Oscar Kjellberg från Omställning Sverige har tagit fram en rapport om peak oil åt regionförbundet för Jämtlands län.
Pedagogisk bild från
Oscar Kjellbergs rapport |
Rapporten heter Har tillväxten nått vägs ände och finns att ladda ner som PDF på regionförbundets hemsida.
Se även en artikel i Fria Tidningen, där det konstateras att det svenska samhället inte har någon beredskap för konsekvenserna av peak oil och att regeringen inte ens bemödat sig att svara på frågor om det hela från regionen.
Det är dock väldigt positivt att det åtminstone sker något och att ämnet diskuteras på lägre nivåer än inom regeringen. Vi kan förvänta oss fortsatt oförmåga att våga ta tag i problematiken från centralt håll och det är upp till var och en att separat och i mindre grupper och organisationer börja ställa om. Bottom up istället för top down, eller gräsrotsrörelse som det kallas på svenska. Vi har ju redan andra kommunala initiativ som från hjältarna i Knivsta. Förr eller senare kanske frågan på rent tryck underifrån faktiskt börjar hanteras högre upp.
Om det är bra eller dåligt låter jag vara osagt. Pekar staten med hela handen kan staten peka i fel riktning, medan åtminstone några kommuner på egen hand kommer ta rätt beslut medan andra får nöja sig med lärdomar av vad man inte skall göra och istället ta efter mer lyckade kommuners satsningar.
Framför allt kan man räkna med åratal av utredningar färgade av politisering och partsinlagor från lobbyister och särintressen om något skall hanteras på regerings- och riksdagsnivå. Kommunerna befinner sig istället närmare verkligheten och har oavsett inte pengar till åratal av utredningar. Dessutom föredrar ju staten att marknadskrafterna skall lösa allt, dvs vem som får och inte får när det blir brist på något. Den som får blir då alltid den som har mest pengar. Även om det bara handlar om att skjutsa barnen till fotbollen kontra att plöja några meter åker.
Låter man istället 290 blommor (=Sveriges 290 kommuner) blomma så visar det sig ganska snart vad som har växtkraft och vad som är ogräs när problemen med peak oil tar fart på allvar. Vilket kanske är ett marknadsmässigt sätt att se det hela på?
Första sidan från kvällens
Keynote-presentation. Sista finns |
Själv skall jag i kväll hålla en föreläsning hos den lokala LRF-avdelningen med titeln Jordbruket och slutet på oljesamhället i kväll. En komplex fråga som är svår att avhandla på endast en timme. Håller även ungefär samma föreläsning för LRF i Höganäs nästa vecka.
Förra veckan var hektisk, med inte mindre än fyra seriösa förfrågningar om föreläsningar från olika platser i landet, såväl kommuner som företag eller ideella organisationer. Finns en god chans att jag är med på Utrikespolitiska föreningen i Lunds stora konvent i april, då jag tydligen var uppskattad nog för att bli inbjuden igen. Temat för UPF:s konvent kommer vara resurser och säkerhet, vilket kanske intresserar en del av bloggens läsare. Bevaka mitt kalendarium för uppdateringar när tider fastställts.
Tyvärr blev ljudet dåligt så det blev ingen video från föreläsningen hos UPF Lund i höstas. Jag är den förste att beklaga detta, men just ljudet är ofta ett problem vid mer amatörmässiga (eller i det här fallet studentarrangerade) inspelningar och problem med ljudet är inte alltid så lätt att upptäcka på plats.
31 kommentarer
Som alla seriösa rockstars gör du väl soundcheck innan showen?
Ja, men jag gjorde ingen soundcheck på inspelningen.
Lika bra det kanske
Off topic, MEN! Jag var bara tvungen att ventilera ett sånt här extremt obegåvat uttalande. Att Handelsbankens råvarustrateg jämför tulpanlökar med guld saknar motstycke.. Det luktar beställningsartikel lång väg detta..
http://di.se/Artiklar/2012/1/30/257346/Gulder-glanser-pa-nytt/
/John
Fast råvaruexperten säger också: Skulle makrobilden bli nattsvart med en global recession och en eurokollaps – då har jag haft fel och då hade man behövt köpa guld”, säger Magnus Strömer.
Låter i mina öron som en implicit köprekommendation.
Ja, tulpanlökar ska ju jämföras med bostäder, inget annat!
Han försöker väl slå SEBs råvaruchef Torbjörn Iwarson som inte tror på peak oil: http://www.privataaffarer.se/borsguiden/ravaruchatt-med-sebs-expert-torbjorn-iwarson-256618
Det finns entusiaster som bygger om traktorer till gengasdrift. Inte särskilt smidigt men i en nödsituation går det faktiskt att plöja med en sådan traktor.
Traktorer kan också drivas med DME, biogas, mm. Att fortsätta driva jordbrukssektorn via förnyelsebart är sannolikt inget problem för Sverige
Det är väl bara att hästgårdsägarna börjar föda upp ardennerhästar istället för taniga hobby-/leksakshästar.
kan vara en bra ide
Blir inte lätt att föda upp ardenner och nordsvenskar på pyttesmå hästgårdar. De äter ju som hästar.
Jag hoppas mera på Värmlandsmetanol osv för att få bränsle till befintliga traktorer och arbetsmaskiner.
