Tar man en liten titt på stackars TeliaSonera (OMX:TLSN,HEX:TLSN) som går så dåligt att de måste sätta ett tak på trådlöst bredband och trådlösa datatjänster, så steg bolagets omsättning (intäkter) för mobilitetstjänster i Sverige med 9% januari till mars 2010 jämfört med januari – mars 2009. Vinstmarginalen på de svenska mobila kunderna steg från 37.5% till 40.4% och EBITDA ökade med 18%.
Stackars Telia, man förstår att de måste sätta en gräns på 20 Gb per månad för de “ytterst få kunder som kommer upp i dessa mängder” (citat Telias Karin Nordlund).
Annars ser ju vem som helst att bolagets hela mobilverksamhet hade gått i konkurs omgående om ytterst få kunder hade fått ladda ner mer än 20 Gb per månad. Speciellt de kunder som Telia nu kopplar bort från kopparnätet, och därmed inte ens kommer kunna använda ett vanligt gammalt modem när de slagit i Telias mobila tak.
Jag är född på 1970-talet, så det finns ett visst inslag av ironi ovan. Säkrast att påtala detta.
18 kommentarer
Som vissa andra upptäckt så verkar ironin sorgligt nog vara död.
http://www.monbiot.com/archives/2010/06/28/a-modest-proposal-for-tackling-youth/
http://www.monbiot.com/archives/2010/06/29/the-death-of-irony/
haha, antingen har denna bloggen blivit hackad. Eller så har blogägaren förlorat pengar på denna aktie. Eller så har han ej någon teknisk kunskap vilket man tydligt kan se i dessa ogenomtänkta inlägg. haha FAIL
Tönt.
Telia håller på att omstrukturera sig och anpassa sig till marknaden. Man kapar bort olönsamma kunder(gräver upp koppar). Detta kommer ge bättre resultat. Man har bäst täckning på mobilnäten. Och deras fibersatsning ser väldigt lyckosam och lönande ut.
Undrar vad det kostar för telia om större delen av dessa 20GB går via annan operatör? tex om någon telia kund tankar film från en kund hos bredbandsbolaget. Roamingkostnaden är ju ganska hög mellan operatörer. Så jag förstår varför de gör så. Har för mig att det är glocalnet som har begränsat för sina kunder att tanka lika snabbt från teliaab eftersom de ligger så mycket minus vad det gäller datamängd till och från glocalnet och telia
Ett litet tips, kolla färgerna på enkätet. Svårt att se de staplar som inte har så många röster. Eftersom siffrorna är vita och texten vit. Man måste markera texten för att se den.
Lite småsnålt att klippa på ynka 20 GB.
Är det en datatjänst eller en SMS-tjänst för pensionärer?
Nåja, nu är man förvarnad. Har inte haft några teliaabb på senaste 10 åren. Lär inte bli det heller.
Intressant vore att veta vad man gör av med vid normal surfning, mail och lite SvtPlay…
/K
Det finns en inte oväsentlig samhällsaspekt att ta hänsyn till, som Telia måhända är oinrtresserade av; om man vill att bredband skall tillföra samhällsnytta skall den erbjudas med flatrate.
Det har blivit ytterligt tydligt i den forskning som bedrivits i det s k "World Internet Project", som kartlagt utvecklingen på nätet.
Utan flatrate går människor ifrån sin syssla för att "hålla på med datorn en stund", stänger dörren för att få vara i fred med sin dyrbara nät-tid, utför nödvändiga ärenden snabbt och "återgår sedan till vardagen".
Begränsningstak eller kostnad per kB begränsar och fördröjer den nya teknologins användning och genomslag som kommunikations-, effektiviserings- och rationaliseringsverktyg på alla områden den faktiskt kan tillföra något. Vilket är ungefär till allt.
Med flatrate BLIR internet och ny teknologi "vardagen", ett självklart nyttoverktyg, en del i livsmönstret och effektiviserar och driver utvecklingen på alla områden.
De nationer som erbjuder flatrate på bred bas till sin befolkning utvecklas mätbart oerhört mycket bättre ekonomiskt, socialt och teknologiskt.
Fortfarande har vi i Sverige trots allt en bisarrt hög täckning i glesbygd jämfört med resten av världen. Det vore synd om vi inte fortsatte på den inslagna vägen…
Länkar till forskningsinstitut:
http://www.wii.se/
http://www.worldinternetproject.net/
Anonym 21:28, stort tack för den repliken.
Mvh
Vad sägs om marknadskrafter cornu? Du hånar de som vill köpa ett hus i en större stad. Detta köp görs ju för att man är redo att betala mer för just Opera, cafer, restauranger eller bredband snabbt som ögat. Om man ägnar en del av sin blogg åt att förklara förträffligheten med at bo och leva som en bonne känns det lite festligt att nu passar inte marknadskrafterna när de plötsligt slår igenom i din vardag. Svårt att plocka russinen ur kakan helt enkelt.
