Mäklarstatistik släppte idag sitt data för bostadspriserna i Sverige och med det släppte Valueguard sin kvalitetsjusterade prisstatistik, som tar hänsyn till vad som säljs och inte bara medelpriser.
Lägenhetspriser i Stockholm |
Som väntat fortsatte lägenhetspriserna upp i Stockholm efter förra månadens tekniska köpsignal.
På en månad steg priserna med 1.8% och de är nu upp 1.9% på 12 månader.
Detta i kontrast mot Mäklarstatistik som pratar om oförändrade lägenhetspriser i Stor-Stockholm och 1% upp i centrala Stockholm.
Villapriser i Stockholm |
För villor ser det dystrare ut. Återhämtningen i priserna kom av sig och priserna steg kvalitetsjusterat i princip inte alls. På ett år är nu villorna ner 3.1% i pris i Stockholm. Mäklarstatistik pratar här om 2% ökade medelpriser i Stor-Stockholm, vilket är i tvär kontrast mot Valueguards stillastående priser.
Intressant nog var Fastighetsbyråns VD Lars-Erik Nyqvist ute förra veckan och pratade om att det är på tok för tidigt att tala om ett trendbrott (DI). Det är normalt med vårrallyn, det såg man även våren 2008 efter att priserna började falla 2007.
Man skall inte glömma bort att priserna fortfarande är nära rekordnivåer och att köpa nu är fortfarande att köpa på toppen.
34 kommentarer
Fan!
/hyrestorsken
Är ett gammalt fan av bloggen Lars.
Dock. Du brukar vara nabb att dra på stora trumman när du får rätt i en prognos. Helt i sin ordning.
Nu när det står klart att du, speciellt i sthlm får gravt fel i dina prognoser så är det på sin plats att dra på stora trumman igen. Och då inte i form av ett vagt "teknisk köpsignal på BR". Utan snarare nåt i stil med:
"Jag fick fel i att det blir stora prisfall på BR. Och mina brösttoner om stora mäklardöden har visat sig helt felaktiga. Och sett i efterhand var jag alldeles för snabb att dra slutsatser".
Vad sägs ?
Mvh
Realisten
Det roliga med många som hävdar att priserna på bostadsmarknaden är helt normala och ska fortsätta upp är att dom avkräver sina meningsmoståndare ett exakt datum, gärna klockslag, när det stora raset ska komma. Varje prisuppgång blir ett bevis på att man har rätt. Omvärlden och svensk kortsiktig politik påverkar inte. Riskavvägning efter personliga förutsättningar är felaktigt. Köpa är rätt till vilket pris som helst.
Jag läste för länge sedan en bok om it-kraschen och då främst om sociala medier och klimatet där. Väldigt många som sa något om en investering då hypade sin egen positionering. Det var sant då och är sant nu.
Titta på grafen. En lutande huvudskuldra, inne på sista skuldran. Visst vi kan få ny topp då kan man kassera denna men annars är detta klassiskt innan större nergång.
"…dom avkräver sina meningsmoståndare ett exakt datum, gärna klockslag, "
Klassisk 'Strawman' . Nu handlar det om att man utmålar ett år med "stora mäklardöden" och tillhörande vemödar. Och sedan kör i princip radiotystnad när det visar sig bli precis tvärtom.
Bloggen börjar verkligen bli ett tillhåll för "true believers".
/Realisten
01:14: Problemet är ju att Cornu flera gånger givit exakta datum (Den Stora Mäklardöden skulle ha inträffat i höstas om jag inte minns fel).
Det är inte av egen kraft bostadspriserna är så stabila, det är pga politisk styrning och subvention.
Känner många som fick köpa loss sin hyresrätt för kaffepengar och sålde med 800-1000K i vinst efter ett par år. Dessa är nu väldigt stöddiga om hur smarta de varit, de har ju för tusan fått historiens största socialbidrag av politiker. Hur kan man vara stolt och stöddig då?!
Realisten, jag har redan (flera ggr) rapporterat om mäklare som gått i konkurs, lagt ner, sålt sina kontor etc. Oftast har det dock rört sig om enskilda företagare, och då har jag generellt undvikit att skriva om detta.
Stora mäklardöden blev lilla mäklardöden.
Vad gäller bostadspriserna så har jag också redan skrivit att jag hade fel specifikt – att jag hade fel om att bostadsrätter skulle falla mer än villor. Villorna har fallit mer än bostadrätterna och ofta i linje med min prognos om 30% ner på 4 till 8 år.
