I en artikel hos IDG.se tonas problemet med Facebookande, twittrande och förmodligen även bloggläsande arbetstagare ned av doktoranden Roland Paulson, som titulerar sig expert på tomt arbete. Inte eget tomt arbete utan andras får man förmoda.
Tomt arbete kallar han all den där dötiden då man inte är produktiv.
Jag vet inte om jag håller med honom att det inte är något problem när folk bara dödar tom tid på jobbet genom Facebookande. Arbetstiden ägs av arbetsgivaren, och har man inget att göra bör man åtminstone utföra något som tillför arbetsgivaren något. Kanske är en del av Internettiden att se som nätverkande och kontaktbyggande, som ju tillför något. Men att hänga på Aftonbladet kan knappast ses som kontaktbyggande, snarare fördummande och med det dubbel stöld från arbetsgivaren.
Istället borde den tomma tiden gå åt att läsa någon facklitteratur, eller utveckla metoder eller annat som tillför arbetsgivaren något.
Något felaktigt nämner Paulson att Google har helt fri tid för sina anställda. Men jag har för mig att det är fel. Vad Google har gjort är sagt att 20% av tiden för deras utvecklare är “innovation time”, där de anställda får hitta på vad de vill. Men Google äger frukterna av deras innovationer, och ur det har ca 50% av Googles nya tjänster kommit, inklusive Gmail och Adsense for Content. Att de anställda helt fritt disponerar sin arbetstid handlar det inte om, bara att 20% skal gå åt till att efter eget huvud utveckla nya saker.
Detta är inget nytt. I en artikel i Wired från 1998, dvs innan Google ens slog igen och alla fortfarande använde Alta Vista, så framgår det att 3M:s utvecklare, forskare och ingenjörer fick 15% av sin tid att disponera fritt efter eget huvud.
Att jag länkar till Wired är ingen slump. För rätt många år sedan läste jag en artikel i Wired om just ett bolag som hade helt fri arbetstid och arbetsplats. Naturligtvis i USA där man också kan bli sparkad över en natt. För ett system under helt eget ansvar fungerar inte med LAS. Företaget, minns tyvärr inte vilket och jag hittar inte artikeln, så det går inte att kontrollera om det gått i konkurs än, reglerade inte sina anställdas arbetstid alls. De behövde inte ens dyka upp på jobbet. En säljare spenderade hela sina dagar på golfbanan med bärbar dator och mobiltelefon. Så länge han fick sitt jobb utfört så kvittade det var och när han utförde det.
Tillägg: Hittat liknande artikel hos Business Week, där det handlar om amerikanska Best Buys högkvarter i Minneapolis. Best Buy är en av USA:s största återförsäljare av hemelektronik… Om de fortfarande tillämpar metoden låter jag vara osagt, artikeln är från 2006.
Inte genomförbart i Sverige förstås. Upptäcker man att en anställd helt slutat prestera så kan man inte sparka honom enligt LAS, iaf inte utan att det kostar. Det skulle dock vara fullt möjligt för ett modernt företag helt utan egna anställda, där alla är konsulter, förutsatt att man har kontrakt där konsulten kan sägas upp på dagen, och att man inte fakturerar per timme utan per kalendertid.
De anställda stormtrivdes iaf med det helt flexibla arbetet, och sedan företaget införde helt flexibel arbetstid och valfri arbetsplats hade produktiviteten ökat. Dessutom hade man kraftigt kunnat minska ner på administrationen, då allt man behövde göra var att betala ut löner en gång i månaden. Och sparka folk som inte skötte sig får man förmoda. Rent socialdarwinisistiskt kommer man till slut få en arbetsplats med folk som fungerar i den miljön, och när de inte längre fungerar så får de omgående sparken.
Tillägg: Best Buy har uppenbarligen överlevt.
Det finns egna företagare arbetar på det här sättet även i Sverige, i vissa branscher mer än andra. Speciellt i assymetriska branscher som t ex inom media som musik eller författande (sk svart svan-arbete). Inga arbetstider 8-17 där inte. Får man inget vettigt gjort som egen företagare så överlever man inte heller, så incitamentet finns där. Prestera eller slås ut.
