Tillägg: Notera datumet denna artikel skrevs. Det jag skriver om när man skall köpa gäller inte nödvändigtvis när du läser detta.
Med anledning av skuldkrisen och bland annat det enorma lånebaserade räddningspaketet, som inte löser något problem alls, så har som bekant guldet stigit till rekordnivåer. Bloggrannen Musik @ Centrifugen har summerat guldrusningen i bland annat Tyskland, ett land som upplevt hyperinflation förr. Sammanfattning: Det finns knappt något fysiskt guld kvar att köpa i Tyskland.
Nu under morgonen slår också guldet prisrekord i SEK per gram, och kostar nu över 310:- SEK för ett gram guld.
Det dimper ner rätt många mail i min brevlåda från svenskar som funderar på att köpa guld, så jag tänkte diskutera guld som investering nedan.
För det första måste man fråga sig vad syftet är med en placering i guld.
Vill du bara snabbt profitera på en starkt stigande trend? Vill du säkra tillgångar mot inflation eller en kollaps av det ekonomiska systemet? Vill du säkra tillgångar mot katastrofscenarion?
För det första skall man vara medveten om att det alltid kommer rekyler i guld. När dessa inträffar är förstås svårt att säga, men 20-30% i prisfall en gång om året är helt normalt. Förra året föll t ex guldet från 280:- SEK per gram till ca 200:- SEK per gram, en nedgång med ca 29%.
Spekulera i guld
Den som vill spekulera i guld behöver som vid all spekulation vara snabbfotad. Trots alla nackdelar så anser jag därför att spekulanten skall välja fiktivt pappersguld, genom någon av de derivat som existerar. Det innebär motpartsrisk i fallet derivat, t ex Bull Guld H eller tredjepartsrisk om man investerar i en ETF som äger fysiskt guld, som t ex NYSE:GLD. Motpartsrisk innebär att utfärdaren kanske går i konkurs, och tredjepartsrisk kan ju t ex omfatta en konkurs i det försäkringsbolag som du har din kapitalförsäkring hos. Det kan också finnas en risk, om än liten, att terminshandeln av någon anledning upphör om det inte längre finns någon möjlighet att få fysisk leverans av guld på terminerna.
Jag säger inte att något av ovanstående kommer hända, motpartsrisken och tredjepartsrisken är precis samma som om du handlar i någon annan råvara, t ex olja, koppar eller vete. Undantaget är dock att det faktiskt finns ETF:er med fysiskt innehav av guld. Lite svårare att sätta upp en ETF som äger fysisk olja, pga det nödvändiga lagringsutrymet. Sedan finns det dock en viss float även i GLD där vissa tredje parter kan utfärda (=sälja) nya andelar av GLD mot innehav i terminer utan att faktiskt direkt ha fysiskt guld.
Men skall man t ex ha en chans att sälja av när rekylen kommer så är det pappersguld som gäller. Så är det.
Min rekommendation för spekulanten är ETF:en NYSE:GLD, trots sina brister, alternativt Handelsbankens Bull Guld H. Just för tillfället kan man nog anse att motpartsrisken i just Handelsbanken är acceptabel, och skulle banken se ut att krisa de närmsta åren så går det fort att gå ur positioner.
Som jag skrivit tidigare så tar det ca tre år från det att bostadspriserna toppar till man faktiskt får en finanskris, så Sveriges finanskris ligger fortfarande något år framåt i tiden, även om det nu skulle vara så att bostadspriserna faktiskt toppat, och inte bara tillfälligt.
Säkra tillgångar mot inflation eller kollaps av det ekonomiska systemet
Är din avsikt med guldinnehav att säkra tillgångar mot (hyper)inflation eller en kollaps av det ekonomiska systemet så är det bara fysiskt guldinnehav som gäller. Då handlar det också om lite större summor, den som inga tillgångar har behöver ju inte heller säkra något.
I så fall är 100g guldtackor det bästa alternativet enligt mig. Det finns också investeringsguldmynt, med generellt en troy ounce finguld, dvs 31.1g guld, men dessa kostar oftast lite mer än 100g tackor. Mynten är oftast fantastiskt vackra, men vill du alltså ha något vackert att titta på så räcker det med ett mynt av varje sort. Mynten kostar antagligen 4-5% mer än 100g-tackor.
