Den tidigare trenden med fallande villapriser och fortsatt starka priser på klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar fortsätter enligt Valueguards nysläppta statistik (Direkt).
Samtidigt ger Mäklarstatistik (pressmeddelande) andra siffror än Valueguard. Mäklarstatistik pratar om -4% för priset på klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar i hela riket och -1% i storstadsområdena Malmö, Göteborg och Stockholm, undantaget centrala Stockholm där priserna är oförändrade. Villapriserna var dock oförändrade i riket, men -1% i Stockholm och Göteborg.
Kvalitetsjusterade villapriser
i Malmö Källa: Valueguard-KTH |
Istället talar Valueguard om +1.26% för bostadsrätter på en månad och -1.39% för villor. Klubbmedlemskapen är på all time high i Stockholm och -1.20% från toppen i Göteborg. I Malmö är priserna däremot ner 13.74% och föll 0.55% den senaste månaden.
Villapriserna steg på en månad 0.04% i Stockholm, men föll 2.28% i Göteborg och föll 3.22% i Malmö. I samtliga fall är dock villapriserna ner från tidigare toppar – i riket -4.67%, Stockholm -3.70%, Göteborg -3.86%, Malmö -10.87% och mellanstora svenska städer -5.22%. Topppriserna inträffade generellt 2011 och villapriserna har alltså inte återhämtat sig.
Valueguard och Mäklarstatistik går alltså i princip rakt emot varandra.
I övrigt är det bara klubbmedlemskap i Stockholm som är på all time high, alla andra priser är ner från toppen.
Kvalitetsjusterade villapriser
i hela landet. Källa: Valueguard-KTH |
Tjurfällan i Malmös bostadspriser ser ut att vara över med den senaste månadens hårda prisfall.
Det samma gäller villapriserna i hela landet. Den återhämtning som inleddes vid årsskiftet är antagligen över.
När det gäller landsomfattande data eller statistik för bostadspriserna är en skillnad mellan Mäklarstatistiks data och Valueguards statistik att Valueguard för att kunna kvalitetsjustera bara kan titta på större orter med högre omsättningsvolymer, medan Mäklarstatistik använder alla inrapporterade affärer. Detta gäller även storstadsområdena, där Valueguard tittar på Stockholms kommun, Göteborgs kommun och Malmö kommun, dvs inte storstadsregionerna.
Vem som har rätt är en annan sak. Valueguard bygger på Mäklarstatistik och allt detta bygger bara på de affärer som faktiskt kommer till avslut. När säljarna har orealistiska prisförväntningar blir det inga affärer.
Vad som däremot står klart är att villamarknaden och marknaden för bostadsrättsföreningarnas klubbmedlemskap (aka “bostadsrätter”) visar på ökade skillnader i utvecklingen. Det mesta pekar på att Valueguard har rätt – villor faller hårdare i pris än bostadsrätter än så länge. Fallande villapriser är också i linje med SCB:s data från Lantmäteriet, som dock släpar efter. Mäklarstatistik och Valueguard rapporterar data och statistik utifrån när man skriver på pappret, medan SCB när man tillträder villan.
64 kommentarer
Finns inget som tyder på att priserna ska krascha, men de har gått i sidled i ett bra tag nu. Kan inte vara bra för spekulanterna som hoppas göra storvinst på en framtida försäljning.
Frågan är när utbrottet kommer, och åt vilket håll?
Finns väldigt lite som talar för stigande priser, blir det ett utbrott blir det nedåt.
http://cornucopia.cornubot.se/2011/05/engangseffekter-i-bostadsbubblan.html
Vi har t ex redan provat betydligt lägre räntor, även om sänkt ränta kan ge tillfälligt stöd (men räntorna är lägre i t ex Danmark, som ändå har en kraschad bostadsmarknad), så lär de inte skicka upp priserna till några prisrekord.
Tror nog det blir sidled i ett tag till, säljarna vägrar sänka priserna och köparna börjar bli medvetna om att det börjar bli dyrt. Men som du säger oddsen för en uppgång är små, chansen är större för nedgång eller fortsatt sidled.
En nedgång kommer nog inte komma innan något oväntat inträffar som får säljarna att börja sänka priserna. Ökad arbetslöshet är en faktor som inte går att utesluta. Den starka kronan kommer säkert börja kännas av i företagen, och då är det inte uteslutet med varsel.