Man kan även hitta arbetssättet bland doktorander som Roland Paulson själv gissar jag, åtminstone om det inte rör sig om sk “industridoktorander”. En doktorand på en akademisk institution har sina papper och avhandlingar att prestera, och fem år på sig att göra detta, med olika avstämningspunkter på vägen, samt risken att de varje år kan bli släppta om de inte presterar. Vissa fasta punkter i tillvaron finns dock, som de kurser som doktorander går. Men inte sällan kan de ta 10-14 veckors “semester” över sommaren, då hela institutionen “går hem och jobbar” när man inte längre håller i någon grundutbildning.
Fri arbetstid och fri arbetsplats ger också en del andra möjligheter för ett företag, speciellt när det gäller lokaler. Man kan avskaffa traditionella kontor, och istället ha flera mindre kontor närmare de anställda. Ett mindre företag med några 100 anställda kan ordna mindre lokaler nära de bostadsområden dit anställda inte sällan råkar klustra sig av inkomstnivåskäl, eller längs pendlingslederna istället för att sitta i en flådig lokal centralt. Centralt kan man behålla en representationslokal dit man kan ta kunder och ha en stor logotyp på fasaden, och där ledningen och säljorganisationen kan husera (när de är på plats och inte jobbar från golfbanan eller segelbåten). De mindre lokalerna kan användas för möten eller om olika projekt behöver sitta tillsammans periodvis. För större sammankomster kan man hyra tillfälliga konferenslokaler någonstans. I övrigt går allt annat att hantera via tele- och videokonferenser.
Eventuellt finns det ett kryphål i LAS. Här är jag inte säker, men LAS gäller eventuellt per enskild geografisk arbetsplats. Jobbar du på distans hemifrån kan du alltså bli uppsagd även om du är den först anställda i företaget. Distansarbetare borde därmed ha ett incitament att jobba mer och bättre än andra.
Naturligtvis fungerar detta inte på alla slags verksamheter. Men min personliga åsikt är att om alternativet är att folk hänger på Facebook eller läser det här blogginlägget, så tycker jag det är bättre att de går hem och gör det än att de sitter på arbetet utan att prestera. Gäller även svenska myndigheter och våra skattepengar.
Känner någon till en svensk eller internationell arbetsplats där anställda har fri arbetstid och fri arbetsplats, samtidigt som de har fast lön? Eller är detta en utopi? Är det bara riksdagspolitiker som i Sverige helt fritt disponerar sin arbetstid och arbetsplats, och inte ens behöver vara närvarande när de skall rösta i Riksdagen? (Daytraders i egen bok är ju inte anställda av någon.)
Tillägg 2: Jag har träffat en högre utländsk chef för ett världsledande IT-bolag, som bosatt sig med sin svenska fru i Sverige, trots att hans kontor ligger i ett annat europeiskt land. Han arbetade helt på distans hemifrån efter eget huvud, men å andra sidan så gjorde även hans underordnade det, utspridda över hela Europa, så det var meningslöst att sitta på en viss plats. Det blev förstås en hel del resor också, men det hade det blivit oavsett.
Tillägg 3: Best Buys upplägg kallas ROWE, results only workplace, och har en separat website där man kan läsa mer. “ROWE – Where people are paid for productivity, not time spent at work.” Det hela drivs av CultureRx, en avknoppning från Best Buy, som alltså rent av slår mynt på sin metod för arbetstidsfritt arbete. Citat:
“ROWE recognizes that life is an individual experience and that no two lives are identical — and leverages this to achieve better performance from each individual. ROWE is not Flextime. ROWE is not Telecommuting. ROWE is not Job‐Sharing. ROWE is not about allowing your people to work from home a couple of days per week.
