Jag har försökt luska fram siffror kring hur mycket el man kan producera från solceller i södra Sverige, baserat på någon form av tämligen standard installation med solcellsbidraget. Schablonmässigt har jag därför utgått från 1000W solceller placerade i 45 graders lutning mot söder.
En sådan installation kostar, inklusive arbete, ca 59 000:- från billigaste leverantören. Arbetskostnaden är här satt till 5000:- för montage och 4000:- för elektriker. Rimligen kan man göra montaget själv, och landar då på 54 000:-. Med 60% skatteåterbäring blir alltså kostnaden 21 600:- eller om man så vill ca 75 gram guld i skrivande stund.
Men centralt för det här är hur mycket el en sådan installation producerar. Svaret jag fått är ca 900 kWh per år, ungefär fördelat enligt nedan.
Vissa månader är soligare än andra. Jag har anpassat siffrorna själv och utjämnat lite om någon undrar. Kan inflika att det egna hushållet sommartid gör av med ca 8 kWh el per dag, inklusive varmvatten, dvs 240 – 248 kWh i månaden, så inte ens sommartid räcker 1000W solceller för hela hushållsbehovet om nu man gjort av med all el när solen lyser.
Så är en subventionerad installation ekonomiskt lönsam? (Är en platt-TV lönsam?) En anläggning skall hålla minst 20 år, antagligen 30 år, men verkningsgraden från solcellerna faller med tiden. Notera för övrigt att det här inte spelar någon roll hur många W/m2 vi pratar om, dvs effektivare solceller gör inte det hela lönsammare. Det enda som gör solceller lönsammare är billigare solceller.
Sätter vi en livslängd på 25 år, så genererar vi alltså 22 500 kWh.
Elpriset är, baserat på en rörlig nätavgift på 28.3 öre / kWh (Fortum, Västkusten) och fast elpris på tre år (Fortum) om 100.75 öre bägge inklusive moms och alla skatter, 129.05 öre.
(En kort avstickare. Det är värt att notera att just nu är det billigare att ha 3-års fast elpris hos Fortum än att ha kortare låsning, rörligt eller tillsvidarepris. Se diskussion från 2008 om detta fenomen, dvs att det lönar sig att ha låst elpris istället för rörligt. Elpris är inte ränta.)
Kort sagt, givet 0% i inflation, genererar en investering på 21 600:- en kostnadsminskning på 29 036:- SEK på 25 år.
Sätter man 21 600:- på banken med 1.3% ränta (Ikano Bank där jag är kund) så blir avkastningen efter skatt 0.91% per år. Med skattad ränta på ränta har man efter 25 år 27 089:- SEK.
Att installera subventionerade solceller är alltså lite vettigare än att sätta pengar på banken vid noll inflation och dagens låga räntor. Förhoppningsvis finns det även lite skrotvärde kvar på panelerna efter 25 år, alternativt håller de längre än så, men med fallande elproduktion.
Men att sätta pengarna på banken är visserligen ungefär lika säkert som att solen lyser och att solceller inte har några rörliga delar, men det finns annat som ger bättre avkastning. Jag nämnde Fortum ovan. Fortum gav 5.05% i utdelning till sina aktieägare 2009. Efter 30% skatt är det en avkastning på 3.535% per år. I 25 år med ränta på ränta ger det 51 479:- SEK för investerade 21 600:-. Till detta kommer antagligen aktiekursen för Fortum vara lite högre om 25 år än idag, speciellt om vi får inflation.
Förmodligen får vi inte noll procent inflation, utan betydligt högre än så, där även elpriserna blir prisledande i spåren av peak oil. Därmed blir en solcellsanläggning betydligt lönsammare i nominella pengar. Men det samma gäller förstås för Fortum som kommer tjäna mer nominella pengar vid högre elpris, dessutom med bättre hävstång från t ex billig vattenkraft.
Skall man installera solceller så gör man det antagligen av ideologiska skäl, och inte av ekonomiska skäl. Kanske pga peak oil eller pga klimatförändringar.
Alternativet för privatpersonen är förstås småskalig vindkraft. Men det är inte speciellt lönsamt det heller. En Airdolphin-snurra kostar i Sverige ca 45 000:- SEK exklusive installation (och mast). Skall man tro en holländsk undersökning genererar den skrattretande 393 kWh per år. Då är subventionerade solceller alltså ca 5x billigare och kommer inte störa några grannar.