Det finns förstås både större och mindre tackor än 100g, men priset per gram ökar med mindre tackor, och större tackor kan successivt bli allt mer illikvida när priset stiger.
Man måste själv ha fysisk kontroll över guldet, förslagsvis placeras det i bankfack. Plural vid större innehav. Gärna även utomlands, gärna utanför EU. Norge eller Schweiz är exempel. Allt för att sprida riskerna.
Samtidigt sker antagligen större kriser när banken är stängd, t ex under en helg, men även om banken går i konkurs är innehållet i bankfacket ditt fast tillgången kan ta lite tid via konkursförvaltningen. Skulle ändå starkt avråda från att förvara guld i hemmet. Då är det bättre med bankfack hos olika banker.
Om man ser att en situation är på väg att bli akut kan man förstås kanske hämta ut guld från sitt bankfack i tid.
Personligen anser jag att man inte skall köpa fysiskt guld på den nuvarande spiken i guldpriset. Ja, ni läste inte fel.
Vill du köpa fysiskt guld och är girigt rädd för att missa tåget, ta en spekulationsposition enligt föregående rubrik istället. Fortsätter guldet mot himlen kan du alltid sälja ditt pappersguld och köpa fysiskt guld senare i så fall. Själv hade jag inväntat rekylen innan inköp av större mängder fysiskt guld just nu.
Säkra tillgångar för katastrofscenarion
En tredje anledning till guldinnehav är för att hantera katastrofscenarion, t ex om man måste fly landet, samhällelig kollaps, solstorm som slår ut all elektronik eller vad man nu tror på. Nej, man kan inte äta guld, men jag lovar att om du t ex måste fly landet pga en kommunistisk revolution, invasion eller jordbävning, meteornedslag eller bara för att den rödgröna axelmakten vinner valet, så kommer guld fortfarande gå att använda som pengar. Aldrig någonsin har guld inte varit accepterat som ett medel för att byta mot varor eller tjänster, i värsta fall via växling till fiatpengar först.
En liten guldreserv fyller här samma funktion som ett tvåveckors matförråd. Silver kan också fungera.
Här handlar det nödvändigtvis inte om speciellt stora belopp. Tillräckligt för att du skall ha råd att fly, eller tillräckligt för att klara någon månads eller några månaders försörjning. Guldet måste också vara cirkulerbart. Guldtackor handlar om stora belopp. 31 000:- SEK för en 100g-tacka är inget man tar med sig till ICA direkt.
Istället blir det mynt. Det finns egentligen bara ett 31.1g investeringsguldmynt som är gjort för att vara cirkulerbart, nämligen den sydafrikanska Krugerranden. Bild från Wikipedia nedan:
Myntet är en 22k legering, och därför hårdare och hållbarare än 24k finguld. 22k betyder 22/24 finguld, men myntet innehåller fortfarande 31.1g finguld då totalvikten är 33.93g.
Myntet är också ett lagligt betalningsmedel i Sydafrika, utan någon fiatvalör tryckt på sig. I Sydafrika kan man alltså betala skulder med Krugerrand, den du är skyldig pengar, inklusive skatt till staten, kan inte förvägra dig att lösa skulden mha Krugerrand.
En Krugerrand är fortfarande nästan 10 000:- idag och alltså inget man tar med sig till ICA om man nu inte skall månadshandla och har väldigt många barn. Det finns dock mindre Krugerrandmynt också 1/2 troy ounce, 1/4 troy ounce och 1/10-del. Dessa kostar förstås mer att köpa per gram finguld, eftersom präglingskostnaden är ungefär den samma oavsett storleken.
Ett alternativ är brittiska Sovereigns, som med undantag för vissa jubileumsår (ex 2005 med en mer stiliserad St Göran & Draken) har sett likadana ut sedan 1871, och är välkända än idag inom åtminstone hela det fd brittiska imperiet. Bild från Wikipedia.
