Börserna går bra nu i december och till och med Stockholmsbörsen ligger nu på ett hyfsat plus för året. Dessvärre fungerar inte uppdateringarna av kursdata korrekt, så nu får ni slippa några charts för stunden.
OMXS30 är i skrivande stund +5.44% i år, alltså oräknat utdelningar. Detta kan jämföras med guldprisets ökning med +19.47% under året. Också förstås oräknat utdelningar.
Medräknat utdelningar är guldet mer marginellt bättre än OMXS30.
Året ser alltså ut att sluta positivt och den som köpte in sig på botten i februari eller i slutet av juni har oräknat utdelningar 22% i uppgång. Köpte man i februari hann man få vårens utdelningar och ligger på närmare 30% uppgång.
![]() |
Portföljen i år enligt Avanza. |
Alla bloggens läsare har förstås exakt prickat botten i februari, men en del andra har antagligen inte gjort det. Själv ligger aktieportföljen på +47% i år, men som sagt är stora delar bortplockade och ligger som likvider på annat håll. Och nej, vad jag har i portföljen är förstås inget jag skriver ut – finns inga som helst anledningar för mig att dela med mig av den informationen.
Samtidigt ligger den kommande lågkonjunkturen kvar och det enda som kan motivera börskurserna är de fortsatt icke-existerande räntorna, vilket både pressar företagens finansieringskostnader och sänker önskad procentuell avkastning på aktierna, dvs drar upp börskurserna.
Med högre räntor kommer både avkastningskraven stiga, samtidigt som finansieringskostnaderna ökar. Det kommer slå dubbelt mot börskurserna.
Men nu är det ju jul och det finns inget att oroa sig över. Köp och var lycklig.
63 kommentarer
Börsen drivs nu av USD samt förväntningar på Trump.
Omfattande omallokeringar från obligationer till aktier i US där framförallt småbolag går riktigt starkt efter valet.
Här hemma har "äntligen" storbolagen (OMXS30) börjat röra på sig.
+35% för iår. Dock är jag en småsparare som ligger på mina aktier/fondaktier och ser över dem väääldigt sällan. Mest för att jag tidigare i livet har köpt aktier som jag sedan har sålt av när det dippade för att aktie fanskapet snart efter att jag sålt av rusat i höjden.
Har helt enkelt inte tillräckligt med brains eller is i magen för att vara aktiv med skiten.
Samma här (både bakgrund och nuvarande beteende).
Vill bara säga ngt om UST10Y och obligationer i allmänhet. Idag 9 dec(FED) har vi även för börsen(S&P500) en cykeltopp, 47 veckors trading parat med träff av en en stark uppåtriktat motståndslinje från 1997, 1998 över topparna 2007 resp 2015. Det blir en mindre paus i uppgångarna men räkna med att vi har en botten vid 4 november. OMX30 har brutit över från sin motståndslinje vid 1491 i förrgår så räkna med täckning av gapen, det första vid 1579. OMX30 "catch-up"?
35 år ränte-nedgång ser nu ut att kunna brytas i USA. 47 TW och FED´s förväntade 2:a räntehöjning. Just nu ligger UST10Y(termin) och pendlar runt den stora säljsignal-linjen vid 149,10. Slutar vi en dag(utan nya toppar) under denna nivå är 35 års ränte-nedgång bruten. En ny cykel väntar. Därför har också vår vän Armstrong M. sedan flera år förutsagt att 2016 utgör en "lower high" när det gäller fastighetspriser(reala priser "nationswide") i USA. 35 års nedgång i fastighetspriserna väntar räknat från 2007. Good luck!
Gäller liknande för svenska bostäder som USA? RB kommer väl att följa/parera utvecklingen i USA? Är det troligt att även andra reala-tillgångar (guld & gröna skogar) kommer sjunka?
Du behöver inte oroa dig Martin.
Inflationen kommer att göra sitt även de kommande 10 åren med högre priser på fastigheter, guld, skog osv.