Har aldrig skrivit att det inte skulle komma rekyler.
Lilla mäklardöden? Gick fler mäklare i konkurs under 2011 än under ett "normalt" år?
Statistik finns: scb
Tyvärr är mäklare hoppackade med fastighets- och fastighetsförvaltningsbolag under kategori 68, men om det var någon avvikelse borde det väl synas ändå. Den enda månad som utmärker sig om man tittar på alla sorters företag är Februari 2012 med 35 konkurser (snittet är 17.5/månad från 2009), men då var det å andra sidan bara 8 i Januari.
Annars är siffrorna
2009: 204 konkurser
2010: 199 konkurser
2011: 219 konkurser
2012: 60 konkurser (tom Mars)
Så nog skulle det kunna dölja sig en liten mäklardöd i 2011-siffrorna allt…
/01:49
Om än väldigt liten, det finns över 100000 företag totalt i kategori 68…
/01:49
Det är på väg ner, att några våghalsar som väntat gick och köpte dyrt i början på 2012 är endast en smärre variation i kurvorna.
Möjligen fick de för sig att eftersom räntorna nu sänks så orkar vi inte vänta längre.
Nu är det däremot dött igen, mycket svårt och sälja och gissningsvis kommer april samt maj vara riktigt dystra siffror
02:19, haha, ja så är det säkert…. Väck mig när du och dina kompisar fått rätt i frågan.
Hjälp mig att inte köpa nu. Missar ju tåget igen. Shit.
Efter att ha väntat i ett år på att priserna skulle gå ner blev jag nu tvungen att köpa en lägenhet (i Stockholm) ändå. Nåväl, en marginal på ca 35% och en medvetenhet att det förmodligen kommer att bli en förlust borde väl göra mig hyffsat rustad för en nedgång. Jag ser det som en kalkylerad förlust.
Gjorde min kalkylerade förlust redan 2010 (fast i Göteborg). Men jag vettifan om jag inte tom ligger på vinst just nu. Kommer man ur inom ett par år lär det inte va så farligt!
I princip stillastående priser i Sthlm sedan 2007 är inte skäl till några större ovationer eller spekulationer. Det har dock inte gjorts speciellt många bostadskarriärer sedan 2007.
Tror att det spännande ligger en tid framåt. USA planerar nu att införa statsskuldsedlar med flytande ränta, då räntan går upp när referensräntan rör sig. Det har historisk varit startskottet för att räntorna i USA tillåts stiga uppåt från lågräntepolitik; det kan då ske utan att kapitalet bundet i statsskuldväxlarna förstörs. Det innebär också att vi i Sverige inte kommer att kunna låna till låga räntor längre. Sverige går då sannolikt i någon form av teknisk konkurs.
Stillastående priser sedan 2007 har lättat på bubbeltrycket
Nej, belåningen har dragit iväg osannolikt snabbtsedan 2007. Tyvärr fortsätter detta som det ser ut.
Skuldbubblan är betydligt högre 2012 än 2007. Och ännu högre 2013, etc… om alla köpt bostäder för egna pengar hade vi inga problem med landets ekonomi.
Lägenhetsköp i heta områden är med Alliansens förslag numera relativt säker.
Man får hyra ut den till hela kostnaden. Då har man råd invänta ev dipp i priserna.
Gissar att Cornu kommer att dra hela landet i olika inlägg.
Kanske kan en förklaring till tappet i priserna på landsbygden då vara på sin plats. Varför faller de billigaste objekten på landsbygden mest?
Du har nog missat att det skall tillämpas någon form av tillåten schablonhyra. Alltså; går priserna ned går de tillåtna hyrorna ned.
Sverige är Sverige, det får inte vara enkelt.
Man ska hitta en hyresgäst som vill betala av dina lån åt dig också. Dom som har råd hyr redan idag med sitt företag som borgenär så hyresmarknaden för ockerhyror lär inte bli så pass mycket större som man kan hoppas.
Håller med 'AnonymApr 17, 2012 01:13 AM
'. Med alliansess hyresförslag så får man som ny BR köpare en försäkring att inte behöva sälja ifall priserna går åt pipan ett par år. Psykologiskt kommer det vara värt OERHÖRT mycket för en förstagångsköpare som ska låna ett par millar.
