Dags för en söndagsenkät. Denna gång handlar det om hur stor din beräknade statliga pension vid 65 års ålder blir enligt Pensionsmyndighetens sk “orange kuvert”, som ska ha kommit i veckan.
Mitt orange besked |
Har du slängt kuvertet kan du gå in på Minpension.se och välja pensionsprognos.
En kontroll visar att pensionsprognosen i orange kuvert baserar sig på den inkomst du hade år 2014 och 0% real löneutveckling, så ange den för prognosen. Orange kuvertet baserar sig också på standardprognosen för avkastning på kapitalet, dvs 2.10% över inflationen. Kan man få en högre avkastning på premiepensionssparandet och reala löneökningar ser det betydligt bättre ut.
Svara sedan nedan, dock baserat på orange kuvertet alternativt 0% i real löneutveckling och 2.10% i avkastning på pensionssparandet om du går på Minpension.se.
Nu kan du förstås vilja hävda att du kommer ta mycket högre risk och få mycket högre real avkastning än 2.10% hela vägen fram till pensionen. Högsta möjliga att ange på Minpension.se är t ex 9%. Kom i det sammanhanget ihåg att det kanske är 30 år till du går i pension och ett enda misstag med dina högriskplaceringar under de 30 åren kan utradera din premiepension nästan helt. Är du säker på att du kommer klara varenda finansiell krasch som kommer under de här åren om du kör med högriskfonder riktade mot specifika regioner, länder eller branscher? För krascher kommer, åtminstone en gång per konjunkturcykel om cirka åtta år.
51 kommentarer
Orange kuvertet är förhoppningsvis bara en liten del av det hela, gör istället en undersökning som gäller alla ev inkomster! ITP/ITPK, sparande/aktier, kanske obelånade bostäder som kan säljas…
Flytta sen till en husbil och lev som en Kung i resten av livet, bo i Spanien, och åk skidor på vintern !
Precis, det är ändå förvånansvärt hög statlig pension när man tänker på att detta gäller om man sparar exakt noll kronor privat och saknar tjänstepension!
I min prognos är tjänstepension och allmän pension ungefär lika stora, 16 resp 17k/mån. Med tanke på bloggens besökare borde det vara liknande siffror för många andra.
tycker du verkligen att 16tkr/mån före lön är en hög pension?
Tjänstepension plus allmän pension blir alltså 33k/mån totalt i mitt fall. Det tycker jag är högt.
"En liten del av det hela"
Ni är medvetna om att pengarna i det oragea kuvertet inte finns på riktigt (ännu)? Med undantag för PPM är det pengar som i framtiden ska betalas in av andra, eventuellt. Dagens pensionsinbetalningar, 15,5% av alla löner i sverige, räcker inte till för att täcka dagens pensionsutbetalningar. Kommer inte heller göra det de närmsta 10-15 åren enligt pensionsmyndigheten. Vad du får i pension är sannolikt en väldigt relativ fråga, som kommer bero på hur mkt pengar du visar för staten att du har, om du sparat privat, osv. Eller som Göran Persson sägs ha sammanfattat det: "När folk förstår vad vi gjort med pensionssystemet kommer det bli dålig stämning"…
Går det ens att komma så mycket högre än 20 000 kr i månaden i allmän pension med tanke på att avsättningen är 18,5% av maximalt 7,5 pbb årligen?
Skulle vara intressant att se någon insatt räkna ut den maximala allmänna pensionen med 40+ yrkesverksamma år och maximal avsättning varje år med en avkastning på 2.1%.
När jag överslagsräknar blir det mycket dystra siffror i allmän pension.
Hade precis samma tanke när jag såg alternativen. Har legat på max inbetalning de senaste 25 åren eller så och hamnar nära 20k. Och de inbetalningar som gjordes ännu tidigare har förmodligen liten inverkan då basbeloppen då var betydligt lägre. Störst inverkan på slutresultatet verkar de sista 10 åren eller så ha.