Detta är myntet som fiktiva James Bond hade i From Russia With Love, och som också amerikanska stridspiloter åtminstone så sent som under Gulfkriget hade med sig i sina överlevnadskit som allmängiltligt betalningsmedel.
Myntet är en hållbarare legering och innehåller 7.32g finguld (enligt Wikipedia, Tavex anger 7.15g), och är något mindre än en svensk enkrona. Värdet är idag alltså ungefär 2232:- SEK för ett mynt, vilket alltså når ett mer användbart belopp. Några kubikmeter ved, någon veckas mat för en hel familj etc.
Sovereigns är också så pass små att de t ex kan bäras dolt i ett pengabälte (eng money belt), likt James Bond. Varför man nu skulle vilja göra det? Om inte annat ser det väldigt misstänkt i säkerhetskontrollen till flyget när du flyr landet…
Det finns en del andra investeringsguldmynt som också är legeringar, t ex är den amerikanska Gold Eagle en legering, men är fortfarande inte lämplig för cirkulation.
Katastrofguldet är inte nödvändigtvis till för att vara en ekonomiskt lönsam investering, och det kvittar alltså när det köps in. Tanken är inte att tjäna pengar på köpet, utan att man i extremfall skall kunna överleva pga detta, och oavsett guldprisets utveckling så är därmed inte tanken att guldet skall säljas av spekulationsskäl.
Istället skall man se katastrofreserven som en försäkringskostnad. Så den som i dagarna drabbats av guldfeber och saknar katastrofreserv kan köpa lite katastrofguld i lugn och ro för att dämpa guldbegäret. Risken är dock att guldfebern bara blir värre när man väl börjat köpa.
Den som vill köpa lite guld till sin katastrofreserv har möjligheten att göra detta via Tradera eftersom det inte krävs några större volymer för att lägga upp katastrofreserven, om man nu vågar. Guldmynt hittar man under guldmynt eller guld- och silvertackor. Det kräver dock en del kunskaper, så man inte bara köper något guldplätterat numismatiskt samlarmynt för mer än finsguldvärdet eller liknande.
Men vänta med några större belopp i fysiskt guld just nu är min personliga åsikt. Och som vanligt, dina pengar, dina investeringar, ditt eget ansvar. Caveat Emptor. Större belopp i guld köper man t ex hos Tavex (störst utbud, handel över disk i butik i Stockholm), Liberty Silver (billigast, iaf tidigare m prisgaranti, sämre utbud och periodvis volymproblem) eller Guldcentralen (kanske tryggast).
Jag eller någon till mig närstående har inte fått någon form av ersättning för att jag skrev ovanstående inlägg.
35 kommentarer
Förvaring utomlands-innebär det inte problem om man vill ta det över gränser till hemlandet?
Vad säger du om att placera i guldproducenter i stället-guldgruvor?/Oppti
Om jag hade haft ett hus över så hade jag utan tvekan sålt det och köpt guldtackor för alla pengarna. Visst kan huspriserna fortfarande stiga, men guldet kommer i alla scenarion att stiga mer än allt annat. Börsen, fastigheter och allt annat förlorar i värde jämfört med guld.
Jag rekommenderar alla att ha omkring 50% av sina besparingar i guld och 25% fördelat på de andra ädelmetallerna (silver, platina, palladium).
@Anonym 10.48
Goldmoney är ett företag som köper guldtackor för sina kunders räkning och förvarar dem i valv i Schweiz. Deras hemsida är http://www.goldmoney.com. Det kan vara ett alternativ men jag föredrar att ha mitt guld på promenadavstånd, vilket inte är förenligt med att ha det utanför Sveriges gränser.
Jag skrattar till varje gång jag läser "den rödgröna axelmakten". Har noterat att du använt uttrycket vid flera tillfällen, är det du själv som är upphov till eller varifrån kommer det? Kul är det ivf!
Då kan man ju ställa sig frågan om inte silvermynt är bättre som en lite tyngre katastrofförsäkring? Guldcentralen säljer dessutom maple leafs momsfritt! Ett mynt för ca. 200:- idag kan vara lockande för många som helt saknar riktiga pengar då hyperinflationen slår till på riktigt. Nackdelen är att de är i .9999, och således ganska mjuka, även om det är mkt hårdare än rent guld.
