Detta är förstås inget nytt, utan har några veckor på nacken.
Danska SAXO Bank varnar iaf för att Sveriges bostadsbubbla är betydligt större än USA:s, vilket jag redan påtalat.
Ord och inga visor följer nedan.
“So some countries escaped the turmoil relatively
unscathed – but they won’t be so lucky this next time
around as global growth begins to weaken in com-
ing months. That’s because Australia, Canada, New
Zealand, Norway and Sweden (an exporter, if not a
commodity exporter) are all suffering under the weight
of tremendous housing bubbles – each of them worse
than the US housing bubble in terms of price appre-
ciation from 2002 levels. When these bubbles pop in
a weak global environment, this is likely to serve as a
double whammy to these countries, particularly Aus-
tralia and Canada, whose currencies are the strongest,
and where private indebtedness is as bad or worse
than it has ever been in the US or the UK. This story
could begin to unfold already in Q3 – and there are
already signs that Australia’s housing market is turning
over. The commodity currency levels could look very
different when 2011 rolls around.”
Texten är undangömd under råvaror, eftersom de flesta av de sista bostadsbubblorna ligger i råvaruländerna.
Även The Economist skall varna och påtala att Sveriges bostadsbubbla är den största i Europa just nu, men jag hittar för tillfället ingen referens. Någon läsare kanske har det?
Själva är vi ju ofta väldigt duktiga på att stoppa våra egna huvuden i sanden, så det är alltid bra att lyssna på utomstående som har lite distans till ankdammen Sverige.
32 kommentarer
Det skrämmande är att 95% är helt ovetande om den kommande katastrofen. Men festar vidare som om det vore 2006, lånen ökar med 10% per år i detta land.
Det är såklart de höga skatterna som urholkat svenskens köpkraft, alltså återstår belåning. Men de flesta som läst historia vet att inget är statiskt, allting förändras, priser går upp och priser går ner. Tyvärr går det alltifd mycket snabbare ned än upp och en nedgång kan vara mycket längre än folk tror. Japan har haft en nedgång i 20 år nu!
Var det denna länk månntro? http://www.economist.com/node/16542826?story_id=16542826
Kollade runt lite på SCB.
http://www.scb.se/statistik/_publikationer/FM5001_2010M07_BR_FM5001BR1008.pdf
Finansmarknadsstatistik från juli 2010. Siffor för utlåning finns på sidan 7.
Har jag tolkat det här rätt så är siffran för utlåningen för bostadsändamål ca 180 tkr per person i Sverige. Bolån är ca 66% av alla hushållskrediter som totalt är 270 tkr / person.
Låter inte så farligt, men vi vet ju att utlåningen för bostadsändamål är skevt fördelad över befolkningen, och att de köpt som sin första bostad sedan 95-00 sannolikt är väldigt mycket högre belånade än snittet med tanke på hur priserna har utvecklats.
Sårbarheten borde del en betydande del bero på hur denna grupp klarar arbetslöshet i samband med nästa konjunktursvacka, även om räntorna då troligen sänks igen. Man kan ju undra hur stor del av de totala lånen som därmed ligger i riskzonen i nästa dipp.
Kanske ger FIs bolåneundersökning från feb i år lite mer info om detta:
http://www.fi.se/Templates/Page____12415.aspx
"Our assessment is that we’re in a bubble", Magnusson said. "We’re reasonably convinced" that prices will fall 20 percent in the next three to five years. "If property values fall as we predict they will, then debt-ratios will increase significantly and many households will have problems."
http://www.businessweek.com/news/2010-03-02/sweden-house-boom-may-grow-on-high-rate-bets-credit-group-says.html
Anonym: "Det är såklart de höga skatterna som urholkat svenskens köpkraft, alltså återstår belåning."
Har svensken verkligen bristfällig köpkraft? Jag tvivlar starkt på att en större köpkraft skulle minska belåningen. Jag tror snarare att det rör sig om bristande privatekonomisk disciplin i kombination med en belånngskultur/-norm som gör att belåningen ökar.
Jag tror inte att bubblan kommer att brista på riktigt innan det finns fler lägenheter att tillgå. Sen kommer det även alltid finnas folk som är villiga att betala fantasi summor för att bo centralt så där kommer det alltid vara höga priser.
Det är inte gemene man som bestämmer priserna på bostäder utan det är bankerna som avgör hur mycket folk kan betala. Jag fick själv ett lånelöfte som var skrattretande högt när jag pratade med min bank. Frågan är vad som ska få bankerna att bli mer restrektiva med sin utlåning.