Det finns naturligtvis en teoretisk maxnivå, och jag misstänker att den ligger omkring 20k eller strax över, då ifall man legat på max inbetalning i 40 år. Över 25-30k verkar iaf helt orimligt.
Fast prognosen för en som är i början av sin yrkeskarriär kanske skiljer mot en som är i slutet om det är den totala inbetalade summan som räknas. Lönerna förr i tiden (80-tal) var ju väldigt låga typ 6000kr i månaden, så några större inbetalade summor rörde det sig inte om. Medan om det råder nollinflation med väldigt små löneökningar framledes så kommer en som gör sin prognos nu i början av sin karriär kanske att få betydligt mer (om hen redan nu ligger på 7,5 pbb).
Om man tar max inbetalning under 40 år och sedan betalar ut i 20 år får jag det till 13,7kkr i månaden. Och eftersom huvuddelen av inbetalningen går rakt ut till dagens pensionärer så finns det inget som kan växa på de pengarna, så man får förmoda att systemet bygger på tillväxt i ekonomin och ökade skatteintäkter för att täppa till glappet mellan 13,7 och 20 eller vad nu max är.
Hoppas ni vet skillnaden mellan prisbasbelopp och inkomstbasbelopp… lite offtopic men ändå. http://www.basbeloppet.se/
Och för övrigt så är det 8,07 IBB i praktiken enligt skatteverket.
http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/pensionsgrundandeinkomstpgi.4.4f3d00a710cc9ae1c9c80008300.html
Inte för att jag tror att jag kommer få nån pension alls om 40 år… oavsett vad jag betalar i skatt. Alla kommer nog få gå på soc.
Korrekt det är ibb och inte pbb, skrev pbb av bara farten. Frågan kvarstår dock.
Utan tillväxt och max inbetalning i 40 år räcker det till 13,7k kr i 20 år. med lite tillväxt på det och ränta på ränta så verkar 20k fortfarande vara ett mycket svåruppnåeligt mål.
Jag tror inte heller jag får någon pension när det beger sig.
På minpenis(ion).nu ser jag att min lön kommer vara hela 700 kr mer när jag fyller 65 än idag. Hurra! 0% löneutveckling är standardvärdet.
Jag ser framför mig att i framtiden så räknas grunden först på privata pensioner och sedan fylls med statlig upp till ett visst tak.
Ex pensionstak 10.000 kr/mån, tjänstepensionen ger 7000 kr/mån, staten fyller på med 3000 kr/mån. Ev. tjänstepension eller andra inkomster som överstiger 10000 kr/mån ger 0 kr i statlig pension för annars räcker inte pengarna. Framtidens arbetande generation kommer vara färre till antal i takt med automatiseringen. När självkörande fordon kommer på allvar försvinner i princip hela transportsektorn över en natt.
Varför har du inte högre än 16' som svarsalternativ på 65? Ska jag svara det trots att mitt visar högre?
Är det någon som är under 40år som tror på siffrorna i det orangea kuvertet? Dessa siffror är ju bara till för att lugna oss och göra oss till lydiga skattebetalare. Efter att skulderna har betalats (för eller senare, på ett eller annat sätt, kommer svenskarnas skulder att behöva betalas) så kommer det stå 0kr/månad i allas orangea kuvert. Då har nog staten i och för sig slutat att skicka det orangea kuvertet sedan länge.
Jo. Det anser jag med. Jag är visserligen äldre än 40, men räknar med att min pension kommer att motsvara ca 2000:-/mån i dagens köpkraft. Men 2000 är faktiskt mer än 0 (noll) som jag tror kommer att vara pensionen för de under 40.
Nåväl, min mormor klarade sig på så lite pengar, men så hade hon 15 höns, vedbo, utedass och rinnande kallt vatten. (Självklart hade hon vedspis.) Där bodde hon själv tills hon blev 92, då hon ramlade och hamnade på långvården där hon svalt ihjäl. Själv tycker jag den preppertillvaron är långt bättre än att gå och samla tomburkar med tiggarna.
Svalt ihjäl?
Ja, vad skall man nu ha anhöriga till?
