“Det kommer aldrig dyka upp billiga hyresrätter i rätt områden för den som vill ha” – Jag
Bonnier/Helsingborgs Dagblad uppmärksammar att marknadshyrorna på nybyggda lägenheter nu nått smärtgränsen. Det går inte längre att hitta hyresgäster när hyran för en trerummare är 12 000:- SEK.
Malmös kommunala bostadsbolag säger nu nej till att bygga mer hyresrätter, då hyrorna helt enkelt inte kan betalas av speciellt många.
“Jag befarar att vi snart står med tomma, nyproducerade lägenheter. Bara ett begränsat antal människor har råd med hyrorna.”
Det är alltså ett gott besked för den högavlönade, och bekräftar tidigare läsarbild att det är mycket enkelt att få tag på ett förstahandskontrakt på en lägenhet idag. Det är bara det att nybyggda lägenheter har marknadspriser.
Problemet är ju att vi inte tillämpar marknadshyror på tidigare hyresbestånd, utan bara på nybyggena. Hyrorna ska generellt upp på fräscha hyresrätter och hyresrätter i bra lägen, och ner ute i ghettona, men den reglerade marknaden på gamla bostäder hindrar detta.
Sedan är förstås höga hyror ett sätt att undvika oönskade hyresgäster. Man ska komma ihåg att folkhemmets miljonprogram byggdes i gamla DDR-Sverige, där alla skulle med. På den tiden var det inte bara ord, utan även handling. Idag säger man detta, men kommuner och kommunala bostadsbolag tillämpar inte alla ska med i praktiken. Man vill bara ha högavlönade skötsamma hyresgäster, och då bygger man bara hyreslägenheter för högavlönade skötsamma hyresgäster. Svårare än så är det inte.
Och ja, det ska vara dyrare att hyra än att äga – hyra är riskfritt, eller åtminstone endast uppsägningstidens hyra som ekonomisk risk, och man slipper ansvar och underhåll. Det är en förmån man ska betala högre för än den som själv ansvarar för ett klubbmedlemskap i en vanskött icke-amorterande bostadsrättsförening som inte sätter av pengar till underhåll.
Så sent som igår konstaterade Riksbyggen att byggbolagen vägrar bygga billigt, eftersom det skulle konkurrera med byggandet av bostadsrätter, vilket gör att hyrorna blir mycket höga så det framstår som en bra affär att skuldsätta sig på 3 – 16 MSEK för att köpa ett klubbmedlemskap istället för att hyra en ny hyresrätt.
49 kommentarer
Jag tror inte Malmö kommun säljer mark billigare till hyresprojekt än bostadsrättsprojekt, eller att de redan fullbelagda byggbolagen minskar sina marginaler i sann ideell anda när en kund vill bygga ett hyreshus?
I så fall drabbas ju även hyressättningen av den ökande skuldsättningen. Vilket i sig är korrekt, då staden skall ta ut vad den kan på markpriset och byggbolagen vad de kan på sina kvadratmeterpriser.
Problemen sitter i Stockholm och heter Magdalena Andersson och Stefan Ingves, med tillhörande falanger. Det här är enkelt att ordna rent tekniskt, men det kostar goodwill.
Då får vi väl se om marknadshyrorna går ner. Bättre mindre hyra än ingen hyra. Alternativt så tillfaller hyresrätterna nyanlända, på statens bekostnad. I det fallet är det väl i praktiken fri hyressättning.
Går såklart att bygga billigare. Men löner och material är hårt uppskruvade i byggbranschen
"Går" förutsätter "vill".
Säg gärna hej till facken.
Tokenkelt att sänka lönerna i byggbranschen. Har ju funnits ett antal företag som försökt och satts i blockad för "lönedumpning".
En rolig sak är dessutom att det idag är brist på kompetenta tjänstemän i Stockholm. Att hitta en erfaren platschef med ca 20 års erfarenhet är allt annat än enkelt.