Provade med Comviq kontantsurf 1 dag för 29:- och då ingår det 0.5GB.
Jag gjorde som jag brukade, startade dagen vid ca 08.30. Kollade mailen, tittade igenom svenska morgontidingar, kollade upp några TA-sidor, läste några bloggar och tittade på 2-3 TV-nyhetsinslag hos DI och Ab. Jobbade, skickade och tog emot email.
Ca 14.30 var mina 0.5 GB slut och överföringen slutade alltså att fungera.
0.5 GB per arbetsdag, 5 dagar i veckan och 4 veckor i månaden ger 10 GB. Det är långt ifrån tillräckligt. 20 GB kommer inte att räcka långt det heller.
Och jag är sparsam med kapacitetsslukande tjänster, jag undviker dem så mycket jag kan.
Det jag har förstått av din internetnärvaro är att 20 GB inte kommer att fungera för dig. Inte på något sätt. I så fall får du ändra dina vanor drastiskt.
Om Sverige hade förlitat sig på marknadskrafter när det gäller bredband och telekommunikation hade vi varit ett u-land vid det här laget. Landet är för glesbefolkat.
De svenska Stadsnäten, där kommunerna i strid mot kommunallagen gick in och både byggde nät och dessutom drev dem när "marknadskrafterna" svek utsattes för massiv kritik eftersom "marknaden skulle sköta saken".
Hade de inte gjort det hade vi i Sverige knappt haft bredband utanför storstäderna. Om ens där.
Faktum är att det inte ens bredbandsnätet i storstäderna byggts av "marknadskrafterna", för då hade inte ens Stockholm fått något nät förrän för en handfull år sedan.
Något trådlöst bredband hade inte funnits i Sverige över huvud taget om inte staten till skillnad från resten av världen skänkt bort licenserna för 3G i stället för att auktionera ut dem för mångmiljardbelopp.
Tyvärr skänkte man dem till den med den mest vidlyftiga och orealistiska kalkylen för utbyggnad som en treåring kunde räkna ut att den var orimlig. Telia, som faktiskt lämnat in ett realistiskt anbud, blev utan.
Lycksökarna som fick licenserna hade sedan mage att begära dispens för att de inte klarade av att bygga ut i den takt de lovat i sin löjeväckande glädjekalkyl. Om du frågar mig borde man snarast ha övervägt att dra tillbaka licensen, exproprierat deras infrastruktur och skänkt den till Telia efter detta rena miljardbedrägeriförsök.
De svenska stadsnäten lyfts nu trots allt gnäll internationellt som en osedvanligt lyckad modell, där offentligheten äger näten, ibland driver dem, men ibland också öppnar dem för privata tjänsteleverantörer/ISP.
T o m i USA har man börjat lyfta stadsnätsmodellen och börjat inse att IT-infrastruktur nog egentligen borde ägas av det offentliga.
Så, Anonym, 21.57, "marknadskrafterna" har inte gett dig bredband heller. T o m om du bor i Stockholms innerstad har samhället byggt eller subventionerat din lina på ett eller annat sätt.
Hur mycket man som samhällsmedborgare har bidragit med till detta bredband är en individuell fråga som beror på vilket värde man skapat för samhället för alla som ingår i det att dela på.
Generellt sett kan man nog säga att mer sådant värde skapas av bönner och tillverkande företag än av diverse av oss tärande människor i städerna, som mest sysslar med att administrera, spekulera eller förbruka de tillgångar som skapas ute i spenaten.
Bredband till alla, säger jag. Även till dem som producerar ute i landet. Med flatrate.
Tyvärr är telia som en gammal dinosaurie som inte förstått att den är på väg att dö ut. Telia kan välja att inte ha flatrate och dö ut, det finns andra som erbjuder det och kan ta över. På något sätt verkar inte stofilerna förstå att det ungdomarna vill ha är en stabil uppkoppling utan begränsningar. De är inte speciellt intresserade av telias tjänster då det finns andra som levererar dessa både bättre och gratis. Likt förbannat envisas man med en dåres envishet om att man måste ta betalt per megabyte. Om inte telia vill vara en bredbandsleverantör (dvs en riktig med flatrate) så kan man lika gärna lägga ner. Samma visa körde man med adsl och det slutade med flatrate – dock efter att man förlorat stora skaror kunder till konkurrenterna. Samma sak kommer att hända med det mobila bredbandet – som ett brev på posten.
I min mors sommarstuga är jag tvungen att köra telia då de är de enda som kan leverera bra fart. Min mor kör med kontantsticka för det funkar för henne. Själv är jag tvungen att köra med företagsabbonemanget då 5gb lätt blåses på en dag. Som tur har mitt företag telia med flatrate. Dock är det mest privatpersoner som drar dessa mängder (en väldigt liten del. När konkurrenterna har samma täckning som telia så kan telia hälsa hem för min del, bye bye!
