Nationalekonomiprofessorn Charlotta Mellander har på sin blogg publicerat grafik över hur många genomsnittliga årslöner ett genomsnittligt hus kostar att köpa i landets olika kommuner. Det visar sig att i Solna och Sundbyberg kostar villan mer än i London.
Professor Mellander svarar i ett förtydligande att detta handlar om bruttolöner. Men eftersom skattetryck och inkomstskatter är avsevärt högre i Sverige än i London är situationen i själva verket ännu värre om man hade tittat på de nettolöner man faktiskt ska amortera sin villa med.
Det ser alltså dyrare ut att köpa hus i Europas bakgård Stockholm än i en global världsmetropol och centra som London, speciellt när man tänker på hur lite pengar man får kvar efter skatt i Sverige.
Samtidigt bekräftar grafiken att vi inte har en bostadsbubbla i villor i hela landet, vilket jag också påtalat många gånger – regionala och lokala skillnader finns och bostadsbubblan är avsevärt värre i storstäderna och när det gäller klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar än för villor. I ytmässigt stora delar av landet kostar villan runt två bruttoårslöner, medan den i våra storstäder, trots högre löneläge, kostar upp till 18.94 bruttolöner.
Ni hittar grafiken och blogginlägget här.
Så vad kostar din egen villa mätt i din egen bruttolön. Räkna alltså inte din respektives eller er gemensamma bruttolön, utan bara din egen personliga bruttoårslön1..
Svara ute till höger.
Med all sannolikhet bör utfallet i enkäten vara lägre än för Mellanders grafik, då den genomsnittlige inkomsttagaren inte nödvändigtvis bor i en villa. Högre inkomster ökar sannolikt möjligheten att man bor i villa. Det bör också finnas en fet svans av 20+ där man t ex är fattigpensionär, men amorterat bort skulderna på villan för länge sedan, eller där man sitter skuldfri av andra orsaker och minimerar beskattningsbara inkomster, alternativt gjort en schysst s k bostadskarriär.
1. Svårt att förstå andemeningen med frågan eller känner du att du måste inflika en massa undantag och specialfall? Det finns diagnoser för sådant. Sök hjälp. Kryssa tills vidare i andra alternativet uppifrån.
17 kommentarer
Mitt torp kostade 54.36% av en bruttoårslön.
Tyvärr är standarden äckligt och fallfärdigt, ungefär som en fulrenoverad innerstadslägenhet.
2.01 – 4.00 bruttoårslöner – vet inte om villan är billig eller om man har bra lön. :/
Hur beräknades den genomsnittliga årslönen? Var det för riket som helhet eller per kommun?
Varför räknas inte hushållets sammanlagda inkomst utan det är per individ? Om jag och min fru köpt huset tillsammans så borde väl det vara vår sammanlagda inkomst som är intressant i alla beräkningar? Det är ju trots allt vi tillsammans som är betalningsskyldiga..
Därför att det är en jämförelse. Svårt att förstå, välj alternativ två ovan.
Ja det är svårt att förstå att de har valt en så irrelevant jämförelse. Har Cornu en förklaring eller en kommentar med att det inte finns någon förklaring så kan han gärna säga det, så slipper han vara passiv-aggressiv i svarsalternativen 😉
Den kvot som beskrivs är enkelt att räkna ut automatiskt för stora dataset. Om du ska gå in och räkna på hushållsnivå blir det genast väldigt mycket mer jobb.
Den kvot som beskrivs har dessutom fördelen att den använder sig av bruttolön istället för disponibel inkomst. Bruttolönen är något folk brukar kunna utantill, medan det är lite jobbigare att ta reda på den korrekta disponibla inkomsten.
Det är alltid vanskligt att jämföra mellan länder. Vi i Sverige betalar ju t ex väldigt lite för barnomsorg jämfört med de flesta andra länder. Å andra sidan har vi högt skattetryck. Och så vidare och så vidare.
Det finns inte särskilt många villor i Solna. De som finns heter saker som "Villa Ädelsten" och liknande, är på 300-400 kvm och saknar gatuadress.
Ett par av minislotten i Solna från 1800-talet kan nog till och med vara uppåt 700 kvm eller så.
Bra tänkt – den här metoden är den enda som fungerar att jämföra med. Kostnader för boende, bil, sommarhu (?), skola, vård. äldreomsorg jämför med den lön man får i olika länder ! Mer såna jämförelser. Tex vad kostar det att ta ditt barn till sjukvården i Sverige jmf med USA 😉
Räknar du med de ca 10% i skatt du betalar till landstinget i den kostnaden?
Eller tror du att du får gratis sjukvård för barn?
Ett prisfall på två -tre årsllöner är överlevbart. Ett rejält prisfall i Tokholm eller Muteborg, eller Slumö/Flund/Tjomma/Fjärrtred är det inte.
Solna och Sundbyberg är extremt små (till ytan) och har väldigt få villor. Så att det kostar mer där än i "London" (definition oklar) låter inte alls konstigt. Medel-solnabon bor inte i villa.
LMFAO Det är ett stort underhållningsvärde att läsa svarsalternativen, speciellt muppalternativet 😂
För 17 år sedan kostade min villa mindre än min bruttoårslön av idag. Kul jämförelse?
Den är f.ö. både renoverad och betald… Stockholmsområdet.
Det är svårt att beräkna skattetryck. Min son jobbade för knappt 10 år sedan i London. Inkomstskatt och sociala avgifter som man betalar 50% av var något högre än i Sverige. Storbritanien har en hög fastighetsskatt i stället för kommunal inkomstskatt. Detta innebar att cirka 7000kr kostade ett 9 kvm stort inackorderingsrum med delat kök badrum osv. En stor del gick åt att betala uthyrarens fastighetsskatt. Änkan i Alec Guiness klassiska Ladykillers är nog en mycket vanlig person. Vår goda journalist har givit sig in på en svår jämförelse men har lyckats trigga den grupp av alarmistiska personer, som reagerar först men tyvärr inte ens tycks tänka sedan.
Att följa _utvecklingen_ av kvoten medelpris/medelinkomst är förstås intressant. Det är det däremot inte med ett enskilt nedslag i tiden, och i synnerhet inte som jämförelse mellan kommuner. Solna och Sundbyberg är tydliga outliers med extremt få villor i förhållande till antalet lägenheter, varför storleken på kvoten i dessa kommuner är ovidkommande.
Bor själv i Sundbyberg. Villorna finns uteslutande i lilla området Duvbo. Annars består kommunen mest av lägenheter varav 59 % är hyresrätter, många hos kommunala bolaget Förvaltaren. Kommunen består ju även av "ghettona" Hallonbergen och Rissne som drar ned inkomstnivåerna. Medianinkomsten i kommunen är ju ca 22 000 kr/månaden, men tror knappt någon har det i Duvbo förutom enstaka pensionär utan skulder.