Noterar att det dykt upp en kommentarsfältsdiskussion om valutasystem, som verkar fokuserad på för och emot guldmyntfot. Värt att påminna om att inget valutasystem har funnits för evigt och valutasystem, inklusive guldmyntfot, avskaffas och byts ut så fort makthavarna finner det lönsamt att göra detta. Guldmyntfot är alltså inte tryggare än rena fiatpengar.
Svenska valutasystem från 1871 – 2011. Från tidigare inlägg i ämnet 2012. |
Alla valutasystem är bara tillfälliga, som vi ser ovan. Nuvarande flytande svenska krona är inte ens det system vi haft längst och man kan konstatera att penningmängden växte även under guldmyntfoten vi hade från 1873-ish till 1914.
Penningmängden visar snarare på skuldsupercykeln än vad för valutasystem man har.
Slutsatsen är att oavsett vilket valutasystem man har så är inte valutan trygg. Allt som krävs är ett politiskt beslut så avskaffas en guldmyntfot. Det sker när politiker och makthavare finner det som mest lönsamt eller nödvändigt att avskaffa den.
Alla valutasystem baserat på guldmyntfot genom tiderna har förr eller senare avskaffats. Klipp er och skaffa ett jobb istället för att drömma om att guldmyntfot är ett tryggt valutasystem.
Istället ska eventuella förmögenheter placeras i värdebeständiga tillgångar. Exakt vad det är lämnas som en övning åt läsaren, men det guldbaggen kan köpa guld även när man har pappersmyntfot. Valutasystemet behöver inte vara guldbaserat – det är rent av en fördel om det inte är det – guldbaggen kan köpa, krama och suga näringen ur sina guldmynt ändå. I själva verket är det bättre att själv äga fysiskt guld än att ha en guldmyntfot – det senare lurar innehavaren av pengar att de på något sätt kan lösas in mot guld, när i själva verket politikerna när som helst kan avskaffa den möjligheten genom ett enkelt beslut.
Euron kommer inte finnas för evigt i nuvarande form. Inte heller den svenska kronan. Frågan är möjligen vilken som försvinner först.
40 kommentarer
Diskussionen handlar väl om för eller emot guld, inte guldmyntfot? Det kommer förr eller senare införas en ny guldmyntfot av något slag, men att det skulle vara bättre eller sämre än det nuvarande systemet är omöjligt att säga. Bubblor och ekonomisk dårskap är lika möjligt oavsett valutasystem.
Genom historien har värde skapats och förstörts. Det intressanta är ju hur man kan skapa beständighet i värdet. För är det något som skapar kaos och förstörelse är det just när människor i bästa tro skapar en syltburk som makten sedan äter ur. Inget varar för evigt, nej, men att ha system som kan plundras är definitivt dåligt. Därför bör samhällen skydda sig mot inkompetens och hunger, så att de hinner läka och växa igen, innan det är dags för nästa grupp syltätare. För makt och prakt kommer alltid vara åtråvärt.
Oavsett vilket system vi använder skulle jag argumentera för att det värdefulla för individen är vad den kan göra med sina tillgångar. Om intresset är att lägga dom på hög för senare konsumtion eller kanske vanligare här; för att ge avkastning, så måste värdebevaring över tid alltid vara prio 1.
Hur som är det väldigt komplicerat att ta inflation, valutasvängningar etc etc in i kalkylen. En basportfölj kanske borde värderas som följer:
1 st Hus/lägenhet årlig kostnad i kr
1 st Thailandsresa per år i kr
2 st telefon + data
365×4 dagsransoner mat
XX fat folköl
1 skumpa
———————
Totalt XXXXX kr.
Nuvarande portfölj: 3.2 år
Eller bara enklare genom att hela tiden mäta sin portfölj i gram guld och anta att guldets värde alltid är konstant och att det är allting annat som svänger.
Guld kan också beslagtas även om det är osannolikt. Men så var annars fallet(i praktiken) 1945 när guldet inte fick handlas fritt i USA(Bretton-Woods).
Hur då om det inte är registrerat?
