några år sedan. En del banker tillämpar redan ett skuldkvotstak och det föreslås striktare amorteringar.
Att priserna nu planar ut för att vända svagt ner 2018 är mitt stalltips.
Håller med om att det troligen är mättnad i skuldkvot som kan vara det som nu händer.
Dock har jag en tanke om att priserna inte kan plana ut. Jag testar den här: Priserna kan gå upp eller de kan gå ner. När prisökningen uteblir på nivå ett (liten lägenhet) kan inte priset öka på nivå två (stor lägenhet). Detta fortsätter till villor (nivå3?) Priset kan inte öka här heller. Och det blir svårt att lösa in de stora reavinster som blivit på objekt som varit borta från marknaden i flera år. Nu har vi haft lång uppgång. Vi antar att ett hus nu ska säljas och sist det såldes var för 10 år sedan. En rejäl prisökning förväntas jämfört med vad som betalades för huset för 10 år sedan. Den som ska köpa huset idag säljer sin bostadsrätt men gör ingen reavinst på den för prisökningen sista året har stannat av. Då skuldmättnad har nåtts kan inte nya krediter tillföras. Vad händer? Jo priset på huset kanske sjunker.
Alla dessa hus som inte varit ute på marknaden på länge kanske kan ses som fordringar, och när krediterna tagit slut så kommer priserna att sjunka tills dessa fordringar är inlösta.
Ungefär så, eftersom det är förstagångsköparna som driver på marknaden underifrån.
Skulle vi hamna i det läget att vi får tre år med måttliga nedgångar a ca 6-7% per år så skulle det innebära att de som köpte bostad precis innan nedgången får sin kontantinsats samt de 6% som de amorterat gå upp i rök. De äger då en bostad som är värderad till det belopp som de har kvar på lånet och kan alltså inte köpa ny bostad eftersom de har kvar 0 kr till kontantinsats.
Önsketänkande för en som står utanför marknaden 🙂
Toni,
Om kommentaren var riktad till mig så har jag varit inne i marknaden sedan 1999 då jag köpte en etta på söder som jag sedan sålde och köpte något större.
Nej jag menar rent allmänt så är det ju önsketänkande för en som står utanför marknaden och sedan 20 år tillbaka tror att priserna kommer gå ner.
Så är det, det kanske blir precis som förra sommaren när "tidiga tecken" visade på nedgång, och sedan fortsatte uppgången med oförminskad kraft när sommaren var slut. En märklig sak är att det börjat dyka upp artiklar där folk tycker vi bygger _för mycket_: Fler är skeptiska till boverkets byggmål. Det låga utbudet är en tydlig förklaring till varför priserna är höga.
Toni: vad jag menar är att det kan gå upp eller ner men inte plana ut.
Och det kommer fortsätta upp tills alla har belånat sig maximalt. Sen finns det inga fler krediter.
Jag tror inte heller det kan plana ut men att det går ner kommer aldrig politikerna tillåta. Det ligger i detas privatekonomiska intresse. Det är mkt snack nu i debatten om ansvar hit och dit men det är som vanligt bara tomt prat. Ingenting kommet att förändras.
Vilka verktyg har politikerna?
Här är några:
1. Ta bort amorteringskravet
2. Höja ränteavdraget
3. Införa skuldkvotstak som är högre än nuvarande praxis
4. Dela ut helikopterpengar
Kommer inte på fler manövrar just nu. Ingen av ovanstående känns som någon valvinnare.
Vad säger bankerna? Var går deras gräns för skuldkvot? Om banken säger nej vad gör man då? Startar en statlig bank som ger gratis lån utan krav?
Det går upp tills krediten är slut. Sen går det ner. Och sen upp igen. När är en svårare fråga
Många nybyggen som ska säljas vidare nu efter sommaren. Det kommer ge en stor boost på priserna. Det är som bekant nybyggnationen som är riktlinjen för vad ett område ska värderas till inom något år. Bygger man 3 flerbostadshus på en ort där priserna är 50% högre än gamla beståndet så anpassar sig gamla beståndet också rätt snabbt då möjliga köpare anser det vara kraftigt rabatterat i förhållande till dom få nybyggena och då budas det hej vilt.
