Centerpartiet kör just nu kampanjen Mjölklöftet, där tanken är att handlarna i butiken ska höja priset på mjölk med en krona per liter, och att denna krona ska gå hela vägen ner till bonden. Det går dock att genomföra sitt eget mjölklöfte redan idag – köp några extra liter mjölk och häll ut.
Med Rysslands stopp för mjölkimport har mjölkpriset kraschat på minskad efterfrågan och många svenska mjölkbönder har nu ett konkurshot över sig.
Motmedlet är helt enkelt att höja efterfrågan. Köp mer mjölk. Häll ut den. Ja, det kan verka cyniskt och som slöseri, men det ökar efterfrågan. Annars är det bara i Republiken Jämtlands svar på Båstad, Åre, som man kan få betala extra för mjölken. Tillägg: Och snart ICA Väddö i Norrtälje.
Alternativet är förstås att mjölkbönder lägger ner för att aldrig mer återvända. Att slakta ut en mjölkbesättning behöver bara ta några dagar eller veckor. Att bygga upp en ny besättning tar minst två år från kalv till den första lakterande kon.
Man kan dock fråga sig vad kampanjens ansikte utåt, före detta jordbruksminister landsbygdsminister Eskil Erlandsson, gjorde för svenska bönder under sin tid som minister? Aldrig förr har väl så många jordbrukare gett upp som under Erlandssons vanstyre?
I sammanhanget får man ändå se det positivt att Erlandsson nu istället ser att det frivilliga civilsamhället, istället för politiken, myndigheter och lagstiftning, kan stå för en lösning. Mjölkförsäljningen har skjutit i höjden i Åre, sedan man kunde betala mjölklöftespengar.
62 kommentarer
Men visst är det ett vackert ansikte Eskil har? Innan minister tiden satt han väl i försvarsutskottet och det vet man ju hur det gick…. allting kanske är Eskils fel helt enkelt? Han kanske höll på med IT runt 2000 och orsakade den kraschen också?
Låter ju jättevettigt. Men hur vet man att det inte går till ICA-handlarens Ferrari?
Och varför just på Arlas sortiment. Finns ju lokala.
Fast det kanske är i sin linda och det utkristalliserar sig mer framöver hur det kommer fungera.
Precis, ingen pratar om det verkliga problemet. Dagligvaruhandeln kontrolleras av tre distributionsnät. Arla har nästan monopol och bönder får inte sälja sina egna produkter direkt till kund.
Dagligvaruhandeln är ett ologopol
Varför hälla ut mjölken?
http://www.recepten.se/recept/ostkaka.html
Bra idé!
Eller gör ost helt enkelt!
Jag gjorde mozzarella och fetaost med mycket lyckat resultat med recept från cheesemaking.com. Och då vill jag lova att det gick åt mjölk i mängder! Svepa in grytan i en filt går utmärkt för att hålla värmen, behövs inget fancy.
Och om man som extra bonus vill sänka elnätet så föreslår jag att man gör mesost av vasslen. Om tiotusen svenskar sätter igång att ånga bort tiotals liter vassle samtidigt så undrar jag om det inte skulle märkas på elnätet.
Undrar hur dom gör på mesostfabriken? De måste ha en hyfsat kraftig ledning till vattenkraftverket i Norrland. Eller någon slags evig majbrasa som dom eldar på.
Ostkaka blir mycket godare att göra på opastöriserad mjölk (som såklart också är mycket godare än pastöriserad mjölk som dryck). Ofta brukar man utgå från 20l mjölk när man gör ostkaka. Kontakta en mjölkbonde och fråga om du inte kan få köpa 20-25 liter och betala 10kr per liter. Pengarna går direkt till bonden utan mellanhänder.
Om man inte orkar koka mesost på vasslen (vilket annars är ett bra tips) kan man köra det traditionella husmorsknepet och använda vasslen som vätska när man bakar bröd.
Varför producera så helvete mycket mjölk?
Måste vi leva i tävlandet om vem som gör mest?
Istället för volym fixa kvalité!
