Det svenska försvaret har nu slagits ut av datasystemet PRIO baserat på katastrofplattformen SAP, med tillhörande konsultkompetenser.
FMLOG:s vapensköld
med blixtar under hovarna |
Markverkstaden i Skövde är nere på 3% av sin kapacitet (SR) och generellt kommer inte verksamheten i Försvarsmakten vara återställd förrän till årsskiftet 2012 – 2013 om allt går enligt plan (källa: Försvarsmaktens intranet EMil, se kommentar hos Wiseman). Och ingenting har gått enligt plan med PRIO än så länge.
Jaha, tänker ni. Vad är en verkstad, inte är det med en (flera) verkstad man slåss. Nej, men stridsfordon, stridsvagnar, andra terrängfordon, flygplan och helikoptrar slits kraftigt när de är i bruk (övningar, insatser) etc. Ni som kört i skogen eller i jordbruk vet vad det innebär, om ni nu inte gjort militärtjänst.
Antalet fordon i behov av reservdelar som inte kan levereras pga PRIO blir alltså successivt fler. Av erfarenhet från pansartrupperna så kan det handla om enkla saker som drivhjul, bärhjul, band etc. Spelar ingen roll hur fenomenal en stridsvagn är om den inte kan köra någonstans. Eller hur bra ett JAS-plan är när de inte kan lyfta för att det saknas en godtycklig reservdel.
Här-och-nu-försvaret består för varje dag som går allt mer av står-och-väntar-på-reparation-försvaret.
Och mitt i detta skall alltså FMLOG privatiseras.
I övrigt damp senaste numret av fackförbundet Officersförbundets tidning Officerstidningen (finns även som PDF) ner i brevlådan. Man kan bara konstatera att de som jobbar i försvarsmakten måste se det som en plikt och ett kall, för maken till vedervärdig arbetsgivare kan man inte hitta. Lite exempel är på sin plats. De som utbildar sig till specialistofficer får sänkt lön. Alla i försvarsmakten måste söka om sina jobb och kan i samband med att de blir återanställda få sänkt lön i samband med att tidigare meriter blir omvärderade som mindre intressanta. Sedan har ett antal personer inom helikopterbesättningar nu dragit tillbaka sina medgivanden om att göra utlandstjänst, eftersom detta fåtal hela tiden måste vara utomlands. Återstår därmed att se om Försvarsmakten sparkar alla sina piloter utbildade inom hot-and-high som gäller i Afghanistan…
Sverige har nu varit utan försvarsminister i snart tre veckor. Se bloggrannen Johan Westerholm (s).
Kan konstatera att läget alltså är värre än i Midvintermörker, som åtminstone förutsatte att det som fanns var helt och rent samt att FMLOG kunde trolla med knäna.
61 kommentarer
Det är så dumt att man knappt finner ord. Bra att du trycker på Cornu.
Fd Skaraborgsbrigadare
Arvet förpliktar.
Det är faktiskt helt fantastiskt att någon kan sköta försvarspolitiken värre än sossarna. Eloge till alliansen!
Magiskt! "If builders built buildings the way programmers wrote programs, the first woodpecker that came along would destroy civilization."
Att bygga in flaskhalsar och single points of failure på detta sätt i en sådan kritisk verksamhet med höga krav på flexibilitet och resiliens som försvaret är synes mig närmast kriminellt korkat.
Vi får hoppas på att genuspedagogbrigaden står beredd att överrösa den lede fi med floskler för att uppehålla och förvirra honom medan vårt spjutspetsförsvar omgrupperar 😉
Nu ska vi inte dra alla programmerare över en kant 🙂
Nej, bara de som sysslar med SAP.
Som gammal IT-konsult så sågs dessa som en speciell sorts kreatur "på min tid". 1. Usla, eftersom allt de gjorde gick åt h-e. 2. Avundsjuka eftersom dessa har så höga löner.
"närmast kriminellt korkat"
Det här är anledningen till att jag inte engagerar mig i försvarsdebatten (inkl civilförsvar) på allvar.
Människor som tror att logistik och underhåll INTE är kärnverksamhet för en krigsmakt är helt värdelösa som källa till kunskap. En självklarhet är att vid krig, så kommer det bli ett högt underhålls- och reparationsbehov.
Människor kommer också skadas och dödas i stor omfattning.
Att bara dimensionera för verksamhet i fred är _absurt_.
