Branschtidningen Svensk Bokhandeln (SVB) går ständigt väldigt hårt åt det börsnoterade förlaget Massolit Media, och frekvensen av negativa nyheter man trycker ut om bolaget börjar närma sig löjets gräns. Det blir lätt fel när en branschtidning ska försöka leka ekonomijournalistik.
Man kan spekulera kring varifrån aversionen mot Massolit kommer, men som ett led i Massolits övertagande av ICA:s Forma Books har förstås många personligen drabbats i trimningen av organisationen. Bokbranschen är en ganska liten bransch och det trampas lätt på tår, samtidigt som Massolit har ett attraktivt stall med författare i olika genrer.
Mest intressant var det på bokmässan i september, då SVB strax innan publicerat ännu en konkursriskartikel, som bara upprepade gamla uppgifter. Detta ledde till en hel del surr och baktalande av Massolit under mässan.
Själv fick jag på grund av detta hela fyra erbjudanden, med olika varianter om att jag måste lämna Massolit till fördel för något annat förlag. Det anses inte vara speciellt snygg branschetik att aktivt ragga på andra förlags författare, utan det brukar vara författarna som ska ta initiativet att byta förlag. Det tog mig två timmar att ta mig till lunchen i VIP-loungen på grund av att förläggare haffade mig i trängseln och gav mig erbjudanden om förutsättningslösa samtal.
Jag är dock lite insatt i det här med aktier, redovisningar och ekonomi och var ett levande frågetecken inför SVB:s artikel och pråpåerna om att jag måste lämna det sjunkande skeppet.
Till en början, ja, jag var Massolits bäst säljande skönlitterära författare under tredje kvartalet. Inget nedan i detta blogginlägg bygger på några som helst insiderkällor, då ledningen gör som en börsbolagsledning ska, dvs håller käften i dessa frågor. Min relation till Massolit är endast den av den primärproducerande underleverantören av bokmanus och någon ytterligare insyn kring bolagets ekonomi har jag inte.
Den intressanta frågan är om Massolit egentligen går med vinst, vad som är kreativ bokföring och hur det egentligen går.
SVB fokuserar på att Massolit bokföringsmässigt återför sk negativ goodwill, vilket tydligt står i rapporten. Det gör dock inte att resultatet påverkas, eftersom det handlar om att rensa ut goodwill ur balansräkningen och man upplöser goodwill som intäkten “övriga intäkter” via utgiften “övriga externa kostnader”.
SVB missar dock helt att övriga externa kostnader försvinner om man inte upplöser goodwill och har alltså fel i följande citat:
“Plockas posten bort stannar intäkterna på drygt 90 miljoner och vinsten förvandlas till en förlust på nära 13 miljoner kronor.”
SVB är alltså helt ute och cyklar här och det handlar enbart om att bokföringsmässigt lösa upp goodwill, som också bara är bokföring och inte avspeglar faktiska kostnader, utgifter eller kassa. Goodwillen upplöses genom en fiktiv intäkt och en fiktiv kostnad.
Faktum är att Massolit faktiskt går med vinst, även om kassaflödet varierar över tiden på grund av långa faktureringstider i bokbranschen.
Vill man titta på om Massolit faktiskt är lönsamt eller blöder med den av SVB flera gånger påtalade konkursrisken, så är det likvida medel man ska titta på. Faktiska pengar på banken. Inte bokföringsmässig upplösning av goodwill.
Efter andra kvartalet hade Massolit 3.873 MSEK i likvida medel. Efter tredje kvartalet hade man 5.257 MSEK i likvida medel. Ett positivt kassaflöde. Dock tillfördes bolaget 2.045 MSEK i en nyemission (före emissionskostnader), vilket gör att faktiskt operativt kassaflöde under tredje kvartalet var 5.257-3.873-2.045=-0.661 MSEK.
Samtidigt var bokmässan under kvartalet, och Massolits monter och övriga kostnader för mässan, inklusive resor, hotellnätter etc handlade om 100 000-tals kronor, rent av uppåt en miljon kronor, vilket helt eller åtminstone delvis belastat kassan under kvartalet. Det är inte billigt att ha en av de centralaste montrarna på bokmässan. Det är förstås möjligt att kassaflödet för detta kommer under fjärde kvartalet, då jag inte är insatt i när fakturor för Svenska Mässan ska betalas.