@skepparn: äsch! Hon pallade inte längre. Jag tror inte det är så märkligt om man är uråldrig och skrynklig som ett russin. "Mätt på år" har jag för mig att Frans G Bengtsson beskriver den döden.
Det är jobbigt som fan att läka kroppen. Och är man 90+ måste man fråga sig vad det är man tror ska hända sen… Hon skulle aldrig bli så bra att hon kunde plocka liljekonvaljer om våren igen – och vad är det då för vits att leva? (Det är jobbigt att tugga – dessutom smakar ju sån där sjukhuskäk ingenting, så varför bry sig?)
Så du menar på fullt allvar att en äldre patient som har problem att få i sig maten ska lämnas att svälta ihjäl? Vid vilken ålder ska näringstillförseln upphöra? Vem avgör? Din människosyn skrämmer mig!
Jag tror du missförstår Lotta. Många äldre och trasiga människor vill inget hellre än att lämna jordelivet och förenas med sina anhöriga. Det är många gamla som tar livet av sig på olika sätt på våra äldreboenden, med det menar jag inte att det sker med så särskilt dramatiska metoder utan mer med en tappad livsgnista och man tynar bort. jag har vänner och bekanta som jobbat på äldreboenden och flera av dem beskriver rätt hemska saker när de gamla vill lämna in men inte tillåts utan istället pumpas fulla med diverse mediciner så att de kan få leva i plågor ett tag till.
En bekant berättade att de hade hittat en gammal tant som försökt hade försökt svälta ihjäl sig, men då fått dropp, hon kunde inte ta sig upp ur sängen själv så hon hade hängt sig i telefonsladden genom att rulla ur sängen för att kvävas… Incidenter likt dessa talas det dock mycket tyst om.
@MPnejtack: Tycker du att det är bättre att tvångsmata folk som inte pallar längre? Där någon förbättring aldrig kan inträffa utan det enda som kan ske är att det tar längre tid att dö. Ja, varför ska folk själva få välja att leva – och dö – som en människa?
Stackars den gamla tanten i D.L's berättelse som blev tvungen att kväva sig till döds för att de ville förlänga hennes plåga. Min mormor hade tur som hann dö innan de började plåga henne.
Då finns inte staten så det kvittar.
Hur kommer ni upp i så mycket?
Som tidig 80-talist maxade jag i taket "redan" som 30-åring.
Får ändå bara 15800 :'(
Gissar på att några svarat fel eller läst fel i orangea bullentinen. Exempelvis finns det personer i undersökningen som kryssat i att de kommer att få över 40k i allmän pension. Men det är nog inte ens teoretiskt möjligt.
Kollade just vad som krävs för mig att få 42k, och det räcker med en genomsnittlig årlig löneökning i Sverige på endast 9% de kommande 10 åren.
0% löneökning ger drygt 18k så verkligheten inträffar sannolikt däremellan någonstans.
Det är säkert så att folk svarar vad den totala pensionsprognosen visar. Som sagt, ingen får (prognosticerat) mer än 20k/mån i allmän pension eftersom det finns ett tag på insättningarna.
Född -81, bra lön och snabb utveckling, har 17400.
Ganska roligt — även jag, -81:a, har 17400 i 65års-rutan.
Är böjd för att instämma med Joakim Persson i att prognoser av framtida statlig pension ej kommer att kunna nå utöver taket som bestäms av att maximalt intjänade pensionsrätter kommer ej att överstiga motsvarande 7.5 inkomstbasbelopp. Detta i alla fall så länge som vi behåller nuvarande allmänpensionssystem.
Samt att för egen del som 51:a med 3/20-delar kvar i ATP-systemet och nybliven pensionär, efter att ha varit 90-decilare de senast gångna 3 decennierna, så ligger jag i real statlig pension endast marginellt över av Joakim Persson uppgivna summa vid 65-årsavgång.
Över ca 20000 om man skjuter upp pensionen till 67 år, 70 år, 72 år etc (räknat på 0% scenariot)
Så vad ska du leva på från det att arbetsgivaren avpolletterat dig fram till 72-årsdagen?