Det finns en annan av Telias affärsideer som jag inte fattar.
Tidigare hade jag det vanliga telefonabonnemanget via Göteborg Energi. Samtalet gick helt på Telias utrustning och ledningar.
Men jag betalade ca 20 % lägre avgifter och nummerindikeringen bara 15:- i stället för 20:-
Då och då får jag liknande erbjudande från olika företag, senast för en vecka sedan.
Hur kan det vara så dyrt för Telia att skicka inbetalningskortet, att det lönar sig att sälja räkningen till ett lägre pris till någon annan.
Priset måste ju vara så lågt att detta andra företag kan ge mig 20% rabatt och dessutom behålla några procent för egen del.
Är det som med den gamla historien om han som köpte kvastar för en krona och sålde dom för 50 öre. När han blev tillfrågad om hur han kunde tjäna på detta, så sade han att det är mängden som gör det.
Kan Telia ge minst 25% rabatt på min teleräkning när de säljer den till ett annat företag, varför kan inte jag få denna rabatt?
Åke M
Anonym 23:08, tack. Som boende på landet är jag fullt medveten om att de flesta landsbygdskommuner ur egen ficka betalade för ADSL-utbyggnad av telestationerna 2003-2006. Det rör sig om 100-talet kommuner som utanför sin centralort inte hade haft bredband alls på "marknadsmässiga villkor".
Eftersom vi letade efter en gård under de åren, så minns jag mycket väl hur man kunde följa hur kommunerna byggde ut telestationerna i kommunerna. Ibland fick de även betala för att centralorten skulle få ADSL.
Kommunerna insåg nämligen att det var en konkurrensfördel att kunna erbjuda bredband när det gäller att locka till sig pendlare (dvs folk som har jobb och alltså betalar kommunalskatt), och nya lokala småföretag. Att inte kunna erbjuda bredband blev en konkurrensnackdel.
Fram till ca 2003 hävdade Telia bestämt att kopparkablar i luftledning hade andra fysiska egenskaper än kopparkablar nedgrävda i marken, och vägrade ge ADSL till någon som hade luftledning även om det bara var 100m till telestationen. Sedan ville en högre chef ha ADSL till sin sommarstuga, och vips så ändrades de fysiska egenskaperna hos alla Sveriges luftledningar och ADSL via kabel i luften fungerade helt plötsligt.
Man kan notera att det inte kostade speciellt mycket att bygga ut en telestation med en DSLAM, 100 000:- kanske. Problemet var att många telestationer på landet saknade fiberanslutning, så kommunerna fick betala även för detta.
Man kan notera att en del kommuner som såg sig som lite "finare" (=en centralort som kunde kallas stad) inte byggde ut ADSL på landsbygden. Kommuner med en liten byhåla till centralort (<10 000 invånare i centralorten), renodlade landsbygdskommuner gjorde det dock oftast.
Anonym 23:08: Att staten byggde ut istället för marknaden… hur mycket allokerades för bygget med hjälp av tvång? Den summan kanske gjorde än mer nytta ute i samhället,men det är sånt som är för svårt att utröna,därför kommer man så ofta undan med inskränkningar i marknaden. Vi kanske bytte utbyggnaden mot 1000000 privata arbetstillfällen.
Re:Edwin
Ja, det var inte för att det var roligt med bredband man lade offentliga medel. Det var en klockren nationalekonomisk analys som låg bakom, och som har gett oss all utdelning man kunnat önska i form av arbetstillfällen.
Principen gäller fortfarande. Det är samhällsekonomiskt rätt att erbjuda flatrate-bredband även ute i spenaten. Det går säkert att ta betalt för, men det måste vara rimliga nivåer, och man har ett särskilt ansvar som samhällsskapad monopolist.
Det är många även på rätt höga nivåer som är rätt sura på gnidiga telekomaktörer som inte insett att man fått monopol- eller oligopolliknande förmåner av offentligheten som det följer ett självklart motkrav på.
Motkravet heter "ett visst samhällsansvar".
Det är nämligen en genomreglerad marknad man spelar på från början. Det går inte att börja hävda "fria marknadskrafter" när man leker på en lekplats som ägs av samhället, med leksaker man lånat av samhället, eller fått till skänks med villkoret att använda med visst omdöme.
Det är ju inte så att Cornucopia driver sitt företagande på Kebnekaises Sydtopp, vad jag kan utläsa av bloggen. Att möjliggöra att han kan fortsätta med sitt företagande under rimliga former och till rimliga kostnader får teleoperatörerna se till att fixa.
Basta.
Man kan inte acceptera en tillbakagång i teknisk kapacitet om det finns fungerande lösningar. Då får man se till att fixa det på något vis om vill kapa kopparkablarna.