Mvh Axel
Vad kommer då hända när räntan går upp? Kommer tusentals få lämna sina hus och sluta som tiggare eller blir det lugnt och stilla?
Nyfiken.
Det här är ju lite off topic – men har viss bäring på bostadsbubblan
Skulle inte du C kunna skriva ett litet epos om:
1. Hur sannolik du anser att en dollarkollaps i närtid är?
2. Oavsett vad du anser om sannolikheten för att dollarkollapsen inträffar – vad du tror att en dollarkollaps får för konsekvenser för oss i Sverige (bl a vad avser bostadsmarknaden)
Snälla?
En bra informationskälla…
http://www.globalpropertyguide.com/
Intressant. Å ena sidan är jag benägen att instämma. Tycker att bostadsmarknaden är åt skogen. Upphaussad, och folk betalar skrämmande summor för skräp. Priserna i mitt område har nått löjliga nivåer. Det är något mycket osunt med marknaden.
Å andra sidan undrar jag vad som skulle kunna få oss ur detta skruvstäd med ständigt ökande kostnader för bostäder, som ingen tjänar på, utom pensionärer som säljer sin villa? Vi har inte förbyggt oss, eller hur? Det finns inga spökstäder som i Spanien. Några procentenheters räntehöjning borde de flesta klara. De som har jobb har gott om pengar och några tusen mer per månad borde inte stjälpa någon. Vad skulle kunna sätta igång ett prisfall?
Jag minns 1990, då priserna föll till hälften, så jag vet att det kan hända. Men hur? Allt byggande som pågår nu? En ny finanskris i världen (som säkert kommer)? Något annat?
Jag vet inte. Några förslag?
Själv är jag skuldfri och bor i betald bostadsrätt samt börjar bygga sparkapital. Är jag dum i huvet som inte belånar, eller kommer jag att vara glad om ett par år?
Är det bara Stockholm innerstad som ingår i undersökningen? Det är väl bara där som priserna kan anses vara höga?
En bostadsrätt i typ Motala eller Piteå som kostar 50.000kr att köpa lär ju inte skrämma upp internationell press…
Anonym: "Det är såklart de höga skatterna som urholkat svenskens köpkraft, alltså återstår belåning."
Troligen har istället produktivitetsökningen de senaste decennierna tillfallit kapitalägarna snarare än löntagarna. För att hålla konsumtionen/efterfrågan uppe krävs istället att löntagarna lånar det de borde krävt i lön.
Så skapar vi en obalans i ekonomin.
//Håkan
Håkan: Om pengar tillfallit kapitalägarna så skulle de konsumeras i form av investeringar vilket skulle generera arbeten. Hade dessa pengar istället tagits av arbetarna så hade det funnits färre arbeten när svenska företagen tappar i konkurrensen.Det som snarare urholkar är ju riksbank och bankväsen som urvattnar all vår produktion via penningexpansion,speciellt i tider när räntan ligger onaturligt lågt. Förenklat betyder det att arbetare och producenter sitter i samma båt medans stat och bankväsen bedriver maffiakartell mot oss i båten. Jag tycker det är dags att vi riktar ilskan åt rätt håll.
Ang. "Det är såklart de höga skatterna som urholkat svenskens köpkraft, alltså återstår belåning."
Nej, ni har alla (så långt) fel när ni bemöter detta förvisso korrekta påstående.
Sanningen är dock den att utan dessa höga skatter hade vi aldrig kunnat behålla den så för svensken viktiga välfärden, eller om man så vill den ofantliga sektorns lyxsektion. Sådant som vi är vana vid att ha i ankdammen, dvs. personlig assistans, hemtjänst, gigantiska utbetalningar av allehanda bidrag till icke-produktiva konsumenter osv.
Det ironiska är att dessa icke-produktiva konsumenter inte anser sig nog tillfredsställda med de bidrag de trots allt får (och när jag pratar bidrag här menar jag även den lön som utbetalas till alla läkare, poliser, lärare, vårdpersonal, arbetsförmedlare, osv.) och därför lånar man. Punkt.
Framtiden innebär problem trots bostadsbrist. Jag tänker oavkortat på den accelererande ungdomsarbetslösheten och de sjunkande ingångslönerna. Bostadspyramiden bygger på att de yngre tjänar bättre än tidigare kullar. Det stämde tills 2008, nu går 30% utan arbete och många har bara lågbetalda arbeten i många år framåt.