Tja när jag går i pension lär väl jag ha rätt att jobba till 70… Så gissar att många arbetsgivare kommer att få dras med 65+ vare sig de vill eller inte
Född 88, beräknas få runt 20.000 innan skatt. Vilket låter bra tills man inser att detta är 40 år in i framtiden och inflationen det innebär…
Siffrorna i prognosen räknas i dagens penningvärde.
Med en årslön på ca 550,000+ och 30 fyllda år får jag bara ca 16,000 per månad, hur får ni andra så mycket?
Kan vara så att prognosen även tar hänsyn till demografin och att du kommer att leva längre än dagens gamlingar, och då blir det mindre skattekaka att dela på. Tittar man på ålderspyramiden så är det en utbukning just vid 30 års ålder, men sedan smalnar den av högst betänkligt neråt i åldrarna. Så skatteunderlaget blir mindre, om man nu inte lyckas fylla på med import av höginkomsttagare från utlandet.
@lejeune med din lön och ålder är det bara att pytsa in 15000 i månaden i privat försäkring och planera för pensionering i Spanien vid 55 😉
Se bara till att du duckar dubbel beskattning som traditionella försäkringar innebär. Har man inte tjänstepension och därmeed kan ducka statlig skatt så finns det liten vits med något mer avancerat än att sätta pengarna på investeringssparkonto, kapitalförsäkring (typ använda/nordnet) eller vanlig aktiedepå.
Det verkar nämligen inte finnas någon riktig pensionsFÖRSÄKRING, men det dyker kanske upp när det går upp för folk att de måste ta saken i egna händer.
@Besserwisser, jag sitter tyvärr med ett bolån i huvudstaden, en alltför stor del av pengarna går dit. 🙁
http://www.telegraph.co.uk/pensions-retirement/news/how-pensions-could-still-be-attacked-in-the-budget/
Pensioner är intressant att fundera på,men privat pensionsspar i sverige kanske mer blir som en extra inbetald skatt.Den som har får ju alltid dela med sej i sverige,så det är väl knappast någon överraskning.
Fel. De senaste tio-femton åren har vi sparare tvärtom fått rejält minskade skatter. Slopad förmögenhetsskatt, slopad arvsskatt, slopad gåvoskatt, lägre företagsskatt (gynnar oss kapitalägare), införandet av ISK med låg schablonbeskattning jämfört med traditionell kapitalvinstskatt….. och så lägre skatt på inkomster dessutom.
Javisst, allt detta går att ändra lagstiftningsvägen, men opinionen ligger inte direkt åt det hållet — det är väl bara V och kanske MP som vill öka kapitalbeskattningen? S vill det inte och alliansen vill det absolut inte.
Joakim Persson!
Helt riktigt konstaterat är att opinionen för närvarande inte ligger direkt åt det hållet. Dock med en smula eftertanke, eller kanske snarare förtanke, så är enligt min mening V på rätt spår och med i just det avseendet en troligen realistisk bild vad gäller den framtida utvecklingen.Hur gärna jag än skulle, för egen privat del, omfatta S och Alliansens framtidsbedömningar så kommer jag ändå till slutsatsen att man där endast håller på att lappa och laga på ett system som till syvende och sist sannolikt kommer att visa sig ohållbart….Tyvärr!
mvh
Vi får väl se, inget tyder i nuläget på att vi skulle tillbaka till högre kapitalvinstbeskattning och företagsbeskatttning, på samma sätt som att ingen tror att vi ska tillbaka till 70- och 80-talens inkomstmarginalskatter. Tåget har gått, vi kan inte hålla högre skatter än omvärlden utan att det straffar sig.
Naturligtvis har Du rätt i Dina förmodanden att vi aldrig kommer tillbaka till 60-/70- och 80-talen samt att de flesta tåg har gått.