Bra inlägg om guld. Jag tror inte vi är där än att det är fysiskt guld som gäller, så själv föredrar jag i skrivande stund minifutures. Men framtiden ser inte så ljus ut, i varje fall inte för västvärldens stater och deras fiatvalutor.
Kan inte låta bli att samtidigt göra lite reklam om min nya blogg där jag skriver om guld:
http://DrSpek.blogspot.com
Väldigt bra och intressant inlägg. Hoppas fler får upp ögonen för guld som investering!
Själv gick jag emot din avrådan från att köpa fysiskt guld i nuläget, vilket kanske kommer visa sig var lite dålig tajmat. Det är dock en långsiktig investering, och jag är övertygad om att guldpriset kommer nå ny ATH förr eller senare.
Rödgrön axelmakt, japp det är vad jag vet mitt eget uttryck. Om borgarna kallas alliansen, så är ju axelmakterna deras motståndare i WW2-termer.
Minns inte exakt när jag myntade uttrycket, Google kan säkert svara.
Med risk för att verka lite lång-randig så tycker jag det finns flera fördelar med fysiskt guld och då gärna krugerrand.
Fördel fysiskt: Du kan inte trada det så lätt och riskerar inte att ligga kort för du tillfälligt gått ur och bommar en eventuell snabb uppgång. (Är naturligtvis en nackdel för den som spekulerar kortsiktigt.)
Dessutom så tvingar du upp guldpriset på sikt, så det får ett mer rättvisande pris. (Om man tror på att internationella storbanker mfl medvetet håller priserna nere.)
Fördel rand:
Det är den absolut vanligaste varianten av guldmynt som känns igen överallt. Den är svårare att förfalska än en eventuell guldtacka. Spreaden är bland de lägsta, ofta lägre än köp/sälj 100g tackor. Om man skulle sälja till en privatperson så är det dessutom förmodligen lättare att sälja krugerrand jämfört med 100g tackor.
Silver: Guldcentralen säljer inte längre silver maples momsfritt, vad jag vet. Vill även slå ett slag för gamla hederliga svenska mynt med silverinnehåll, där en gammal 1kr före 1968 säkert borde gå att köpa 1 liter mjölk för hos den lokala bonden.
SHB BULL GULD: Tycker mig ha noterat att spreaden på dessa ökat från 50 öre till 75 öre, är det bara som jag kommer ihåg fel, eller har spreaden alltid legat på 75 öre?
//HPD
@HPD
Bra punkter kring Krugerrand, är bra beredskap för större köp, tackor ser jag bara som spekulation.
Guldcentralen skriver att priset (atm 201:-) är med moms, men jämfört med andra mynt är priset misstänkt likt vanligt silvermynt ex moms. Dyrt jämfört med utlandet dock. Väntar själv på rekyl, samt att de minsta facken blir lediga på banken.
@HPD
De gamla enkronorna och tvåkronorna är ju dessutom fortfarande giltiga som betalningsmedel för sitt nominella värde, även om silvervärdet är oerhört mycket högre. En enkrona från 1967 kan idag köpa minst två liter mjölk, inte en.
Om Krugerrand skriver Cornucopia: "Myntet är också ett lagligt betalningsmedel i Sydafrika, utan någon fiatvalör tryck på sig. I Sydafrika kan man alltså betala skulder med Krugerrand, den du är skyldig pengar, inklusive skatt till staten, kan inte förvägra dig att lösa skulden mha Krugerrand."
Precis detsamma gäller för de svenska silverkronorna. Detta borde göra dem oerhört attraktiva som betalningsmedel, men jag har inte sett något av det ännu. Varför handlar folk fortfarande med papperspengar? Alla näringsidkare kan väl ändå inte vara normalbegåvade?
@Guldnisse
Enda sättet att använda gamla en- och tvåkronor utan att hålla reda på silvrets spotpris är ju att använda dess präglade värde – vilket tyvärr inte är så högt. Vidare kan det vara ganska svårt att redovisa affärer där man tagit betalt i ädelmetaller när moms och annat skräp ska betalas med SEK. Osv. Näringsidkare gör nog klokt i att fortsätta med papperspengarna och lägga upp en privat ädelmetallbuffert som helst hålls utanför SKV:s radar.