När det gäller hästar är det troligare att de vartefter blir uppätna och ersätts med mjölkkor, ungefär samma arbetsmängd men det ger mat och ett usligt litet ekonomiskt plus i stället för enbart minussiffror. Sadlarna hamnar återigen i bodar där de torkar sönder. Det blir kanske en period med 70 års bakslag i retroteknik med kor i modifierade spiltor, manuell vägning och utfodring och spannmjölkmaskiner innan det skrapas ihop kapital för att återigen börja rationalisera. Det blir först starka och sedan slitna ryggar…
En "gräsrotsrörelse" som LRF borde känna till är http://www.DenGodaJorden.se vars syfte är att bebehålla så mycket jordbruksmark som möjligt. Kan behövas när konstgödning etc är på upphällningen.
I rapporten Har tillväxten nått vägs ände så anges EROI-siffror från 2006, vind 18:1 och solenergi 10:1 vilket i rapporten anges som mediokra.
Utvecklingen inom vind och solenergin har dock gått med en rasande fart de senaste åren, förmodligen så har EROI förbättras någonting mellan 50 % och 100 % för dessa energikällor. Vilket indikeras av att elproduktionspriset för dessa källor har sjunkit betydligt. Enligt en ny utförd amerikansk undersökning så ligger elproduktionspriset för vindkraft i intervallet 21 öre/kWh till 48 öre/kWh. För solenergin gäller att den redan i dag är lönsamm utan subventioner i sydliga länder.
En total elektrifiering av det svenska transportsystemet (person och gods) skulle kräva ca: 30 TWh.
Enligt Elforsk så är t.ex. utbyggnadspotentialen för vindkraft i Svergie
250 TWh. Bara vattenkraften har en utbyggnadspotenial på 30 TWh.
Någon brist på billig energi för den framtida transportsektorn är därmed svårt att se.
När det gäller EROEI så finns en sammanfattning om olika icke fossila kraftslag här:
http://www.hoglundaberg.se/energibloggen/2011/10/eroei-sammanfattning/
Produktionskostnad med vindkraft är från 65 öre/kWh och uppåt. Solenergi är betydligt dyrare och går inte runt med nuvarande subventioner om ca 25 öre/kWh.
Vattenkraftpotentialen om 30 TWh är tillskillnad från vindkraftpotentialen du nämner tekniskt och ekonomiskt realiserbar.
Att tro att alla transporter kan drivas på el är orealistiskt.
Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) researchers confirmed that wind is now at $33 to $65 per megawatt-hour and falling
(hoppsan den övre gränsen är 44 öre/kWh)
http://www.greentechmedia.com/articles/read/how-low-can-the-price-of-wind-go/
Möjligtvis så kan jag tänka mig att blir svårt att få fram flygbränsle med i huvudsak el. Men annars ser jag inga begränsningar. El som lagras kemiskt i batterier,väte, metanol. El som driver trådlastbilar t.ex.
Vad saknar du?
Och hur mycket energi går det åt att byta ut hela svenska fordonsparken plus sammanhängande infrastruktur ?
Det spelar egentligen inte så stor roll hur mycket energi som går åt. Energi kan man alltid få tag på under loppet av byggnationen. Man behöver inte göra allt på en gång, finns det en brist på energi så får man helt enkelt arbeta under den längre tid som krävs för att samla in och lagra energin.
Teknisk utveckling tar hand om elförsörjningen inom två år.
Det finns halvledarteknik i USA som kommer att finnas i mobiler och datorer
så att de inte behöver laddas…Jo faktiskt !
Indien satsar enorma summor och de bästa forskarna på ett mycket mycket avancerat projekt som kommer att ändra på vetenskapens grunder.
mvh
/Teknikintresserad
Att "ändra på vetenskapens grunder" låter spännande. Vad är det de tänker ändra? Tyngdlagen? Principen om energins oförstörbarhet?
Jag hade 4 gubbar från kommunen här idag som tog ner några träd en bit in i skogen – alla hade motorsågar. Vad tror du om 4 el-motorsågar med uppladdningsbara batterier…. 🙂
Cornucopia, finns det möjlighet att du lägger ut föreläsning på något sätt på nätet? Bor ca 120 mil norrut från dig så det är lite svårt att höra dig live.
-Doc
Anonym 09:38, medan vi väntar på att frälsaren anländer är det klokt att göra vårt bästa med det vi har. Även om vi får fantastiska genombrott i labben tar det ungefär ett årtionde innan det slår igenom i samhället om de går bra.
Instämmer.
Själv hoppas jag att vi inte hinner komma till peak flytspackel innan duschen är klar, fan vad mycket det gick at!
Är det verkligen så man ordnar fall mot avloppet? 😉
OT : Aj,aj måste kanske fly till sydliga breddgrader för börsen verkar inte gilla att jag är hemma i kalla nord…mår f.ö. bättre i solstolen än i skidspåret.Upp, upp, upp !!!
Om bara börsen går upp så upphävs alla naturlagar
Jaha , nu har några 100 arga NIMBYister överklagat ännu ett bostadsbyggande på en öde äng här i kommunen där jag bor. Slutsats, det går inte bygga nånstans i närheten av bostadsrätter eller villor.
Resultatet är att vi får ännu mer utbredd stad när den enda mark som återstår att bygga på är lantbrukamark ute på vischan, vi blir ännu mer beroende bilar och motorvägar som ska ta oss kors och tvärs dom utbredda städerna.
Sverige kommer att drabbas hårdare av Peak Oil än tättbyggda länder&städer i Europa, tyvärr.