Enligt Bloomberg hotar Standard & Poor att nedgradera sin riskvärdering av den svenska banksektorn på grund av bostadsbubblan. S&P anser att de svenska bostadspriserna är övervärderade med 25%.
Än så länge handlar det förstås inte om någon dramatisk nedgradering. På en riskskala om 1 – 10 har det svenska banksystemet idag en 2:a, men S&P överväger nu att nedgradera till initialt en 3:a.
Vidare anser S&P:s svenska analytiker att en krasch i bostadspriserna kommer slå hårdast mot svenska små- och mellanstoraföretag och inte mot själva banksystemet.
“Household sector losses wouldn’t explode if there isn’t a very extreme shock, but consumption is likely to decline and that would hit small and medium-sized companies that don’t have that much of an endurance capability,” he said. “If you look at Denmark, that is exactly what happened. Household mortgage losses were very small but SMEs were very badly hurt.”
Som nämnt tidigare uppmärksammas den svenska bostadsbubblan och hushållens skuldbubbla allt mer internationellt, och det kommer påverka de svenska bankernas möjligheter att låna upp för finansiering av sagda bubblor. Kort sagt kommer räntorna att påverkas, förr eller senare.
8 kommentarer
Som tur är kan vi beordra AP-fonderna att (ytterligare) öka sina innehav av svenska bostadsobligationer.
För övrigt; det är väl en gammal sanning att det dyra vid en bubbelkrasch är just de negativa transienta effekterna på sysselsättningen (intäkter) samt välfärdssystemet (kostnader), och den kniptången kan slå sönder landets ekonomi. Något för LO-ekonomen att uppdatera sin förvirrade balansräkning med.
Ju längre bort desto tydligare ser man!
Vargflocken iakttar och närmar sig det ovetande bytet.
De verkar som att många svenskar tror att det är Riksbanken som styr bolåneräntorna.
Om riskerna på bostadsmarknaden bedöms som stigande så kommer långivarna (utländska oftsast) att kräva högre ränta som kompensation.
SME lyfts ju ofta fram som de som ska skapa jobben, om de får problem så kanske de måste göra sig av med folk som kanske får problem med räntebetalningarna, och vips så har vi en negativ spiral.
Småföretag kan inte existera utan 'stora' företag.
Man kan inte leva på service, nån måste ta upp malmen, odla köttet o mjölka morötterna.
Småföretagen i Pajala existerar tack vare gruvorna, det är dom som drar in pengar att betala det småföretagen utför, ex.v. laga cyklar åt dom som cyklar till gruvan, momssänkt fika åt dom som är lediga från gruvan just då eller lagar gruvmaskinerna.
Försvinner gruvan försvinner den som cyklar till gruvan eller är ledig från arbete i gruvan, blir bara 'skjortstrykningen' kvar, vilket ju kan hållas igång ett tag med en 'lånebubbla'..
I vissa lägen beskrivs 'omkringservisen' som en faktor 10, ungefär som i kriget, 10 bär fram ammunition ö ärtsoppa till den som utför kriget.
i lånebubblan så är det ju typ 20 – 30ggr som 'småskutt' kan öka omsättningen, BNP:n, beroende på ränta.
MEN bara tills räntan har ökat till att den sugit upp, skattesänkningen i den nya disponibla inkomsten, sen är det tillbaka till . . . ja 'igår'.
Märkligt hur bostadspriserna varit övervärderade just 20-20% i så många år. I så fall borde de väl vara övervärderade med >50% vid det här laget.
Historiskt jämfört med KPI/löner etc. så har du ganska rätt. Men hur långt ned de går ned som längst har så mycket med praktiska saker att göra. Får vi exempelvis kontantpriser på BR i Stockholm under en kortare period när banksystemet mår som mest dåligt? I så fall räcker ju inte 50% långt, men det är ju heller inte en situation som gäller speciellt lång tid tidsmässigt så räknas det egentligen?.