Hos Arenagruppen/Dagens Arena kan vi läsa om att en våg av återkommunalisering sveper över Europa i länder som bl a Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Polen och Finland. Kommunerna tar åter kontrollen över infrastruktur och levererar billigare och bättre samhällsservice.
Även om staten fortfarande tjatar om nyliberalisering av utförsäljning av den infrastruktur och de välfärdstjänster som samhället byggt upp, så använder fler och fler kommuner sin varierande grad av självstyre till att gå åt andra hållet.
I Paris sparade man 350 MSEK redan första året, när man tog tillbaka kontrollen över vattenförsörjningen, samtidigt som man kunde sänka brukaravgifterna med 8%.
80 av 140 brittiska kommuner har tagit tillbaka olika samhällstjänster i egen regi.
I Tyskland har över 100 kontrakt i energisektorn tagits tillbaka av kommunerna och de flesta kommuner överväger att köpa tillbaka kraftverk mm.
20% av finska kommuner har återtagit drift från olika entreprenörer.
Detta talas det förstås tyst om i nyliberaliseringens EU. För staterna, oavsett vänster- eller högerregim, vill se fortsatta avregleringar. Dit räknas också svensk högerstyrd press som lär tiga. Men fler och fler kommuner upptäcker verkligheten och att man får bättre och billigare service när man inte lägger ut den på privata företag.
När verkligheten inte stämmer med den nyliberala kartan så gäller faktiskt verkligheten. Frågan är när pendeln vänder i Sverige? Det är inte bara krisande länder som Frankrike och Storbritannien som gör detta, utan även välmående ekonomier som Finland och Tyskland. Samtidigt kan man tycka att det går att komma undan med nyliberalisering så länge man har det bra, men när ekonomin väl går i stå, likt i Storbritannien eller Frankrike, så inser man snabbt att det finns pengar att spara in och kvalitet att höja om man inte pumpar in vinster i privata bolag.
Men efter gårdagens partiledardebatt mellan 7 nya sorters moderatern (bloggrannen Birger Schlaug) så lär det väl dröja innan de ideologiska skygglapparna tas bort. Endast Jonas Sjöstedt och (v) verkade avvika från nymoderat politik. Men som Schlaug påtalar, så fort någon annan (v)änsterpartist öppnar munnen så blir det fel.
Dagens Arenas artikel kom perfekt inför min pratstund på TEDxHornstull nu på förmiddagen, där även producenten av filmen Civilsationens kris, Grön ungdoms kvinnliga språkrör, Per Ribbing från Sveriges Vindkraftskooperativ (SVEF) och Anna Nygård från planka.nu och medförfattare till den fantastiska skriften Trafikmaktordningen är talare.
Dagens Arenas artikel bygger på en rapport från EPSU, som finns att läsa som PDF online.
36 kommentarer
Till och med militanta nyliberalister anser att försäljningen av stockholms energi till finska entreprenören fortum var en katastrof
Ja, en total katastrof. Och då ser jag ändå mig själv som liberal.
Problemet är väl att offentliga monopol tenderar att vara ineffektiva och tröga, men privata monopol är ännu sämre.
Utmaningen gäller att korrekt identifiera naturliga monopol och förstå hur man kan bygga rätt incitamentstrukturer kring deras förvaltning.
När det gäller Stockholm energi så gjorde man i princip alla fel.
Idag läste jag följande på Di.se – Lönesumman ökade under andra kvartalet med 4,1 procent i Stockholms län och 4,7 procent i Stockholms stad jämfört med kvartalet före. Det är ju bra mycket högre än inflationen.
I övrigt stod det "Stockholms län växte med 9.583 personer under kvartalet, varav 3.811 i Stockholms stad.". Men det är klart – så länge familjer "inte bor under broar" så råder ingen som helst bostadsbrist.