Demografin är största hotet mot bubblan som jag ser det.
Jag tror att man drar ner på allt annat innan man drar ner på boende. Om vi skulle få en bostadskrash så har allt annat redan krashat.
Sen får vi även tänka på att vi bor i Sverige. Vad händer när alla överbelånade står med mössan i handen och måste sälja sitt hem? Det kommer att lösas på något sätt med skattepengar och alla som sköter sig kommer att få betala för denna lånefest. Tyvärr är det så att det lönar sig att missköta sig i Sverige.
När man syftar på den svenska "bostadsbubblan" så kan det bara vara Stockholm, och i viss mån Göteborg, som avses. Problemet i Stockholm är att vi har en extrem utbudsbrist så jag ser egentligen bara två anledningar till att den, om man nu anser att det är en bubbla, spricker, den första är om bostadsbyggandet ökar kraftigt vilket hittills har varit smått omöjligt då massor av förslag har stoppats av byggnadsnämnden. Det andra är att inflyttningen till Stockholm minskar. Jag tycker att det är ganska patetiskt att skrika om bubbla till höger och vänster utan att titta på utbud kontra efterfrågan.
De svenska privata skulderna är uppe i 2500 miljarder, det blir ingen liten smäll när det väl smäller.
Skulderna kan inte minska men väl tillgångarna som borgar för skulderna, dvs tillgångspriserna.
Med en tillväxt på 10% per år genom krisen verkar svensson vara likgiltig till historiens värsta finanskris. Duktigt jobbat av politikerna! Man har lyckats dölja skiten snyggt.
Tyvärr får vi alla dela på notan, trots att man sköter sig så får man betala i solidaritetens namn. Men kanske blir det annat denna gång, då troligen systemet rämnar totalt i den kommande katastrofen, inbördeskrig är nog inte att överdriva.
Bostadsbubbla?
Var ser du den?
Vi har ökad utlåning bla till nybildade BR föreningar där de boende får LÄGRE kostnader för boendet.
Hyresrätter är på väg ut och vi betalar större delen av hyran till oss själva i stället för till fastighetsägare./Oppti
2010-09-05 08:45 – Klockrent!
Är själv 24 år, bor hemma då min nyproducerade lägenhet skjutits upp med 2 år. Har sparat över 1 miljon och äger ett fordon. Jag är verkligen undantaget i min generation anser jag, alla mina vänner tjänar relativt bra. Dem får ut 20'+ minst i snitt och har även svarta pengar på toppen, trots detta är det aldrig någon som har pengar kvar. Alla har senaste prylar, mobiler platt tv osv. Jag har även dessa prylar men trots hög konsumtion har jag lyckats spara undan en slant och sluppit lån som mina andra kompisar har. Många kommer bli tvungna att sälja sina lägenheter när bubblan spricker och jag kommer stå som vinnare
Givetvis kommer priserna att sjukna, 20 % låter rimligt. Men sett i perspektiv så kommer de flesta ändå ha tjänat bra på prisuppgången sedan 90 talet.
Det är helt orimligt att priserna ökar snabbare än lönerna i längden. Det som då håller uppe priserna är detsamma som i ett pyramidspel, någon annan köper i botten och kickar vinster uppåt som investeras i nästa skikt.
Vid stigande ränta och ökande arbetslöshet kommer inflödet i botten av pyramiden att minska vilket leder till en kedjereaktion.
Vilket trams, Oppti. Bankerna äger större delen av landets fastighetsbestånd. Aldrig förr har folk ägt så liten andel av sina bostäder själva. När räntorna når tvåsiffriga nivåer kommer bankerna snart att äga så gott som allting. Men med guld och silver kan man förstås eliminera skulderna, samtidigt som man kan förbjuda bankerna att skapa nya.
"Hyresrätter är på väg ut och vi betalar större delen av hyran till oss själva i stället för till fastighetsägare."
Om man inte amorterar hur stämmer det du säger då tror du? Då hyr du av banken i form av ränta. Det är endast när man amorterar man betalar till sig själv, PUNKT!
Banken äger lägenheten/fastigheten säger ni.
Vi har till skillnad från USA inga lån som är knutna till fastigheten. Där kan man säga att banken äger-men här är det vi som är betalningsansvariga även om vi flyttar.
Vi betalar ränta till banken och amorterar ner lånen. Men det är INTE nån bank som tar över om vi inte lyckas betala. De tvingar dig att sälja men låter dig sitta kvar i skuld om du inte kan lösa lånet./Oppti
På vilket sätt menar du att det är positivt?
