Mäklarstatistik rapporterade om fortsatt fallande bostadspriser i sorgebarnet Malmö, med oförändrade priser för bostadsrätter centralt och -2% i Stor-Malmö. Villapriser föll med 1%. Men Valueguards kvalitetsjusterade priser pekar på en uppgång.
Kvalitetsjusterade bostadspriser
för lägenheter i Malmö |
Bostadsrätter steg kvalitetsjusterat för vad som såldes med 1.7% på en månad och är nu bara ner 5.6% på tolv månader och ner 11.2% sedan toppen 2007.
Här går alltså Valueguard emot Mäklarstatistik.
Kvalitetsjusterade villapriser
i Malmö |
Det gäller också för villor, där de kvalitetsjusterat steg med 0.8% och är ner 4.9% på 12 månader.
Både villapriser och bostadsrättspriser är dock fortfarande kvar på nivåer man såg för några år sedan och månadens uppgång kan knappast kallas för ett trendbrott.
Drivande för Malmöområdet är förstås att danska bostadspriser fallit och danskarna flyttar hemåt, liksom att det uppenbarligen inte saknas plats för byggande av mer bostäder. Skall man tro läsarkommentarer så blir det allt mer hyresrätter av tidigare tänkta ägarlägenheter eller bostadsrätter.
När det gäller kvalitetsjusterade priser vs medelpriser så bör det vara medelpriserna jag avser när jag pratar om nedgångar på 30 – 50% de kommande 4 – 8 åren. Detta eftersom priserna skall ner till KPI-utvecklingen, disponibelinkomst eller BNP-utvecklingen. Samtidigt finns det ju kvalitetsjusteringar i uträkningen av både KPI och BNP, men inte i disponibel inkomst, vilket inte gör situationen helt självklar.
Om vi får bostadspriser som ligger stilla i kanske 15 – 20 år så uppfyller vi också den nedgång som behövs förutsatt fortsatt BNP-tillväxt och KPI-inflation. Men det är extremt sällan som bubblor läker ut sig på det viset. Speciellt problem med BNP-tillväxten kommer ge svåra efterverkningar hos de som intecknat framtida livsinkomster för att köpa en bostad på kredit.
22 kommentarer
Det fantastiskt stora utbudet är också ett tecken på vad som väntar. Titta på de områden som tidigare exploderat i pris som fina Vellinge kommun, folk är inte beredda att lägga 4 miljoner för en vanlig 70-talskåk längre när det rimliga värdet vore runt 2-3 miljoner. Det börjar här i Sveriges sydvästra hörn för att sedan sprida sig som möglet på en enstegstätad putsfasad över resten av Sverige. Priserna kommer att sjunka med 50 % antingen i reella eller nominella belopp, Sverige är inte unikt och "denna gång" är inte annorlunda!
"sprida sig som möglet på en enstegstätad putsfasad över resten av Sverige" Twittrar den kommentaren.
Du fattade att priserna var upp va?
Villor 10% ner under 2011 i stor-Malmö är ett bra första steg, hösten år 2012 blir minst lika spännande!
Glöm KPI när det gäller fastighetspriser!
KPI kan hållas låg tack vare en produktivitetsökning som delvis kommer av ett utbyte mellan länder.
Byggnader är svåra att importera.
Titta i stället på en graf över byggkostnaderna eller bygglöner. Om du vill koppla på annat sätt så gör det till reallöneutvecklingen. Hus växer i Sverige!
Sen var det tydligen inte helt dimmigt i Malmö när du var där senast-bron syntes!
/Oppti
Bra Oppti!
Ja så länge man får betala 2,4 miljoner för:
– 107kvm hus
– puts på frigolit
– minimal täppa
– ute i spenaten
– laminatgolv
– våtrumsmatta på ov
– byggt av ikea/skanska
så lär nog inte nybyggnadspriserna sjunka nämnvärt.
Varför man i princip för betala samma pris för t ex 70 tals hus är för mig en gåta.
Även om det byggs få nya kåkar är rimligen förbrukade naturresurser viktigt för vad bostädernas priser hamnar på. Det som inte är så flott får alltid en relation till detta. Disponibla naturresurser är nog viktigare för prisbildningen än disponibla inkomster.
Hypotetiskt skulle man kunna tänka sig att naturresurserna är slut och att alla sitter med fina kåkar, som blir en slags förmögenhet, som skulle kunna bytas mot mat. Ungefär som i spelet Monopol men på riktigt. Disponibel inkomst blir irrelevant eftersom sådana inte finns. I varje fall torde priset mot slutet och resternas intåg i ekonomin öka mer än den disponibla inkomsten. Alla sitter med rester och de kostar en förmögenhet mätt i disponibel inkomst. Så här borde det i varje fall vara så länge det finns ett rättsamhälle och förmögenhet kan definieras ekonomiskt och det inte är djungelns lag.
Innan dess kan det komma en flykt till reala tillgångar med flera hundra procent inflation. KPI är mycket kopplat till löpande livsuppehållande kostnader i det modertna samhället och disponibel inkomst.
Mycket talar alltså för att priserna kommer att fortsätta upp mätt i disponibel inkomst och KPI. Att medelpriserna minskar med 30-50 procent under 4-8 år måste ses som osannolikt.
