SBAB har infört negativ ränta om 1.5% på sina SBAB-konton. Detta gäller juridiska personer, främst bostadsrättsföreningar, vid större belopp, men den negativa räntan kallas förstås för avgift av skattetekniska skäl.
Från den 1:a april kommer juridiska personer, t ex bostadsrättsföreningar, med mer än 100 MSEK på konton hos SBAB, få betala en avgift om 1.5% på det som överstiger 100 MSEK.
Om den juridiska personen betraktas som finansiell kund, t ex finansbolag eller andra banker, så gäller “avgiften” om 1.5% från första kronan.
Detta framgår i ett pappersutskick till samtliga juridiska personer bland bankens kunder, inklusive just bostadsrättsföreningar. De senare kan som bekant lagt upp en del kapital inför kommande stora renoveringar, om de har varit ansvarsfulla i att buffra upp slitaget i föreningen.
Banken hänvisar till sin hemsida för mer information. Där hittar man det hela på bankens prislista för bostadsrättsföreningar, som skriver följande:
“Avgift vid kontobehållning överstigande 100 Mkr på SBAB-konto. Om behållningen vid någon tidpunkt överstiger 100 Mkr tar SBAB ut en avgift om 1,5 % per år beräknad på det högsta belopp som överstiger 100 Mkr under innevarande kalendermånad om individuell överenskommelse om annat inte träffats. Avgiften beräknas och debiteras månadsvis, eller vid kontoavslut.
För juridisk person som är att betrakta som Finansiella Kund**, tar SBAB ut en månatlig avgift ut för vid var tid aktuell kontobehållning om 1,5 % per år beräknad på det högsta saldobeloppet under innevarande kalendermånad. Avgiften beräknas och debiteras månadsvis alternativt vid kontoavslut. Ingen ränta utgår på konto som har Finansiella Kunder som kontohavare.”
Vanliga privatpersoner får fortfarande ränta på sina konton hos SBAB.
12 kommentarer
"Man dansar i Sätila när Belgien massakreras".
För att nu travestera F. Marie de Aroue.
Nu är det väl så sett inte många "kunder" som har 100 miljoner kronor eller mer, vad jag kan tänka mig, så det känns inte som att det är många som skulle bli berörda.
Dock, eftersom det säkert FINNS de som har mer än 100 miljoner kronor..
Sen när är det bankernas uppgift att börja ta ut, vad som närmast kan liknas som, förmögenhetsskatt?
Har SBAB överlikviditet får SBAB betala när de över natten lånar ut pengarna till Riksbanken. Inte -1.5% förvisso, men dessa -1.5% ska nog betala för alla de andra kunderna som SBAB betalar ränta till.
Lunnainn.
Om det finns överskottslikviditet i banksystemet hamnar pengarna hos riksbanken.
Räntan banken betalar till riksbanken för deponering är reporäntan minus 0.1%. Dvs en negativ inlåningsränta på 0.6%
Vem har 100 miljoner i chans på bank?
Juridiska personer.
Uppenbarligen är det ett kostnadsproblem för SBAB som i teorin sätter ett tak på just 100 miljoner sek.
Skulle man gå vidare och göra detta för privatpersoner blir det en spännande bank rush för att ta ut kontanter. 😉
Då blomstrar kontantsamhället upp igen.
Företagen har inte den möjligheten så därför ger man sig på dem.
Handelsbanken inför snart negativ ränta då dom ska ta betalt för bankomatkort med 300 kr per år.
Swedbank har redan den avgiften :/
Typ 250 spänn för att kontokort, och typ 80 spänn för att betala räkningar via deras internetbank.
Tycker det är rimligt. Man köper en tjänst som är väldigt välutvecklad och värd varenda krona.
Arbitrage-möjligheten stängs för konkurrerande banker till SBAB, vilka annars hade kunnat tillverka 100% kredit-pengar ur sin dator med 0% kassakrav – f v b till exempelvis en liten kommun – vilken räknas som helt säker och därför medför 0% säkerhetskrav i den utlånande bank dit.
Kommunen hade i sin tur kunnat låna ut = "sätta in" mottagna kredit-pengar hos SBAB för att sedan dela på arbitrage-räntevinsten med den "ur-tomma-intet-kreditskapande banken".
Hängde ni med? ;-/)
Det rationella är att amortera på sina lån om man är en brf. Att samla på hög är ologiskt och korkat.
Renoveringar i en brf skall göras med lån. Som amorteras i samma takt som renoveringen slits ut.