Det är lite festligt att läsa alla tvärsäkra inlägg här. Ni har läst er till att Sverige har en bostadsbubbla och nu väntar ni på kraschen. Inbördeskrig ska det bli. Katastrof. Och finanskris.
Jaja.
Det är möjligt att det blir en krasch, men livet på börsen har lärt mig att det sällan blir som man räknar ut.
Marknaderna ger fullständigt fan i era tvärsäkra analyser om bostadsbubblor, katastrofer och annat. Eftersom marknaderna på lång sikt styrs av fundamenta, men på kort sikt av helt andra saker (det känns märkligt att ens behöva påpeka det i en blogg som handlar främst om aktier, men OK då).
Det finns bara ett enda scenario som jag ser som möjligt att förena med en katastrof på bostadsmarknaden. Det är om en betalningsinställelse i något av Euro-länderna (PIIGS) driver upp marknadsräntorna till tvåsiffriga nivåer internationellt samtidigt som ekonomin fullständigt packar ihop av samma skäl. Då kommer många att sitta i en rävsax med kraftigt höjda bostadskostnader samtidigt som arbetslösheten stiger. Men då pratar vi om ett höginflationssamhälle. Just nu går ju utvecklingen åt helt andra hållet.
Finansinspektionen som undersökt detta, skriver: vid en antagen räntenivå på 7,5 procent hade cirka 92 procent av hushållen i stickprovet fortfarande ett överskott.
Vänta lite nu. Räntan stiger tre gånger från dagens nivåer och bara 8 % av hushållen går back?
Men de självutnämnda experterna här verkar tycka att Finansens utredare är amatörer och att elände och svält är det mest troliga alternativet. Och att inbördeskrig väntar på Södermalm.
Fan tro't, säger jag.
Jag ligger kort på börsen, eftersom jag tycker framtiden ser trist ut, just med tanke på PIIGS-ländernas eländiga ekonomi. Men det är långt ifrån en negativ nettoposition på börsen till att hamstra vapen och burkmat i väntan på att inbördeskriget bryter ut.
Besinna er lite.
Sen skulle jag hovsamt vilja be att Anonym I, Anonym II, Anonym III, Anonym IV och Anonym V (eller hur många ni nu är) åtminstone skrev under sina inlägg så att det går att föra en debatt.
Dr Spek, endast en kommentar har nämnt ordet krig.
De flesta klarar en bostadskrasch hyfsat, och livet går som alltid vidare. Men några kommer bli brända, i ditt fall 8% av hushållet. Var 16:e hushåll. Det är illa nog för de drabbade.
Det är alltid så här. De som äger aktier har en övertro(hoppas) på uppgång medan de som sålt tror (hoppas) på nedgång. De som äger hus eller bostadsrätt har en övertro på fortsatt uppgång eller åtminstone att de får tillbaka investerade pengar. Medan de som inte äger är bittra.. 15 år i sitt drömboende kanske är värt en värdeminskning när det blir dags för försäljning. Det pratas ofta om svarta svanar på den här bloggen, utifrån det tankesättet är det inte en fastighetsbubbla som kommer stjälpa hela skiten utan snarare en jordbävning eller något annat oväntat. Var förnuftig och tänk er för men var inte så djävla tvärsäkra på att ni vet vartåt allt barkar.
Vanligtvis negativ, kanske är bra att inflika att undertecknad själv äger sin bostad sedan 1992, men utan skuld till banken, dvs äger den på riktigt. Så det är mina alldeles egna pengar jag förlorar på en bostadskrasch, inte bankens.
Jag ser dock bostaden som en kostnad, och ingen investering, så för min del accepterar jag att hus blir mindre värda över tiden, inte tvärt om.
http://cornucopia.cornubot.se/2010/06/bostaden-ar-en-kostnad-inte-en.html
Även utan räntor och amorteringar så kostar fortfarande bostaden nära 4000:- i månaden, men det inkluderar renoveringar och reparationer som buffras varje månad.
Positivt eller ej-men med personliga lån så finns det inget att vinna på en krasch.
Så det gäller att arbetsmarknaden är god i första hand, inte att fastighetsmarknaden är god!
Sen har vi ju olika karriärvägar inom boendet som kan säkra marknaden. 1or blir 2or, landsbygd blir stad osv.
Därmed inte sagt att ytterligheterna-med fullt belånade 10 miljonersvillorna-kommer att bli vinnare framöver./Oppti