Det går åt minst 10 liter mjölk till ett kilo ost – om man har en högmjölkande ko….
En "lågpresterande" Fjällko kräver runt 6 kilo mjölk till ett kilo ost….
När skall systemet börja funka? När skall banker och politiker, forskning och alla andra börja tänka?
Jag är för en utökning av livsmedelsproduktionen i Sverige för att öka självförsörjningsgraden. Men varför bibehålla en gigantisk produktion av just mjölk om efterfrågan inte finns?
För att mjölk ger starka ben?
Vilket det ju har visat sig att mjölk inte ger, tvärtom..
(Med så pass nya rön måste Ben Dovers ironi förtydligas)
Det är en myt. Tvärtom så har det väl nykigen kommit forskning som pekar på att mjölk leder till benkörhet.
Det är en myt att det är en myt. Gäller vuxna människor, som naturligtvis inte ska sätta i sig så mycket kalk. Däremot gäller det fortfarande för barn, men avgörande för kalkupptaget är att barnen rör på sig ordentligt, speciellt flickor före puberteten – flickor får inte starkare benstomme därefter och stillasittande kan vara förödande. Sitter man stilla spelar det ingen roll hur mkt mjölk man dricker, men den som rör på sig och ska se till att få starka ben från början behöver sin kalk.
Genom att benmusklerna får extra träning när man bär upp 1kg vikter (mjölkpaket) till lägenheten där man sedan kan hälla ut mjölken i vasken? Jag föreslår ett par extra benböj och några utfall ist.
Cornu har rätt gällande barnm, samt förstås att viktigaste faktorn är att röra på sig ordentligt. Det är dock en myt att det skulle vara en myt att det är en myt, för det är enligt dagens rön fortfarande sant angående vuxna (dvs att mjölk inte stärker benstommen, utan snarare tvärtom).
Måste man dricka mjölken för att få effekt? Det framgick aldrig i reklamen.
Eftersom vi bor i benbrottens Mecka kan det tyckas lite konstigt att vi är bland de största konsumenterna i världen av ko di. Med en mjölkkonsumtion som rimligtvis borde ge oss skelett som Wolverine så borde vi ha relativt mindre benbrott än resten av världen. Något stämmer inte?! Mjölk är utan tvekan en superbra produkt om du vill få i dig mycket Kalcium och är som produkt skräddarsydd av naturen för att snabbt producera ett annat däggdjur. Märk väl att detta däggdjuret sedan helt upphör med mjölkprodukter, som alla andra andra djur, utom en viss apa. Det är något vi borde ta lärdom av!
Myten gällande benskörhet är att det är brist på kalcium som är problemet(tack för vilseledande information mjölkindustrikomplexet!). Sextio år av forskning har visat en direkt- och konsekvent koppling mellan överskott av animaliskt proteinintag och benresorption. Även med mycket högt kalciumintag(ex mjölk), med höga världen av animaliskt protein(ex mjölk) i kosten ökar förekomsten av negativ kalciumbalans, och desto större förlust av kalcium från skelettet. Därav är mjölk som produkt kontraproduktiv om man vill bekämpa benskörhet och förefaller faktiskt bidra till den accelererande utvecklingen av osteoporos. Jag bör tillägga att det inte råder några kontroverser i vetenskapliga kretsar gällande kopplingen mellan proteinintag och kalciumbrist.
Utan D-vitamin (=solljus) kan man inte ta upp kalciumet. Om du tror vi har mycket benskörhet nu, vänta en generation, så ska du få se vad mörkare hy ger för effekter på den fronten.
@Cornu
Stämmer bra, är man mörkhyad bör man vara ute minst 2 timmar för att kompensera, ljushyade klara sig med 10-20 minuter.
Måste man bära hem mjölken? Kam man inte bara betala och be ICA-Stig att vaska den?
Förövrigt verkar tillskott av D-vitamin vara den senaste trenden om man vill bli stark och glad som Gunde Svan.
