Publiken säger hej och Telias Karin Nordlund bemöter mitt tidigare inlägg i en kommentar som jag återger nedan:
“Hej!
I mitten av 2010 startar arbetet som innebär att vissa delar av det fasta telenätet plockas ned. Det gäller framförallt de delar av nätet som består av långa och gamla stolplinjer och små telestationer med få kunder. Anledningen varför vi väljer att lägga ned dem snarare än rusta upp dem är för att de bygger på en teknik som är så gammal att det inte är tekniskt eller ekonomiskt möjligt att underhålla eller bygga ut för bredband.
Istället för att låta telenätet förfalla väljer vi därför att ersätta den med ny mobil teknik som bland annat erbjuder en bättre internetuppkoppling än vad dessa kunder har idag. Inga kunder som idag har bredband kommer att beröras av detta, utan det är bara kunder som aldrig haft och aldrig kommer att få fast bredband.
Jag ser att det råder lite missuppfattningar om hur mycket man kan surfa med sitt mobila bredband och sin mobiltelefon. Det finns olika abonnemangsformer som tillåter olika datamängder, där det abonnemang som erbjuder mest datamängd för mobilt surf är 10 GB och för mobilt bredband 20 GB per månad. Det är ytterst få kunder som kommer upp i dessa mängder, och man kan definitivt göra mer än att bara läsa mail och logga in på sin internetbank några gånger per månad.
Vidare kontrollerar vi alltid att det finns tillräckligt bra täckning för att kunna erbjuda en mobil lösning för dessa kunder. Om det inte finns det tar vi heller inte ner ledningen. Det går inte att jämföra den täckning man får med vanligt mobilt bredband i och med att vi även erbjuder de kunder som behöver det en extra antenn för extra bra signalstyrka.
Till sist vill jag ta död på myten att telenätet är uppbyggt med skattepengar. Samtliga investeringar som gjorts i telenätet över tid har gjorts med egna intäkter, och allt överskott gick under Televerkets tid direkt tillbaka till statskassan för att investeras på andra områden. Det är möjligt att skattepengar användes när det Kungliga Telegrafverket (som det hette då) startades, men det borde vara preskriberat vid det här laget.
Jag ber om ursäkt att det blev ett långt inlägg men hoppas att jag med mitt inlägg lyckats klargöra lite fakta kring det teknikskifte vi inlett.
Med vänlig hälsning
Karin Nordlund, informationsansvarig Telia Kundrelationer”
Om det bara är få kunder som tvingas använda mobilt bredband som enda möjlighet till Internetanslutning är det förstås inte så underligt om det bara är få kunder som når 20 GB per månad. Likväl stämmer det alltså att Telia aktivt begränsar mängden Internetanvändande för de som inte har möjlighet till fast bredbandsanslutning, även om man kan göra mer än vad jag raljerade över.
Bredbandsstyrelsen på Telia rekommenderar 0-20GB per månad om man inte är cool och bor där man kan få fast bredband.
Om det är så få kunder som slår i Telias tak för hur mycket Internet man får nyttja per månad, varför finns gränsen alls?
Ej heller kommer man runt att mobiltelefoni och mobilt bredband bland annat påverkas av väderlek, luftfuktighet etc och att den sk “fasta telefonin” inte längre fungerar om strömmen går, medan man med kopparnätet hade fungerande telefoni så länge batteribanken på telestationen orkade. I högsta grad samhällsfarligt att döda landsbygdsbefolkningens möjlighet till nödsamtal vid t ex oväder.
Faktum kvarstår alltså att vissa svenskar får sin möjlighet till att utnyttja Internet begränsad av Telia. Specifikt svenskar i obygden i bland annat Flen, några mil från Stockholm.
Tillägg: Skillnaden mellan att vara skattefinansierad, eller finansierad genom ett statligt monopolverk i nästan 100 år, och genom monopolavgifter utbyggt är bara ordet “skatt” eller “monopolavgift”, förlåt “teleabbonemangsavgift hos Televerket”.
Tillägg 2: Läs en senare bloggpost om Telias katastrofala ekonomi inom trådlösa tjänster, som tvingar bolaget att begränsa det sk “mobilsurfet”.
Tillägg 3: Läs i Dalarnas Tidnignar om 85-årige Lennart Karlsson som fick sin koppartråd klippt av Telia utan att ha någon mobiltäckning och alltså inte fick någon “fast mobiltelefoni” som alternativ och nu inte ens kan kontakta 112. Jämför detta med desinformationen från Telia ovan, citat “Vidare kontrollerar vi alltid att det finns tillräckligt bra täckning för att kunna erbjuda en mobil lösning för dessa kunder. Om det inte finns det tar vi heller inte ner ledningen.” Läs även om kunder som blivit av med sin fasta telefoni helt utan alternativ i Norrbotten, rör sig om 18 hushåll som nu står hel utan möjlighet till att ens larma 112. Dessa tips kommer via bloggaren Viktualiebrodern som kommenterat tidigare inlägg.
11 kommentarer
Hej igen!
Gränsen på 20Gb gäller för alla Telias kunder oavsett om man hör till dom som berörs av teknikskiftet eller inte. Begränsningen har att göra med kapacitet i nätet.