Problemet med situationen där säljarna vägrar sälja priset är att vissa förr eller senare blir tvugna att sälja. Det kan ligga andra saker bakom än arbetslöshet – om inget annat så dör folk så småningom och det brukar innebära att man säljer bostaden (om det inte är hyresrätt).
Dessutom många som behöver sälja, men försöker hålla ut tills de får ett bra bud har begränsad uthållighet. Man kan inte sitta med två bostäder hur länge som helst med tanke på att det är förknippat med vissa driftkostnader även om man inte använder bostaden.
Vad händer när folk som du säger börjar dö av med miljonskulder kvar på sina oamorterade bostäder?
Hur många minuter tror du att banker och politiker kommer att sitta stilla och gilla läget,
När dom börjar inse den fulla vidden av att en hel generation smarta bortskämda storstadsbor inte amorterat ett dugg på sina bostadslån. Trotts att stockholmarna är dokumenterat smartast , snyggast och arbetar hårdast av alla människor i universum så har dom fortfarande inte kommit på hur dom ska bli odödliga, vilket bankerna kommer att notera när deras konkursade dödsbon en dag ska skiftas och bankerna helt plötsligt börjar sitta som ägare till tusentals klubbmedlemskap som inte går att sälja utan att dom förlorar några miljoner på varje medlemskap.
vad händer då, Kommer man att snabbutreda om en ny lag som gör att man retroaktivt kommer att ärva skulder eller kommer det att bli obligatorisk amortering långt innan dom smarta börjar trilla av pinnen?
xtra-allt: Vad spelar det för roll? Det är väl bara att dödsboet säljer bostaden och betalar skulden, om nu ingen arvinge känner sig sugen på att ta över. Big deal?
Vad skulle problemet vara menar du? Andelen som skulle sitta belånade över 100% när de dör kommer vara försvinnande liten, även vid ganska stora prisfall på kort sikt…
Eller tror du på allvar att priserna kommer sjunka 50% och sedan aldrig någonsin stiga igen…?
Problemet med dödsboet är att man oftast säljer bostaden oavsett vad man får för den – då gäller inte resonemanget längre att man låter bli att sälja för att man inte hittar köpare som betalar det pris man hoppats på. Detta betyder att säljare som vägrar sälja bara kan fungera för att hindra ett prisfall en begränsad tid – förr eller senare kommer det finnas säljare som säljer till priser som köpare är villiga att betala.
Ja, det är nog många som kommer vägra sälja tills de dör…
Att omsättningen skulle ha "kraschat" är för övrigt ännu en myt som sprids friskt i den här bloggen… Men jag får återkomma till det någon dag när jag är lite mindre irriterad.
Det jag menar är att förr eller senare kommer de att sälja även om de ett tag kanske avvaktar för att de egentligen vill ha ett högre pris. Detta i kombination att tiden för att sälja är förhållandevis långa gör att ett prisras inte ser lika spektakulärt ut som en aktiekrasch.
Sen förväntar jag mig inte att priserna kommer sjunka x% och sedan ligga där. Det jag förväntar mig är att de sjunker för att sen återfå en mer normal prisutveckling (eller så småningom en ny bubbla).
Det var inte det du skrev.
För övrigt så är ju försäljningspriserna långa just FÖR ATT folk förr eller senare säljer, antingen för att de får ett bättre pris, eller "ger upp". Det är inte "i kombination med", det är "på grund av"…
Omsättningen är idag på ungefär samma nivå som de senaste åren, det är tiden det tar att sälja som ökat avsevärt. Men jag förstår att denna bloggs läsare tror annorlunda, eftersom det sprids en del desinformation… Ta detta inlägg tillexempel. Där hävdas att omsättningen i våras hade sjunkit med mer än 50% jämfört med 2006. Om man tar och kontrollerar SCBs reviderade siffror så visar det sig att den aktuella perioden (mar-maj) hade 9967 affärer 2012, och inte drygt 4000 som Cornu påstår. Lustigt nog exakt samma siffra som Cornu fått fram för 2006 🙂
I ett ännu tidigare inlägg hävdades en omsättningsnedgång på 41% från nov2010 till nov2011. Som med reviderade siffror visar sig vara 7.5%.
