Svenska försvaret vill skaffa en sk offensiv cyberkrigförmåga, dvs förband och förmågor för att genomföra IT-angrepp mot främmande makt (IDG/Computer Sweden, Public Service/SR). Vad alla verkar missa är att Ryssland förklarat att cyberangrepp mot landet ska betraktas som angrepp med massförstörelsevapen och ska mötas med sådana. USA har uttryckt samma tankegångar, då ett riktigt IT-angrepp kan orsaka lika stora skador som ett begränsat anfall med massförstörelsevapen, om än på ett annat sätt.
I min uppföljare till Midvintermörker, Midsommargryning, har Sverige skaffat sig just sådan offensiv förmåga, som dessutom kombineras med sk psyops, psykologisk krigföring. Cyberangreppen, förutom att slå mot motståndarens infrastruktur, som elförsörjning, utgör en bas för att ta kontroll över nyhetsrapportering, mediabilden och motståndarens möjlighet att verka.
Men nu vill alltså svenska försvaret skaffa sagda offensiva förmåga. Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har redan denna förmåga via teoretisk och praktisk forskning och det handlar bara om att föra över FOI:s forskning till förband och förmågor. I Midsommargryning är dock förbandet och förmågan topphemlig och sorterar under MUST:s operativa del KSI. Å andra sidan har Sverige redan idag topphemliga enheter, och då talar jag inte om SOG, vars existens åtminstone är offentlig.
Frågan man ska ställa sig är dock om vi verkligen vill skaffa offensiv förmåga, som av en motståndare kan klassas som anfall med massförstörelsevapen. Då pratar jag inte om att ta ner affischer som någon myndighet hängt upp på Internet, sk hemsidor, utan om riktiga IT-angrepp. IT-angrepp som slår mot militär och civil försvarsförmåga, eller samhällets grundläggande funktioner.
Ska vi skaffa offensiv cyberkrigskapacitet, så behöver vi iaf ställa i ordning våra skyddsrum igen och börja informera allmänheten om åtgärder vid kärnvapenanfall. Folkbildningen behöver alltså återupptas, då vi framöver kan bli ett kärnvapenmål om vi avser att faktiskt använda förmågan i en krigsliknande situation.
Offensiv förmåga inom IT-krigföring kan vara relativt billig att bygga upp, även om man knappast kan locka till sig personal och kompetens med Försvarsmaktens löneläge. Den stora kostnaden ligger i att vi idag bara har ett enda CBRN-kompani, knappast fullt bemannat än, med förmåga att röja upp efter insatser av massförstörelsevapen, CBRN. Då även civilförsvaret är nedlagt är Sverige helt enkelt inte rustat för att anfallas av massförstörelsevapen längre, ens i begränsad skala.
Här flyger jag Hercules i den mycket
realistiska simulatorn. Säkerhetsbältena behövdes. Mer om det i ett senare inlägg. |
Avslutningsvis en anekdot om verkligheten och dikten. Ibland ligger vi författare före verkligheten. Det klassiska exemplet är Michael Crichtons debutbok The Andromeda Strain, som i princip uppfann de sk biohazard suits eller hazmats som numera faktiskt inte bara finns utan också används. Crichton hade också med distansövervakning, röstigenkänning, fingeravtrycksidentifiering, datorvisualisering och -diagnostisering. Boken skrevs 1969. Träffade och pratade en del med SF-författaren Dan Abnett på SF-bokhandeln i Göteborgs öppningsfest i våras. Han berättade om en gång han hade varit på en brittisk militärbas och signerat och en officer sade att de hade börjat öva och tillämpa en av de manövrar han haft med i en stridsscen i en bok. Abnett blev initialt väldigt orolig, då manövern i fiktionen användes som desperat sista åtgärd i en desperat situation, men tydligen fungerade den i verkligheten och användes numera av britterna i Afghanistan och fanns formaliserad och dokumenterad i taktiska manualer för strid på grupp- och plutonsnivå. Minns inte om man kallade det hela för the Abnett. Som en officer påpekade under mitt studiebesök på Såtenäs i måndags, så kanske det ibland krävs någon oförstörd utomstående för att tänka i nya banor. I övrigt kan Dan Abnetts bok Embedded rekommenderas (Bokus 89:-, SF-Bokhandeln 99:-, Adlibris 105:-).
Nu är ju knappast, eller förhoppningsvis inte, Midsommargryning Försvarsmaktens inspiration för att skaffa offensiv IT-förmåga.
Förmågan i boken är fiktiv, och bör inte tas som något kvitto på vad man faktiskt kan åstakomma, men kan vara ett varnande exempel för vilka risker man tar när man börjar ägna sig åt massförstörelsevapen.
Avslutningsvis lite reklam för lördagens Soldier Day mellan 11:00 och 15:00 hos butiken Terräng på Kungsholmen i Stockholm. Där kan ni förutom mig, träffa andra genreförfattare, specifikt Johanne Hildebrandt, David Bergman och Tomas Rathsack och köpa signerade böcker, om inte annat inför jul eller fars dag. Antagligen har jag med mig några kapitel ur min kommande bok, för den som vill tjuvkika.
12 kommentarer
Är det här inte en perfekt uppgift för civilförsvaret?
Eller en gerillarörelse?
För en överbelastningsattack skulle vi väl kunna ordna gemensamt-om det bara organiserades.
Det finns inget civilförsvar i Sverige. Att dessutom tilldela civilförsvaret, om det funnits, stridsuppgifter känns mindre lämpligt.
Man bör kanske rita in ett skyddsrum under det nya huset…
Kan du inte skriva ett inlägg om var det är sannolikt att en kränkt utländsk makt skulle placera en kärnvapenladdning om det blev aktuellt. Antar att det är militära mål i första hand, men var bör man inte bo om man vill vara säker…
Kan inte vara helt lätt för främmande makt att attackera militära mål, några sådana finns ju knappt.
Kaknästornet, Hörbysändaren, Svinesundsbron och Ringhals? Sånt dög ju för Nato i Kosovo, så varför inte här?
Facebooks serverhall utanför Luleå får väl anses vara ett legitimt militärt mål då, med tanke på alla uppror som sker på Facebook. Och bara där.
Nu gäller det att ta på foliehatten och tänka till ordentlig. FB-serverhallen i Luleå är så klart en NSA-enhet, ett infowarhead som kan användas för en DoS-attack mot andra stater. Självklart organiseras inte uppror heller spontant utan av , Detta bör ses mer som en tjänst/produkt som kan tillhandahållas usurpatorer på friendslistan. Allt det här maskeras förståss så att det ser ut som att till exempel en 14-årig tysk hacker kan vara skyldig. Men det kan nog vara lämpligt för Svenska regeringen att i förväg tänka ut ursäkter så att man inte framstår som allt för aktivt medverkande och åtminstonde förbereda förstörelse av fiberanslutningarna till hallen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Får vi också tillfälle att tjuvkika på några kapitel! Snälla….
Nå, jag är rätt rutten på it men:
Man bör hålla i minnet gränsen mellan offensiv och defensiv förmåga inte direkt är knivskarpa.
Samt att mutually assured destruction sågs som en fredsgaranti av ryssen under kalla kriget. Så skulle problemet vara med vår förmåga? Den är bara en fredsgaranti.
Likt en zombie uppstiger det nätverksbaserade försvaret från de döda…
MÖP-day