@Martin; Vet ej men det verkar logiskt eftersom USA styr räntorna(dollarn). Går ekonomin bra bör det mesta gå bra! Fastighetspriserna är dock en funktion av extremt låga räntor. En långsiktig ränteuppgång bör därför minska prisuppgången i nominella kronor vilket torde minska relativ-avkastningen till förmån för andra placeringar. Förvänta dig därför lägre reala fastighetspriser under mycket lång tid framöver. Fastighetspriserna följer i allmänhet inflationen och brukar även stiga något realt sett. Men det baseras på data under en cykel som den vi sett sedan 1950. Man måste gå längre tillbaka för att se hur dessa långa uppgångstrender/cykler korrigeras. En sådan korrigering anser några att vi nu står inför.
Guld följer inte inflationen. Alltså inget skydd för inflation per se.
Säljsignalen för UST10Y är 149,01….inte 149,10 som skrevs.
"Fastighetspriserna följer i allmänhet inflationen"
Exakt, så vad talar då för att inflationen helt plötsligt ska upphöra?
När sjönk senast fastigheter i pris på 10-årsbasis?
"Guld följer inte inflationen"
Jo det skulle jag nog vilja påstå.
Om vi backar bandet står guldet högre nu är för 10 år sen.
Även 2006 års guldpris är högre än 1996.
Dags att gå all in med maxbelåning i Sthlm med andra ord?
Om inflationen tickar upp kommer räntorna att stiga, vad kommer det att göra med en bostadsmarknad som flyter på ett hav av skulder?
Vi får återkomma om 10 år med en uppföljning.
Om vi nu antar att bostadsmarknaden flyter på ett hav av skulder kommer inflationen på det ena eller andra sättet göra sitt för att "förbättra" situationen.
Bolånen måste understiga årslönen för att inte ränteökningarna ska äta upp inflationens effekter.
Intressanta tankar. Som jag tolkat guld är det bra för att i) behålla sin köpkraft vid inflation samt ii) hedge mot systemrisk. Om det blir deflation utan finanskris så är guld kasst.
Fast för att skuldsatta ska kunna betala av sina lån så är det inte inflation utan löneökningar som krävs. Annars blir man ju bara sittande med stigande räntekostnader och minskat konsumtionsutrymme.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Slarvigt igen av mig: Ang obligationer ovan gäller prissignalen inte UST10Y utan 30-åringen.
@Stefan; Du måste titta lite längre bakåt när det gäller prisrelationer. I nutid: Inflationen i USA toppade 1981 men guldet toppade 1985 och föll sedan dess fram till 2003 och steg till 2011 trots fallande inflation. Jag skrev inte att guldet inte kan stiga under inflation. Jag skrev att guld inte är ett skydd mot inflation. Vi saknar f.ö. en guldmyntfot vilken hänger sig kvar i tanken att även en fri guldhandel utan koppling till valutor/räntor avspeglar inflation.
Om inflationen nu stiger(räntorna stiger) torde väl guldpriset stiga med räntorna(c.p.)? Vad säger du om räntorna och inflationsförväntningarna stiger och guldet faller genom 1000 dollar?
Skulle folk däremot uppleva t.ex hyperinflation där man inte kan skydda sig, dvs när inkomsterna inte följer med, kan naturligtvis även guld bli ett skydd MEN det är inte dessa extrem-situationer vi pratar om här.
Pga av att guld prissattes av staten i USA(men även konfiskerades)så har guld en del catch-up att göra från 1973.
Visst, det kan vara annorlunda nu.
Historiskt har priserna stigit (inflation), så vi kan anta att sannolikheten även framöver är stor för en fortsättning på det temat.
rttck
Vi har olika syn på inflation.
Jag menar att den ständigt är närvarande trots att det inte syns i den officiellt statistiken.
Vad gäller guldet har vi följande på 10 årsbasis.
1976: 4205 USD
1986: 10963 USD
1996: 12940 USD
2006: 18317 USD
2016: 35295 USD
@Stefan; Mycket rättande här när man inte kollar fakta(minnet börjar bli riktigt dåligt 🙂 ).