Ett tecken på att prisnedgången inte är reell eller åtminstone inte så stor är jag varken hört historier på jobbet, i bekantskapskretsen eller i media om personer som inte fått sålt eller som bara fått skambud. Kan såklart missat dessa fall men vid tidigare nedgångar har de varit mycket vanliga. Historiskt stor mängd nyproduktion på väg ut eller i planeringsstadiet varav mycket riktar sig till en rätt liten grupp väldigt täta personer. Tveksam till om det verkligen håller. Risken är också överhängande att nyproduktion än en gång kommer få dåligt rykte. Många hus byggs just nu supertätt och med rätt magra boendekvaliteer men med hög belåning.
Dom flesta unga i storstäderna som har jobb o sparat har råd med ettor o minitvåor i nybyggen och det är dom byggbolagen bygger för. Dom unga köper ju dessa för att göra bostadskarriär och än så länge fungerar det superbra
Anekdot, jag har budat på 5 lägenheter i enslededalen, hoppat av budgivning då det, för mig, blev för högt. En lgh startade på 3.6 slutade på 4.5.
Samtliga lägenheter försvann från hemmet, vilket de borde göra då de sålts. Detta för ca 1-2 månader sen. Nu fick jag ett mail om att "det finns lägenheter som passar din sökning" från Svensk fast.förmedling.
Samtliga lägenheter ligger som kommande, nån av lägenheten kom ut med fast pris (4.6), den ligger dock som kommande nu.
Detta ser man inte i statistiken, och det är tveksamt att säljaren skulle gå på jobbet och säga "jag får inte min lägenhet såld".
Men men, bara en liten anekdot från min värld. De kanske ske bara hade otur med budgivare, lixom vem vill inte köpa en lgh i Enslededalen för samma pris för innanför tullarna.
Ja det där är helt sjukt. Att folk som bor i förorterna, speciellt söder om stan tror att de kan ta så mycket betalt som de tror i dag. Det säljs ettor för flera miljoner i söderförorterna som ligger på gator fulla med alkoholister och öl-pizzahak. Vem FAN köper dessa lägenheter för dessa priser?
Det finns ju folk som köper dom. För ngt år sedan lyssnade jag på ett par på bussen som pratade om en budgivning dom var med på. Killen tyckte att det hade blivit för dyrt men tjejen tyckte att dom skulle buda mer med förklaringen att "Det spelar ingen roll vad vi betalar älskling. Det är ju pengar vi aldrig kommer att ha råd att betala tillbaka ändå".
….och med det sagt så blir jag inte alls förvånad när man till slut kommer se 10 kvadratare säljas för 5 miljoner.
Jag har två anekdoter senaste månaden om extremt svårsålt i Stockholms innerstad. Båda löste sig dock hyfsat via en enstaka bra budgivare.
Det var dock samma förra våren. En bekant hade två visningar på fin lägenhet och fick en enda besökare.
Jag brukar fråga folk om de är galna som säljer i Juni. Svaret brukar bli att mäklaren tycker Juni är en bra månad att sälja i, och varnar bara för december.
Någon annan kan få räkna ut varför mäklarna tjänar på det, men något lurt är det rimligen.
Jag har en anekdoter för Stockholm innerstad, lägenheten gick för ca 10% under vad mäklaren sagt till säljaren att han skulle få detta var ett par veckor sedan.
@Linus Joensson: Jag tror jag kan förklara mäklarens beteende. Gissningsvis vill mäklaren ha business även i juni och kan därför inte avråda alla från att sälja då.
@Kommunaltjänstemannen: Du menar alltså att säljarna inte var nöjda med en uppgång på 25%? Det låter konstigt, ser massor av lägenheter som säljs med uppgångar runt 15-20%.
Tillägg: Nu vet jag iofs inte hur stora lägenheter du tittade på, men jag gissar att det var fyror, och då låter 4,5 miljoner i mesta laget. Så märkvärdigt är inte Enskede..