Du har rätt om ägandet av sin bostad i större del koncentreras till den rikaste procenten i samhället för varje år som går. Det är ingenting som kan finansieras med lån om inte disponibel inkomst hänger på.
I mitt extrapolerade och fysiskt styrda scenario finns inga banker eller möjlighet till lån. Kanske inte ens pengar. Rester och andra reala saker får ett stort värde och detta bestämmer mycket av vilka som får finnas kvar. Ett nytt monopolliknande spel med detaljer borde kanske konstrueras för att tydliggöra.
Många tänker förövrigt inte på att kåkarna främst faktiskt finns på grund av vissa ändliga naturresurser, inte på grund av arbete, sparande och billiga lån.
Virke är så vitt jag vet en förnybar resurs
Med en yxa skärpt med en sandsten och inga mer restprodukter kan man i princip göra ett nytt hus och med bara förnybara material. Men inget vidare hus förstås. De hus som övergår till restsamhället får nog främst tak av betongspannor och plåt, material som håller i minst hundra år. På längre sikt blir det svårt att underhålla taket, det regnar in och huset blir oanvändbart. Med så kallade shingles av asfalt och fibrer, som är vanligt i USA, går det snabbare utför. Ett bevarande av resthusen i restsamhället blir nog ett av många områden som prioriteras. Ett välbyggt resthus på rätt plats får nog ett högt värde, hur det nu kommer att värderas.
Fråga: Har verkligen själva byggkostnaderna ökat så mycket reellt?
Corru
Att priserna Håls uppe beror det på penningmängden eller på låga räntor?
Det som direkt styr den enskildes ekonomi är räntan 0.2% då kan man köpa till vilka priser som helst 14% då kan många inte betala räntan på ett stort lån.
Är bankernas utlåning till bobublan orsaken till priserna eller är det bara följden av en för låg ränta?
Vi kanske skulle haft kvar fastighetsskatten och använt den som prisregulator, liknande räntan som vi använder för att kontrollera inflation.
Just nu kan vi inte öka räntan för då rasar ekonomin.
"Om vi får bostadspriser som ligger stilla i kanske 15 – 20 år så uppfyller vi också den nedgång som behövs förutsatt fortsatt BNP-tillväxt och KPI-inflation. "
Det kanske är bästa lösningen.
Snittpris på hus i Lomma för ett år sedan: drygt 4 miljoner. Snittpris nu: cirka 2,8 miljoner. I Vellinge är snittpriset fortfarande nära fyra miljoner, vilket är klart högst i Skåne.
För tio år sedan kunde man köpa lägenheter i Västra hamnen (Bo01) innan de var byggda och sälja innan de var inflyttningsklara och tjäna hundratusentals kronor på det.
Lustigt att du som gillar olika (eller?) åkte till just Västra hamnen. Visserligen går det stadsbussar dit från Seved, men hade du åkt till Seved så hade du verkligen fått se på polisbilar.
Snittpriset för en villa i Lomma kommun (medelvärde januari-mars 2012) är enligt Mäklarstatistik 3,8 miljoner.
Lomma kommun = utsedd till bästa boendekommun (2 gånger), bästa skolkommun (3 gånger), lägst arbetslöshet i Skåne, minst antal registrerade skuldsatta hos kronofogden i landet, landets bästa läge vid kusten med någon mil till Lund och Malmö. Ah, och Lomma Beach, förstås.
Ser grafen ut som slutfasen av en huvudskuldraformation?
Cornu: Jag tror att du snart får börja att inse att du kan inte sia om bostadspriserna.En normalfuntad person förstår ju att vi har en bostadsbulla, men den går inte att påverka. Det som styr är helt och hållet politiska beslut och varken något av partiblocken vill stöta sig med bolånekollektivet för då förlorar man röster. Följande utveckling med stillastående +/-5 % kommer säkert att hålla i sig kommande åren och även under nästa mandatperiod.
Vad gäller Malmö så behöver man inte vara en rymdforskare för att förstå att priserna har varit "hypade". "Bo i det funkiga Nobeltorget, en två för 2:a på 50 m2, utgångspris 2 000 000"….vem fan betalar de priset ett stenkast från Rosengård? Jag kan dra åtskilliga fler exempel, men ni förstår poängen.
Humor: "Jag tror att du snart får börja att inse att du kan inte sia om bostadspriserna."
Foljt av: "Följande utveckling med stillastående +/-5 % kommer säkert att hålla i sig kommande åren och även under nästa mandatperiod."
Lustig kommentar, vagar jag pasta.
Alltså försäljningen av hus i Malmö verkar vara nästan obefintlig, eller tar det bara jättelång tid för affärerna att komma med på Booli?
Senaste affärerna är gjorda 1 mars och de ligger alla kring 2½ miljon. Förklaring till det?
kommer det inget inlägg om göteborg denna gången, för övrigt så skall Mikael Manniche (fd M2) och David Lundström (lundin) hålla ett fördrag om om hur det ser ut på bomarknaden
http://www.aktiespararna.se/templates/EventPage.aspx?id=72577&epslanguage=sv
Får skriva om Göteborg och Sverige i morgon. Har varit upptagen med föredragande.