Norska småhuskoncernen Block-Watne Group (OSE:BWG), i vilken svenska Myresjöhus och lågprisbolaget Smålandsvillan ingår, har som bekant en mycket föredömlig Investor relations-sida, inklusive uppdateringar om orderingång varje månad. Bolaget blir därför mycket intressant att titta på som indikator för de hårt prövade småhusbyggarna.
Och det kan se ut som att det värsta ligger bakom dem, åtminstone för stunden.
Orderingång i februari |
Svensk orderingång 2009 – 2012 |
Orderingången för februari är fortfarande ner något mot februari 2011, men medan januari visade på en nedgång mot föregående år på 24.5% så är februaris orderingång nästan oförändrad och endast ner 2.6%
Med tanke på orderingången så sent som i november var ner 44% mot föregående år så kanske man kan utlysa att orderingången har bottnat? Sedan maj förra året har varje månad visat upp en nedgång på mellan 24.5% och 50%, med majoriteten av månaderna på runt -40%, så endast ner 2.6% i februari tolkar jag som positivt och ett tecken på återhämtning. Orderingången är nästan tillbaka på nivåerna före raset med start i maj 2011. 2.6% kan i det närmaste anses som brus.
Norsk och svensk orderingång |
Detta ligger förstås i linje med att bostadspriserna nu ser ut att stiga även i mars månad. Stigande bostadspriser har mycket med finansieringsmöjligheterna att göra och det är samma mekanismer som styr beställningarna av nybyggen.
Veckochart OSE:BWG |
I Norge ligger orderingången för BWG upp 7.8% från februari föregående år och nära rekordnivåer om man bortser från perioden på året.
BWG-aktien ser ut att ha bottnat tillfälligt och är en möjlig väg att investera i en (tillfällig?) återhämtning i bostadsbubblan. Samtidigt bör man förstås bevaka fortsatt utveckling, men med den transparens och regelbundenhet som BWG rapporterar med så är det åtminstone med bättre informationsläge än för många andra aktiebolag.
Det förbättrade läget i februari kan förstås vara tillfälligt, men förra årets ras i orderingången har alltså nästan upphört helt i Sverige och orderingången är upp i Norge. Blir återhämtningen bestående bör aktien i teorin kunna dubblas från dagens kursnivåer. BWG är iaf i det här läget en möjlig investering för den som tror på fortsatt upp, UPP, UPP! i den svenska och norska bostadsbubblan.
Trots ordernedgången gjorde BWG ett resultat på 1:62 NOK per aksje 2011, ner från 1:81 NOK 2010. Aktiekursen var igår 11:85, vilket ger ett p/e på 7.31. Omsättningen steg drygt 8% 2011, även om resultatet föll. Däremot kan förra årets svaga orderingång släpa efter resultatmässigt, beroende på hur man bokför nya ordrar.
Under 2011 har flera konkurrenter på den svenska marknaden gått i konkurs och i princip alla, inklusive Myresjöhus och Smålandsvillan själva, har varslat under året. Men framför allt konkurserna gör rimligtvis att överlevare som BWG kan gå ur sättningen med stärkta marknadsandelar.
Se även tidigare blogginlägg om BWG.
12 kommentarer
Ja 2012 blir ett bra år för BLK som behåller jobbet
Låga räntor och vad som ser ut att bli ett riktigt ordentligt vårrally på bomarknaden. Och dessutom flera politiska överbud på gång.(hyresbostadsutredningen)
/Realisten
"Vårrallyt" hade du i januari-februari, nu ser marknaden lika stendöd ut som den gjorde innan årsskiftet. Det svänger fort.
Nästa vecka får vi se facit på det uttalandet när siffrorna för mars släpps.
Bra analys Cornu // Novee
Tycker fortfarande det verkar tämligen trögt på bostadsmarknaden samt att hempris,bostadsdata och kongo nu pekar nedåt igen.
Kan vara lämpligt att invänta Mäklarstatistik och Valueguard nästa vecka.
Ett annat tecken på Vändning är att massapriserna nu knaprar sig uppåt vecka för vecka.
http://www.foex.fi
Hilsen
hellbound
Jag är inte förvånad att det går bra Smålandsvillan, det stod att det vänt uppåt för de som producerar det billigare varianterna. Funderar själv åt det hållet till och från.
Vore kul om du gjorde kopplingen Nyproduktionskostnader jfrt med Huspriser i begagnatmarknaden.
I ärlighetens namn!
Bolånetorsken köper inte nytt trots höga begagnatpriser-varför?
På 80 talet byggde vi nytt överallt-med subventionerade räntekostnader, vilket ledde till felplacerade nybyggen och bidrog till 90 talets bubbelspricka!/Oppti
Location, location, location.
Idag är många bra tomtplatser redan bebyggda, speciellt stadsnära. Detta ser man på att allt fler nybyggen t ex är på norrsluttningar.
På landet finns alltid bra lägen, men där är också begagnatpriserna lägre.
Du lär dig!
Med en ringformad bebyggelse där innercirkeln prisas högst så får vi höga kvm priser där.
Helt klart en miss att de inte gått in stort och börjat bygga i Sovjetunionen:
http://hbl.fi/nyheter/2012-04-12/sa-lurade-finska-byggbolag-sovjet 😛