Bilden av att "ingen säljer" är helt enkelt inte sann.
Om du har uppfattat det jag skrev på annat sätt så är det olyckligt – jag kan dock inte se att jag skrev något väsentligt annorlunda.
Nu blandade jag ihop vad du och xtra-allt skrev (framförallt eftersom du inledde ett inlägg med att prata om dödsbon). Men du har rätt, du skrev inte något väsentligt annorlunda, det var det någon annan som gjorde.
Ber om ursäkt för det.
Löntagarna har fått 3-4% påslag på lönen , befolkningen växer som aldrig förr.
Det byggs allt färre hus. Allt detta talar emot en krasch i boprisutvecklingen.
Vad jag har sett under sommaren är ett överutbud av Sommarhus både prismässigt och i antal. Svårsålt minst sagt. Ändå byggs nya hus i området.
Gå in på JM's hemsida och sök bostäder. Det finns massor av osålda bostäder, och en hel del pågående byggen i röret. Dyra är de också, exempel: Lomma, 4 rok. 107 m2, pris 4.3 M kr, månadsavgift 4900:-.
Precis-dessa nybyggen stöder befintliga bostadspriser och pressar dem uppåt!
Svensk ekonomi har visat sig oväntat stark och jobben finns i storstäderna.
Detta tillsamans med dåligt fungerande byggmarknad kraftigt ökade hyror i centrala lägen agerar som krockudde för lägenhetspriserna.
Om priserna kommer gå kraftigt ner eller upp kommer det endast bero på yttre faktorer i form av bankkris i EU etc. Vilket inte är helt otroligt.
Tror själv på stillastående priser ett tag framöver med ökade skillnad på storstad och småstad.
Senaste styrkemåttet i ekonomin var väl till stor del på grund av ökade boendekostnader? Lite riskabelt med tanke på bostadspriserna även om det alltid finns en viss fördröjning i allt sådant här
Priser går ner och har gått ner ett bra tag. Bostäder på inte så attraktiva lägen är mycket svårsålda.
Kraftigt stigande hyror? Vi har hyresreglering i Sverige, hyrorna höjs på sin höjd med 2-3 % (inflationen på ett ungefär) visst finns Stockholmsmodellen (eller vad den nu heter) men något tal om kraftigt ökade hyror är det inte…
Moventia:
Hyresregleringen är i princip satt ur system. Nybyggda hyror ligger på marknadspriser. Går att få lägenhet där efter 0 år i bostadskö. Alllmännyttan som tillåtits förfalla samtidigt som kommunerna använt den till kassako är överprissatt. Fastighetsägarna kan höja minst med inflationen varje år utan att någon förbättring sker. De har en rätt bekväm sits då bostaden inte är som vilken vara och normala marknadsprinciper inte gäller deras område. De kan göra som de vill och folk tvingas tränga ihop sig eller hyra ut rum, så det börjar likna 50-talet. Kolla på Blocket får ni se. Hyresgästföreningen sitter i deras knä och jamsar med så de får sina slantar för förhandling av fastighetsägarna. De vill till varje pris förhindra att deras organisation tvingas läggas ner. Inga hyresgäster tror längre på dem. I andra länder har man "social housing". Så inte i Sverige. Jag vet inte vad folk som inte längre har råd tar vägen egentligen.
Hört talas om bostadsbidrag?
Där det gäller marknadshyror (andrahandsuthyrning, kontrakthandel mm) bör ju följa bostadsmarknaden i övrigt, då blir dessa inte mycket till krockkudde.
Gällande bostadsbidrag så kan inte alla få detta som tur är (det skulle ytterligare ge bränsle åt bostadsbubblan).
Anonym: Tvärtom är det ju så att efterfrågan på att hyra ökar med en fallande köpe-marknad, eftersom folk då inte vågar köpa utan hellre hyr.
Vi såg det vid nedgången runt 2008 när kötiderna ökade kraftigt hos stockholms bostadsförmedling, vilket säkert hjälpte till att dra upp bostadspriserna igen, och det märks även nu. Kötiderna är betydligt längre idag än de var för 1-2 år sedan.