Mina något dystopiska antaganden bygger däremot på att "systemen", d.v.s. det vi allmänt kallar för "Välfärden" inklusive pensionsnivåerna, utgår ifrån modeller som var aktuella just på 60-/70- och 80-talen och är till största delen offentligfinansierade, d.v.s skattefinansierade. Det senare då naturligtvis hittills undantaget allmänpensionssystemet, vilket dock endast omfattar dem som betalat in pensionspremier vilka genererar pensionsrätter överstigande nivån i garantipensionen. Resterande är skattefinansierat! Och med tanke på den antagna samhällsutvecklingen kommer det offentligas behov av skatteintäkter att kontinuerligt stiga…Samt att därmed ett antal hittills heliga kor kommer att ledas till slakt!
Detta då förutsatt att vi, d.v.s. Sverige, önskar behålla vår nuvarande "välfärd".
Sett i ett internationellt framtidsperspektiv med ökande globalisering, d.v.s. Nationalstatens undanträngande och internationell konkurrens på i stort sett samtliga områden så lir det väl förmodligen t.o.m. fråga om nödslakt.
mvh
Så är det, och om vi inte får upp förvärvsintensiteten hos befolkningen så tvingas nog kommunerna höja skatten med några procentenheter, eller så kommer matmomsen att höjas, och så vidare. Jag tror som sagt att skatten på kapital är svårare att höja eftersom det är lättare att flytta ut. Fastighetsskatt är också något som borde återinföras om nu "välfärden" är i fara.
Naturligtvis vore det bättre att sänka ersättningsnivåerna och i allmänhet minska de offentliga utgifterna, men det finns det inget större intresse av verkar det som.
Så är det, och om vi inte får upp förvärvsintensiteten hos befolkningen så tvingas nog kommunerna höja skatten med några procentenheter, eller så kommer matmomsen att höjas, och så vidare. Jag tror som sagt att skatten på kapital är svårare att höja eftersom det är lättare att flytta ut. Fastighetsskatt är också något som borde återinföras om nu "välfärden" är i fara.
Naturligtvis vore det bättre att sänka ersättningsnivåerna och i allmänhet minska de offentliga utgifterna, men det finns det inget större intresse av verkar det som.
Den som för närvarande går ut med budskapet om att sänka nivåerna i systemen begår politisk harakiri.
Trots det så kommer det naturligtvis framledes att bli en nödvändig åtgärd.
Den politiska majoriteten ligger i vad som vanligtvis brukar kallas medelklassen och vilken är en klass, som förresten jag antar att både Du och jag och de flesta här inne anser sig tillhöra, definierar sig utifrån sitt konsumtionsutrymme och identifierar sig med de politiska partier som värnar om densamma medelklass och dess konsumtionsutrymme.
Lägg därvid märke till att denna blogg explicit uttrycker "evig tillväxt i en ändlig värld" och vi inser att en sådan tillväxt inte är möjlig.
Vi inser vidare att hela den socioekonomiska modell varpå medelklassen vilar utgår ifrån just denna omöjlighet.
Jag har sett Världen och Sverige under det senaste halvseklet förvandlas till oigenkännelighet…Och därför det dystopiska uttalandet om nödslakt.
mvh
Ja, man ska inte lita på att trygghetssystemen täcker upp för allt, utan se till att ha eget sparande. Sen vill jag nog hävda att världen aldrig egentligen varit rikare och dess befolkning friskare än vad som är läget nu, särskilt i Asien. Men visst, tillväxten har sina begränsningar någonstans.
Naturligtvis är den samlade förmögenheten större än någonsin tidigare i historien. Dock bör detta samtidigt ses i perspektiv av hur få som äger hur mycket och hur många som äger hur lite…eller ingenting.
Tillväxt av vad? För vilka? På vilkas bekostnad? Hur att finansieras? Hur eventuellt överskott att fördelas?
Trygghetssystemen och pensionerna är naturligtvis ingenting annat än ett Albanskt Pyramidspel…som man desperat håller på att lappa och laga trots vetskapen att dessa lappningar och lagningar inte kan motverka att systemen kommer att implodera…
https://youtu.be/w9HGRp3frG0
Rätt bra av Jan Tullberg som kan ge en tanke om framtida pensioner/ "välfärd",iaf i sverige.