Nixon stängde guldfönstret 1971 och priset steg(med inflationen) till 1981(där FED chockhöjde styrräntan för att sänka inflationen). Guldpriset föll ända till år 2001, både nom och realt. När guldpriset började stiga 2001 fanns en förväntad inflations-stegring pga skuld-ökningarna. Guldet steg ungefär i takt med cpi-u fram till 2011.
Inflationen var 1980 dryga 13%. Under 2000-talets 1:a decennium 2-3%.
Ja, guldpriset kommer att stiga igen men kanske främst pga skuld-problematiken kopplat till förmågan att klara räntorna på skuldberget, snarare än inflationen per se.
http://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart
https://www.bing.com/images/search?q=gold+price+chart&view=detailv2&qpvt=gold+price+chart&id=996473BB676FC52258BAEBCEE21783DC4D4BC52B&selectedIndex=19&ccid=ahG9nTA5&simid=608033917159278762&thid=OIP.M6a11bd9d3039c3d58f7add87a6f1e319o0&ajaxhist=0
http://www.usinflationcalculator.com/inflation/consumer-price-index-and-annual-percent-changes-from-1913-to-2008/
Håller med i ditt resonemang, dock att inflationen var 13% 1980 och 2-3% nu har jag svårt att köpa.
Mellan tummen och pekfingret ger inflation i alla dess former i princip en dubbling av fastighetspriset vart 10-e år oavsett den officiella inflationsstatistiken. Hittills är väl bäst att tillägga 🙂
Kolla länken betr inflation.
Nu tror jag att räntorna kommer att stiga mer pga av det låga ränteläget kontra t.ex börsplaceringar. Vem vill ha dessa räntor(långa) när börsen fortsätter uppåt. Pensionsförvaltarna världen runt kommer att sälja obligationer(räntorna stiger) för att köpa aktier.
Alltså inte sälja enbart pga inflations-rädsla!
Värt att nämna är att Bitcoin-valutan var bästa valutan i år igen +56%.
Reta inte upp de känsliga guldbaggarna i onödan, det är ju ändå fredag.
Haha 🙂
På tal om gyllene sällskapsstenen och dålig stämning. Bäst att jag inte visar den här länken då http://indiatoday.intoday.in/story/gold-jewellery-married-lady-income-tax-raids-demonetisation/1/824321.html
Hälsa glatt din framtid guldbagge!
Jag har stor förståelse för att du inte berättar nämnvärt vad du har i din portfölj. Men visst finns det ett intresse (hos några) att diskutera enskilda företag på börsen eller på väg dit.
Mitt största innehav. Arcam, har tråkigt nog "stulits". Konsekvensen blev investeringar i nya företag och deltagande i många IPO vilket tagit mycket tid i höst.
En utdelning från guldinvestering får man från tex Boliden. Utdelningen av att se glansen från guldtackor på bordet eller för den delen tankarna på nedgrävt guld i trädgården lockar mig inte. Värdet på Au riskerar möjligen sjunka när gruvorna allt mer robotiseras och därmed blir allt effektivare.
Kina verkar för övrigt ha fått lite fart på ekonomin senaste månaderna och byggindustrin i åtminstone 08 förefaller fortfarande ha extra hög fart.
Själv ser jag fram mot nanosatelliter, 5G, IoT och självstyrande fordon med deras konsekvenser för samhället inom kort. Eldrift av även större transporter i luften verkar också möjligt med bara något längre perspektiv.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Stulits och stulits.
Arcam är fortfarande noterad och det går alldeles utmärkt att vägra lösa in aktierna.
Mina "" var avsedda att visa hur jag såg det hela. Men konsekvenserna av att ha behållit skulle troligen blivit ett års väntan och sedan kanske lite lite mer. Nu har jag istället satt fart på kapitalet och kortsiktigt tycks det gått bra för de flesta investeringar under hösten.
Har stor respekt för att andra fortfarande vägrar släppa sina aktier.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Stefan;
Jo tack för tipsen ang PakoVietn. Dollar har jag legat i sedan allt för länge :).
Klart du har rätt i detta med OMX90. Se bara på "nya marknaden" etc.