Säg 10000 för motsvarande BRF i kostnad. 5000 i avgift, 4000 i räntor på lånen (2 MSEK och 3% ränta, ev avdragsgill) . Då är inte uppskjutna kostnader för underhåll med, ca 2500/månad.
. (3MSEk/100m2 skrivs av på 100 år)
Vadå hyresrätt är dyrare?
Ja, precis.
Men de flesta skiter i uppskjutna kostnader för både externt och internt underhåll, och det är den underhållsfria kostnaden som byggbolagen räknar med att bolånetorskarna jämför med.
Skulle skrivit underhållslös, inte underhållsfri.
Oj, blev fel. 2MSEK lån, 3 % ränta blir ju 5000 per månad såklart. Summa sumarum så slutar det på samma kostnad.
Hyresrätterna är alltså BILLIGARE. 🙂
Nä, 2 MSEK kostar 3500/mån till 3% ränta. Dvs 8500 vs 12000 i det här exemplet. Lägg till 2500/mån för inre underhåll (ganska högt räknat) så blir det 11000 vs 12000.
30000 om året ger 300000 på tio år, det får man ganska mycket underhåll/renovering för i en lägenhet.
Återkommer med en liten "case study" för ett par exempel i Lund.
3% * 2MSEK = 60000/år = 5000/månad. Om du amoterar 1500 /månad är du skuldfri efter 111 år. På den tiden har man tagit bort ränteavdraget sedan flera generationer. Och 3% ränta är lågt. Och föreningen måste på sikt täcka avskrivningskostnaderna och inte rulla dessa framför sig.
Så några 8500 kan du glömma.
Jag håller med, det är relativt dyrt (jag är den förste att säga att priset på BR ligger ganska högt), men nu har vi ju ränteavdrag just för tillfället och dessutom räntor under 2%.
Om man utnyttjar dagens låga ränteläge, lånar till 3% på 7 år och under den tiden lägger på 2% (3333/mån) amortering, så är man nere på 1.72MSEK skuld när det är dags att binda om lånen.
Visst, priserna kan gå ner under den tiden så att man går +/- 0 eller till och med förlorar på det om man nu vill flytta. Men man har faktiskt ganska likartade månadsutgifter som när man hyr den nya lägenheten, där man då dessutom har en "sparkomponent" i form av amorteringen.
Inte billigt, men för två personer med jobb fullt överkomliga priser.
Richard Ohlin…. "säg"
Säg att hyresrätten kostar 15 000 och att ränta + amortering + avsättning till underhåll = 10000 kr/mån… Bostadsrätt är mycket billigare ! ! !
Förstår inte vad den jämförelse ska säga, den är dålig. Ska du räkna underhållskostnader så måste du ju ta i beaktning storlek på bostaden, i vilket skick den är i m.m. Lägenheter (som vi verkar diskutera) kostar i dagsläget inte så mycket att renovera. Vi totalrenoverade precis ca 50 kvm för 100k, en renovering som man kanske gör vart 10-20 år. Marknadsmässiga hyror i området hade legat på ca 10-15k/mån, vi pröjsar 6800 (avgift + ränta) kr/mån (exkl. ränteavdrag).
Det blir gravt missvisande att räkna med ökad ränta endast på bostadsrätten då hyran på din hyresrätt går med upp vid höjd ränta. Amorteringen ser jag inte som en kostnad, det blir den väl först när bostadsrätten ev. tappat värde. Tills dess så är det pengar till mig.
Min bostad kan tappa ca 60-120k/år i värde utan att jag hade förlorat några pengar jämför med att äga i andrahand.
Men den största anledningen till varför JAG inte sitter i en hyresrätt är för att 9/10 fall är hyresrätterna i sämre skick, sämre läge och sämre grannar.
Frågan är då om vi inte måste börja upplåta mark för kåkstäder. Nånstans måste ju även lågavlönade och ensamstående bo.
Eeh…"måste börja"?… Var har du varit de senaste två åren?