Vad jag också anser är av intresse i diskussionen om svenskarnas sk skuldberg (även kallat Lånetillväxt) är att se hur många hyresrätter som blivit ombildade och försöka se hur stor del av detta som kan förklaras med stigande lån/skuld. Vad som slog mig var att jag känner 2 personer som fram till nyss hade 0 kr i skuld. Då deras lägenhet ombildades från HR till BR så har dom nu lån på ca 1 miljon var. Då har ju takten ökat och kommer förmodligen fortsätta öka framöver då dessa två personer inte direkt är ensamma om att få deras lägenheter ombildade. Deras nettoförmögenhet har därmed ökat med ca 1 500 000 kr då mv är ca 2,5. Jag tror att det är på tiden att nyansera din nattsvarta bild av svenskarnas förmåga att sköta sin ekonomi. Man behöver inte leka död idag bara för att man vet att man dör i framtiden.
Säg till när du hittar siffrorna som visar att stockholmarna även ökat sin produktivitet, i den verkliga konkurensutsatta världen, inte ROT RUT eller några andra brancher som kan misstänkas leva på krediter som rinner ner från naiva bostadsköpare.
hur går det med stockholms exportindustri den som drar in friska pengar till regionen, hur mycket har den ökat produkiviten i år?
Blir det inte lite av en låtsasdiskussion, mushkin? Visst har andelen BR-ägare i Stockholm ökat (ekonomiekot i morse) men det räcker ju med att dividera totala lånestocken med antal låntagare för att nyansera skuldberget. Mycket enkelt att göra och man har gjort mycket mer än så i t ex Swedbanks boindex som ges ut kvartalsvis.
"Lönesumman ökade under andra kvartalet med 4,1 procent i Stockholms län och 4,7 procent i Stockholms stad jämfört med kvartalet före"
Är det median eller medelvärde…
och här kan man läsa att tillväxten minskar?
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/minskad-tillvaxt-i-stockholms-lan_7565548.svd
Äntligen! Gud vad jag hatar nyliberalismen och dess nyttiga idioter.
Vore ju väldigt intressant att höra din åsikt om varför även S ivrar för privatiseringar som ju borde vara tvärt emot deras ideologi. Ta som exempel hur man trixar med utredningar och juridiska spetsfundigheter för att slippa försöka förbjuda privata vinster i välfärden! För det är ju det man låtsas diskutera, inte kravet att förbjuda privatföretag inom detsamma!
Har skrivits om det här, har tyvärr ingen länk just nu.
De etablerade politikerna är så gott som alla politiskt korrupta och tjänar personligen på privatiseringar och andra händelser där de själva eller deras kompisar i det politisk korrupta etablissemanget blir involverade. När det offentliga tar en så stor del som i Sverige är det ofrånkomligt om inte allt vilar på patriotisk känslomässig grund. Sverige är ju idag motsatsen så det finns endast den egna vinningen som driver de politisk engagerade (ja förutom några naiva stackare förstås). Skall bli intressant att se om SD dras in i grottkvarnen också. Mycket tyder på det och det pågår en intern strid mellan ledningen som har en sionistisk agenda och andra delar av partiet där en mer patriotisk/svensk agenda styr.
Mmmmm, privata vinster i välfärden, hmmmm,
Är förvånad att det ändå är OK att Astrazeneca,Pfizer,Elekta, Liko, Össur m.fl. tjänar pengar inom vården. Varför inte ta och förstatliga eller kommunalisera dessa när man ändå är igång?
Var tog debatten om "närande" och "tärande" vägen? Folk som jobbar i kommunal/statlig regi var inte dom parasiter? Deras löner finansieras via skatter från det privata näringslivet? Om den "närande" delen av ekonomin brottas med låg lönsamhet och skatteinbetalningarna minskar; drabbar det inte den kommunala/statliga sektorn då? Eller har jag fått allt om bakfoten?
Jag känner till en företagare som försökte driva ett sommarkafé i privat regi. Kommunen drog igång en konkurrerande verksamhet med lönebidragsanställda och den private aktören hade ingen möjlighet att matcha deras priser. Är det så offentliga skattemedel ska användas?