Nu är värderingarna riktigt höga när det gäller både USA och Sverige men det är nu den riktiga börsbubblan har startat(läs ränteuppgången).
Mycket kapital är utanför och det ska in vilket driver räntorna ännu högre. Centralbankerna som kommer att vilja hålla ner räntorna pga av medioker tillväxt även framgent kommer att hålla sig för skratt. En riktig börsbubbla kommer att försöka punkteras likt Greenspan 1997…..och vi vet hur det gick.
"Själv ligger aktieportföljen på +47% i år, men som sagt är stora delar bortplockade och ligger som likvider på annat håll. Och nej, vad jag har i portföljen är förstås inget jag skriver ut – finns inga som helst anledningar för mig att dela med mig av den informationen."
Men vad finns det för skäl att påpeka att du haft en avkastning på 47% då? Utan att publicera dina innehav finns det ju Inga möjligheter att verifiera ditt påstående. Jag ser ingen anledning att publicera den siffran utan att publicera dina innehav med…
Du fick en skärmdump från Avanza ovan.
Som naturligtvis går att fejka om man så vill.
Vem bryr sig om innehaven?
Har vi inte nog med diverse personer som haussar i egen bok?
+47% är bra.
Själv ligger jag på halvbra-men då med alla likvider med i portföljen.
Hur ser det ut på guldet?
+47% är mycket bra, förstås. Ligger själv på ATH efter dagens fina uppgång med en konservativ portfölj, cirka +14% totalavkastning i år. 95% fullinvesterad under hela året…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
12 ggr insatsen det fick jag mellan 98 och 2006. Men det tog slut abrupt och nu är det bara känd terräng som återtas!
Mycket bra Stefan. Men du lever som daytrader, eller har jag förstått fel? Är det i så fall din avkastning minus egna utgifter, eller före?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Så nej det är inte inklusive egna utgifter för leverne utan uttag "höjer" avkastningen.
Joakim.
Så du får sannolikt en högre kapitaltillväxt i kronor räknat än jag då du kan mata in nya pengar från lön så fortsätt på det spåret. 14% är mycket bra för en tjänsteman.
Bara att gratulera Stefan.
OMX30 Har gått bäst av de vanliga indexen från den 27 juni(botten). +24% jmf med DAX +18%. Ser ut att fortsätta 🙂
Stefan: Frågan är också vem bryr sig om hur någon portfölj som man inte vet vad den innehåller har utvecklat sig?
Det är naturligtvis kul att det funkar, men som sagt en dag i taget.
Just denna marknad som är nu är jag inte bra på kontra index. Tvärtom har jag klart lägre avkastning än OMXS30 från 27 juni.
Men i uppgång kan vem som helst vara kung. Nedgången kommer återigen sålla brutalt någon gång i framtiden.
Jag har hintat flera gånger om USD Vietnam och Pakistan. Har även nämnt Holmen, NIBE, Camurus och Paradox. Ta nu inte det som något köpråd. De kan vara sålda nästa vecka även om jag alltid försöker ligga lång.
Finns massor med "värdeinvesterare" där ute som haussar i egen bok om du är intresserad av det. Deras avkastning brukar de tala tyst om eller manipulera på "rätt" konto och tala tyst om resten.
Jo, det är rätt kul när man har en sådan här väldigt bra börsperiod. I år ser ut att i absoluta tal bli det bästa året någonsin för egen del (nysparande + avkastning), men det vänder snabbt som vi vet.
Fråga bara de ungdomar eller börsamatörer som ligger 100% FING och skyller på blankarna eller har andra roliga konspirationsteorier som psykologiskt försvar när företaget faller efter att de inte längre överträffar prognoserna… Därför intressant att ha sett läget 2000-2003.
Som sagt, det är helt onödigt att lägga ut vad man har för aktier.
Två veckor senare kan de vara sålda. Och sedan får man höra "haha, han förlorade allt på AKTIEN", som om att man inte använder stop-loss etc.
Om man tjänar pengar på något finns det ingen anledning att dela med sig kring detta.