Men du har rätt i att lagstiftningen borde följa efter, så att generella dispenser från miljöbrottslagen, plan- och bygglagen och lokala ordningsföreskrifter bedöms lika för alla, och inte efter överträdarens etniska ursprung som nu.
Man kan naturligtvis raljera över de turister som på senare år börjat besöka sverige och valt att nyttja allemansrätten. Jag valde dock inte att göra detta.
Jag raljerade över de ansvariga som låter det fortgå, mot bättre vetande. Deras hjärnor har blivit kapade.
Ja, eller tältstäder för de allra fattigaste
Tidigare var hyresrätter kraftigt subventionerade, det är inte förrän de senaste åren som man har börjat ta ut alla kostnader. Det är bara att räkna, byggkostnad 30000kr/m2 rimlig hyra borde då vara 10% av byggkostnaden dvs 3000kr/m2 och det är ingen som vill betala så mycket 5% kanske, men då blir det ingen bra affär.
Om det inte finns någon botten är subventionering av hyresrätter via skattsedeln orealistiskt.
Under miljonprogrammets tid föreställde sig väl ingen något annat än en stagnerande befolkningsutveckling. Miljonprogrammet hade något av en-gång-för-alla över sig. Annars hade det aldrig gått igenom.
Jag vill nog ifrågasätta om hyresrätter verkligen varit "kraftigt subventionerade", för trots avsaknad av "marknadshyror" så har inte minst allmännyttan i stockholm varit en stor kassako för stockholms stad.
Och trots reglerad hyresmarknad så har det funnits privata värdar som varit lönsamma.
Tyvärr vill jag nog alltså påpeka att utan en total avreglering av byggandet, så kan man inte avreglera hyrorna, det kommer ge oligopolet som idag kontrollerar hyresmarknaden total kontroll…
Jag har lämnat hyresmarknade sedan flera år tillbaka, liksom många av mina vänner och bekanta, vissa av dem med det uttalade motivet att den smygavreglering som skett det senaste årtiondet gjort HR alldeles för dyrt i jämförelse med alternativet. Men jag har också vänner och bekanta som bor i HR, och som känner att de är fast där för att deras situation (lågavlönade, ensamstående) gjort det mycket svårt att få de lån som behövs.
Bostadsmarknaden idag är fullständigt dysfunktionell, på alla plan, från hyresrätter, fuskbyggda bostadsrätter, och naturligtvis även nybyggandet.
Detta kommer naturligtvis så småningom att förändras, men hur och när är hart när omöjligt att förutspå. Jag tror dock att en bostadskrasch skulle börja få saker i rullning, billiga BR/villor skulle helt klart sätta press på hyresmarknaden på ett helt annat sätt än idag.
Greenious, i mitten av 80-talet renoverade jag en mindre hyresfastighet, då var byggnadskrditivet på 15% bankräntan på c:a 12% och på det statliga lånet jag fick 2,5%, alltså subventionerade staten vår renovering , efter några år togs det bort.
Ett exempel ur verkligheten där man närmar sig smärtgränsen för HR.
Lund, HR, nybygge, 109 kvadrat, 1:a våningen, "C-läge", hyra 11702 kr/mån: 4:a på Vikingavägen
… notera här att el och varmvatten tillkommer.
Det är 39 sökande till denna lägenhet än så länge. Den kommer alltså att bli uthyrd (mer centrala lägenheter har över 100 sökanden så det är inte riktigt lika hög efterfrågan här, men den finns där).
BR-exemplet:
Lund, BR, begagnad men stambytt 50-talare, 105 kvm, 4:e våningen (högst upp), "B-läge", avgift 4936 kr/mån, el (och varmvatten) ingår: Sofiaparken 4A
Kostnad vid 3% ränta: 1 850 000 * 0,03 * 0,7/12 = 3237 kr/mån. Dvs 3237 + 4936 = 8173 kr/mån. Bostadsrätten är alltså hela 3500 kr billigare, och då ingår el (och varmvatten), säg 4000 kr billigare per månad. Inre underhåll, låt oss dra till med 2500 kr/mån så att man kan byta kök och fräscha upp rum i snabb takt. Fortfarande 1500/mån i billigare boende (man kan binda 7 år till 3%, förmodligen kan räntan pressas ner lite vid förhandling).