Hur lång tid man behöver vara i solen för att få D-vitamin beror på flera faktorer. Stora delar av Sverige är så långt norrut att man inte kan få nån D-vitamin alls av solljuset på vinterhalvåret ens mitt på dagen.
Däremot kan man få D-vitamin om man äter …. kött … eller … dricker mjölk!
Vilket ytterligare förklarar varför betesdrift är helt nödvändigt på våra breddgrader, och att man inte kan vara vegan här uppe.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@cornu
Även om veganer sällan har problem med benskörhet så lever de inte längre oss vanliga,dödliga, på grund av bristsjukdomar som kommer av en dåligt anpassad kost. Om vi ser till våra fysik är vi omnivorer(allätare, jägare-samlare) och bör äta därefter. Tanken att våra kroppar är gjorda för att dricka möjlk är lika troligt som att våra förfäder rusade fram till en bisonoxe och mjölka den. Djurhållning kom mycket senare och våra kroppar är dåligt anpassade för den fortfarande.
De flesta veganer är nog relativt unga, än så länge.
När de blir äldre kommer de att bryta ben när de krockar med duschdraperiet.
Att veganer "sällan har problem" beror på att de importerar färskvaror med CO2-utsläppande flyg från hela världen. 100% fossilberoende ideologi och kost som kräver en globaliserad värld. Du kan kanske överleva som vegan vid Medelhavet, men här uppe fungerar det inte utan globala transporter.
Min poäng är att vi fram till modern tid har behövt djurhållning för att kunna leva på dessa breddgrader.
Vad gäller mjölkdiet, så har vi haft det så länge att vi rent av fått genetiska förändringar (laktostolerans och blodgrupper). Selektionstrycket genom årtusendena har varit stenhårt – den som var laktosintolerant dog helt enkelt av svält (då övrig mat spolades med den dåliga magen ut). Så nog är vi anpassade till mjölk på våra breddgrader.
Däremot kan man äta mindre kött. Vi behöver inte äta så mkt kött som vi gör, t ex skulle det hela kunna rättas till med importstopp för kött, då skulle volymerna bli bättre.
Varför mjölk på våra breddgrader, varför inte bara slaktdjur? Svaret är att mjölk ger färsk mat dagligen, speciellt vintertid, där kossan är en grovfoderomvandlare, som förvandlar lagringsbart torkat gräs (hö) och torkat löv till människomat. Det gör att man kan hålla betydligt färre djur än om man ständigt behövde slakta för färskt kött.
Att stoppa importen av kött är nog inte riktigt realistiskt, det skulle hota nedläggningen av det svenska jordbruket,
Årtusenden – där mjölkdrickande från andra djurarters di daterar 6000 år tillbaka i tiden? Du är medveten om att det bara är 300 generationer? Självklart är det ett måste som allätare att snabbt kunna ställa om kosten vid behov och att ändra lite i generna för att klara att dricka mjölk längre upp i åldrarna än 5 år är nog inte något stort steg. Men vi får leva med konsekvenserna av ett för snabbt kostbyte en lång tid framöver. Jägar och samlarkosten å andra sidan är en produkt av 5 miljoner år av evolution och är mycket mer lämpad för våra kroppar.
Ett annat alternativ är att posta 50:- till valfri mjölkboende i frivillig mjölkskatt
Det är ett bra initiativ, eftersom köp av extra liter mjölk inte går till bonden utan hamnar hos grossister och handlare. DVS ökar deras vinst.
Marknaden är dummare än en dåre den förstör sig självt.
Staten måste köpa upp mjölk och ge det som nödhjälp till svältande, efterfrågan ska hållas uppe under Rysslandskrisen.
Torrmjölk kan lagras för att klara en kris, nu är det lämpligt att fylla på beredskapsföråden.
Flata fega politiker vågar inte göra något för dom tror att marknaden löser alt.
Varje land måste ha en egen matproduktion av beredskapsskäl och som garantier för naturkatastrofer.
Vi måste betala vad det kostar att producera mat i vårt egna land.
Kommunistländer som Kina klarar av att hålla ett lager av mat för att klara av kriser men inte vi.
