En av de bästa amerikanska bloggarna är förstås The Automatic Earth, som bland annat drivs av Nicole Foss under signaturen Stoneleigh. Hon är tyvärr allt mer upptagen med att resa runt och föreläsa, så mycket av det redaktionella innehållet hanteras av hennes medskribenter.
Foss har iaf tidigare drivit The Oil Drum: Canada, och The Automatic Earth täcker in ungefär samma saker som min egen blogg. Dvs finanskrisen, skuldkrisen, peak oil och humanekologi och hur allt detta hänger ihop och hur våra framtidsbilder kan se ut.
För er som missat Nicole Foss, så har hon förstås blivit intervjuad av Jim Puplava på Financial Sense. Alternativt kan man förstås se på nedanstående Youtube-monolog med Stoneleigh, vilket jag starkt rekommenderar.
Skall man enkelt kategorisera Foss så tror hon på deflation framöver.
Det finns alltså annat än Zero Hedge, bitchez! (b-ordet är ett internt ZH-skämt, ta det inte personligt)
16 kommentarer
"Deflation" i dess rätta bemärkelse tycks inte finnas på kartan för världens centralbanker. Att tillgångar däremot kommer falla i värde igen, och under en lång period trots detta känns däremot ganska sannolikt. Frågan är om det trycks pengar i den skala att alla tillgångar till slut bara blir ett sätt att blanka valutan. Då kan vi nog räkna med att deflation inte står på menyn längre.
Foss anser att dollarn kommer att stiga. Vad händer med guldpriset då. Och att oljepriset kommer sjunka, inte läge nu då att fylla oljetanken.
Deflation och inflation är monetära fenomen. Vi kan alltså ha monetär deflation, samtidigt som vi kan få se bristdrivna prisökningar inom livets nödtorft, t ex mat och energi.
Samtidigt kommer världens ändlighet och den ekonomiska kontraktion vi har framför oss leda till deflation, men det innebär samtidigt att vår samlade köpkraft minskar. Vi kommer tjäna mindre pengar och även producera mindre.
Sedan är frågan timing. Vi behöver inte få se nedgångarna börja just precis nu.
Oavsett så kommer brist på olja leda till ett högt oljepris. Bristen klubbar ihjäl världsekonomin och dess skuldbubblor, recession och depression följer med krash i oljepriset som följd.
Skölj, upprepa behandlingen. Oljan kan tillfälligt vara en bra investering, men sedan kraschar det igen. Och igen och igen.
Foss är bra!
Köp gärna DVD:n på TAE. Där är resonemanget noggrannare och man får de hennes diagram mm.
Jonas
Hon var gäst hos Max Keiser för ett tag sedan.
Då pratade hon om Canadas bostadsbubbla, hon menade att deras bostadsmarknad nu var i samma läge som USA:s var 2006-2007 och att vi därför snart kunde vänta en kraftig nedgång.
Hennes beskrivning av Canadas bostadsmarknad visade slående likheter med den svenska ….
Kanada, Sverige och Australien slapp bobubblan 2008. Gissa vilka länder som har en tråkig framtid att se fram emot.
Riksbanken räddade bolåetorskarna 2008, det var tom inslag i media om folk som fick sälja pga räntan, knappt uppe på 7% var den?
Svenskar är som fårskallar, dumma och ignoranta, i Sverige är krisen över, det finns inga problem. När det smäller nästa gång är skulderna ännu högre, de ökar ju ca 200 miljarder per år nu.
Grattis Borg, vilken enastående insats, du gjorde inte mer än att rädda seb och swedbank och red sen på omvärldens stimulanspaket.
Samtidigt skapade Borg ännu mer problem via fastighetsskatten, för vissa sjönk den med 50 000kr. ROT avdrag är ren socialism.
Nej, jag har inget hopp om förändring eller förbättring längre. De nya moderaterna visade sig vara bättre än sossarna på sossepolitik. Bevara skiten!
Sorgligt, nu är det inte ssu som hyllar sina ledrae utan muf, samma slags valboskap utan egen hjärna. Sverige står på randen till katastrof och alla blundar. Borg försöker slippa undan genom att verka oroad över bobubblan. 4 år för sent!
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aO7Pb6JlB0uw
och
http://www.bloomberg.com/news/2011-01-26/canada-home-prices-drop-for-third-straight-month-in-november-teranet-says.html
Har berört ämnet här
http://cornucopia.cornubot.se/2010/08/en-halsning-fran-bostadsbubblans-kanada.html
Nicoll Foss= Respekt
Nicole Foss var en av de mest intressanta personer som Max intervjuade under 2010.
Reagerade också på vilka slående likheter den kanadensiska och den svenska bostadsbubblan har.