Massolit behöver betala 4 MSEK till ICA för köpet av Forma vid årsskiftet. Men till SVB påtalar bolaget att man också sålt jultidningsförlaget Brafö efter rapportperioden. SVB:s artiklar ligger bakom en betalvägg:
“Man ska komma ihåg att vi ligger ute med stora kundfordringar och likviditeten pendlar väldigt mycket. Siffran du har är till och med september och vi fick även in pengar när vi sålde [jultidningsförlaget, reds anm. ]Brafö, för omkring 5 miljoner i oktober. Då är du uppe på över 10 i kassan, säger Per Södergren.”
Kassan är oräknat de långa faktureringstiderna som gäller i branschen alltså över 10 MSEK enligt ekonomichefen Per Södergren. Det föreligger alltså inga problem att betala 4 MSEK till ICA vid årsskiftet. Massolit har kundfordringar på 61.459 MSEK, vilket kan sättas i relation till 87.224 MSEK i omsättning under de tre första kvartalen.
Hösten är bokbranschens bästa period under året och Massolit har bland annat rekryterat en ny skönlitterär utgivningschef från Bonnier-gruppen för att avlasta förlagschefen.
Huruvida Massolit Media är en god aktieinvestering uttalar jag mig inte om. Själv har jag aktier i bolaget. Bolaget kommer ha en årsomsättning på runt 120 MSEK (rensat för upplösning av goodwill) och har ett börsvärde på runt 32 MSEK (enligt Avanza). Det ger ett PS-tal på runt 0.25…
8 kommentarer
Bastardum non carborundum!
Eller kanske bättre, eller riktigare: "veni, vidi, vici"?
Nåja, 2 års latinstudier på highschool har inte lämnat några större spår, tydligen.
Grattis till dem sålda filmrättigheterna förresten.
Innebär det att du nu med automatik överfösas till etablissemanget? . .
.i så fall, .hyvää perkele, sinä olet pupää . . . men det ska man väl inte ta för givet förstås, även om trycket blir mördande att göra anschluss . . .
Massolit Media är skuldsatt upp över skorstenen. 100 miljoner i skulder är ungefär lika mycket som försäljningen. Stiger räntorna går företaget i konkurs. Sjunker marginalen går företaget i konkurs. Ganska enkel ekonomi faktiskt. Nu när Amazon är på¨väg in i Sverige kommer förlagens marginaler sjunka ytterligare och förmodligen dröjer det inte länge innan Amazon startar förlagsverksamhet även här, vilket är bra för författarna men inte för konkurrerande förlag.
Okunnigt.
Börja att läsa på om bokföring.
Kortfristiga skulder, dvs leverantörsfakturor, är 55 MSEK. Kortsiktiga fordringar, dvs kundfakturor, är 61 MSEK.
I övrigt är du helt ute och cyklar om Amazon. Amazon är inte bra vare sig för författarna eller förlagen, men kommer ha extremt svårt att ta marknadsandelar i Sverige, då vi redan har en mkt etablerad onlinehandel med böcker.
Om det är någon som behöver en kurs i bokföring är det du som avslutar ditt inlägg med att hävda låg värdering i förhållande till omsättning utan att med ett ord nämna skulderna.
Alla bolag har skulder och fordringar i förhållande till sin omsättning, just pga att man bokför utgifter och intäkter innan de betalats. För bokbranschen är det extra illa, med leverantörs- och kundkrediter som kan vara upp till sex månader.
Är du amatör?
Frågetecknen kring Massolit rör främst skulderna. Det vet du. Att då helt avstå från att kommentera dessa i ett inlägg du menar inte är en köprekommendation är vilseledande, minst sagt. Förhoppningsvis inte medvetet.
Du visar din djupa okunnighet om både företag, aktier och branschen när du inte förstår vad leverantörsskulder och kundfordringar är och hur stora dessa blir när man har långa fakturatider. Därtill misstänker jag att man löpande bokför royalties som skulder, och dessa betalas ut med olika långa tidsintervall och är att betrakta som en leverantörsskuld. Varje såld bok innebär alltså att bolagets skulder ökar pga att man är skydliga författarna royalties ju mer böcker man säljer.
"Efter andra kvartalet hade Massolit 3.873 MSEK i likvida medel. Efter tredje kvartalet hade man 5.257 MSEK i likvida medel."
Kan väl inte vara problem för förlaget om de har miljarder i likvida medel! För vi är väl i Sverige och skriver med svenska regler?