Fast här klarar man alltså inte ens av logistiken i fred. Skall man tro Officersförbundets tidning så kommer inte ens företagshälsovården palla fredsläget, tänk då hur det går i krig…
Och hur PRIO skall fungera i krig är en annan fråga. Lämplig kryssningrobot på lämpliga kontorsbyggnader i Enköping så var den saken klar.
Du är så våldsam. Det räcker antagligen att gå in genom vakten och hitta serverhallen, beväpnad med skruvmejsel.
Roboten kan man spara till Förvarsdepartementet höll jag på att säga, men det skulle ju vara ett bakslag för fienden. Bäst för fienden måste vara att låta departementet hållas, och dela ut hörselproppar när genusvetenskapsföreläsarna attackerar.
Cornucopia:
Om man vill krigsspela olika scenarier mot Sverige, vilka spel / program använder man då?
Spekulativt: kan man inte använda kortdistans mark- eller sjörobotar mot Enköping och Arboga? Gränskontrollen av Sverige är inte alltför hård. Insmuggling sker med lastbil eller båt.
Givetvis så gömmer Fi robotarna i fartygen eller lastbilarna. De kör Red Teaming där de simulerar svensk tull och kustbevakning, för att få fakta om hur stor risken är att svenska myndigheter hittar robotarna.
Att svensk myndighet hittar dessa är en total katastrof, vilket är argument mot mitt scenario. Mot detta står att de flesta tullare inte letar efter mycket tung krigsmateriel. De flesta smugglare är amatörer.
Om vi har några fiskare i läsekretsen så kan ni genomföra fältförsök med robotattrapper. Kolla _lämpligen_ med en jurist innan testet.
Om fallet "KortDistansRobotar mot Militär Infrastruktur" (KDR-MI) är realistiskt, så innebär det att eventuellt luftvärn vid, säg Arboga och Enköping behöver kunna klara mycket fler mål samtidigt. Kryssningsmissiler är mycket dyrare än KDR.
Sökord: MGM-140 ATACMS, Red team, HIMARS.
Tror nog det räcker med en dunk bensin och en tändsticka för att lamslå Sverige. Eventuell spikmatta mot utryckningsfordon, men det är nog överkurs.
Ja, Sveriges försvår går enligt dig och även andra på knäna.
Chefsingenjörens inlägg talar om att amerikanerna behöver spara in på armén – och flera utvecklingsprogram därför strukits.
Ryssland har problem med att betala ut löner och höjda löner i tid till sina militärer – de har infört ett centraliserat (PRIO-liknande?) system för löneutbetalningar som inte mäktar med belastningen.
Det kanske är ett bra recept av avrustning. Alla får använda tyska SAP så har vi inte råd att kriga med varandra. Undantaget beväpnade hedgefonder då såklart.
Jag visste inte arr svenska försvaret fortfarande gjorde övningar med stridsvagnar.
Sägs inträffa på pluton-nivå ibland och någon gång har det hänt att man övat ett helt kompani. Men de vagnarna står väl på kö för reparation nu.
Har för mig att Sverige har tillgång till riktigt fina simulatorer för stridsvagnar i Schweiz.
Jag är ganska ointresserad av krigsmakten, men detta illustrerar ju vårt komplexa samhälles beroende av transporter och reservdelslogistik. Jag minns att jag läste en bok om hur ett vattenkraftverk byggdes på 1910-talet utanför Sundsvall där jag är uppväxt. Man tillverkade ganska mycket själv, på plats. En hel verkstad uppfördes vid byggplatsen för att kunna tillverka allt som behövdes. Idag fungerar ingenting om inte rätt version av rätt del kommer i rätt tid till rätt plats, transporterad över halva jordklotet. Ett annat exempel är mjukvara där ändrings- och versions-hysterin skapar en massa problem… Det går knappt att starta datorn utan att nån jäkla komponent skall uppdateras. I mitt jobb tampas jag med fyra delar som skall samverka: operativsystem, filhanterare, applikation och licenshantering. Det händer i princip aldrig att någon del uppdateras/ändras utan att det uppstår problem någon annanstans…
Nä just det. Och om man är glad en morgon kan man ge sig fan på att det börjar regna, surjämte där (okej, Medelpad).
SAP måste ha världens mest begåvade säljkår. Svårigheterna att få deras system att fungera är ju känt sedan 10-tals år. Alltid kostnadsöverdrag och förseningar. Likväl är fortfarande kunder beredda att hoppa på vagnen.