När Max Keiser frågade hur mycket Nicole Foss trodde att bostadspriserna kunde gå ner, gav hon svaret, 90%.
Hoppas personligen att bostadspriserna i Göteborg går ner 90%, så jag kan införskaffa den där villan i Särö som jag alltid velat ha:-)
Håller med om att Foss är en briljant skribent. Hon argumenterar skickligt och övertygande (iaf vid en första anblick) för deflation på TAE (i det kortare perspektivet, hon tror ju också på inflation på längre sikt). Jag har tidigare stått fast i inflationslägret men så kommer Foss in i bilden och gör allt krångligare. Hon menar att FED etc inte har verklig kapacitet att möta upp den monetära deflationen som pågår med motsvarande 'printing', tyvärr har jag inte hittat någon text där hon underbygger denna tes vidare. Det låter ju rimligt om man ser till storleken på de skuld-isberg som vi ser topparna på men jag skulle gärna se lite mer siffor/fakta som stödjer det hela. I nuläget känns det som väldigt mycket yta och lite substans.
Har du någon insikt om detta Cornu? Finns det några trovärdiga argument för att FED inte kan printa bort deflationen?
RE: Jos
Som bla bloggaren flute och även Cornucopia (vill jag minnas) har påpekat så är den fysiska mängden pengar mycket liten av den totala penningmängden. Dvs alla pengar är idag digitala och därmed finns det inte heller någon fysikalisk gräns för hur mycket man kan "trycka" nya pengar. Lägger man till det faktumet att i princip alla ekonomer inte har en aning om peak-oil eller tillväxtens gränser så kommer dessa att inte förstå vad som händer. Risken finns därmed att de tror att den kommande "deflationen" är en monetärt problem och startar därmed "tryckpressarna" i en storleksordning som världen aldrig tidigare har skådat. Bernake har ju faktiskt sagt att han aldrig kommer acceptera deflation…
Q
Personligen tycker jag att Foss verkar föga smart ifall hon tycker att man skall ta skydd i ett brinnande korthus som dollarn. Jag håller med savecapitalism 07:44 och Q 17:02 om att det inte blir någon deflation eftersom Fed kommer printa bort den. Det går alltid att stoppa in mer pengar i systemet och de försvinner inte för att man kallar dem zombiepengar. USA har knappast råd att vara världspolis längre och dollarn backar trots att den internationella inflationen man orsakar åstadkommer upplopp i fattigare länder.
Amerikanerna har ju kört tryckpressen flera gånger nu med sina bailouts, och gett dessa gratispengar till Wall Street som sen åkt på världsherraväldesturné runt jorden och köpt upp tillgångar och pressat upp priser. Nåt som förstås gjort att t.ex. Ryssland o Kina börjat dra öronen åt sig.
Men det pengatryckandet är ju ändå bara småpotatis jämfört med globala skuldbubblans storlek. När utförsbacken nu fortsätter i USA eftersom man bara räddar Wall Street och skiter i Main Street, så innebär det ju förstås en enorm utplåning av skulder, dvs penningmängd. Ingen lust att låna =ingen konsumtion = inga nya jobb = sjunkande huspriser. Ett ständigt självförstärkande dåligt humör och en typisk deflationspiral.
Tycker Fosse argumenterar mycket övertygande för deflation, och varför inte titta på Japans deflation, där man ju just desperat försökte motverka med pengatryckande utan att lyckas ?
Gällande flykt till dollar så handlar väl det, precis som allt annat hon skriver om, om något temporärt som sker i ett visst läge under viss tid
re Q 17:02
väl medveten om skillnaden mellan MB och M3. Deflationen _är_ ett monetärt problem, dvs en minskning av penningmängden som därmed gör pengar "dyrare". Sen finns det ju som cornu m.fl. nämner alltid potential för prisökningar på livsnödvändiga varor trots monetär deflation. Ang Bernanke så menar ju Foss att deflationen är utom hans kontroll och att det inte spelar någon roll vad han accepterar.
re Anonym 13:06
precis, men jag har ännu inte sett Foss komma med något konkret argument för att FED inte skulle kunna tillföra penningmängd motsvarande utplåningen av skulder. Vilka är faktorerna som hindrar detta? Genom QEx, pomo etc förstatligar de ju i princip privata skulder så man kanske kan anta att den bortre gränsen för detta är marknadens förtroende för återbetalningsförmågan. "Marknaden" här är utgörs absurt nog till största delen av amerikanska institutioner etc där FED självt!! utgör lejonparten. Resten, ca 40% utgörs av andra länder där Kina, Japan, UK och lite OPEC är de största ägarna, ref http://seekingalpha.com/article/246958-guess-who-owns-the-most-u-s-debt-not-china.