In a Results-Only company or department, employees can do whatever they want whenever they want, as long as the work gets done. No more pointless meetings, racing to get in at 9:00 am, or begging for permission to watch your kid play soccer. No more cramming errands into the weekend, or waiting until retirement to take up your hobbies again. You make the decisions about what you do and where you do it, every minute of every day.”
Kanske något för (mp) och (v) att driva på den svenska lagstiftningen så att det blir möjligt även för andra än riksdagspolitikerna? Fast det är nog lite svårare att införa på en gammal go arbetarfabrik, så (v) hänger nog inte med på tåget, speciellt som nog LAS inte bör gälla ROWE-arbetsgivare. Å andra sidan så presterar ju inte våra riksdagspolitiker något av värde, och är kanske snarare ett bevis på att deras variant av metoden inte fungerar i Sverige?
ROWE hittar man också på Twitter under #ROWE.
Tillägg 4: Realtid.se har skrivit lite om ROWE för någon månad sedan i form av ett utdrag ur en bok.
20 kommentarer
För en gångs skull snackar du total smörja.
Självklart är tid bara en av flera variabler du kan mäta på.
Vad forskaren säger är följande: Om man har ett arbete där produktionen inte är en linjär funktion av nedlagd tid, så kan du inte värdera all tid lika mycket. Du kan framförallt inte se ickeproduktiv tid som en förlust, eftersom alternativet inte självklart är produktiv tid.
Om du mäter den anställde på affärsnytta slipper du bry dig om tiden. Om den anställde under den tiden underpresterar visar det bara att den anställde inte är kompetent att ta ansvar för sin egen tid och planering.
DÅ blir man tvungen att detaljreglera. Men det kommer fortfarande inte att vara ett linjärt samband mellan nedlagd tid och utkomst.
Peka gärna ut exakt var jag pratade smörja. Det var väl i en enskild mening där jag anser att arbetsgivaren äger den anställdes arbetstid. Menar du att det är fel?
Sedan pratar jag om att helt avskaffa arbetstid som begrepp och enbart titta på prestation. Är det också smörja?
Skilj gärna på facebook och bloggläsande. Sociala medier kan spela en stor roll på många arbetsplatser idag, speciellt inom IT och media där nätverk är viktigt.
Vad bloggläsande och Afton*****.se kan tillföra är dock rätt oklart, det har du rätt i.
Skrivet från jobbet?
"Känner någon till en svensk eller internationell arbetsplats där anställda har fri arbetstid och fri arbetsplats, samtidigt som de har fast lön?"
———————————
Jag skulle vilja påstå att jag själv, i egenskap av privatanställd tjänsteman, har det du ovan frågar efter, fast lön, fri arbetstid samt fri arbetsplats.
Men, och det är ett STORT MEN, det under förutsättningen att jag "levererar". Och i själva verket betyder det i 99 fall av 100 att jag faktiskt själv väljer att arbeta betydligt fler timmar än de normaliserade 40, vanligtvis on site dessutom. Levererar är i det här sammanhanget bundet till ekonomiskt resultat även kopplat till personalansvar (svarta siffror och glada medarbetare).
Givetvis finns det inget bakomliggande regelverk där ovan nämnda gentlemens agreement än nämnt, men det är inte desto mindre en verklighet för det.
Jag tror att det fungerar så på ganska många platser, även om jag tror min egen situation är i sammanhanget ganska avreglerad map ämnet i sig.
(ovan inlägg är skrivet på fritid i form av pappaledighet, så det belastar enbart Er skattebetalare, och inte nämnvärt min arbetsgivare)
Läser och skriver på min rast… =)
Vad gäller kryphål i LAS och hemarbete, så är hemarbetarna inte "undantagna".
Klipp LAS 22§ 3st
"Har arbetsgivaren flera driftsenheter, fastställs en turordning för varje enhet för sig. Enbart den omständigheten att en arbetstagare har sin arbetsplats i sin bostad medför inte att den arbetsplatsen utgör en egen driftsenhet. "
Men om man har en driftsenhet per anställd?