FING är deja vu it-bubblan.
Tugget är i princip exakt likadant som det var när IFS ("mitt" bolag) och sedan Ericsson (de flestas bolag) klappade ihop. Allt var någon annans fel.
Du har rätt Cornucopia? när det gäller dig.
Sista meningen är lite typiskt svensk. Varför inte berätta om något som går bra?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Har ju angett procentsatsen. Och för övrigt är det bara småpengar, avvecklade mycket när jag köpte gården och sedan fram till och med 2008.
Exakt. Det är precis samma snack som det var på tex VCW när det begav sig. "VD måste avgå!", "titta, nu köper CAR fast de har rekat sälj!" till förbannelse. Nej, skit i förhoppningsbolagen om du inte är riktigt jävla säker på vad du håller på med. (Ja, FING tjänar bra pengar och har en hygglig marknad just nu, men…)
Jag gillade rederierna och oljebolagen vid denna tid, så jag "slapp" vara med i det stora raset (även NIBE köptes in där, men den sålde jag såklart för tidigt). Jag jobbar i "branschen" så då vill jag helst ha mina investeringar i andra branscher.
FING är onekligen speciellt och bevakningen runt bolaget är minst sagt skral från alla håll och kanter.
Den stora tabben är som jag ser det de massiva återköpen som skedde Q3 till kurs 105 för 815 miljoner kronor.
Det har slagit på balansräkningen och kassaflödet i princip helt i onödan. Så det är verkligen inte de smartaste skallarna som drev igenom det. Dock ska man ha klart för sig att i princip ingen protesterade mot det utan sekten som äger bolaget applåderade högljutt återköpen då kursen skulle gå mot 250 kr, minst.
Stefan /// 2000 var intressant. Alla operatörer stoppade nya köp och försökte skjuta fram alla leveranser när de insåg att internet inte växte så starkt som en vd på en operatör i US visade i mitten på 90-talet. OH-bildens kurva byggde på tre kvartals utveckling i US.
En bild, en okritisk reaktion hos alla och ett tillnyktrande i stort sett samtidigt.
Ja så mycket som jag ägde i mars 2000 har jag ännu inte nått.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Samma här Nanotec, jag hade mer placerat mars 2000 och då har jag inte ens tagit hänsyn till inflationen.
Men å andra sidan fick jag 186 ggr pengarna (belåning) från hösten 1992 till mars 2000 så det var inte mer än rätt att jag tappade 90% på IFS huvudsakligen.
@Stefan;
Jo tack för tipsen ang PakoVietn. Dollar har jag legat i sedan allt för länge :).
Klart du har rätt i detta med OMX30. Se bara på "nya marknaden" etc.
Nu är värderingarna riktigt höga när det gäller både USA och Sverige men det är nu den riktiga börsbubblan har startat(läs ränteuppgången).
Mycket kapital är utanför och det ska in vilket driver räntorna ännu högre. Centralbankerna som kommer att vilja hålla ner räntorna pga av medioker tillväxt även framgent kommer att hålla sig för skratt. En riktig börsbubbla kommer att försöka punkteras likt Greenspan 1997…..och vi vet hur det gick.
(denna kom. hamnade fel ovan)
Låter bekant även om jag inte har siffror och det mesta i minskat värde blev i Obducat där jag handlade mellan olika instrument så även om jag efter mars gjorde vissa vinster och skatteverket en hel del har jag kvar lite förluster i några få Obducat fortfarande. Sedan blev det sakta mer och mer i Arcam. Måste nu sälja de sista Obducat före årsskiftet för att minska skatten något. IFS var för mig ett litet innehav.