Är det till exempel illegalt att äga eller handla med guld är det i praktiken vädelöst.
Ungefär som att inneha falska sedlar.
USA konfiskerade privat guld 1933. I samband med BW sattes en förutbestämd kurs på 35 dollar/oz. Vem vill då ha guld om det inte går att köpa billigare? Däremot kunde det finnas motiv hos centralbanker att växla sina dollar mot guld om inte US ansågs sköta sin ekonomi.
Cornu´s graf om penningmängden är intressant. Den s.k kreditsuper-cykelns topp är sannolikt nära förestående(eller handlar det om 10-20 år till av kredittillväxt?). När det krisar så handlar det om förtroende. Kommer cb att räcka till, det är frågan?
Du menar att det är lika illgalt som knark,men det handlas det ju med ändå?
Värdelöst? Har fungerat bra i 5000 år, så jag tror inte lite kortlivade politikernycker kommer ändra på det. Själv har jag gjort upp många affärer privat med guld som betalning utan att någon myndighet varit inblandad.
Fredrik 76,i usa inom vissa kretsar är ädelmetallsbetalning inte heller helt ovanligt.
Parallellsystem kommer alltid att finnas,själv kan jag tex ta emot en låda whiskey som betalning.
Men nu handlas ju inte knark i placeringsmatcher, allt som handlas, handlas ju med slutliga syftet att någon skall droga sig.
Jag är inte så övertygad om att guld skulle vara lika given placering ifall det inte fanns lagliga möjligheter att avyttra det.
Allt kan beslagtas. Det är inte ett argument.
Förvisso så Cornu men man måste se ett avreglerat guld för vad det är. En värdemetall utan avkastning vilket torde göra placerings-majoriteten förhindrade att köpa volymer. Ett scenario finns isf och det är när flera stora stater ställer in betalningarna och man inte kan ta ut sina pengar cash samtidigt som börserna är i fritt fall. Då skulle jag nog köpa pappersguld för pengarna. Om banken är öppen.
Utan avkastning men utan motpartsrisk kanske kan vara värt någonting..
Jag har gett bort mynt vid högtider och i dagsläget har dessa köp visat sej vara bättre än många andra placeringar.
Men visst,att länder har guldreserver är ju mycket konstigt och onödigt också enligt vissa.
Narcodollarn har snart gjort sitt med va?
Det finns en endaste valuta som funnits nästan lika länge som människan bedrivit handel utan att haverera, guld.
Guldmyntfötter har heller heller aldrig havererat, däremot så har dom valutorna havererat efter att guldmyntfoten släppts. Det kan tyckas vara ordklyveri men det är en ganska viktig skillnad.
Vår nästa valuta kommer nog inte vara en guldmyntfot utan det blir nog snarare guldmynt i någon form, inte 100% guld eftersom sådana mynt skulle bli så små att det vore ohanterligt. Så antagligen mynt med en liten andel guld, eller för små valörer kanske sedlar med guldtråd.
Nu efter brexitröstningen så verkar centralbankerna lagt in överväxeln i rejset to the bottom. Och det blir allt mer akut att avskaffa papperspengar så räntan kan sänkas ännu mer utan risk för en bank run.
Sedlar med guldtråd vore smart, lätt att återvinna också, till skillnad från någon guld/koppar/nickel legering.
Nej jag är inte heller så tvärsäker på att guldmyntfoten är en så dum ide. Men det är klart problem finns ju med fasta växelkurser folk som växlar in guld o dyl. Framförallt vore det bra om man kunde komma ifrån centralbankernas penningtryckande som inte handlar om kapitalism utan om statlig intervention. Priset på pengar måste bestämmas av marknaden. Blir mer och mer övertygad om österrikarna hade rätt.
Österrikiskt tänkande är ett smittsamt virus. När man en gång förstått att pengar är det marknaden väljer – det som fungerar bäst – är det svårt att tänka annorlunda. Pengar är alltså ett marknadsfenomen som uppstår spontant. Inte något som någon regering lanserar.