Gustav, jag efterfrågade arbetsplatser där det gäller samtliga och det är officiellt uttalat. Att det finns massvis med svenskar som avtalat bort övetidsersättning är snarare motsatsen mot ROWE, samtidigt som förstås fast lön utan övertidsersättning är en förutsättning. Redovisar man inte sin tid kan man ju inte heller få betalt för övertid.
I praktiken har alla mina arbetsgivare (sedan ca 1975) struntat i var, när och hur jag har gjort mitt arbete så länge som produkterna har kommit fram. Således trots LAS. Som bekant är det inte svårt att kringgå LAS, man kan skylla på samarbetssvårigheter och sen är det inget mer med det.
Däremot har det betydelse vilken sorts arbete man gör. Visst arbete kräver att man finns till hands och kan svara på frågor. Mitt arbete har bestått i att göra färdigt publikationer och om jag har gjort det hemma på natten har inte bekymrat mina arbetsgivare.
Inte för att det har med saken att göra, men nej. Inte skrivet från jobbet. Taggarna utåt idag ser jag.
Idag? Är alltid taggad. Ni får gärna läsa bloggen från jobbet för min del. Så länge det inte sker med skattepengar…
Njae, jag tycker inte min situation (och antagligen många andras) är motsatsen mot ROWE som jag läser Tillägg 3. Men om nu ROWE per automatik måste gälla kollektivet på arbetsplatsen, då är nog de flesta diskvalificerade.
Jag har inte heller avtalat bort någon övertidsersättning, men jag redovisar den inte utan jag pekar på resultatet av mitt arbete, och använder det som argument vid förekommande löneförhandling.
Läser din blogg och skriver detta på arbetstid och gör samtidigt av med mina/era skattepengar. Känner inte alls något dåligt samvete, samhällets ledare uträttar betydligt mindre arbete för betydligt mer betalt än vad jag gör och det är ju som bekant ledarna som visar vägen för fölket…ska nog fan ta en extra kopp kaffe idag också och bara pilla naveln under tiden för att få känna mig som en politiker en stund.
Tillägg: Det kan också vara så att våra politiker gör störst nytta (minst skada) när det inte gör någonting alls, med tanke på att det är samhällets bottenskrap, dvs de som inte dög till/ville uträtta något annat arbete, som blev politiker. De politiker jag träffat i min hemkommun tillhör utan tvekan de mest ointelligenta och lata personer jag någonsin stött på.
Jocke, det är förstås sant. Tänk vilken skada Mona Sahlin skulle kunna orsaka om hon var din närmaste chef…
Om Mona Sahlin var min närmaste chef skulle jag säga upp mig omgående även om jag så måste gå på gatan och tigga…
Tack för oerhört intressanta inlägg!
/anonym
Juridiken är ju sällan svart eller vit, men en driftsenhet per anställd är under normala förutsättningar inte rimligt för arbetsgivare med mer än säg 10-20 anställda.
Har haft folk anställda med i princip de premisserna. Det ena var en trader som hade en fast månadslön och en liten rörlig del. Han kunde välja hur mycket han jobbade och om han gjorde det hemifrån eller från kontoret. Indirekt visste han ju att om han inte levererade ett bra resultat skulle han inte bli särskilt långlivad på sin post. Även haft en butikschef som hade fastlön och där hon själv fick välja hur hon lade upp arbetet. Skulle ju givetvis inte fungera att hon aldrig var till butiken men var inget uttalat hur mycket hon skulle vara där eller hur mycket hon skulle jobba. Vet att hon var en hel del i butiken och även jobbade en del hemifrån så hon jobbade sett över året säkert heltid. Övrig personal hade dock fasta tider så gällde ej hela arbetsplatsen vilket skulle varit omöjligt i en butik.
Vad gäller Google så kan jag säga att det inte allts är "fritt fram" att använda 20% av sin arbetstid hur man vill. Däremot så uppmuntras det att man ägnar 20% av tiden åt ett eget projekt, som din gruppchef först måste godkänna. Långt ifrån alla på företaget utnyttjar denna möjlighet.