Han skulle naturligt ha använt sig av högproduktiva fas treare som man i alliansens sverige får betalt för att erbjuda sysselsättning.
Företagaren hade naturligtvis också kunnat anställa personer med lönebidrag, ingen skillnad där mellan privat och offentlig arbetsgivare.
Nu ser jag mig inte som en nyliberal eller liknande men det finns risker när kommunerna tar hem tjänster de haft på entreprenad och säger sig spara pengar.
Jag har själv personlig erfarenhet av en typisk sådan sak. En kommun beslutade att det var för dyrt med sophämtningen. Priset de fått (som upphandlades runt var 3:e år) av några företag var för hög och de kunde göra det billigare själva sas det. De kunde tom visa siffror några år efter att så var fallet.
Kollade man på siffrorna och förstod uppdraget så såg man dock ganska snabbt att så inte var fallet.
Nu rörde sig detta om en ganska konkurrensutsatt bransch och upphandling skedde var 3:e år. Att sälja ut el eller vatten-försörjning kanske inte funkar lika bra då man lätt skapar nya privata monopol.
Det är ju bara en simpel självorganisering vi ser. Tyvärr är den som vanligt kontrollerad av pengar.
Vore mer relevant att diskutera betydelsen för samhället vid minskad penning-cirkulation. Nyliberaliserings kontext avspeglar ekonomins funktion, men oavsett nutida politisk ståndpunkt avspeglas ekonomins kontroll av samhället.
Att spara pengar oavsett lokalt eller globalt leder till att naturens arbete såväl abiotiskta som biotiskta system sätts under hårdare press. Levande system skulle kanske kalla ett penningsparande för ett tärande förfarande iom den ekonomiska funktionen ser ut så.
Jag måste nog emotsäga din självorganisering. Såna här verksamheter bedrivs ju oftast i företag eller förvaltningar som är bolagslika, med den enda skillnaden att stat eller kommun blir huvudman istället för en vanlig styrelse. Likaså har de oftast en egen budget och samma kunder, vilket innebär att pengacirkulationen blir ungefär densamma, bara det att eventuell vinst hamnar i kommunal ficka istället för privat. I båda fallen stannar de oftast inte där utan kan t ex återinvesteras.
Nyliberalism handlar ju inte ENBART om att tjänster ska drivas av privata företag.
Just vattenförsörjning kan ju drivas av ett kooperativ, samma sak gäller el eller försäkringar. Fackföreningar och andra organisationer kan sköta pensioner, sjukförsäkringar etc. Så var det ju för inte så längesedan.
Ett starkare CIVILSAMHÄLLE utmanar statens monopol – staten kan ju egentligen inte göra någonting – det är u vi människor som gör allt.
Regeringens urvattnade socialliberalsim/socialkonservatism ska knappast blandas ihop med nyliberalism, men jag antar att det blir bättre rubriker, fler besökare till bloggen.
Dessutom tror jag inte att tesen stämmer, stora utförsäljningar sker fortfarande i Sydeuropa.
Tänk jag tycker detta är väldigt vettigt.
http://youtu.be/sgCjwi2gTMs
Har aldrig röstat på denna man. Som vanligt så får man helt enkelt försöka tänka bort fördomarna och försöka lyssna på vad de egentligen säger.
Har du läst (V)s partprogram? Ta och gör det innan du charmas sanlös…
🙂 Nåja, jag skall nog inte gå den vägen nu heller. Tycker bara att det han säger är vettigt i denna föreläsning. Med den nyktra analysen så kan nog de flesta partier i Sveriges riksdag samarbeta med Jonas.
Ja, dessvärre har du väl rätt. Man kan ju hoppas på att de läser sagda program och funderar på vad de måste ge för att samarbeta med honom.
Jag hade själv inte gjort det tills jag för att kunna försvara min ståndpunkt i en diskussion häromkvällen faktiskt satte mig och gjorde det. Man kan ju lugnt säga att jag blev mörkrädd. Dessa människor får aldrig få något inflytande över svensk politik, det vore en katastrof.