Åtminstone begåvade med ett fett "representationskonto".
Det påstående jag har hört är att SAP är suveränt för att ge en organisationsledning illusionen av att ha kontroll över varje pinal och arbetare i organisationen.
SAP säljer man i styrelserummet genom att ge sken av uber-kontroll och detaljinformation.
Det går inte att förankra längre ner i en organisation….
Tycker att SAP får för mycket skit egentligen. Det handlar om en ytterst kapabel plattform som fungerar utmärkt. Dock är den väldigt anpassningsbar och kräver av kunden att den vet exakt vad han vill ha. Om du kollar lite på katastrof implementeringar har det alltid handlat om att ingen visste vad de ville ha från början. Svårt att få systemet att fungera när man inte vet vad kunden vill ha.
Sedan är det otroligt att alla köper in sådana system utan några som helst funktions garantier. Vem skulle köpa en fysisk vara utan garantier att den fungerar som den ska? Men med IT grejer verkar det vara norm att man köper grisen i säcken och sedan betalar dyrt då det visar sig vara bara grisskit i säcken.
I detta fall är det väl knappast konstig då det hela styrs av politiker som kan försvaret lika bra som de kan ekonomi, miljö, energi och så vidare, dvs. inte alls.
@AxMi-24:
Har du några länkar om bra SAP-implementeringar så passar de bra in i den här artikeln.
Må så vara men på ett skitstort svenskt telecombolag jag jobbar på så stannar varje fabrik efter minsta change på sap servrarna med många miljoner euro i kostnad. Det är ett stående skämt att allt går åt helvete så fort någon nämner sap servrarna. Säg sap 5 gånger när du tittar in i toaspegeln själv en mörk dag så kommer en tysk och kissar på din laptop.
Tack för ett gott skratt, även om mina medresenärer i tågkupén tittade på mig.
Candyman-vibbar där.
Tetra Pak använder sig av SAP på ett framgångsrikt sätt.
http://www.idg.se/2.1085/1.410381/sa-vaxer-tetra-pak-utan-sap-vark
Var ett tag sedan jag läste in mig på det hela lite närmare så tyvärr inte. Även då var det mest negativa artiklar då det är inget kul att skriva om saker som fungerar.
Tror att det bästa beviset är att folk fortfarande satsar på det. Alla är väl inte helt galna (hoppas jag). Vet att t.ex. Bosch kör SAP och det verkar fungera bra för de (i alla fall kompisar som jobbar där har inte sagt något illa om det när jag frågade).
Hallå Cornu,
Du som är en gammal datatekniker och även har officerutbildning, hur och till vad tycker du att FM skulle ha upprustat sina 1800- talssystem? Som jag ser det finns det två alternativ. Antingen köper man in något större affärssystem, SAP, ORACLE, Dynamics eller liknande eller så utvecklar man systemen/systemet själv. Så vitt jag vet har tidigare försök att utveckla systemen själva inte gått så bra. Jag kan hålla med om att många affärssystems utrullningsprojekt har tagit längre tid och kostat mer än beräknat. Men som vi alla vet har myntet två sidor. Fördelarna med ett affärssystem likt SAP är att det i det långa loppet går att spara in mycket pengar och det är väl det FM vill göra i framtiden? Att gå mot ett kostnadseffektivt insatsförsvar?
/Gulingen
I varje fall måste man ha väldigt klart för sig vad systemet ska göra och hur den ska göra det. Om man faller redan på planeringsstadiet är det absurt att förvänta sig något annat än totalt misslyckande senare.
Eftersom det är fult att ha utbildade personer som styr blir det obildade nötter (läs politiker). Hur kan någon som har ingen aning om verksamheten planera det nya systemet bra nog för att implementationen ska ha någon som helst chans att bli bra?
Det är dags att låta folks som kan sina saker sköta grejer i samhället. Blir både bättre och billigare.
Gulingen, för det första finns det ingen fördel med att lägga allt i ett system. Tvärt om blir allt extra sårbart, vilket är ett tydligt minus när det gäller ett försvar. HR-system för löner, tidrapportering och personal bör istället vara separat från logistiksystemet, vilket det nu inte skall vara.
Dessutom behöver en försvarsmakt (likt bankerna, på vilka det finns lagkrav om detta) ha manuella backuper. Det skall gå att beställa reservdelar via telefon/FTN/post om det så krävs. Med allt i ett robotlager så är inte det möjligt.