Bra resonerat, hårda informativa fakta med en egen och väl balanserad åsikt. Just den här typen av inlägg är guld värda och fyller faktiskt en viktig funktion i denna annars så "åsiktsonanerande" cybermediavärld.
JAg har inte läst bloggen speciellt frekvent det senaste året men har tittat tillbaka på det du skrivit de senaste månaderna. Måste tillstå att du har verkligen lyft kvaliteten på bloggen.
Från starten och de första lite "trevande" månaderna, och framförallt sedan tiden på VCW forumet, så skriver du nu med mkt större mognad och med en trevligare ton och tro"värdigehet".
Bra jobbat!
Mvh Michael
Tack, Michael, det var snällt sagt.
@Guldnisse:
Naturligtvis menar jag att man köper mjölk när resten av värden kraschat. Då papperspengar dött och både mjölk och ädelmetaller är hårdvaluta 🙂
Att använda sina silverhaltiga kronor idag är onödigt när man kan köpa mjölk i affären för papperspengar och man vill dessutom spara sina ädelmetaller till hårdare tider.
//HPD (Nej, jag tror inte på detta scenario, men better safe than sorry)
Oj, vilket intressant och bra skrivet inlägg!
Håller med ovanstående "Michael" – du skriver riktigt bra.
För oss som var med på VCW-tiden så kommer man ihåg att det ibland var ganska mycket käbbel mellan vissa skribenter…
Iallafall, mycket bra är din blogg idag!
En kommentar om förvaring, var försiktig med att transportera guldfrån Sverige till Norge. Guld är nämligen inte momsbefriat i Norge, så i princip gör man sig skyldig till smuggling om man köper guldet i Sverige och transporterar det till Norge.
Har en undran om hur guld står sig om det blir kristider och fallande priser, deflation?
Då är det ju en fördel att ligga i kontanter
(dessa får ju då större köpkraft) och nackdel att ha "fasta tillgångar" (som då faller i värde).
Tack för en intressant och välskriven blogg!
Nytillkommen läsare
Till sommaren, kanske redan om en månad, kommer guld att kosta MINST 500 kronor per gram. Lyssna alltså inte på Kornet när han säger att man ska avvakta – de senaste veckornas kraftiga prisuppgång är bara början.
@Asic
Det är väl först när man säljer guldet som man i så fall bryter mot lagen? Jag har i alla fall aldrig hört talas om någon som har blivit straffad för att ha haft på sig ett guldföremål när han har åkt till Norge.
@Anonym 17.16
Guldet kommer att stiga i pris oavsett. Det finns bara 25 gram guld per capita, så det är sanslöst undervärderat i nuläget.
Hej Cornu och alla andra,
För info så innehållar en Krugerrand 22K guld och inte 23K. Resterande vikt består av koppar. Brittiska Guldsovereigns innehåller 7,32 gram guld.
Guld bör stå sig bra även i deflation eftersom pengar blir mer värda i tider av deflation generellt. (Guld är pengar – papper är papper)
Guldtackor på 100 gram är ofta inte särskilt mycket dyrare än Krugerrands utslaget per gram. Skillnaden i gram hos oss är f.n. mindre än 2%. Dessutom måste man beakta att ju mindre mynt/tackor desto högre premie utöver spot-priset procentuellt vid brist.
Marknadspriset på fysiskt guld är som bekant högre än papperspriset. Den kanske största risken med att köpa pappersmetall förutom att du inte köper någon metall, motpartsrisken, tredjepartsrisken, defaultrisken och i vissa fall fjärdepartsrisken är att ju mer brist på fysisk metall desto högre premier utöver spot-priset. Det bästa exemplet på detta vara under hösten 2008 då spot-priset på silver var nere under $9 samtidigt som det billigaste silvret i en momsfrimarknad (USA) kostade runt $16.