Sälj direkt till kunden. Se hur man gjorde i början av 1900-talet.
http://dellenportalen.se/historia/mjolkbryggans-historia-i-bjuraker/
man kan även se hur de individuella initiativen blev satta på undantag för en centraliserad apparat av SAPs modell.
http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=9&sqi=2&ved=0CFAQFjAI&url=http%3A%2F%2Fjournals.lub.lu.se%2Findex.php%2Fscandia%2Farticle%2Fdownload%2F1105%2F890&ei=l3bGVLbHFKnMygO__YCIDQ&usg=AFQjCNHktXk4cYOgueNGtkl5CJIVLF3Xpg&sig2=SqV4y0kA3Ofh2UGnCQyDcA&bvm=bv.84349003,d.bGQ
Ge bort mjölken Till en fattigpensionär, barnfamilj eller kanske en tiggare istället.
Varför inte? Köp ett paket mjölkprodukt och ge till närmaste tiggare.
Perfekt. Slå två flugor i en smäll. Stöd bönderna, bidra till att täcka upp för välfärdssamhällets brister.
Men tiggare vill inte ha mat utan pengar.
Tyvärr är nog de flesta av de rumänska tiggarna laktosintoleranta…
Bra förslag men flata politiker vågar inte göra något.
Kostnaden är inte stor, kursade bönder är en större kostnad för samhället.
Fattigpensionärer och ensamstående mammor finns det gott om. Tror inte vi har tillräckligt med tiggare för att få någon omsättning på den här mjölkhandeln ändå 😛
Har inte druckit mjölk de senaste 10 åren eftersom den är hogeniserad och pasteuriserad, d.v.s. inte naturlig. Staten borde stödja bönderna för att ställa om sin produktion till annan efterfrågad livsmedelsproduktion. Som sagt Sverige behöver öka sin själförsörjningsgrad av beredskapsskäl men då kommer EU att anklaga oss för att sätta den fria marknaden ur spel. EU federalister är idioter…
Har vi en fri marknad idag? Med momssatser hit och dit, export- och importstöd av olika slag. Skatter som tassar runt 75%. Över 30% arbetsgivaravgift, över 30 % löneskatt och vanligen 25 % i moms, utom för vissa grupper som särbehandlas.
Skatt på diesel som närmar sig 70%. Och alla avgifter som kommuner och andra tillsynsmyndigheter tar ut.
Se till att skaffa opastöriserad mjölk istället då!
Men jag blir nyfiken, äter du inte ost heller? Ostar är oftast också pastöriserade och homogeniserade. Precis som färdigpressad juice (förutom brämhults), konservburksmat, läsk, öl, inlagda grönsaker. Nästan all mat vi äter idag är helt "död", utan några bakterier alls, varken de farliga eller de nyttiga.
Bönderna kan göra kvarg av den istället. Där har efterfrågan skjutit i höjden. Mjölk är vit läsk.
I Thailand subventionerades risbönder, något som nu den f.d. premiärministern åtalas för (korruption).
Hela idén med sanktioner är ju att skada motparten men det går åt båda hållen. Det mest rättvisa är att kostnaden delas av alla i samhället för att förhindra att livskraftiga verksamheter slås ut i onödan. Om det kopplas till sanktionerna är det OK tycker jag.
Vad är det för fel i att kunderna betalar direkt utan politiska mellanhänder till bönder och direkta samarbetssammanslutningar av bönder, som i början av 1900-talet?
Mellanhänder ger per definition alltid en merkostnad och gynnar varken bönder eller kunder. Allt snack om kvalitet kan vi lämna åt sitt öde då vi sett köttmarknaden, hästkött och industriell djurhantering. Om kunderna ser var produkterna kommer ifrån med egna ögon, så gallras skiten bort automatiskt.
Sanktionen var inte genomtänkt, dom måste hålla efterfrågan och produktionen uppe annars skadar man sin egna ekonomi.
Går bönderna i konkurs och djuren slaktas så kan inte exporten öka när sanktionerna tas bort då står vi där som fåntrattar.