Värt att notera är att en nätansluten solcellsanläggning enligt ovan inte kan användas för att ge dig nödström när strömmen har gått, så den går inte att motivera den vägen heller. Vän av ordning påtalar förstås att man kan låta anläggningen ladda en rejäl reservbatteribank via vanligt vägguttag, och sedan kan man via vanlig växelriktare använda dessa batterier som backup. Men det kan man göra oavsett om man har solceller eller ej.
Ett alternativ här är att göra en off-gridinstallation som t ex driver all utrustning och belysning etc man har i exempelvis garaget (eller ladan). Har man t ex en extra frys i garaget kan man lätt få fullt bruk för en offgridanläggning. Därmed slipper man allt strul med begränsningar från elbolagen, och får dessutom en backupströmslösning. Man kan rent av vara så snål att man inte överdimensionerar för vinterbehovet, utan kör frysen från vanligt vägguttag oktober till mars, och bara kör belysningen på solel vintertid. Detta sänker också priset på en anläggning då man sparar rätt mycket pengar på att inte behöva en växelriktare för nätanslutning. Prisskillnaden blir upp till 10 000:- SEK. Före subventioner. Däremot får man ingen subvention för en sådan anläggning, så det blev dyrare oavsett…
Men oavsett, aldrig alla ägg i samma korg. Och man får titta bortom det rent ekonomiska. Att köpa aktier i Fortum gör inte världen bättre eller bidrar till att lösa några samhällsproblem. Så varför inte göra både och? Offra 75 gram guld för 1000W solceller, och 75g guld för att köpa lite Fortum-aktier?
Tillägg: Med tanke på den akuta råvarubrist vi antagligen har om 25-30 år så bör solceller kunna betinga ett rätt bra pris i återvinningsledet, för återvinning av kisel, silver, koppar och ovanliga jordartsmetaller som finns i solcellerna. Hur utfallet av det blir är svårt att spekulera om, men återvinning tror jag öht kommer vara rätt stort om 30 år. Och då menar jag så stort att inte konsumenter kommer ge bort sina värdefulla sopor gratis längre.
27 kommentarer
Jag har gjort samma kalkyl när bidraget kom förra sommaren. Tyvärr ser jag inte heller att det lönar sig.
Jag har 120 kvm tak som lutar 47 grader mot söder. Jag är säker på att det en dag skall visa sig vara en tillgång för familjen på något vis.
Får vi betala lite mer europeiska elpriser kanske det börjar gå ihop sig framöver.
/ Lowrisk
Problemet är att det redan är köplats för subventionerna. När elpriserna sticker lär inte kön bli kortare, om subventionen finns kvar.
Solvärme är lönsamt, så det kan du installera redan idag. Eller när din VVB går sönder iaf.
Bra inlägg C!
Det finns väl andra fördelar med egen elproduktion än en ekonomiska? Man vet aldrig hur det blir med elproduktionen i framtiden, inte omöjligt att vi får elbrist i framtiden där vi då och då får strömavbrott. Då kan det vara bra att producera egen el, så att man kan driva frysen eller ha ljuset tänt. Finns säkert fler fördelar med egen el produktion.
Tja, men som jag skrev ovan så kan inte en nätansluten solcellsanläggning användas när strömmen har gått. För att inte mata ut farlig ström på nätet när strömmen brutits stängs växelriktaren ner. Annars kan reparationsmontörer få livsfarliga stötar under reparationer av elnätet.
Vill du ha nödström, så måste du ha en offgrid-anläggning.
Men du kan lika gärna lösa det problemet genom batteribackup för strömavbrotten och ladda de batterierna via vägguttaget när man väl har ström.
Man kan också se en investering i solceller som att man låser sitt elpris på 130 öre per kWh i 25 år. En hedging mot kraftigt stigande elpriser alltså.
Hade du velat göra det hos en elleverantör hade du (om det hade gått) fått betala ett extra påslag. Någon som har en gissning på hur mycket man skulle fått betala?
Ingen gissning. Längsta terminen på Nordpool är fem år, och den är i skrivande stund drygt 3 öre dyrare än 3-årsterminen. Det går inte att låsa in elpriset på 25 år. Där har du en poäng, och vi lär få se högre elpriser de närmaste 25 åren.