Det är högst sannolikt att spreaden mellan pappermetall och fysisk metall, vid ökad leveransosäkerhet på COMEX, kommer öka ytterligare. Ett bra mått på en förestående default är basis mellan kommande månads termin och framtida månaders terminer. Om denna är negativ d.v.s. terminsmarknaden är i Backwardation är detta ett tecken på en hög leveransoskäkerhet.
Vore intressant med en omröstning för att se hur många av bloggens läsare som äger guld.
Vore även intressant om Torgny, från Liberty Silver kunde beskriva hur han uppfattar situationen nu m.a.p. intresse, sentiment och stämning för guldinvesteringar?
Har redan haft en sådan omröstning, orkar dock inte leta reda på den just nu. Men det kan vara dags att ha en ny.
nån som vet vad en brittisk sovereign väger i gram?
Anonym 1:
Efterfrågan har ökat tydligt för ädelmetall de senaste 3-4 veckorna. Ökningen är dock inte tillnärmelsevis lika stor som hos branschkollegorna i Tyskland som verkar upplevt en total wipeout av all tillgänglig metall (med >10x efterfrågeökningar). Svenskarna verkar i högre utsträckning tro att alla pappersvalutors oundvikliga fall inte gäller dem och stoppa huvudet i sanden. Det finns förstås heller inte något kollektivt minne av någon valutakollaps i Sverige som det gör i Tyskland.
Anonym 2: En brittisk soveregign är 22K guld och väger således 7,98 gram med en guldvikt på 7,32 gram
Det är alltid tråkigt att köpa när något ligger på topp guldet slår ju rekord ett par gånger i veckan och chansen att man köper innan en dipp ökar för varje dag.Men guld bör man helt klart äga i dessa tider.Jag tror att guldet kommer att fortsätta dra ifrån resten av fältet och när det känns för mycket i plånboken kommer man börja titta på Silver.Båda metallerna sitter i samma snöre men just nu är det slak lina mellan dom när den linan spänns kommer silvret att rycka till och hamna i rampljuset.Nästa steg blir nog koppar som jag inte hör någon nämna här.Koppar värderas i dag som en basmetall men om detta ändras längre fram kan man göra kap idag.Det hör ihop med resonemanget om illikvida tillgångar en guldtacka på 100 gram hör inte hemma på Ica men kanske däremot silver och koppar.
@Söderslätt
"Enda sättet att använda gamla en- och tvåkronor utan att hålla reda på silvrets spotpris är ju att använda dess präglade värde – vilket tyvärr inte är så högt."
Inte alls. Man kan välja att låta mjölken följa silverpriset, så att en krona (1967-typen) alltid köper exempelvis två liter.
"Vidare kan det vara ganska svårt att redovisa affärer där man tagit betalt i ädelmetaller när moms och annat skräp ska betalas med SEK."
Man tar ju inte betalt i ädelmetaller. Man tar betalt i svenska kronor, kronor som kan användas för att betala skatt motsvarande det belopp som står skrivet på dem. Nu kommer man förstås inte att använda sina mynt till detta, men det är det nominella värdet som redovisas, oberoende av silverpris.
@HPD
"Att använda sina silverhaltiga kronor idag är onödigt när man kan köpa mjölk i affären för papperspengar och man vill dessutom spara sina ädelmetaller till hårdare tider."
Med silvermynt upplever man just nu en väldigt kraftig deflation, det vill säga att man får väldigt mycket mer för sina pengar för varje år. Snittet det senaste decenniet är väl sådär tio procent per år. Men jo, det är i första hand säljaren som vinner på att göra affärer i silvermynt, med tanke på att silverpriset av allt att döma fortsätter upp.
Mvh Guldnisse
Viktigt att känna till är att ännu äldre mynt har ett mycket högre silverinnehåll, mer än dubbelt så högt faktiskt. Detta gäller för mynt präglade fram till år 1942. För dessa gäller alltså att en enkrona innehåller silver för omkring 30 kronor med dagens silverpris.
Viktigt att känna till är också att nickelpriset nu är så högt att också enkronor i nickel (helt vanliga nutida enkronor alltså) har ett metallvärde som överstiger det nominella värdet. Man behöver alltså inte köpa guld eller silver för att skydda sig mot hyperinflation – nutida enkronor kan också visa sig fungera.