Och den som tror att det kommer bli svårt att hyra ut en lya i innerstan har aldrig testat att göra det. Jag gjorde det på en sajt förra sommaren. Fick ta ner annonsen efter 10 min. Blev mailbombad och telefonen ringde konstant HELA DAGEN trots att annonsen tagits ned.
Folk i övriga landet verkar inte ha koll på hur absurd bosituationen i sthlm är.
/Realisten
01:15: du får täcka dina räntekostnader ELLER använda schablon. Och de enda områden där boendekostnad för en BR överstiger HR är områden där det är lätt att hyra ut över allmännyttans hyresnivå…
Den där realisten börjar bli lite tjatig nu, jag gråter inte om du om 5 år tillhör kronofogdens klienter.
Truth hurts 🙂
/Realisten
1. Spela roll vilken hyra man får ta ut eftersom möjligheten att kräva tillbaka överhyra retroaktivt tas bort. Man kommer ta den hyra som folk är villiga att betala i en marknadsekonomi.
2. Håller med om att folk som inte bor i Sthlm inte inser hur absurd bostadsmarknaden är. Detta återspeglas relativt väl när man pratar med folk som flyttat hit på senare år. De skäms nästan för hur naiva de har varit inför bostadssituationen här. Samma sak när man tittar på bostad sökes-annonser på Blocket. "Lantisar" som ska flytta hit som söker 1-2:a hyfsat centralt för längre tid med maxhyra 4-5 000 kr. Good luck!
02:52, haha, den var rolig! Har sett många sådana exempel. "Skötsam och rökfri" hjälper föga, liksom.
Det ser ut som "bubblan" pyser friskt sen toppen 2007 i reala termer. Verkar vara många som önskar att det ska rasa friskt här inne..
Att argumentera för att priser är för höga är inte samma sak som att önska sig ett prisras. Jag har både vänner och släkt som skulle sitta i skiten om det skulle smälla. Världen är inte svart eller vit.
Besökte min hemkommun Boden för någon vecka sedan, där kan man nu, trots att avflyttningen är gigantisk köpa en sketen tomt på 800m2 för 800.000,- …. I BODEN !!!
Det var alla bevis jag behövde för att dra slutsatsen om att marknaden är gravt överhettad.
En korrigering kommer. Punkt slut
Det finns tomter i kommuner som kan köpas för 1 SEK.
Degerfors vill ha inflyttning.
Men få vill bygga där.
Tobins kvot är under 1 (satsat kapital/marknadsvärde)
Ska renovera lägenheten och när jag letade efter lämpliga entreprenörer stötte jag på detta företag http://www.jucomi.se/lagenhetsrenovering.html
Utdrag från deras hemsida…
"En renovering av en lägenhet ska absolut ses som en investering. En renovering höjer värdet på en lägenhet så vida att lägenheten är i behov av renovering. Ta först reda på vad du har för budget för renovering. Har du inte pengarna så kanske du kan belåna din lägenhet. Detta brukar vara en lätt sak. Det enda som brukar krävas av banken är att en auktoriserad mäklare värderar din lägenhet och utefter det kan banken avgöra hur mycket du kan få i extra lån. Något att ha i tanke här är att inte skrämmas av att belåna hela lägenhetens värdering. Är lägenheten i behov av renovering kommer mäklaren att värdera den i det befintliga skicket. Detta betyder att lägenheten absolut kommer öka i värde efter att du renoverat den.
När du nu har din budget kan du gå igenom vilka delar av lägenheten som du vill ha renoverat. Internet, som det fantastiska verktyg det är, kan hjälpa dig att söka bra priser på vitvaror, byggvaror och byggmateriel. Här kan du lägga upp en kostnadsplan för vad renoveringen kan kosta. Se till att ha bra mån mellan renoveringsplanen och den avsatta budgeten då det i regel alltid blir dyrare i slutändan än tänkt från början. Var inte snål! I detta läge handlar det om en investering i lägenheten och har du nyss flyttat in eller tänker bo kvar ett längre tag så se till att skämma bort dig. Att låna 70.000 och få en merkostnad på runt 300kr i månaden för att ha lägenheten precis som du vill är värt det i livskvalité. Eftersom du investerar så innebär det att du kan räkna med att få igen det vid försäljning.
Även om lägenhetspriser går ner så kommer en flytt till en annan lägenhet också påverkats av prisnedgången. Allt rör sig mer eller mindre relativt på bostadsmarknaden."