Det skall också bli väldigt intressant att se hur nettomätningen kommer att se ut om/när den kommer.
Kan man skicka ut el på nätet på sommaren och sedan hämta hämta hem samma mängd på vintern blir det extra intressant med solceller. Men gissningsvis skulle inte elbolagen gå med på det så det blir säkert en annan typ av nettomätning.
Solceller är intressant, fast kanske främst för dem med som ser det lite som en hobby (som jag).
Men jag hade gärna sett marknaden mogna lite först innan jag skulle vilja investera. Billigare och effektivare behövs.
Synd att den småskaliga vindkraften inte ser ut att vara lönsamt.
Intressant beräkning, tyvärr blir effektiviteten sämre i Stockholm. Och längre norrut än typ Örebr, så får man väl också räkna med att panelen kan snätäckas på vintern (sämre effektivitet eller maneull skotnting behövs mao) ?
En annan intressant synvinkel vore dock hur det är med solvärme – dvs varmvatten och/eller värme från en solcell…
Här finns tex en person som byggt en egen luftsolfångare av ölburkar och får ut riktigt hyyglit med värme även vintertid om solen lyser iaf:
http://www.brunzell.com/projekt/solfangare/index.htm
/K
Eftersom det ligger snö på taken på vintern är det bra att sätta åtminstone en del av panerlerna på väggen. Då slipper man dessutom skotta när snön är för tung. På vintern bli effektiviteten även högre högre med stående paneler.
Är det tillåtet att ha någon form av brytare så man kan stänga av kopplingen till det stora elnätet när det är strömavbrott, Resp när man vill ladda de egna batterierna?
I energiväg äger jag Fortum och Statoil. Utdelningen var ivåras var ca 5% på dagens kurs, och ökningar bör komma till våren. Dessutom ligger båda aktierna långt under sina toppnoteringa. Inte för att man ska investera baserat på det, men likväl.
Henrik
Produktion av solceller är miljövidrig och dessutom baserad på ändliga naturresurser. Skäms!
Bra inlägg, Tack!
11:02 All energiutvinning är miljövidrig på ett eller annat sätt, även ved eller jordbruk. För solceller ligger miljöbelastningen i gruvdrift och produktion, medan det inte finns några miljöproblem vid själva energiutvinningen, iaf inte om man monterar på de tak och fasader vi redan har.
Du kan räkna med att de ändliga naturresurser som finns i solcellerna kommer återvinnas, och man kommer sannolikt kunna få betalt för sina gamla solcellspaneler den dagen man vill skrota anläggningen. I praktiken kan man dock låta en anläggning sitta upp mer än 30 år, det är bara det att den faller i produktion. Förr eller senare blir återvinningsvärdet större än värde på elproduktionen.
Vad kan EROEI vara på en solcellsanläggning?
Inklusive det som tillkommer utöver cellerna.
Finns en länk i tidigare inlägg
http://cornucopia.cornubot.se/2010/09/prisoversikt-natanslutna.html
till boken Sustainable Energy om detta. EROEI är iaf positiv.
Du utgår från din nuvarande elförbrukning och kanske har du elspis och direkt eluppvärmning? Då jag och mina syskon står inför att modernisera ett fritidshus har jag lekt med tanken att ha två separata nät i huset; ett trefas köpeström och ett lågspänninhsnät att driva kylskåp (ett eller ett par husvagnsskåp) och belysning 12 eller 24 volts dioder samt (husvagns-) TV, laptopdator etc. Kruxet med fritidshus är dock att man – i alla fall inte vi – använder det under den kalla och mörka tiden. Därför har jag aldrig räknat på det. I många länder där elen redan nu är dyr kör man både uppvärmning och spis på gas men då har vi det där med peak oil. Återstår att man skaffar bil för rötgas och ett sätt att tappa över (den subventionerade?) gasen från bilen till hemmatanken.
Någon kanske tycker det värt att räkna på sådant alternativ och då är jag självklart intresserad av att resultatet publiceras här, men för egen del är det inte ett system jag kan använda i fritidshuset, ej heller i lägenheten jag bebor!
Klas, "södra Sverige" var nog inte samma som Skåne i det här fallet. Mer söder om Stockholm, typ.