Detta gäller ju då förstås bara i områden där det redan är svårt att få tag på en HR…
Vilka jobb är det som finns i stockholm och som drar in friska exportinkomster till landet, jag kan inte komma på någonting som tilverkas eller utvinns i stockholm som resten av värden importerar, så du får gärna fylla i min kunskapslucka.
Att man lånar som galningar och ROTar och RUTar på kredit vet jag inte om det är speciellt långsiktigt hållbart så visa helst upp en sektor som inte är beroende av att folk får fortsätta skuldsätta sig.
Nej, här i Stockholm är vi alla arbetslösa. Finns ingenting att göra alls.
Du kan med andra ord inte koma på någonting, du heller ddd
Nej, här finns inte ett enda föratag som inte tillhandahåller RUT-tjänster, alternativt säljer Latte.
Åja, både Stiftelsen för Strategiskt Festande, Näringdepartementet, tillväxtfestverket finns i Stockholm.
Alla svenska banker har väl sina hk i Stockholm? Nej, förresten, företag ej beroende av ROT eller fortsatt skuldfestt var det.
Ska vi ändå vara sånna så finns det inte ett enda företag någonstans som inte är beroende av fortsatt skuldfest, eftersom hela vårt ekonomiska system bygger på det…
Ouch, mitt i myller med mina egna argument. Nere för räkning och räknar ut mig själv. 10,9,8,7,6,…
Nyllet
"svensk ekonomi oväntat stark"? funderar på om det hänger ihop med den stadigt ökade kreditgivningen till hushållen?
I övriga Europa sjunker kreditgivningen stadigt och därmed ekonomisk tillväxt.
Hyror stiger med inflationen – löner stiger med inflationen, folk blir knappast utprisade från hyresmarknaden. Nya hyresrätter (som utgör en ytterst liten del av hyresbeståndet) stiger med inflationen de med. De utgår såklart från en högre hyresnivå, men det har antagligen de som flyttat in där förstått…
Jag har inte koll på hur hyressituationen ser ut i stockholm, men jag antog att även hyresnivåerna hade dragits med i höjden. Isf bör hyrorna sjunka också när priset på BR/ÄR sjunker.
Om så inte är fallet så bör ju hyresnivåerna vara en indikation på vad priset på BR/ÄR borde vara – och isf har du rätt att hyresnivåerna kommer sätta en gräns hur mycket priserna bör sjunka.
Tycker det är ett jävla gnäll på räntor och kostnader! Det är bara att betala och se glad ut för det handlar om att ta ansvar för sig själv. Curlingstaten finns inte längre, den dog med Palme!
(ursäkta, är fortfarande nedstämd efter Sudaninlägget)
Att du är nedstämd betyder bara att du är en mentalt frisk människa, Karl.
"Being optimistic's worthless if it means ignoring the suffering of this world. Worse than worthless. It's bloody evil. And being pessimistic, well, that's just the first step on that path, and it's a path that might take you down Hood's road, or it takes you to a place where you can settle into doing what you can, hold fast in your fight against that suffering. And that's an honest place."
– Fiddler
Klubbmedlemskap? Väx upp din bittra människa. PS. Vart är fallet i sthlm du förutspått senaste åren?
Åren? Jag har sagt att det är en bubbla, först förra våren började jag tala om att den spruckit.
Villorna har som du läser ovan fallit i Stockholm. Klubbmedlemskapen i skuldsatta bostadsrättsföreningar har dock återhämtat sig i tjurfällan, men oroa dig inte, det är tillfälligt.
-3.70% på drygt ett år är i linje med min prognos om -30% på 4-8 år. Förenklat är 8*3.7=29.6%. Fast visst, det blir ju inte -30%, så då har jag väl fel.
Nu skämtar du väl ändå? 8*3.7? Så om 27 år börjar vi alltså få betalt för att ta över bostäder. Fan vad najs.
(26% blir det…)
Det är bara ekonomer som får för sig att extrapolera på det sättet…
Prognosen var att priserna skulle falla runt 30% (i reella termer) under en tidsperiod på 4-8år, den säger inte att den skall fortsätta falla därefter. Priserna förväntas sen åter utvecklas på ett normalt sett (stiga i takt med KPI).
Och det är (borde vara) bara folk som inte gått ut gymnasiet som inte förstår vad räknefelet var…
Om priserna sjunker 50% per år, och gör så i två år, hur mycket har priserna då sjunkit? 2*50%…?