Ännu ingen ISK, men snart. Sällan aktiebelåning idag även om det var vanligt 2000. Villalån under 5% och lantstället obelånat för visst kommer svarta svanar även i framtiden.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag kan ändå tycka det är kul att IFS (liksom Arcam) blev ett världsföretag och att företagen lever vidare och går bra. Sen att värderingen var helt galen där vid toppen är en annan femma 🙂
Kapitalförsäkring och ISK är bra, man blir mer skärpt utan avdragsrätt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
rttck
Jag minns mycket väl nedgången i oktober 1998 och hur Greenspan kom in som en räddande ängel…
Nanotec, vad säger du om det här som nanoexpert:
http://gaffa.se/artikel/113260/killing-joke-allt-aer-organiserat-av-pentagon/
Personligen garvar jag mest åt Jaz konspirationsteorier fast lite intressant tycker jag nog det är 🙂
@Stefan,
Som man sår får man skörda(Taylor Rule gällde 🙂 ). Min mening var att man inte kan lyckas hejda en börsuppgång i ett så sent skede och med så små höjningar. Sedan tvingas man ju reparera i efterhand :). Man började sänka i sept 1998 och marknaden vände uppåt efter en hyfsad nedgång på normala -21%. Det var då The real Greenspan Put fick alla att tro att börsen, läs främst IT, inte var felvärderad. "Irrational exuberance" var som bortblåst och media ändrad helt uppfattning efter Greenspan´s kommentarer. Satt själv i börsrummet t.ex okt 1987 när Greenspan fick sin krona krönad(i efterhand).
Man kommer inte att lyckas denna gång heller. FED is always behind the curve…….för säkerhets skull!
Stefan jag har lärt att allt är yta (när det gäller nanoteknologi). Tyckte det var kul med den inledande beskrivningen i artikeln.
Sedan har vi Jaz syn på framtiden:
"Det kommer finnas en superrik elit av människor som kommer se annorlunda ut, de kommer odla nya kroppsdelar för att kunna leva längre"
Han har troligen helt rätt med denna början på meningen och sedan fortsätter han med en mer osäker tanke.
Lite konspirationsteorier, men iakttagelsen:
"Det är därför nästan ingen protesterar nu för tiden." kan kanske bero på att mobilen tar så mycket tid och kraft från annat tänkande medan det grå dammet i en viss bokserie liknar hans teorier om maskar från Pentagon.
Ja vi har snart den "överblick" Lars skrev om i kombinationen av IoT, 5G och de nanosatelliter som snabbt blir fler med möjlighet att i realtid (några millisekunder) veta var alla är. Möjligen krävs lite nyare häftigare rörliga tatueringar (givetvis med IoT) för batteriet i mobilen kan ju ta slut och då funkar inte överblick längre.
Ja jag har aktier i Cellink (3D skrivare för levande celler). GS Sweden (Nanosatelliter). Gapwaves (Antenner för 5G) mfl.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det är alltid intressant att få ta del av andras aktieresultat. Att hänga upp sig på portföljen finns det andra forum som gör.
Det gör ju att man söker sig tillbaka och rannsakar egna resultatet med goda och dåliga år. Två år 2006-2008 gick min portfölj från ATH till ATL med 66% ner!
Det trista var att det var samma period då det blev möjligt att lägga placeringarna i ISK eller kapitalförsäkringar-utan rätt till delade förluster!
Ligger själv 100% i börsen och har exkl utdelningar 10.32% i år, mitt mål är 15% ink utdelningar årligen. Skriver alltid upp mina tankar kring varför jag sålt vid vissa tillfällen och köpt vid andra och försöker utvärdera i efterhand. I år var kalla fötter största tabben då jag avyttrade två innehav varav ett ganska riskfyllt som månader efter stack som bara den (FNMA i jan för det kändes för riskfyllt, VICP i juni för att jag ville köpa mig in i billiga storbolag efter eventuell brexit). Jag gillade fortfarande företagen och dess framtidsutsikter men tyckte annat var mer attraktivt. Detta är något jag har lyckats med även tidigare år och ska försöka vara mer konservativ framöver, möjligtvis kanske bara avyttra delar av innehav vid liknande situationer.
Slutligen är mitt innehav i slutet av året av betydligt lägre risk än vad det var i början av året. Vilket jag anser delvis kompenserar för att jag inte exakt nådde upp till mitt mål.
"Grattis" till ett av Lars julkort http://miljonar.blogspot.se/2016/12/den-kanda-kommentatorn-lars-julkort.html