Solvärmefångar är mkt effektiva och går lätt att räkna hem ekonomiskt om man ändå skall byta VVB. Finns numera vacuumsolfångare med rörens skärmning riktade i 45 grader, dvs de är konstruerade för väggmontage. någon kvadratmeter fixar en familjs varmvattenbehov april-september, och dela av det resten av året.
Solvärme är effektivast. Byggde själv ett system där abosrbatorplåtarnas hela ytor är i kontakt med vätskan vilket ger en verkningsgrad på 80 % vid 50 grader.
Materealkostade 2 månadslöner 1996, återbetalningstid 2 år, kostnad 2 öre per kWh värme.
Mao, en icke önskvärd teknik.
Jag tror att framtiden ligger mycket i nya sk hybridsystem som kan producera både värme och el från samma modul. Tyvärr finns dom inte än på den svenska villamarknaden, vad jag kunnat hitta iaf, men är på gång.
Här är två svenska tillverkare:
http://www.absolicon.se/
http://www.solarus.se/hybrid_se.html
Samt en uppsats från 2002 i ämnet:
http://www.bkl.lth.se/fileadmin/byggnadskonstruktion/publications/Report5026.pdf
Principen är att man använder en enkel reflektor som koncentrerar solljuset mot en solcell. Eftersom solcellerna har högre verkningsgrad vid lägre temperaturer så leder man bort överskottsvärmen som i en vanlig solfångare. Ett plus med reflektorn-tekniken är att man bara behöver ca 10% av solcellsytan jämfört med en vanlig plan solcell. Mycket mindre dyrt och miljöovänligt material alltså.
Vet att det jobbas på att få klart såna här system för villaägare så fort som möjligt, men frågan är om subventionerna är kvar då. Håller tummarna!
Solvärme är fantastiskt. Installerade dito på förra huset. Lödde ihop en datalogger och kopplade till servern i rummet intill acktanken. Redan i februari kröp varmvattnet upp över elpatronens 60 grader, och då var ändå panelen riktad mot väster. Om sommaren hade vi 300 liter 95-gradigt vatten i tanken…
Om vår nuvarande VVB går sönder blir det solvärme på vår söderfasad, alternativt om jag känner mig rik någon gång och vi skaffar ett badkar. Min erfarenhet är iaf att man mars-oktober fick allt varmvatten via solvärmen även i västerläge. Nu har vi söderläge…
Cornu, nu blir jag nästan sugen att pannan skall gå sönder. 😉
Körde du uppvärmning av huset på solfångaren också?
Vet inte om det går men siktat på en luft-vatten värmepump + acktank + solfångare.
Det skulle vara bra om man kunde få värmetillskott i alla fall under uppvärmningssäsongen.
/ Lowrisk
Nej, bara varmvatten. Braskamin + luftluftvärmepump för värmen på den tiden.
Bronius Cikotas har lite synpunkter på vad som händer när det blir störningar i kraftnätet. Ingen dum idé att ha solvärme och egen separat elförsörjning…Finns 12V DV kompressorkyl och frys från Kina, pumpen i egna brunnen är inte heller fel att kunna driva på egen el. Belysning med några lågenergilampor och laptop klarar man på solel och ackumulator.
http://www.youtube.com/watch?v=ZpHjP1j70Xo
Se också hans föreläsning
11:00-11:30 Impact: Societal Consequences of Extreme Electromagnetic Threats
Bronius Cikotas: Responsible for Washington D.C. and Strategic Air Command EMP-Hardened
Communication Systems. Former EMP Division Chief for U.S. Defense Nuclear Agency
http://www.eissummit.com/agenda.asp
där han lämnar overhead-bilderna ett ögonblick och pratar fritt ur hjärtat om vad som kommer inträffa när det blir en svårare solstorm.
Hans budskap. Det är kört! Finns ingen möjlighet att hjälpa folk i städerna och evakuerar man dem så finns det inget uppbyggt system för att klara det heller så det är lika bra att de är kvar.
Den som planerar eget kanske skall ha lås på frysen…
Nu fixar Egen El egen nettobetalning:
http://egenel.etc.se/nyhet/egen-el-inför-egen-nettobetalning
Intressant, hur blir kalkylen nu ?
/Freddy
Ett bolag till med nettomätning:
http://www.klokahem.com/artikel/äntligen-nettomätning
/Freddy