Att alla garnisoner och vapenslag skall ha samma HR-system är vettigt, men det finns ingen anledning att bygga samman all verksamhet i PRIO. Man har åtminstone inte gjort det för t ex batstril-systemet, den operativa verksamhetens system är inte del av PRIO. Än.
Och var är usability-utredningarna. Att PRIO är så kasst att plutonchefer kan få ägna halva sin arbetstid åt PRIO istället för att leda och utbilda trupp är en skandal. Tidigare system gav inte de effekterna, utan då kunde man fokusera på verksamheten istället för att sitta vid en dator och administrera.
Har Cornucopia officersexamen? Det var nytt för mig.
Nä, jag slutade som sergeant (gamla vpl med stjärna). Dock ingick jag som enda icke-officer i kompaniledningsgruppen i form av stabschef.
Du är alltså inte officer, utan gjorde vanlig lump som stabsassistent? Stabstroppchef?
Aldrig påstått att jag är officer. Har även gjort SÖB (särskild övning befäl – repövning för befäl). Tidigare hette tjänsten stabstroppchef. Den bytte namn till ställföreträdande plutonchef stab- och trosspluton när man omorganiserade pansarbataljon till den organisation som gällde när jag tjänstgjorde. Men alla kallade det förstås för stabstroppchef.
Iaf en utmärkt tjänst som innebar att man fick inblick och deltagande i allt från bataljonsnivå till kompaniledning ner till pluton och tropp. Gick ständigt runt med en radio på ryggen för att hänga med på allt hela tiden. Valde att inte ha en signalist för då skulle jag inte höra allt, utan bar radion själv (15 kg härke) när man var avsutten. Trots allt ingick i de 30+ uppgifter och bollar man ständigt hade i luften att hela tiden ha ett aktuellt oleat över kompani liksom bataljon för att hela tiden kunna upplysa kompanichefen om lägesbilden.
Kompanichefen kallade mig för Stabshimmler. Rudolf Ludvig Trea hette jag på radio.
Kunde för övrigt knappast skrivit Midvintermörker om jag bara varit plutonchef på pansarskytte (vilket jag var uttagen till, men KC tyckte jag hade högre kapacitet än det och det saknades en stabstroppchef i rekryteringen). Som plutonchef hade jag inte fått insyn i kompaniledningen eller alls lyssnat på batstri etc. Pannbenen är fullt upptagna med att rådda striden.
Vad använde du på den tiden? RA145 eller hade RA180 dykt upp?
Nej, det var den ursprungliga kommentaren där någon sa att du hade officersutbildning. Blev lite fundersam bara. Finns heller ingen anledning att försvara din tjänst, stabstroppschef är nog en intressant befattning.
Brachyura, RA145 gällde 91-92, på SÖB 1995 fick vi vidareutbildning på RA180, DART etc, men som inventariet var då så var det bara tre RA180 på kompaniet då – en för stab/tross, en för stf KC och en för KC. Skulle då bara användas på bataljonsnivå, men senare införas även på kompaninivå. Så länge kunde man ju även prata med 145:orna på vanligt sätt. Pannbenen fick alltså ingen utbildning i RA180 på SÖB:en.
Det innebar också att kabeltattandet skulle vara över då man kunde "prata telefon" med bataljon krypterat , frekvenshoppande (störnings- och pejlingsfritt var det tänkt) via RA180, rent av kopplat till FTN.
Kul redogörelse! Väcker gamla minnen må jag säga. Blandade sådana. Flash from the past.
Det jag fick lära mig var att man observera fi så nära man bara kan, snabbt skickar iväg positioner, observationer m.m och sen ännu snabbare beger sig från observationsplatsen. När "någon" har pejlat in var man befinner sig är man röjd(och död).
Kanske inget som är PRIO i ett modernt försvar?
Vi hade inne telekrigförband på vår slutövning på Revingehed, när vi körde cirklar runt skåningarna från P 7. I en veckas tid opererade vi med ständig störsändning och även ibland inpejling (plus pansarvärnshelikoptrar och attackflyg och skarp manuell LUFOR (detta var innan LULIS), blev mycket att hålla ordning på, men det gick det också).
ja med tanke på att vi kunde hålla ordning på utrustning och logistik för över en kvarts miljon man med papper och penna tidigare
varför skall man då inte kunna göra samma sak för utrustningen för de 20000 Hv och 5000 överstelöjtnanterna med sina attack skrivbord??