Vid 5% ränta blir månadskostnaden ungefär densamma och vid 7% ränta kan det svida lite, så BR är fortfarande en smula dyr, men helt fullt överkomligt för ett par som bor tillsammans.
Här har jag då räknat med noll kontantinsats för att få fram den totala kapitalkostnaden. I verkligheten slänger man ju in minst 15%, och med en amortering under säg 7 år på 2%/år så är man nere på nära 70% belåningsgrad till ungefär samma löpande utgifter som om man skulle hyra den nyare lägenheten.
Nybyggd hyres mot 60 år gammal BRF? Är du säker på att de bytt stammar och inte relinat? En av brferna i parken höjde avgiften ganska mycket pga takrep. Nu är husen i grunden en sund tegell/betongkonstruktion, måhända utan hiss och med äldre planlösning.
Antingen är det avskrivning, eller så är det reparationer. Snart får de byta elen också, vattenledningar mm…
Du har absolut en poäng. Jag vet inte om det var enbart relining eller ett äkta stambyte.
Jag har ännu inte förstått den stora premien som finns för nyare BR/HR, jag förstår att det hänger ihop med byggkostnader men jag ser inte varför skillnaden är så stor. Kanske är jag bara dum men jag kan inte se att en "modernare" lägenhet, räknat i byggår, skulle vara värd flera tusen kronor i månaden extra.
Nu finns det ju relativt nybyggda lgh till salu också, ex den här: Lund, BR, byggår 2007, 106 kvm, 2:a våningen, "C-läge", avgift 7277/mån, 1.9 MSEK: Neversvägen 37. Här har man ju då problemet med att man inte fonderar framtida underhåll (vilket visar sig genom låga avskrivningar), det kommer alltså en smäll där om 10-20 år. Å andra sidan behöver underhåll och renoveringar också ske på den nybyggda hyresrätten i motsvarande grad.
I denna lägenhet ingår inte el men däremot bredband. Totalkostnad cirka 3325 + 7277 = 10602 kr/mån, och med underhåll inräknat (som dock bör vara litet nu i början) så kan den bli lite dyrare än bostadsrätten.
Trots detta, för två personer är det inte alls en omöjlig lägenhet att skaffa sig.
Jag har själv bott i HR under stambyte, det innebar i mitt fall en hyreshöjning på strax under 10%. En gammal BR kan mycket väl vara känsligare, men även vid 20% höjning så handlar det om en fördyrning på 50-talaren på 1000 kr/mån (och då har man ändå antingen gjort ett riktigt stambyte eller relinat i närtid).
Om man sammanfattar för jämförelsens skull:
Ny HR: 11702/mån + varmvatten + el + bredband.
Ny BR, 3% ränta: 10602/mån + el.
Gammal BR, 3% ränta: 8173/mån + bredband.
Av dessa tycker jag "Ny BR, 3% ränta" är det sämsta alternativet på grund av framtida risk om föreningen är för snål, men det känns som en hygglig marginal för "Gammal BR, 3% ränta" även om det tillkommer kostnader för yttre underhåll (inre underhåll blir betydligt lägre än 2500/mån eftersom både kök och badrum är mindre än tio år gamla).
Det vore förstås betydligt intressantare om priserna överlag var 30% lägre, men jag har svårt att se den triggern just nu. Ränteavdragen kommer inte fasas ut över en natt, utan jag gissar på en kompromiss där de fasas ut över 10 år. Notera dessutom att jag räknat ren kapitalkostnad ovan — i verkligheten lägger man in pengar kontant och amorterar, vilket sänker den långsiktiga faktiska kostnaden om man bor kvar i lägenheten.