En betalning i t ex silver eller guld bokför man antagligen precis som vanligt. Säljs en vara som kostar 200:- inklusive moms, bokför man en intäkt på 160:- och moms på 40:-. På debetsidan flyttar man in 160:- i varulager (silver) och momstillgång på 40:-. Sedan kan man genom eget uttag göra eget uttag på 160:- ur varulagret plus 40:- utgående moms. Är det guld så blir det väl ingen momstillgång på 40:-, utan bara varulager på 200:-, och ingen moms vid eget uttag. Däremot skall ju staten fortfarande ha 40:- i moms, men det kan man ta från fiatkonto eller fiatkassan.
Eller något sådant. Inte konstigare än att bokföra en vanlig fiatbetalning skulle jag tro.
Anskaffningsvärde torde bli 200:-, om man senare avyttrar silvret privat, ex säljer man det för 300:- så blir det en kapitalvinst på 100:- privat om man tagit ut det från företaget.
Alternativt kanske man skall bokföra guld (och kanske silver, momsen strular till det för silvret, som mer skall bokföras som varulager gissar jag) som ett konto i annan valuta. Finns trots allt en "växelkurs" guld-SEK.
Som vanligt är det viktiga att man betalar rätt skatt till Skatteverket. Tar jag ut en potatis ur det egna företaget så bokför man ju det som intäkt, moms och eget uttag, utan att några pengar är inblandade.
Jag ser guld och silver mer som en försäkring än en investering. Den dagen då man verkligen är i behov av ädelmetall, tja, då spelar det ingen roll till vilket pris man köpte metallen, det kommer att vara ens livs bästa affär ändå.
Kul att veta: Tavex har en 100 trilljoners Zimbabwisk dollar uppklistrad vid disken i Stockholms kontoret. Men det riktigt intressanta är inte siffran utan att det står tryckt (i still med): mottagaren av denna sedel är tvingad att godta sedeln som betalning…
Q
Skrotsilver… Gamla svenska enkronan innehöll fram till 1968 2,8 gram silver! Dessa kommer att bli utmärkta att handla med när det makroekonomiska systemet bryter ihop.
Tips från coachen
Guldet ar so dyrbart att man slor villt omkring sej for att skaffa mer guld.Om man lyckas skaffa sej ett guldberg so kan man endo inte ata det. Du tar inte med dej det till graven.Det forhindrar inte en for tidig dod.Visheten holler sin agare vid liv.Om inte ngon girigbuk kommer och tar den manniskoratten ifron dej.Rik men fattig.
Snubblade in på den här bloggen häromdagen och har läst lite här och där. De flesta som kommenterar är bara sååå dystra, trista och bittra.
Lev lite också.
Guld skall man köpa i form av smycken till sin fru. Då kan hon använda dem varje dag hela livet och ändå ha värdet kvar. När jag var yngre köpte jag massor av guldsmycken på olika auktioner eftersom jag där bara betalade för guldvärdet i stort sett. En av mina bästa köp var en halskedja en s.k. kejsarlänk på 265 gram som jag betalade 18500:- för. Nu var det visserligen cirka 15 år sedan men jag får nog igen pengarna. Det är rätt kul när vi går på någon fest och min fru hänger på sig något halvkilo guld och brillianter både i halsen och på fingrarna.
Rolex i guld och stål med konfirmationsgrus på och runt urtavlan var väl ingen lysande investering men den har ju visat fel tid i decennier 😉
Guld är ingen investering. Guld genererar nämligen inget kassaflöde. Guld är pengar. Pengar förvärvar man för att säkra de tillgångar man har i likvid form.
Undrar när det är dags för den svenska guldruschen ??, sverige har ju som nästan ingen vet massor av guld men Den svenska utvinningen av guld har varit helt inriktad på bergshantering. Praktiskt taget allt guld, kommer ifrån gruvor i våra berg. Hittills har man grävt upp nästan 200 ton guld i Sverige. Det finns – helt säkert – ännu mycket mera kvar att, med god lönsamhet, Bara att gräva fram………………