Heder och ära att du genomfört vpl som befälselev. Ett straff som begåvade män drabbades av. Dessutom utan någon form av ersättning för inkomstbortfall och ersättning i pensionssparande.
Grundfrågan som ställts, vad skulle vi skaffat istället? Alternativt, vad fan gör vi för att fixa det vi har? Är det viktigaste nu. Att se fel på ett system behöver man inte vara särskilt begåvad för, särskilt inte i efterhand! Heads up och kom med lösningar!
Larsson, Armén
Det behövs inga missiler eller skruvmejslar mot Enköping när virus som Stuxnet gör jobbet både billigare och bättre.
SAP representerar intressen som kräver bakdörrar i deras program.
Apple kör SAP. De har en hyggligt komplex logistisk verksamhet. Vet ej om de kör det fullt ut. H&M ska införa SAP.
Två av mina största portföljbolag ligger i händerna på SAP. Det tål att tänkas på…
Jag betvivlar att försvaret besitter fullgod kompetens inom beställning och projektledning i införande fasen.
Det är nog helt riktigt det. Det finns alltid två sidor i en upphandling.
Då har vi kommit fram till att det inte är relevant att säga att SAP suger på grund av att försvaret väljer det som affärssystem även om det inte uppfyller försvarets kravspecifikation. Det är alltså mot de som bestämmer vi ska rikta vår ilska och inte ett affärssystem. ^.^
/Gulingen
SAP suger, det är välkänt. Sen har ju just PRIO skötts extra dåligt, det har fått NEJ i exakt alla instanser som t.ex. hos MUST men ändå har generaler styrt med hela handen för att få igenom det i alla fall.
Pja, man måste ju även se till hur den kravspecen såg ut. Skit in, skit ut.
Det är precis som 06:24 säger. Försvaret är som sagt inte kände för att lyckas med sina IT satsningar. Det hade alltså troligtvis inte spelat någon roll vilket affärssystem/system Försvaret hade valt. Skit in ger som sagt skit ut. De flesta som riktar sin ilska mot ett affärssystem och överbetalda konsulter vill helst att försvaret ska fortsätta med sina gamla system. Problemet är att de applikationerna körs på gammal hårdvara samt att de flesta som kan supporta systemet/applikationerna snart går i pension. Men som sagt kan jag hålla med om att Försvaret blir mer sårbart med ett helt affärssystem kontra fler mindre specialiserade system.
Skit in = Skit ut
/Gulingen
Låt oss se det från den ljusa sidan, vi är iaf rätt bra på självdestruktivt beteende.
Nu behöver vi bara lyckas vända vår enorma destruktiva energi bort från oss själva och mot fienden! 🙂
Som konsult har jag sett en hel del införanden av SAP i större organisationer, och jag måste säga att SAP:s säljdivition måste vara någonting alldeles extra. Trots att det funnits andra kandidater i förstudierna som slagit SAP i utvärderingen så har SAP på något vänster alltid tagit hem affären. Förbryllande men imponerande.
/Calle
Mutor kallas det.
Befälselev?
Heder och ära?
Lät föra mig till just Revingehed på 50 talet
Nej, 1950 talet ,var snälla nu…
Skäms när jag tänker på att jag bak ryggen hånade överste Bauer när han satt på en häst och talade om frihet
Vad fan visste en dylik om krig etc
Först vid pass 30 år senare fann jag att han hade varit ute frivillig i vinterkriget 1940-41.
Kan vara bra att taga reda på lite innan man låter käften glappa.
Herr Lars kallad Himmler?
Det kan ju förklara din iver att puffa för ett visst flicknamn.
Nassen gav ju sin dotter ett vackert fornnordiskt namn,inte sant?
" amantes amentes "
Inte bara förnödenhetsförsörjningen är drabbade av PRIO/SAP
Arbetgivar ansvaret för soldaterna på plutonerna ligger just nu på plutonchefen (vilket är rimmligt med de nya anställda soldaterna) men det som blir huvudtjänst för plutonchefen just nu är att sitta framför en dator och knappa arbetstider, resor, beställa skosnöre(ralijerar lite men expenser måste beställas via PRIO då de lokala "snabbköpen" på förrådet kommer att läggas ner)m.m. detta är för att plutonerna skall fungera fredsmässigt, programmet är uppbyggt så att det MÅSTE vara plutonchefen som sitter där(detta går att lösa på intern väg då någon anna loggar in i med plutonchefens loggin)
Men att han kan vara ute i skogen och stå i "skiten" och leda sin trupp i övningar och lektioner sker sällan idag, i och med införandet av PRIO.
mvh "statsanställd"
Innan de gamla systemen för reservdelsförsörjningen togs över av PRIO så kunde personalen på det centrala reservdelsförrådet handlägga ca: 1200 ärende/artiklar per dag.. nu är de nere på 70.