För övrigt är jag inte ekonom.
Det är hyfsad bra approximation för små värden att approximera exponentialfunktioner med linje. Vi talar trots allt _runt_ 30%, inte just precis 30%.
Det orimliga är att extrapolera utan anledning – bara för att man har observerat en viss utveckling under en tidsperiod finns det inte per automatik något som säger att utvecklingen skall fortsätta.
Det finns ingen anledning att approximera något som lika enkelt kan räknas ut korrekt. Förutom i de fall när approximationen passar ens syften bättre förståss (29.6% var ju väldigt approximativt…)
Att du inte förstår syftet med mitt extrapolerande (vilket var att påvisa att det är en jävligt dålig sätt att approximera procenträkning) kan jag inte hjälpa.
Ber så mycket om ursäkt, jag tillämpade pga tidsfrist huvudräkning, visserligen exakt men 0.963 upphöjt i 8 orkar jag inte köra i huvudet. Skulle gissa på 26%, men principen kvarstår. Min prognos om 30% blir fel, precis som den blir fel om utfallet blir 34%.
0.5^8 är dock enkelt att kära i huvudet, det blir 1/256, dvs mindre än 0.4%.
Sedan skrev jag ordet "förenklat". Att det var ett svårt ord att förstå är faktiskt inte mitt problem.
Du är förlåten, jag vet mycket väl att du är fullt kapabel att räkna själv. Ett tips när man snabbt behöver räkna ut något och sitter vid en dator är annars att använda google. Bara att "söka" på det man vill räkna ut (exempelvis "0.963^8" :). Mycket praktiskt.
Det är inte "förenklat" 8*3.7. 8*3.7 är fel, inte enkelt. "approximativt" eller "ungefärligt" hade möjligen godkänts.
I övrigt vet jag att jag kommer ha fel i mina prognoser, vilket jag skrivit i blogginlägg, och är tillfreds med det. Andra tror dock att jag tar det personligt om jag inte har rätt och reserverar alla andra utfall än 30% till att de har rätt och jag har fel. Jag kan dock leva med det.
Det har jag aldrig sett någon göra, men att du ens tar dessa "andra" på så stort allvar att du skriver blogginlägg om det tyder ju på en viss avsaknad av ro.
Eftersom alla prognoser gällande detta har varit givna i tiotals procent så får man ju anta att nogrannheten i prognoserna inte är bättre än +/-5%-enheter (troligen sämre än så). Därför är det en fullgod approximation, sen att man enkelt kan räkna nogrannare är en annan sak (om man har för vana att springa efter miniräknaren varje gång man skall räkna ut något).
Vad är det som är så speciellt med sthlm att sthlmarna tror att dom är immuna mot ekonomisk risktagande. Om NY kan så kan väl ni. Är det så svårt en se att kanske finns någon ekonomisk risk med mångmiljonlån oavsett vad man köper. Innan man blir torsk så är man taliban. Bolånetaliban. Den enda religonen, alla andra kan gå och dö.
Det är väl ett större mysterium varför folk betalar 3-4 miljoner för en villa i Piteå, än varför de betalar 5-6 i Stockholm…
Vet du vad DDD Det här kommer du knappt att tro men det är faktiskt sant.
I piteå arbetar en hel del av innevånarna i en stor framgångsrik internationellt konkurrensutsatt exportindustri, du vet en sån där som i verklig global konkurrens tillverkar produkter som efterfrågas och köps av omvärlden och som drar in friska pengar till landet.
i stället för den konstlat skyddadeverkstad hela stockholm blivit
Ja, men i Piteå finns också massor av mark, och (relativt Stockholm) ganska lite folk. Tillgång och efterfrågan, hört talas om det?
Och i Stockholm arbetar ju som sagt alla som polska byggarbetare och baristor…
Jag har för övrigt inte alltid bott i Stockholm, jag tog inte direkt Piteå som exempel ur tomma luften…
Titta DDD. Nu lärde du dig något nytt idag!
Det enda jag lärde mig runt 12:15 var att den högra kaffeautomaten var trasig…
Märkte det. Tex lärde du dig inte att det finns andra faktorer än tillgång efterfrågan på bostadspriser.
Det har du alldeles rätt i. Det lärde jag mig inte idag.