För övrigt är min uppfattning att siffror huruvida man "sparar" eller vilka vinster som görs i olika verksamheter inte är särskilt tillförlitliga om de presenteras av stora multinationella koncerner eller kommunala eller statliga verksamheter. Båda ytterligheterna har stora möjligheter att genom schablonkostnader och intern fakturering föra över resultat där det passar den egna politiska agendan.
Exempel: Enligt lag får kommuner inte ta ut mer än självkostnadspris för vattenförsörjningen till sina medborgare. Det intressanta är då vilka kostnader som kan läggas på "vattenförsörjningen". Det är en fråga om simpel kontering helt enkelt.
Vissa kommuner som kraftigt höjt vattentaxan vid årsskiftet, är det någon som tror att kostnaderna från 31 december till 1 januari verkligen dubblats?
Naturligtvis inte. Det beror vad man räknar in som belastar vattentaxan.
En storkoncern som har industrier som knappt går ihop på pappret kan gå alldeles lysande, genom att man använder räntesnurror och flyttar vinsten till s.k. skatteparadis.
Vi övriga som då analogt måste leva i ett skattehelvete, borde vara mer observanta. Allt är inte svart eller vitt.
🙂 Om branschen "konkurrensverket" kunde konkurrensutsättas funnes det hopp om bättring.Ett stort problem är politikerna gillar storföretag bättre än de små, rent generellt. Att de tillåter att t.ex. banker, vårdföretag mm slås samman och bli stora svulster istället för att tjäna människan i lokalsamhället.
Förövrigt bevisar ju "vinsterna i välfärden" att det finns mycket "dödkött" inom verksamhet driven av landstinget. Oberoende om vinsterna är bra eller om de borde "förbjudas".
"Vinster" är som sagt många gånger också fråga om kontering.
Det finns ju några effekter till som bör nämnas.
Om det nu finns lite dökött i en kommunal verksamhet så är det ju ändå nån mer som har arbete. Om ett storföretag skär ner så åker ju de uppsagda ut direkt i Akassan, alltså på våran räkning. Besparingen åker ut till ett skatteparadis.
Är det så att en kommunal/statlig verksamhet skulle tjäna pengar så åker ju de pengarna in i den övriga verksamheten. Dvs vi slipper betala in dessa pengar i skatt. Är det en privat utförare så åker den vinsten ut till skatteparadis + att den vinsten försvinner ur den kommunala /statliga budgeten och den måste kompenseras via skattesedeln eller neddragningar.
Det är skillnad på privat och privat. T.ex. lokalt ägda hälsocentraler som driver verksamhet ute i obygden, med fasta läkare och fungerande vård. Vårdinrättningar som tidigare drivits och lagts ner av landstinget eftersom man omöjligen kunde få verksamheten att fungera. Stafettläkare och ingen som helst kontinuitet.
Här är det definitivt mycket mycket bättre med "privat" verksamhet än landstingsdriven eftersom den senare helt enkelt saknar förmågan.
Dessutom gynnar den "privata" verksamheten bygden mycket bättre än om landstinget drivit vården. Ingen risk att några eventuella vinstpengar hamnar på skatteparadis heller om man oroar sig för den delen.
I detta fall var faktiskt det fria vårdvalet en viktig och bra reform som gynnat lokalsamhället.
Låter ju fint. Kan du ge något konkret exempel där det blivit på detta viset?
http://www.utrikeshalsan.se/
http://www.halsogemenskapen-jorn.nu/
"Dit räknas också svensk högerstyrd press som lär tiga"
Nu har Cornu helt tappat fotfästet, det krävs närmast medlemskap i KMPLr om man ska beskriva svensk press som högerstyrd.
Nej. Det är bara du som läser fel. Titta på ordet högerstyrd. Det är inte samma sak som att journalisterna är höger. Journalisterna är miljöpartister och bor på Södermalm. Det har jag själv skrivit, se
http://cornucopia.cornubot.se/2012/09/miljopartiets-journalistkar.html
Men de stora tidningarna i dagspressen – SvD, DN, GP, DI mfl är höger/liberala tidningar. De skulle inte i första taget uppmärksamma att nyliberaliseringen på många punkter vänt om då det blir bättre och billigare att hämta in verksamheten igen.