Jag har anekdot för Stockholm juni detta år då det gick en bra bit över vad mäklaren sa.
Våra enstaka anekdoter säger inte mycket om det hela. Saknar extern validitet.
Historien upprepar sig och senast det gick till så här erfarenhetsmässigt var i början på 90-talet. Jag var på jakt efter hus och fungerade lika galet som nu. Kom ihåg när jag var och tittade på ett radhus. Jag var klart intresserad av objektet men under visningen var det galen huggsexa och stack priset iväg med nära 15%. Det slutade inte bra då och marknaden kraschade åren efter. Naturligtvis lika bergsäkert då som nu trodde ingen att marknaden skulle vika. Det tillhör ju en marknadsbubblas psykologi. Några år senare kunde man köpa samma objekt 25-40% billigare.
Haha. En sådan här nedgång har det inte funnits sedan 2012 enligt kartan. Varje kvartal har det gått uppåt (möjligtvis pausat någon gång). Det är första gången det är ett dramatiskt fall.
Det kommer bli kul eftersom det snart kommer en uppgång efter detta fall men det kommer vara en tjurfälla som kommer örfila de som faller för den tillbaka till nittiotalet!
*njuter*
Om vi ska ner i Stockholm var tjurfällan snarare i höstas.
I höstas sattes ju toppen. I en tjurfälla ska väl inte en topp sättas (då är det ju just toppen) utan det ska väl vara en liten förhoppningsrekyl upp efter en liten tids nedgång sedan toppen?
Vad gäller TA och dylik magi har du såklart rätt, men bostadsmarknader har enorm friktion så blir rätt meningslöst med sådant.
Vad jag menar är att vi hade ett spontant jätterally i höstas efter dippen förra sommaren. Sedan dess är det dött. Det är liksom sideways medan vi har inflation, SEK tankar osv. Det är inte senaste månaden Stockholms bostadsmarknad stannat upp.
Det kommer gå ner och jag tror FED vilja att höja styrräntan är triggern, vi får se…
Jag ser framför mig 25-35% prisfall med en svagare krona som följd så den som sitter på lön eller besparingar i euro, usd eller gbp kan nog ligga bra till.
Så den som sitter på sparande i SEK kommer ändå inte kunna köpa sig in på marknaden
Toni – köpa in sig på vilken marknad? Om svenska bostadspriser faller i SEK, och du har sparpengar i SEK, är det väl likgiltigt om SEK faller mot andra valutor?
Sant. Tänkte fel där. Hur som helst kan man ju institutioner undvika ett prisfall i SEK genom att devalvera SEK. Då får dom med sparpengar längre och längre till marknaden.
@Toni, det finns rätt få tillgångar som presterar sämre EV än SEK (du får leta bland ännu sämre valutor, och _alla_ valutor är dåliga för ändamålet). Ditt gnäll känns tämligen självförvållat.
Du gnäller också liksom alla andra här.
Ååå bostadsbubbla…ååå ryssarna attackerar oss..
Är det ingen som ska kommentera det faktum att bopriskartan Stockholm visar att priserna för Q2 2017 fortfarande är högre än Q4 2016 (i princip i alla områden? Det är snarare Q1 2017 som på bopriskartan är extrem. Detta trots att kvalitetsjusterade index som valueguard visar väldigt måttliga prisökningar under den perioden….
Booli fångar bara bud som ligger på mäklarens webbsida, inte verkliga försäljningar. Valueguard fångar försäljningar. Ju mer volatil en marknad är, desto större skillnad får man troligen mellan dessa två "index". Det är dessutom större sannolikhet att en mäklare som säljer större objekt inte publicerar buden. Så små lägenheter kommer troligen vara överrepresenterade i Boolis index. Givet att skillnaden i kvadratmeterpris på stora och små objekt ökat på senare tid (tycker jag det verkar som iaf) får man en litet skev statistik. Dessa två faktorer samverkar ibland och tar ibland ut varandra. Så man får ta statistiken med en nypa salt.