SEB:s boprisindikator fortsätter uppåt. Detta talar för att morgondagens prisstatistik från Mäklarstatistik och Valueguard kommer vara positiv.
SEB Boprisindikator februari 2016. Källa: SEB |
Prisindikatorn stiger kraftigt upp till ett indexvärde på 60, då 71% av hushållen tror på stigande bostadspriser och 11% på fallande priser.
Boprisindikatorn är ingen ledande indikator på något sätt, utan följer mycket väl den faktiska inrapporterade utvecklingen för bostadspriserna. Hushållen är helt enkelt en fårskock som springer åt det håll som bostadspriserna går. Fårket. Fast så handlar ju bostadsbubblan framför allt om psykologi.
I morgon klockan nio släpper Mäklarstatistik och Valueguard sina siffror som antagligen pekar uppåt. Det skulle därmed bekräfta min huvudtes, nämligen att bostadsmarknaden inte vänt ner än.
9 kommentarer
Tror iofs inte din tes stämmer, bostadsköpare är alls inte några får. Snarare är det rena ränteeffekter som sätter priset då folk "hyr huset från banken". Dvs lägre ränta = högre pris. Dessutom finns givetvis en stark hysteres på marknaden, ett hus som kostade 3 miljoner idag kan ju inte kosta 6 miljoner imorgon tänker man bara för att räntan går från 1.0 till 0.5 procent, men jo det är nog faktiskt precis det det kan när priset svängt in 🙂
Instämmer. Det skulle vara intressant att se en jämförelse mellan priset för att köpa i relation till vad det kostar att hyra något i andra hand. Eftersom att hyresmarknaden är reglerad i sverige borde det vara den bästa jämförelse.
Det som dock är något oroväckande är den situation som uppstår när priset på pengar asymptotiskt rör sig mot noll.
Hört på nyheterna idag: Nu ska komunerna börja KöPA upp villor och sommarstugor för att placera asylsökande i. Eftersom de nu av staten är tvungna att erbjuda boende direkt så kommer de nu att köpa hus. Komunen i budgivning mot barnfamilj som vill köpa sitt första hus. Vem vinner budgivningen tror ni? Asylsökande bor gratis med bidrag i villan. Antingen kommer villan och trädgården att skötas med skattemedel alternativt kommer den att misskötas pga av bl.a. okunskap och rasa i värde.
Besluten ang detta är dock demokratiska då vi har representativ demokrati där vi väljer de politiker som bäst arbetar för vårt bästa.
Ha en fin dag!
900 000 för en villa lät billigt. Då blir det fina trädgårdar för sysselsättningens skull.
Pikettys formel för framtida kapitalvärdering: BNP ökning ger 4 ggr högre kapitalvärdering.
Så har det sett ut förr och kanske ser det ut så framöver.
Det finns en viss logik bakom: Bankerna som styr utlåningen vill gärna se att lönerna matchar belåningen. Hur det blir 4 ggr BNP ökningen får vi nog fundera på lite. Avdragsrätt och belåningsgrad marginalskatter osv spelar in.
Glöm dessa regler. De gäller inte när staten med nytryckta pengar börjar köpa upp fastigheter. Resultatet är blir en fallande valuta (SEK) och stigande huspriser i SEK. Inflationen mätt i Kalle-Anka-måttet KPI kan i och med omviktningen fortsatt hävda att är låg.
Fallande valuta blir också resultatet av statssubventionerade nybyggda bostäder till arbetslösa nysvenskar.
Då Sverige redan innan flyktingströmmarna hade drivor av arbetslösa invandrare så bygger vi bara på den högen just nu. Att arbetslösheten i Sverige är låg beror på att vi bygger en massa hus till människor som ändå huvudsakligen kommer att vara arbetslösa samt att mängder av människor arbetar med att serva och administrera flyktingarna. Svenska folket jobber för högtryck med en helt imroduktiv verksamhet som inte kommer att ge någon avkastning utan bara ge en massa kostnader i framtiden.
Prova att lägg ner en massa arbete på att såga upp ett hål i yttertaket så det regnar in så förstår du vad ett gediget improduktivt arbete är.
Och nej, vi hjälper inte Syrien. Kvar i Syrien är snart bara krigsherrar och utfattiga och hur ska landet då kunna få fred och byggas upp?
Angående lånens effekt på bopriser.
Nominell årsvis acceleration (förändringen på nominell tillväxt) på bolån korrelerar 0,85 mot årlig utveckling på HOXSWE.
D v s att forstsätta, som idag, att ta ut ~210 miljarder årligen i nya bolån är vad som kommer krävas framöver bara för att upprätta hålla dagens priser (accelerationen är då noll).
Inte lika krystat kanske om man istället säger att efterfrågan på boende och renoveringar till den absolut större delen utgörs av nytagna bolån.
Dunder skjuter från höften, och hoppas på det bästa. Först och främst så vet jag inte om man kalla arbetslösheten låg. Den är låg jämfört med en del Europeiska länder dock, och som etnisk svensk, så skall man bara ha ett jobb just nu, då vi i princip nått full sysselsättning.
Sedan så har det varit en ganska bred tillväxt av jobb, kollar man på Q3 och Stockholm till exempel, så skapades det bl a 6000 jobb inom finans, dvs lika många som inom byggnads, 5000 nya företag skapades, tillväxten av nya jobb har länge drivits på av små och medelstora företag, och det gäller hela landet i princip. De stora företagen är förstås extremt viktiga, då det blir ringar på vattnet när dessa går bra, det ger effekt hos t ex underleverantörerna, men det är inte de stora, eller offentlig sektor som har skapats flest jobb på väldigt länge.
Kollar man på Sveriges för tillfället starkast arbetsmarknadsregion enligt den statistik jag tagit del av, dvs Göteborgsregionen, så har som vanligt fordonsindustrin varit en stark bidragande orsak. Sysselsättningen i Göteborgsregionen har enligt den statistik jag kollat på ökat 21 kvartal i rad samtidigt som arbetslösheten minskar mest i landet, om man kollar på antal öppet arbetslösa, och antal individer i arbetsmarknadsprogram, detta är då enligt arbetsförmedlingens månadsstatistik.
Med Göteborgsregionen, menas om jag förstår det rätt, Storgöteborg, dvs flertalet kommuner(13 totalt), arbetslösheten är av allt att döma låg i alla kranskommunerna, men den minskade också mest i Göteborgs kommun, 0,5%, jämfört med t ex Stockholms kommun 0,2%, detta är YoY. Det skapas fortfarande flest jobb i absoluta tal i Storstockholm dock, och konstigt hade det varit annars.
Vi fick 180 000 nya arbetsgivare oxå!