Sex forskare inom miljöstrategisk analys och urbana och regionala studier går till angrepp mot Miljöpartiets ungdomsförbunds CIS-person Lorenz Tovatt för dennes naiva och dåligt underbyggda trams om cirkulär ekonomi och ekonomisk frikoppling från CO2-utsläpp. Forskarna påtalar att Sverige inte alls är ett gott exempel på sk decoupling och att den mest miljöpåverkande konsumtionen inte går att göra om till tjänster.
Till skillnad mot vad Tovatt i sin ungdomliga aningslöshet lade fram så har svenska globala CO2-utsläpp från konsumtion ökat med 30%, men Tovatt tittar bara på inhemska utsläpp och inte på att vi istället importerar varor från kolkraftsländer som exempelvis Kina.
Men mest slående för punkterandet av hela Tovatts argumentation är följande:
“De konsumtionskategorier som har störst klimatpåverkan i dag är resor, mat och boende (Naturvårdsverkets Rapport 5903, 2008). Ingen av dessa är dock rimliga att tjänstefiera i någon större utsträckning.”
Man kan knappast ersätta ätande av mat eller boende i bostäder med en schysst mobiltelefonapp. Fast så långt tänkte nog inte Tovatt. Jag har provat, och jag blir inte mätt av att suga på hörnet på min iPryl och iPrylen skyddar inte heller mot regn, vind, snö eller går att använda som säng eller ens täcke. Möjligen som snuttefilt.
Notera också att forskarna ovan ger en sk referens, medan de kritiserar Tovatt för att inte lämnat en enda källa för något av sina påståenden, som alltså kan klassificeras som trams och fantasier, eller som det oftast är känt – politik.
I själva verket låter Lorenz Tovatt mer som att han är med i MUF än att han är en miljöpartist i sin tro om sk grön evig tillväxt i en ändlig värld.
16 kommentarer
Finns dock en viss innovativ ådra: Ordet TJÄNSTEFIERA har jag aldrig hört förut. Vad är det?
Ett verbifierat substantiv, verkar det som. Svenskan har massor med kreativa och helt lagliga prefix och suffix/postfix.
Vad sägs om detta: istället för att bo i en två så flyttar jag till en etta och kompenserar mig med fler restaurangbesök. Detta kan spara på jordens ändligas resurser. Mindre hus och fler jobb i restaurang-näringen.
Det räcker i så fall inte med att ta hänsyn till vilka utsläpp som svensk konsumtion förorsakar i utlandet. Svensk export leder till att motsvarande utsläpp uteblir i utlandet, tex export av svensk fosilfri el gör att kol baserad elproduktion i Tyskland undviks eftersom Sverige har ett exportöverskott på el.
Helt rätt!
Bra tänkt där. Undrar om Cornu och Pär Holmgren hänger med i svängarna?
Räknar vid med export och import så är fortfarande Sverige ett föregångsland: http://goo.gl/WNuJub
Så vår konsumtion av varor med mycket höga CO2-utsläpp från utlandet kompenseras av att vår inhemska produktion inte släpper ut lika mycket CO2-utsläpp? Det är ju ett rätt korkat påstående, dels eftersom det isf handlar om ett försök att relativisera utsläppen när de i praktiken faktiskt redan har släppts ut. För det andra så har ju Svensk industri generellt högre förädlingsvärde, ligger alltså högre upp i värdekedjan, där CO2-utsläppen normalt sett är lägre. För det tredje har ju Sverige ex. vattenkraft med låga CO2-utsläpp som utnyttjas till max, är det vettigt att nyttja den till att byta till sig kolkraftsproducerade produkter från när och fjärran?
Förresten var väl CO2-utsläpp bra eftersom de förhindrar nedkylningen? Känns som att argumentationen varierar lite beroende på vad som passar för stunden. 🙂
Påpekandet är inte korkat men kräver kanske att utvecklas mera för att kunna förstås av alla. Sverigevär ett litet land sett till världshandel . Om inte vi producerat de varor vi exporterar hade någon annan gjort det t.o.m med större utsläpp eftersom vår elkraft är i stort sett fosilfri. Vår järn, stål och träbaserade export ligger inte sist i förädlingskedjan men kräver mycket energi , framför allt el. Därför är t.ex. Svensk per capita el.förbrukning jämförelsevis hög.
Nja, när det gäller resor förstår jag inte helt vitsen med centraliseringen av sjukvården som innebär att många patienter måste resa till regionsjukhuset, istället för att läkare och sköterskor vid regionsjukhuset ambulerar.
Det gäller inte bara sjukvården som "effektiviserats" så att den *totala* restiden och den *totala* ressträckan ökat väsentligt. En hel del samhällsfunktioner fungerar på samma sätt.
En "tjänstefiering" för att minska spillet för resor vore en åtminstone mindre fundamentalistisk centralisering, eller att berget kanske ibland kunde ta sig till Muhammed, så att inte Muhammed ständigt behövde befinna sig på resande fot till berget.
För övrigt har mp bidragit till ökat resande genom till exempel pumplagar, krav på bilskrotar och djurskydd etc etc.
Centraliseringen följer Thatchers lag om socialism: Den fungerar utmärkt tills de andras pengar är slut. När pengarna är slut i hålan läget man ner där och centraliserar mera för att pengarna skall räcka till service åt de mest jämlika.
Jämför skolor, dagis, ålderdomshem, vårdcentraler, landsting, 112, polisen, och övrigt ofantligt finansierat, alla centraliseras de. När pengarna är slut i den nyblivna hålan. Näringslivet har förstås redan dött där.
Åk till ett Svenskt spa istället för att flyga till Thailand. Om vi hade ordentliga koldioxidskatter på flyg skulle mycket resande undvikas. Pengarna skulle istället till viss del läggas på semestertjänster i Sverige.
Hörde om ett förslag där vi skulle knuffas i "rätt " riktning.
Beställer du en Thailandsresa så får du i stället ett förslag om en ToR till Säffle och solariebiljetter för en vecka!-Typ
Thailandsresa 10 000:-
ToR Säffle 500:-
Solariebiljett 300 :-
Kanske kan hitta någon trevligare att göra för de 9200 :- som blir över.
En i-pryl i större format kan ju vara lite regnskydd… Den tål det dåligt men du blir inte så våt. Dock är det en pryl som både drar el och kostar ganska rejält i co2 att bygga så den är ju inte något som är tjänstefierat.
En i-app kan inte göra något alls.
Håller helt med forskarna i kritiken av Lovatt, men samtidigt så gör de ett misstag. Mat har tjänstefierats i allra högsta grad, med mer och mer av ätandet "ute" och med kokböcker och med massor av folk som säljer mat i alla de former. Resor är ju i väldigt stor utsträckning en tjänst med. Att tjänster har lågt materiellt innehåll är helt enkelt inte så väl genomtänkt. Gränsen mellan varor och tjänster är heller inte särskilt tydlig.