Vi skulle kanske matbomba Ukraina med mjölkpaket.
Nilsson. Det är ju inte böndernas fel att ryssarna, förhoppningsvis tillfälligtvis, inte köper mjölk. Men om man tror det är en mer permanent förändring så kan jag hålla med i princip.
Självklart går det inte att ha någon mjölk och köttproduktion i Sverige om vi ska konkurrera med en Europeisk marknad som har helt andra krav och regler (i den mån de ens följs). Inte ens kommunerna är intresserade av lokalt producerad mat.
Allt vackert tal om djuromsorg, miljö och öppna landskap låter väl fint, men folk (och kommuner och landsting) röstar med plånboken i slutändan. Vid framtida livsmedelsbrist ägs förmodligen den största delen av svensk jordbruksmark av Kina eller något annat land som ser till sig självt i första hand.
Centern är ännu mer skyldiga till situationen än övriga partier, då de utger sig för att företräda jordbruket.
/Arbetar inom branschen.
Det är ju klart att det inte går att konkurrera när alla priser sätts politiskt med skatt på diesel, arbete, transporter, tillsyn, tillstånd, och mellanhänderna ger sig själva vinster medan bönderna drar in på allt. Nu är det inte ens ekonomiskt möjligt att vara kvar i tex LRF. Detta kan ju kanske vara bra eftersom det är oklart i vilken mån LRF verkligen företräder sina medlemmar eller sina egna intressen i form av lön och annat. Att ta bort stödet till organisationer som ibland motverkar sina medlemmar är ett sätt att rösta, kanske enda sättet.
Precis.
Man ska inte av gammal vana bekosta (med pengar eller röster) organisationer som säger en sak men i verkligen verkar för något helt annat. Lätt att fortsätta av slentrian. Det är något svenska kyrkan lever gott av. 🙂
Mat ska inte konkurrensutsättas på fel sätt, import av mat som produceras på ett dåligt sätt ska inte tillåtas, konkurrens finns redan mellan svenska bönder.
Jag vill se öppna landskap, hela Sverige ska leva.
Mobiler bilar med mera kan produceras i andra länder men mat är olämpligt.
Det har gått inflation i att ha en fri marknad.
Jag trodde det var olagligt att hälla ut mjölk (i naturen alltså), men det kanske finns någon övre gräns för hur många liter man får vaska på gräsmattan…
http://www.ystadsallehanda.se/vollsjo/mjolk-i-avlopp-kan-vara-miljobrott/
Mjölk ska inte hällas i vasken. Den fungerar bra som gödning. Behöver inte komposteras. Häll mjölken i närmaste rabatt
Principiellt intressant tanke det här med att betala direkt till bönderna och hoppa över alla de dyra mellanleden. Det kanske kunde tillämpas på andra produkter och inom andra områden också?
# 87% köper all överproduktion, chartrar några fraktflyg och flyger mjölken till olyckliga och hungriga delar av världen. Kom igen nu # 87%. Visa er godhet. Två flugor i en smä
ll.
Ica Väddö ligger inte i Norrtälje… Det ligger i Älmsta.
Jag har fått uppfattningen att en större del av problemet för mjölkbönderna i Sverige är just själva mejerikoncernen Arla. Arlas företagsamhet har alltför mycket inriktat sig på att producera och distribuera internationellt gångbara mjölkprodukter (t.ex. torrmjölk). Genom denna strategi har man konkurrens- och riskutsatt sig hårt för bl.a. politisk turbulens och snedvridna marknader.
Mindre mejeriföreningar (t.ex. Falköpings Mejeri) har istället bl.a. en högre exponering i produkter med kortare hållbarhetstider och ämnade för nationell försäljning. Om jag inte har erhållit felaktiga uppgifter så betalar dessa mindre mejerier redan ca 1 kr mer per kg mjölk än vad Arla gör.
Jag kan inte förstå att inte fler mjölkbönder organiserar sig lokalt eller regionalt och gör något kreativt på närplanet.
Jordbruks aktuellt puffar för CSA jordbruk.
Kolla och skriv om det, Lars W.