De stackars bankerna har nu blivit utsatta för sitt skämttest. Man har testat hur de skulle klara en ökad arbetslöshet på 0.6%, ett börsfall på måttliga 20%, om tillväxten i BNP skulle bli 3% sämre än önskat (ungefär noll alltså), samt om räntan skulle stiga på de obligationer som de har satt som säljbara, dvs dessa skulle falla i värde. Lägre räntor än när räntan var som högst för Grekland i maj bör tilläggas…
För att få ett begrepp om det där med säljbara obligationer, så påminner jag läsekretsen om hur det såg ut för SEB:
Finansiella tillgångar till verkligt värde: 670 990 MSEK
Finansiella tillgångar som kan säljas: 65 988 MSEK
Finansiella tillgångar som innehas till förfall: 1 500 MSEK
Knappt 10% av de finansiella tillgångarna har satts som “säljbara”, resten låtsas man alltid behåller sitt nominella värde, men kan t ex vara grekiska statsobligationer.
För SEB:s del innebär stresstestet att man kollat om banken tål att 10% av tillgångarna faller med 20% i värde, dvs totalt 2%. Japp, SEB klarade att deras totala tillgångar faller med 2%… Resten bokförs enligt principen mark-to-trichet eller har åtminstone inte hafts i åtanke när det gäller stresstestet.
0.6% i ökad arbetslöshet är också ett skämt. Det är som bekant ingenting om ekonomin viker igen.
Allra roligast är att man gjort bedömingen att risken att ovanstående inträffar är en chans på tjugo. Jag skulle vilja se hur de räknat ut att det bara är 1/20 chans/risk att arbetslösheten stiger med 0.6%, att börsen faller 20% eller att räntorna stiger…
Sanningen är förstås att de inte har en aning om sannolikheten för detta, ungefär som sannolikheten för att finanskrisen skulle inträffa (=0). Faktum är att 0.6% i ökad arbetslöshet inte ens kan kallas för en svart svan. Det vore inte ens chockerande om arbetslösheten stiger med 0.6%. För övrigt har börsen fallit mer än 20% (minst) två gånger de senaste 10 åren, så hur risken för detta kan vara en gång på tjugo år är väldigt svårt för mig att förstå. Kanske skall man helt enkelt förbjuda någon att sälja aktier till lägre pris än de köpte för?
Att däremot spanska banker inte klarar ens detta väldigt lama test säger något om hur illa det ligger till med dem.
Detta kallas för worst-case. Det är det inte. Finanskrisen vi just genomlidit var värre än det man testat för nu med betydligt lägre tillväxt än enligt “worst case”, och betydligt stigande arbetslöshet. De grekiska räntorna under skuldkrisen i maj var högre än man testat för nu. Och oavsett så testar man alltså bara “säljbara tillgångar” och inte de verkliga tillgångarna. Antagligen därför att varenda franska bank skulle målats ut som i riskzonen om man tittat på totala tillgångar. Eller så har de franska bankerna hunnit sälja av sina risktillgångar till ECB inför stresstestet. Annars hade det blivit panik. Vem testar ECB?
Mer detaljer finns länkat hos bloggrannen Musik @ Centrifugen.
12 kommentarer
"Knappt 10% av de finansiella tillgångarna har satts som "säljbara", resten låtsas man alltid behåller sitt nominella värde, men kan t ex vara grekiska statsobligationer."
Grekiska statsobligtioner kan säljas. Någon, troligen ECB, SNB och någon mer som inte bryr sig om deras värde, köper upp dem.
-Jonas
Det tragiska/komiska är att marknaden (läs USA & säkerligen alla andra av världens börser) tar detta skämttest som en trigger för att nå ATH. Desto hårdare kommer vi dock falla, frågan är bara när med dödskors och allt.
1000tack
du är 1klippa
att tänka på är att när usa gjorde stress testet på 20 banker så klara sig 10 och här så gör vi det på nästan 100 och 93 klarar sig det är nåt att fundera på eller ?
man blir bara förbannad när man läser om det och ändå mer när alla idioter i media inte reagerar och orkar gräva lite djupare i saken.
Du har en poäng när det gäller testets relevans (d.v.s ingen alls) men jag förstår inte riktigt ditt räkneexempel för SEB. Varför skulle bara 10% av balansräkningen ha testats? Du verkar inte riktigt ha koll på vad de respektive kategorierna är och hur de hanteras bokföringsmässigt. De tillgångar du tar upp är dessutom bara en del av balansräkningen vilken gör påståendet om 10% än mer meningslöst.
Varför? Jo, därför att testet är konstruerat för att fria hellre än fälla. Man testade uttryckligen bara tillgångar som redovisats som säljbara. Alltså mitt exempel ovan.
Kvalgränsen för stavhopp var satt till en meter. Det klarade de Svenska bankerna, vilket glädjer finansmarknadsminister Mats Odell.
Skämtet är väl att i vissa länder testar man 95% av bankväsendet (Spanien) och andra mellan 50% och 65%. De små spanska sparkassorna som blev underkända skulle t.ex. inte kommit med i testen om man valt att 'bara' testa 75% av det spanska bankväsende.
Man testade även andra tillgångar. Det var flera test.
http://stress-test.c-ebs.org/documents/Listofbanks.pdf
http://stress-test.c-ebs.org/documents/Summaryreport.pdf
Se sidan 6
"The average two-year cumulative loss rates associated with these losses are 3.0% for corporate exposures and 1.5% for retail exposures under the benchmark scenario, and 4.4% for corporate and 2.1% for retail exposures under the adverse scenario, compared with average loss rates of 1.5% for corporate exposures and 0.8% for retail exposures in 2009."
Jag säger inget om storleken på testen och dess relevans men att säga att bara AfS har testats är fel. Rätt ska vara rätt.
Om derivatspelet:
"Enligt ett hemligt 17-sidigt EU-dokument ämnat för de europeiska finansministrarna, ett dokument vilket den ansedda The Telegraph tog del av i februari 2009, hade det europeiska banksystemet dittills gjort derivatförluster på 25.000 miljarder dollar.
Med andra ord var en tredjedel av tillgångarna i de europeiska bankerna borta. Eftersom bankernas s.k. hävstång på det egna kapitalet var 1:30 eller än mer innebar sådana derivatförluster att bankerna var konkursmässiga flera gånger om. Det var vad EU sa. Varje enskild bank sa att alla andra utom just dom hade exploderande balansräkningar.
Gällde EU:s siffror också de svenska bankerna så fanns det i vårt svenska banksystem oredovisade derivatförluster för uppskattningsvis 900 miljarder dollar (knappt fyra procent av de totala europeiska förlusterna) eller i svenska pengar, till dåvarande valutakurs, 7.500 miljarder kronor. Ofantligt mycket mer än förlusterna av kreditgivningen till de baltiska staterna. Mer än dubbla Sveriges BNP."
Från Börje Lindström, http://www.borjelindstrom.se/ladan/varldsspekulationen/derivaten.html
Det har väl lika mycket att göra med verkligheten som all andra byråkratiprodukter.
Default läge: Man får mer reality check av att spela 8-bitars Giana sisters.
/Tisgift
Giana Sisters är ju ett plagiat av Super Mario Bros.