Jag håller med dig i det stora hela. Idag prissätts mycket ungefär lika också oavsett deras standard, exemplet med Neversvägen är intressant eftersom det är väldigt ocentralt om man säger så. Fast om 20 år är det spårvagn dit (måste utredas först) Och du har nog rätt i att ny BR, 3% ränta, dvs det mesta som byggs nu i Lund är en ekonomisk smäll som bara väntar på att utlösas.
Ja, nybyggda lägenheter i allmänhet känns väldigt tveksamt att köpa, just på grund av den dyra byggkostnaden (som då också syns i hyrorna för nya HR, precis som Cornu skriver).
Begagnade börjar däremot kännas OK — priserna här nere har inte stigit så hemskt mycket sedan 2007 och det förekommer att folk säljer med förlust. Det ska bli mycket intressant att se om priserna kan hållas uppe vid högre amorteringsgrader och nedtrappat ränteavdrag.
Var räntehöjningarna tar vägen är dock en annan femma. Som det ser ut nu får man ju galet bra ränta även vid 10 års bindningstid…
Räkna med 200-300 tkr per lägenhet exkl moms för ett stambyte.
Men i ärlighetens namn, egnahemsägare blundar också mycket för kostnaderna. Problemet idag är att det som säljs, säljs för dyrt. Och det bygger in problem på sikt.
Lite elak nu: Folk köper gärna en dyr bostadsrätt i fint område, så man slipper socialfall och flyktingar som man tror kommer att bo i dessa hyresrätter.
1. Bra att artikeln belyser att problemet i Sverige inte så mycket är att priserna skulle vara höga (för det är de inte) utan att vanligt folk har så dålig betalningsförmåga efter skatt.
2. Är marken dyr så kommer det aldrig att löna sig att bygga billiga lägenheter på den. Då blir det lyx.
3. Att man inte kan hyra ut 3rok i Malmö (var i Malmö är rätt viktigt) kanske inte säger så mycket givet den stadens sunkiga ekonomi.
Budget på dryga 15 miljarder, kommunala utjämningssystemet bidrar med dryga 4 miljarder. det säger sig självt att få personer klarar höga hyror.
"Hyrorna ska generellt upp på fräscha hyresrätter och hyresrätter i bra lägen, och ner ute i ghettona, men den reglerade marknaden på gamla bostäder hindrar detta."
Men tittar vi på Stockholm, och "ghettona" där jag bor så är andrahandsmarknaden nästan dubbelt så dyr som den reglerade. En trea kostar just runt 11-12 000 kr för en trea, jämfört med 6000 kr hos allmännyttan. Hos de privata kan du plussa på några tusenlappar.
Är det inte rimligt att den avreglerade andrahandsmarknaden är en rimlig indikator på vad marknadspriserna på ett förstahandskontrakt landar på? I så fall kommer vi inte se en hyresminskning nånstans, utan en ökning överallt.
Så var ska vi fattiga jävlar bo då? Ska det sluta som i London att servicearbetarna får så lång pendlingstid in till city att det är svårt att hitta arbetskraft i de centrala delarna för enkla lågbetalda arbeten? Nej tack.
Ps. Proffessor Hans Lind argumenterar ofta för marknadshyror, men vad som ofta utelämnas är att för att det ska fungera förespråkar han ett nytt miljonprogram för att öka utbudet, så att det blir låga priser i vissa områden och högre i de centrala.
6000 för en liten trea då.
Har tidigare redovisat mina egna efterforskningar på hyresnivåerna i stockholm. En lägenhet i miljonprogrammets förorter som inte är stambytt kostar i regel 800-1000:-/kvm och år, en stambytt 1200-1300:-/kvm och år. En nybyggd ligger på runt 2000:-/kvm och år.
För 50kvm så innebär det en hyra i nivån 4000:- för en icke stambytt lgh, 6000:- för en stambytt lägenhet och 10000:- för en nyproducerad.
Det varierar lite förstås, i vissa riktigt sunkiga områden kan det vara lägre, i andra lite högre, de senaste åren har man haft varierande hyrespåslag beroende på områdets status.