Mvh
Karin Nordlund
Kort sagt, om man bor på landsbygden och ni klipper kopparkabeln så sätter ni också en gräns på hur mycket Internet det hushållet kan nyttja.
Återigen, om det är så få kunder som nyttjar 20 Gb, hur kan det vara ett problem?
Verkligen bra påstående där om det är så pass få kunder varför begränsar man då uppkoppling vid 20gb. Då kan man likväl anpassa gränsen efter individuellt behov allra minst. Men även det är ju isåfall onödigt.
Jag har sett fram emot landsbygden men pågrund av detta känner jag mig oehört begränsad vilket är riktigt hemskt. Det passar inte alls ett land som Sverige som ska vara ett föredöme för andra länder när det kommer till informationsfrihet.
Seriöst så får man tankarna på att flytta till ett annat land och även sin verksamhet om detta är det "Nya Sverige".
Intressant att K.Nordlund läser inläggen.
Tråkigt att Telia vill förstöra för folk på landet.
Där jag bor(på landet) finns tack och lov bra mobilt 3G. Jag använder mig av Telenor, de har inga begränsningar i mängden data per månad.
Tre och Tele2 har också tagit bort denna begränsning på vissa abonnemang.
20 Gb inte mycket om man kör SVT Play m.fl tjänster. Telia har ju inget eget 3G nät utan fick köpa in sig hos Tele2. Kanske där skon klämmer? I vilket fall som helst bör man välja bort Telia där det är möjligt, tills de ändrar sig.
Detta påverkar enligt Karin endast kunder som i dagsläget inte kan se SVT Play över huvud taget så jag ser väl inte det som något problem. Telia har för övrigt ett eget 3G nät, man delar emellertid på licensen för 3G med Tele2.
Men är det verkligen så konstigt att ett företag ser över sina kostnader och tar ner nät som bara kostar pengar? Det mobila nätet byggs ut och blir bättre hela tiden. Som jag tolkar det Karin säger så lär många av dom kunderna som blir av med kopparn få en bättre tjänst än den dom har. Jag vet bara 1 som har Fast Mobil men han tycker det fungerar bättre än tidigare, säkerligen finns det även dom som får en sämre tjänst men det finns andra bolag i sverige än Telia/Skanova. Det är fritt fram att bygga nät till dessa utelämnade kunder för de företagen.
Tror bara blogg-ägaren är bitter för han har förlorat pengar på sina telia aktier. Så klart de begränsar mängden trafik. Trafik=kostnader. Läs lite vad det kostar!
För den finns ganska många som skulle kunna använda för mycket bandbredd genom tex torrent det skulle kosta ganska mycket.
-> Karin Nordlund
Då jag använder Mandriva Linux, som distribueras via BitTorrent, vilken förutsätter motsvarande uppladdning, är jag intresserad av uppladdningshastighet och tillåten uppladdad mängd per månad ( och kostnaden givetvis ).
Ibland, när många i svärmen har uppladdningsproblem, kan 2 till 3 gånger större uppladdning än nedladdning vara nödvändig för att BitTorrent skall fungera någorlunda.
Att jag själv har en god uppkoppling är därför inte alltid tillräckligt, att andra har uppladdningsproblem drabbar även mig.
Vänligen observera att BitTorrent också är en högst laglig form för distribution av programvara och förekommer då distributören vill spara pengar.
Då Linux i stor utsträckning är gratis, finns det inga stora pengar att betala bandbredd för.
Storleken på programpaketet jag laddar ned är 4,4 GB och jag får ett programpaket 2 ggr/år, med nya och uppdaterade program. Lägg till att det också är ett par andra distributioner jag är intresserad av och kollar då och då.
Att använda Linux verkar inte vara kompatibelt med mobilt bredband.
( Att den är gratis betyder inte att den är dålig. Linux är minst lika bra eller bättre än Pyttemjuk. )
BitTorrent används för betydligt mer än olaglig fildelning!
Åke M
En Canon 500d spelar in HD-film, 16gig = 2timmar, motsvarare väll ungefär materialet ifrån en skolavslutning?
Det duger väll till att kalla för internetförbindelse och är definitivt bättre än modem men knappast ett användbart bredband.
Sedan håller jag ju inte direkt med Cornu om att det är värt att upprätthålla infrastruktur till Nisse på Berget om det kostar 1Msek/månad.
Logi, det gör det inte. Telekablarna finns redan, och är oftast sambyggda med elnätet, så elbolaget röjer gratis åt Telia. Telia röjer aldrig sina ledningar om de är ensamma, och driften kostar alltså ingenting, utom vid rena haverier.
Men det är väl det som är problemet? Ledningarna är gamla och felar oftare. Att bygga om nätet helt och hållet skulle kosta multum samtidigt som inkomsterna är i princip obefintliga. Det är väl en investering inget bolag skulle vilja göra.
Som det är i dagsläget så lär ju dom områden du pratar om vara rena förlustaffärer.
För att upprepa vad Karin säger: "Inga kunder som idag har bredband kommer att beröras av detta, utan det är bara kunder som aldrig haft och aldrig kommer att få fast bredband." Du kan väl inte på allvar tro att någon suttit med en uppringd förbindelse, med gammaldags modem, och laddat ner mer än 20 gig på en månad?