Jag har en del insikt i flyget, och det är inte muntra tongångar på det tekniska systemstödet eller flygverkstäderna. För någon vecka sedan var man nästan tvungen att ställa ett flygpass för att det saknades lampor till JAS’en. Man tog lampor från en annan maskin som stod på backen för att kunna lyfta, så det löste sig den gånge.
Men det har sedan länge gått ut över flytidsproduktionen, och man är hopplöst långt efter i målet för antal flygtimmar detta år.
Ryktet går att ”man” överväger att starta upp det gamla systemet för reservdelsförsörjningen igen. Är man så desperat att man ens funderar på att ta det gigantiska arbete som det innebär att återuppliva det så visar det på graden av allvarlighet som PRIO ställt till med.
Men systemet i sig är det inget fel på. Det är personalen som är begränsningen.
En intressant detalj om PRIO. Det klassas som ett ”öppet” system.
Försvarsmakten har en hel del hemlig information i slutna system.
Hur kan man då sälja på en organisation som försvaret ett system där man samlar alla de gamla systemen i det nya? Och var går egentligen gränsen för när information kan klassa som hemlig eller bara skadlig för organisationen och arbetstagaren?
För personalen:
Är det när de i PRIO fyller i bankkontonr. för att få ut deras lön?
Eller då de för in samtliga deras kompetenser, certifikat och utbildningar i systemet för att arbetsgivaren skall kunna ha översikt på sin personals kompetens?
Eller är det när de dessutom knappar in sin utdelningsadress och information om nära anhörig?
För vapen, materiel och förband:
När man för in beteckningar över de fordonsslag försvaret har?
När man för in totala tillgången och aktuell placering av dessa?
När man för in krigsförbandskoder, behov av vapen, materiel och placering av dessa?
Etc. etc. listan kan göras lång.
Jag är ingen expert, men jag har en aning. Det verkar däremot inte som att de som bestämde om införandet av PRIO visste det. Man kan inte föra in all den informationen i systemet, för då blir det hemligt, till och med kvalificerat hemligt (top secret). Och det är inte PRIO klassat för.
Så hur man än vrider och vänder på kuttingen så kommer man inte kunna föra inte föra in försvarets alla system i PRIO, inte på långa vägar.
PRIO är säkert ett bra system, beställa resor fungerar suveränt.
Reservdelar.. det löser sig säkert och kommer nog att fungera på sikt.
Inköp, krångligt men man lär sig.
Så det PRIO kommer att bli i slutändan är kanske världens dyraste system för beställning av resor, reservdelar och hantering av inköp.
/skylark
Har också inblick i systemet, jobbar med det nästan dagligen, dock ej på reservdelssidan, det har inte bara slått mot, som du skriver flygets flygpass, utan det slår mot utbildningen mot nya instruktörer/utbildare som inte får lära sig hur de skall utbilda på den nya utrusning som finns inom försvaret och i insattsområden idag.
ett exempel är GALT RG32 som idag inte finns med i utbildningar till nya instruktörer p.g.a resevdelar och att de är i insatts områden.
så de äldre och utgående tgb20 får ersätta RG32, problemet är att man då ger en fel bild till instruktörer och officerare inom hela förvarsmakten. de kan inte utbilda på rätt sorts matriel…
/"statsanställd"
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om FM baserat sitt beslut på vilken modern systemutvecklare som helst betr PRIO med sin 60-talsbaserde teknologi så skulle PRIO/SAP aldrig införts. PRIO blir inte bättre. Det kommer alltid att utgöra en gigantisk bromskloss och hinder för utvecklingen av FM. PRIO måste läggas ner helt och FM skall sluta med vansinnet att anpassa förband efter 60-tals systemet.
SAP konsulter har oftast ingen solid data/systemvetneskaplig utbildning bakom sig. De lär SAP och inget annat och lever gott på att IBM och SAP fortfarande lyckats lura instutioner att köpa skiten i säcken.