Den enda anledningen till att vi har fiatvalutor är att de ingår i en serie förvanskningar. Hade de introducerats i nuvarande form hade de inte haft en chans att bli standard. Fiat-pund och fiat-dollar accepteras endast därför att det finns en tradition att acceptera pund och dollar, och anledningen till att de blev accepterade från början var att de endast innebar en viss vikt silver eller guld.
Det är också därför jag tror Bitcoin är kört. Trots att det är det bästa penningsystem som uppfunnits. Det är som Esperanto som konstruerades för att vara "optimalt" (i alla fall för europeer). Märkligt nog envisas folk med sina imperfekta språk… Traditionens makt är för stark!
@sandow Ja egentligen är centralbankernas räntesättande analogt med hyresregleringen -det kommer ofrånkomligt leda till obalanser..
Att guldmyntfoten släpps är väl i praktiken samma sak som att den havererar. En guldmyntfot är ju i praktiken en fast växelkurs gentemot guld. Problemet är att under ett system med fasta växelkurser har politiker har en tendens att devalvera valutorna när det passar.
"Istället ska eventuella förmögenheter placeras i värdebeständiga tillgångar. Exakt vad det är lämnas som en övning åt läsaren,…"
För min del är det fysiska flyttbara tillgångar i form av guld, silver, klockor, ädelstenar, konst och antikviteter. Det man ska tänka på när det gäller värdebevarande eller investeringar i form av antikviteter och samlarföremål, är att de ska vara gångbara internationellt.
De flesta svenska klassiska antikviteter har ett värde även i andra länder, även om det värdet ibland inte är lika högt som i Sverige. Samlarområden som t.ex. svenska mynt och frimärken är också säljbara internationellt.
Däremot, är ett samlarområde som svenska serietidningar helt värdelöst att investera i. Att lägga 250 000 kr på nr. 1/1948 av svenska Kalle Anka & C:o, är totalt bortkastade pengar, om marknaden, som omfattar 3-4 personer i Sverige, försvinner. Internationellt är den värd max 3000 kr, i toppskick. Mycket av den svenska samtida (contemporary) konsten som säljs för relativt stora summor här i Sverige på gallerier och kvalitetsauktioner, är också tämligen värdelös internationellt.
"Att lägga 250 000 kr på nr. 1/1948 av svenska Kalle Anka & C:o, är totalt bortkastade pengar, om marknaden, som omfattar 3-4 personer i Sverige, försvinner."
Såvida man inte vill ha den, bara för att man vill.
Då är mitt perfekta exemplar av Fantomen från 1958 helt värdelös…?
OT; CORNU?
Använder du mediacreeper på din sajt? Hur som helst slöar den ner bloggen nåt förbannat.
Ja, han använder mediacreeper.
Känner du av problem med appen? Att skicka blogg-inlägg tar väldigt lång tid ibland. Just nu mycket lång tid. Får hitta "motvapen" mot Cornu´s nyfikenhet om det ska fortsätta så här.
Jag har alltid tyckt den varit seg och omodern och har t.o.m föreslagit byte till t.ex disqus. Det är väldigt mycket dubbelpostningar, just p.g.a segheten/responsen vid inlägg. Lite konstigt att google inte kan snickra ihop nåt bättre.
Nu vet jag inte om vi pratar om samma sak. Mediacreeper handlar nog inte om val av blogg-infrastruktur/teknik utan om detta:
http://gertfrost.se/fa-kanner-till-mediacreeper
Är det månne så att mediacreeper konstant scannar alla som är inne på bloggen i syfte att hitta särskilda IP-adresser? Är detta då ett hinder värt att ifrågasätta. Ja, jag konstaterar att appen ligger och blockerar kontinuerligt ibland så att jag måste ladda om sidan(hjälper inte heller alltid).
Jepp, den här sajten är förbaskat seg för mig också.