Sedan innebär ordet press att SVT och SR inte ingår. De är (eter)media, inte press. Press är tidningar.
Orden "högerstyrd press" innebär inte heller "all press", utan delmängden "högerstyrd press". Vilket är de stora storstadstidningarna. Även Sydsvenskan.
Följer man det svenska nyhetsflödet så är det dock knappast några högerstyrda tolkningar av världen som gäller, utan tvärtom, vilket du är inne på iom journalisters ideologiska hemvist. Ett dagsfärskt exempel är hur lite uppmärksamhet som nyheten att Romney i opinionsmätningar nu leder över Obama fick.
Så om du menar att ledarsidorna är liberala och så förstår jag vad du menar, annars inte.
Bra att du belyser detta ämnet.
Nyliberalismen har väldigt lite med liberalism att göra, om man definierar liberalism som en ideologi där man ökar individens frihet. Nyliberlism är de facto lika mycket liberalism som DDR var demokratiskt.
Nyliberalisterna inskränker medborgarnas frihet i samma utsträckning som marxisterna, skillanden är att man inte använder staten som redskap utan den REGLERADE marknaden som verktyg för förtryck av befolkningen.
De så kallade "avregleringarna" har inte tagit bort några regler. Istället så handlar nyliberalismen om att staten skräddarsyr ett regelverk åt några få "privata" aktörer (politikernas framtida arbetsgivare) som sedan kan driva viss verksamhet med skattepengar och plocka ut vinster.
Man kan säga att nyliberalismen är en metod att föra över skattemedel till vissa priviligerade personer.
Samma funktion har naturligtvis det nyliberala FRB-systemet där man omfördelar pengar via inflation istället för direkt via skatterna.
Låt oss använda tågtrafiken som exempel.
I ett marxistiskt system driver staten tågtrafiken och finansierar den via skatterna. Alla som sköter tågtrafiken är statligt anställda som styrs av politiker. Organisationen kan vara väldigt ineffektiv eftersom marknadsekonomin inte utgör en drivande kraft för förbättring.
I ett nyliberalt system så finansierar staten tågtrafiken via skatten. Politikerna och byråkrater utformar regelverk som styr hur trafiken ska utformas men det är privata entrepenörer som utför arbetet. Systemet är inneffektivt efterom det krävs stora mängder byråkrater för att kontrollera systemet och entrepenörerna kräver marginaler och vinster. Det finns inte heller någon konkurrens i systemet eftersom byråkraterna detaljstyr vad entrepenörerna ska göra.
I ett liberalt system så sänks skatterna och medborgarna får fritt välja hur de ska transportera sig. Tågtrafiken måste då konkurrera med andra trafikslag och då får man en effektivisering av verksamheten tack vare marknadskrafterna.
Det är viktigt att förstå att vissa delar av ekonomin inte kan konkurrensutsättas eftersom det är naturliga monopol. Där kommer den marxistiska modellen vara den effektivaste. Men där det finns utrymme för konkurrens så är den liberala modellen att föredra.
Den nyliberala modellen har inga fördelar alls över de andra.
Ordet på systemet ni rackar ned på är korporatism.Nyliberalism är ett ganska brett begrepp som innefattar allt från monetarism till österrikiska skolan.Med sådana trubbiga begrepp blir förstås all sorts socialism ej heller praktisk då socialism skulle innefatta kommunism,konservatism skulle innefatta nazism och fanatiska kristna och miljöinriktningar skulle innefatta människor som anser att människan är en parasit som ska förgöras så att naturen kan få existera utan oss. Lägger ni ribban på denna nivå blir det ju inte mycket kvar att debattera. Vad sker när dialog ej förs, jo våld blir lösningen.Antingen är ni för våld eller för korkade att inse att ni begränsar debatten.