6000 kr för 70 kvm och stambytt är standard i de 50-tals lägenheter som orterna omkring mig är fyllda av, bor själv i en sådan. Då pratar vi bara allmännyttan och inte de privata.
En kompis bodde tills helt nyligen i Rågsved, 3:a på 76kvm, byggd på 50-talet och stambytt häromåret.
Grundhyran var dryga 7000:-, sen tillkom hyrestillägg för målning/tapetsering/golv, gas (300/mån) och pplats (200:-/mån).
Jag tyckte det var jäkligt billigt för en såpass stor och stambytt lägenhet.
Nåja, min undersäkning var väl kanske inte helt vetenskaplig, då jag inte tog hyresuppgifter från bostadsförmedlingen mer än ett par dar.
@Marcus: nej, rimligtvis går marknadshyrorna ner något om tidigare hyresreglerade lghbestånd får marknadshyror. Läste på en liberal sajt att Milton Friedman gjorde en studie av bostadsmarknaden i San Fransisco före och efter jordbävningen 1906. Lägenheter fanns att hyra omedelbart efter att en stor del av husen rasat. Folk med lägenheten kvar passade på att sälja eller hyra ut rum när priserna gick upp, därmed ökade utbudet, och folk fick någonstans att bo.
Marknadshyror kommer att landa på ungefär där boendekostnaden för en likvärdig BR ligger på. Dvs räntekostnad på månadsavgift.
I centrala Stockholm verkar detta ligga på ca 2200/kvm och år. Medan lägre från centrum faller det ned till 1100/kvm och år.
Den som ska betala har svårt att motivera att betala så mycket mer för en HR än för en BR.
De som kan tänka sig att betala betydligt mer för en HR är dels de som inte kan köpa en BR pga avsaknad av kontantinsats eller inte får låna pga tidigare försyndelser. Och de som bara ska bo tillfälligt. I det fallet blir det för dyrt med mäklararvodet.
Och de är inte så många. Men det är de som tar andrahandsuthyrningen idag. Det är därför de hyrorna kan ligga där de gör.
Släpper man däremot hela beståndet fritt kommer hyrorna att lägga sig strax vid BR boendekostnaden. Varken mer eller mindre.
Var i kontakt med hyresvärd som har nybygge i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm i december i hopp om att de skulle ha något kortare kötid för 1:a-handskontrakt då hyresnivåerna ändå ligger någorlunda högt. Ca 18" exkl varmvatten för en 5:a. Samt att man betalar upplåtelseinsats på ca 400-450" för en sådan lgh. (Vet ej om skulle gå att låna till då det egentligen inte finns ngt att pantsätta?) https://www.skb.org/index.php?page=lagenheterna-muddus2
Oavsett krävdes just då att man stått i kö sen -75 för de större lägenheterna…
Så det var inte helt enkelt att komma över ett 1:a-handskontrakt där heller, trots nybygge i en stadsdel som är långt ifrån färdig avseende service och kollektivtrafik.
Dyrt som bara den, men där snackar vi å andra sidan också ett av Sveriges "bästa" lägen om man nu vill bo centralt.
Jag tycker det är intressant och fascinerande med fokuset på Stockholm innanför tullarna. Östermalm börjar närma sig 80000/kvm vilket vore ganska extremt även internationellt sett.
Ett annat perspektiv: Om vi tar Østerbro i Köpenhamn eller för den delen centrala Köpenhamn kring stationen, så ligger priserna på ägarlägenheter på 25k-45k DKK/kvm = 32-57k SEK/kvm. Då är avgifterna också en smula lägre (då det handlar om ägarlägenheter och inte bostadsrätter). Stockholms innerstad och närförorterna med sina 50k+ känns definitivt tungt, och centrums 70k+ faktiskt vansinnigt.
http://www.mitti.se/nytt-kvarter-blir-dyrast-i-stan/
"Flera lyor kostar över 20 000 i månaden och den som vill ha en etta får punga ut med 9 532 kronor.