Mvh
∂k†® $Yπ
Och precis som du så ståtligt noterat var bitcoin, i vanlig ordning, 2015 års starkaste valuta. Samt verkar göra om det med eftertryck 2016. Nästa valuta är digital, kort eller långvarig. (Nej, Fiat är inte digitalt bara för att man hackar in lite digital funktion)
Förövrigt: Eftersom du har så lätt att utmana förutfattade meningar tog du förstås rygg och är jätterik idag – speciellt eftersom du också ryggade Ethereum. Så för att komma till saken undrar jag vart jag skickar fakturan. Eller om jag kanske kan få en signerad bok åtminstone?
Fysiskt guld är en försäkring mer än något annat.
Nog för att jag har en del fysiskt guld och silver, och visst har jag tjänat pengar på det, men köp för guds skull inte mer än ni kan bära i en nödsituation, eller större enheter än 1oz mynt, gärna mindre ändå.
Vill man investera i guld finns mycket bättre lösningar än fysiskt guld, som är krångligt att köpa/sälja jämfört med nästan alla alternativ.
Och guld som investering kommer bli lönsamt, frågan är inte om, utan när. Däremot tror jag inte på guld just nu dock.
Och vilka lösningar är bättre än fysiskt guld ?
Har letat men inte funnit något som känns "säkert", pappersguld verkar inte vara en trygg placering, då menar jag inte värdet som förstås går upp och ned utan att det verkligen finns guld bakom papperslapparna.
Hej , din jämförelse med att penningmängden också ökade 1873 till 1914 haltar betydligt eftersom denna tidsperiod var då industrialiseringen slog igenom med ångmaskiner, elektrifiering, järnvägar etc, etc. Dessutom ökade den totala guldmängden på den tiden så snabbt eftersom guldhalterna var så rik i malmen och det fanns så lite total mängd guld. Idag tas en betydligt mindre andel guld upp ur marken jämfört med existerande guld och halterna i marken idag är kanske bara 5-10 % jämfört med vad de var för 100 -150 år sedan. Vidare är guld idag plasserat på så många fler innehavare , marknaden är större och mer diversifierad så sammanfattningsvis skulle en guldmyntfot idag sannolikt vara mer stabil än de var förr
Jag kan visa på hundratals år av noll BNP-tillväxt per capita när man hade guldbaserade valutor under medeltiden…
Det är alltid vanskligt att jämföra olika tidsåldrar. Ser man på medeltiden så var det i de breda lagren inte ens en penningekonomi. Pengar (i vår mening) förekom endast sällan, mycket var naturabetalning. Guldmynt var extremt exotiskt för de flesta. Så det är konstigt att hävda att det var guldbaserad valuta på medeltiden. Det fanns en mängd varuvalutor, som salt, utsäde, pälsar etc som fungerade som nödtorftiga pengar. Guld var förbehållet staten.
Jo din bnp statistik är korrekt men håll med om att innan industrialiseringen fanns bara människohänder, djurkraft, vind och vattenkraft. Med de flexibla och kraftiga maskinerna som kom under 1800-talet och början av 1900 talet kunde oerhört mycket mer malm tas upp med resultat att guld och andra metaller blev betydligt billigare t.ex. aluminium och koppar som länge var oerhört dyrt.
Den primära egenskapen som guldmyntfotare eftersöker är inte att det är just guld utan att guldmyntfot har en hård övre gräns på hur mycket låtsaspengar en stat kan trycka. Som det är nu finns det ingen övre gräns
Den stora svagheten med guld är att det bevarar sitt värde även om ägaren är död. Den nya ägaren kan få guldet nästan gratis om den gamla ägaren dör.
Med skuldförbindelser är det precis tvärtom – de blir lätt värdelösa om utfärdaren dör.
Nu pratar du bara juridik, det finns inget fysiskt som hindrar att skulder ärvs vare sig det är utfärdade i guld eller dasspapper.
Detsamma gäller tillgångar i guld, det finns inga större praktiska hinder som hindrar staten att sätta lagar som innebär 100% arvsskatt. Det är bara att kronofogden har jourpersonal som åker till den dödes hem och plomberar alla lås.
När nu staten skall byta ut alla mynt, om jag uppfattat rätt, till koppar eller bronsfärgade mynt kommer då inte silvermynt att bli parallella mynt?