Är du eller känner du en lovande doktorand eller student inom naturvetenskap eller teknologi under 26 års ålder? Anders Walls Stipendium finns att söka via Unga Forskares nomineringskommitté och stipendiet är på 150 000:- SEK.
Ni hittar mer information om ansökan och ansökningskriterier hos Unga Forskare. Man skriver bland annat:
“Stipendiaten ska genom sitt projekt inom området unga forskare speciellt utmärkt sig genom: ett brinnande intresse, ett naturvetenskapligt engagemang, unicitet och kreativitet samt hög kapacitet och potential för personlig utveckling. Förmåga att passa i Wallumni, hög kommunikativ och social kompetens. Max 25 år.”
Två av förra årets stipendiater var Johannes Orstadius och Armin Tarakovli.
Då jag vet att det finns en överrepresentation av högutbildade, naturvetare och teknologer, forskarstuderande men också redan disputerade bland bloggens läsare, så kan det mycket väl finnas både läsare själva som matchar, men framför allt läsare som känner till potentiella kandidater. Tipsa dem om att stipendiet finns att söka, eller sök själv om du matchar.
Mer information hittar ni alltså här.
Ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig närstående för detta inlägg, utan detta är helt pro bono.
Kanske kan man hitta kandidater på Chalmers kårhus? |
10 kommentarer
Är det någon idé att forska på teknik i sverige? Finns väl ingen som kan realisera och kommersialisera resultaten ändå. E-handelsföretag och liknande är väl ungefär vad svenska stora investerare förstår.
Kanske lika bra vi håller oss till genusforskning.
Ständigt denna klagan på bristen på svensk teknikinnovation….
Det finns ju flera relativt nystartade tillverkande teknikföretag här i landet. Ta Axis Communications och Fingerprint Cards som exempel som mognat och blivit stora i modern tid. Det finns många småföretag som har möjlighet att göra samma resa om 10-20 år.
De flesta är ju inte heller medvetna om nya innovationer idag, eftersom de är dolda för brukarna. Då ser man bara E-handelsföretag och dataspel, som är gränssnitt mot kunder, inte teknik som finns bakom alla möjliga plattformar och ständigt förbättrar eller effektiviserar saker vi är vana vid och tar för givet.
Ta en sådan sak som Bluetooth. Svensk innovation från Ericsson, finns allerstädes närvarande idag, rent av i saker som högtalare, armband eller för den delen vågen i badrummet.
… och i bilar.
Precis, innovationen är hög i både stora och små svenska företag. Detta är i själva verket en av landets absolut viktigaste konkurrensfördelar, tillsammans med stabila institutioner, fast inget av detta får någonsin någon uppmärksamhet.
Det finns ju en avsevärd bias för att inte uppmärksamma saker som fungerar.
Ett exempel på dold infrastruktur som hela tiden utvecklas i rasande takt och under mördande konkurrens är telenäten. Det är ganska få personer som vet hur mycket utrustning som egentligen behövs för att ringa ett telefonsamtal eller surfa på sin smartfån.
Och att lyckas överleva i telecombranschen tyder på att man gör något rätt. Exempelvis Ericsson har överlevt slakten som skett i branschen och har en världsmarknadsandel på ca 40%.
Sverige har även två av världens 25 bäst inkubatorer kopplade till universitet.
http://www.va.se/nyheter/2014/06/25/tva-av-varldens-basta-inkubatorer-finns-i-sverige/