Ettan, som är på 37 kvadrat, får en hyra på över 3 000 kronor per kvadratmeter och år – överlägset dyrast av alla nyproducerade hyresrätter i hela Stockholm. Stadens näst dyraste, i Norra Djurgårdsstaden, kostar 600 kronor mindre per kvadratmeter och år."
Vad jag har hört är allt uthyrt och folk i kö till det här.
Fast det är ju mitt på Södermalm så det är väl fullt med Miljöpartister och andra högavlönade som har råd med sånt här.
3000/kvm och år är betydligt mer än BR ettor.
Denna är dock ny och det är väl rimligt att man betalar mer för en sådan.
Men när det är så mycket dyrare med HR än med BR så är det iaf ett fatalt grundskott mot de som talar om bostadsbubbla.
En förutsättning för en bubbla är att man betalar mer i löpande kostnad för en BR (än för en HR) för att kunna sälja den med vinst. Där vinsten är betydligt större än den löpande extrakostnaden.
Men här saknas den högre kostnaden för en BR. BR måste då en bit över 3000/kvm och år innan vi kan tala om bubbla.
Helt fel, fundera lite själv istället för att klipp-klistra vad andra kommit fram till i andra miljöer. Det är inte en generell förutsättning för en bubbla.
Förövrigt är Stockholms eventuella bostadsbubbla _självklart inte_ kopplad till dagens löpande boendekostnader (säg till om jag måste utveckla). Det vill säga i den här omgivning blir det riktigt galet att använda som mått.
"Jag befarar att vi snart står med tomma, nyproducerade lägenheter."
Nja, vad jag känner till så söker Migrationsverkat bostäder "med ljus och lykta".
Så det borde vara tämligen riskfritt för allmännyttan att bygga mer.
Såvida Allmännyttan av någon anledning inte vill ha Migrationsverkets hyresgäster i sina nya fina bostäder.
Det normala i en marknadsekonomi är att det finns en viss (liten) mängd ledig tillgång. Att ALLA lägenheter är uthyrda tyder på att hyrorna är för lågt satta. Det är dock en politik med vissa vinnare: de som hyr bostäder centralt och (för) billigt, de som hyr ut lägenheter i ytterområdena. I ytterområdena får uthyrarna full beläggning och rimliga hyror.
De som får betala för kalaset är alla andra, altså du kära medborgare. En aktivt ineffektiv marknad missgynnar hela samhället. Det går att lösa, även utan att tvinga folk från hus och hem.
@Redaktionen: Vill du peka på en normal marknad, var är den?
Till alla andra. Visst går det att jämföra driftkostnaden av HR mot BR på olika sätt. Men det blir inte en komplett bild utan att räkna med lånen. En HR innebär inte lån. Så då kanske HR och BR jämförelser bör göras över längre perioder, exempelvis över amorteringsperioden?
Bostadsrätt borde förbjudas som företelse och ersättas av ägarlägenheter.
För övrigt anser jag att med dagens kostnad för BR och nyproducerade hyreslägenheter, så ska alla som kan köpa en friköpt radhus-villa istället, i ett prisläge och område, som gör boendet billigare än lägenhet idag och om 5-10-20 år.
Hallå
Ansök om en snabb och bekväm lån för att betala av räkningar och att starta en ny finansiering dina projekt på ett billigast ränta på 3%. Inte att kontakta oss idag via: [email protected] med lånebeloppet behövs som vår lägsta låneerbjudande är 1,000.00 till något val av lånebeloppet. Jag är certifierad, registrerad och legit långivare. Du kan kontakta mig idag om du är intresserad av att få ett lån från oss …
Lån Sökande Detaljer
(1) fullständiga namn:
(2) mängd som behövs som lån:
(3) Lån varaktighet:
(4) Telefonnummer:
(5) Land:
(6) Stat / provins:
OBS: Alla svar ska skickas till: [email protected] för snabb bearbetning.
Tack
Herr Elijah Roland